Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα....


Κάθε μέρα …και μια ιστορία!

Της Ελένης Μπετεινάκη*

Το φεγγάρι γλίστρησε στην καμινάδα, Φωτεινή Βασιλείου, εικ: φωτεινή Τίκκου, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Τρεις παράξενοι φίλοι, κάποτε σε μια πόλη. Μια πόλη με λιμάνι, εκκλησιές, πολυκατοικίες και φεγγάρι. Τρεις φίλοι που κατοικούσαν σε μια ταράτσα. Ο θαρραλέους γλάρος ο Κάπτεν, ο γενναιόδωρος ποντικός ο Ρομπέν και η αθεράπευτα ρομαντική  και αισιόδοξη χελώνα η Ιζαμπέλ. Το πώς βρεθήκαν μαζί είναι μια ολόκληρη ιστορία. Έγιναν φίλοι κι αν και διαφορετικοί είχαν κάτι κοινό. Αγαπούσαν και  οι τρείς τους στο φεγγάρι. Κάτι τους θύμιζε από την παλιά τους τη ζωή, τις αναμνήσεις και τις όμορφες στιγμές τους. Μια βραδιά χωρίς να το καταλάβουν ένα μαύρο σύννεφο σκέπασε το φεγγάρι « τους » και τρόμαξαν τόσο που νόμισαν πως γλίστρησε κι έπεσε μέσα στην καμινάδα από κει που ξεπρόβαινε κάθε βράδυ! Έτσι  ξεκίνησε μια ιστορία που είχε σαν σύμβουλό της μόνο την καχυποψία. Ο ένας κατηγορούσε τον άλλο πως κάτι είχε κάνει στο φεγγάρι κι εκείνο χάθηκε. Λόγια βαριά ακούστηκαν. Θύμωσαν ο ένας με τον άλλο, στεναχωρήθηκαν και  χωρίστηκαν. Σαν έμειναν μόνοι ,σκέφτηκαν ξανά τα προτερήματα του καθενός και κατάλαβαν πως ήταν άδικο όλο αυτό που είχε συμβεί. Ο ένας  ζήτησε στον άλλο συγγνώμη και κατάλαβαν πως μόνο με  συνεργασία θα μπορούσαν να ψάξουν και  να βρουν που πήγε το αγαπημένο τους φεγγάρι.  Δεν χρειάστηκε να πάνε μακριά γιατί σαν νύχτωσε το φεγγάρι εμφανίστηκε στην ίδια πάντα θέση. Τότε  κατάλαβαν, πως είχαν κάνει λάθος  αλλά τουλάχιστον  είχαν κερδίσει μια ακόμα πιο δυνατή σχέση, εκείνη της φιλίας τους που δοκιμάστηκε  και τίποτα δεν θα μπορούσε πια να την κλονίσει.
Μια ιστορία μαγική σαν τα παλιά παραμύθια και την ίδια στιγμή σύγχρονη σαν να συνέβη τούτη τη στιγμή. Μια ιστορία γεμάτη νοσταλγία, αναμνήσεις και θύμησες. Ένα παραμύθι που  μιλάει για τη φιλία, την αγάπη, τις συμπεριφορές, τη διαφορετικότητα  και για θέματα που έχουμε όλοι μας στη ζωή μας. Ένα παραμύθι της  Φωτεινής Βασιλείου για την φιλία και την συγνώμη. Τις δευτέρες σκέψεις που πάντα είναι πιο σοφές. Τις αληθινές  σχέσεις που δεν σβήνουν  με τον πρώτο τσακωμό. Πρωτότυπη η σύνθεση και αγαπητή  για  παιδιά αφού διαδραματίζεται ανάμεσα σε ζώα και μάλιστα πολύ ιδιαίτερα, έναν γλάρο, έναν ποντικό και μια χελώνα. Ένα παραμύθι για την διαφορετικότητα του  χαρακτήρα.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία και καλαισθησία η  Φωτεινή Τίκκου έχει εικονογραφήσει  μια τόσο τρυφερή ιστορία με εικόνες τόσο νοσταλγικές, με άρωμα άλλων εποχών! Πραγματικά άρτιο αποτέλεσμα και βιβλίο που κοσμεί μια παιδική βιβλιοθήκη!

Δημοσιευτηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ στις 7 Δεκεμβρίου 2018:https://www.patris.gr/2018/12/07/kathe-mera-kai-mia-istoria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου