Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Η Ιστορία όπως δεν την έχετε διαβάσει ποτέ....


Τα Παραμύθια του Σαββάτου …γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Ποιος είπε πως τα βιβλία γνώσεων είναι βαρετά και κουραστικά για τα παιδιάς Μόλις απλά ξεφυλλίσετε τούτες τις πολύ προσεγμένες εκδόσεις , θα αλλάξετε γνώμη. Ο κόσμος μας , αυτός ο Μικρός - ο Μέγας, μέσα από τα μάτια ξένων συγγραφέων που όμως μελέτησαν, αφιέρωσαν πολλά χρόνια από τη ζωή τους για να μας δώσουν τόσο άρτια αποτελέσματα.
Η Ιστορία όπως δεν την έχετε διαβάσει ποτέ! Οι δεινόσαυροι με χρώματα αλλιώτικα και το διάστημα σαν ένα ταξίδι στο χρόνο…

Η Εποχή των δεινοσαύρων, Dr Steve Brusaette , Daniel Chester, εκδόσεις Ίκαρος

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της προϊστορίας. Ένα ταξίδι στο παρελθόν με χρώματα έντονα και διαφορετικά. Οι δεινόσαυροι όπως τους φαντάστηκε ο Daniel Chester, αλλιώτικοι στο χρωματισμό τους,  απ’  όσο τους ξέρουμε μέχρι σήμερα. Τι ξέρουμε δηλαδή; Κανείς δεν έχει αποδείξει το χρώμα που είχαν κι  όπως γράφει κι ο εκδότης αυτού του καταπληκτικού βιβλίου : Ας ξεχάσουμε τις προκαταλήψεις και ας περιπλανηθούμε σε έναν   κόσμο που από μόνος του αποτελεί μυστήριο, ταξίδι και  περιπέτεια ατέλειωτη. Έτσι λοιπόν μπαίνουμε στην εποχή των τεράτων, των αγαπημένων των παιδιών του σήμερα, των δεινοσαύρων.
Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο θα ταξιδέψουμε μαζί με τα τεράστια αυτά ζώα στην Τριαδική περίοδο, κάπου 210 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην  απέραντη έρημο της γης με τις μεγάλες οάσεις… Θα συναντήσουμε τους φυτοφάγους δεινόσαυρους με τον πολύ μακρύ λαιμό στην αρχή. Βαδίζοντας ανάμεσα στα δέντρα ίσως να παραμονεύει κάποιος από τους αρχαιότερους σαρκοφάγους δεινοσαύρους ή και μια γιγάντια σαλαμάνδρα.  Στην Πανθάλασσα πρέπει να  είσαι πολύ προσεκτικός γιατί εκεί ζουν οι Σονίσαυροι, οι Καρτόρυγχοι και οι Πιστόσαυροι. Κι αν έριχνες το βλέμμα σου  ψηλά στον ουρανό ίσως να έβλεπες Κουενεόσαυρους ή Σαροβιπτερυγους να σκίζουν με τα τεράστια φτερά τους τον αέρα…Και τι δεν έχει τούτο το βιβλίο για τα χαρακτηριστικά του καθενός, την διατροφή και τον οπλισμό τους. Και καθώς προχωράς στην Ιουρασική περίοδο ανακαλύπτεις πως τα τεράστια αυτά ερπετά γίνονται ακόμα πιο αιμοβόρικα. Βάλτοι και τροπικά δάση παντού, κυνηγοί σε ξηρά και σε θάλασσα που τρομάζουν. Κι όσο προχωρούν οι αιώνες φτάνεις στην χρυσή εποιχή των δεινοσαύρων  που κάθε τους βήμα κάνει την γη να σείεται σαν να γίνεται σεισμός. Τρόμος παντού, φυτοφάγοι, σαρκοφάγοι και κοπτήρες ψηλά στον ουρανό. Όλοι έτοιμοι για επίθεση και επιβίωση. Εδώ θα συναντήσεις πολλούς διάσημους δεινόσαυρους αλλά και λιγότερο γνωστούς που θα έχεις την ευκαιρία να καταλάβεις πως είναι πρόγονοι πολλών ζώων που υπάρχουν στις μέρες μας και φυσικά να κατανοήσεις πλήρως την ύπαρξη των πουλιών. Θα εντυπωσιαστείς με τον Τυραννόσαυρο Ρεξ τον σπουδαιότερο θηρευτή στην ιστορία της γης την Κρητιδική περίοδο και  θα θαυμάσεις για μια ακόμη φορά τον Τρικεράτοπα που αν και φυτοφάγος  η τρομερή όψη του θα σε καθηλώσει.

Ένα βιβλίο γεμάτο ιστορία και γνώση από έναν  διάσημο παλαιοντολόγο,  για να μάθεις τι υπήρχε πριν από εκατομμύρια χρόνια και που ακόμα θα συναρπάζει  μέχρι και τις μέρες μας η ζωή των μεγαλύτερων ζώων που πέρασαν ποτέ από τη γη. Με ευρετήρια, σχέδια και πληροφορίες αρκετά κατατοπιστικές και προσιτές για κάθε ηλικία. Εκπληκτική έκδοση, αρκετά μοντέρνα και αισθητικά προσεγμένη που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, μικρό ή μεγάλο.
Για παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες που θα μαγευτούν από τις εικόνες και τα χρώματα ίσαμε πολύ μεγαλύτερα που θα θέλουν να μάθουν για τα υπερφυσικά τέρατα με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο.

Χρονολόγιο,ένα ταξίδι στην Ιστορία,  Πέιτερ Χους – Sylvia Vanden Heede, εκδόσεις Πατάκη

Κι όμως είναι μοναδικό… Ίσως από τα μεγαλύτερα σε σχήμα βιβλία και πλουσιότερα σε πληροφορίες που δεν κουράζουν, με κατανοητό κείμενο από την αρχή της Μεγάλης Έκρηξης ίσαμε τις μέρες μας.
Χρονολόγιο, μια έκδοση απλά εκπληκτική! Ένα βιβλίο που δεν θα σταματήσεις να διαβάζεις ποτέ… Ο λόγος; Οι σημαντικές  πληροφορίες δοσμένες μέσα από σκίτσα και αισθητική που σε αφήνει άφωνο… Η απίστευτη εικονογράφηση του που έχει …τα πάντα. Μια έκδοση πολύ προσεγμένη με ιδιαίτερο χαρτί και με σχέδια του ίδιου του συγγραφέα , θα σας κάνει να μην το αφήνετε απ΄ τα τα μάτια και τα χέρια σας…
Ένα ταξίδι στην Ιστορία…Σας ένας άλλος γύρος του κόσμου μόνο που τούτη τη φορά δεν είναι σε 80 ημέρες αλλά σε 80 σελίδες. Και τι δεν υπάρχει σε τούτο το βιβλίο!
Η αρχή του κόσμου, οι δεινόσαυροι, οι πρώτοι άνθρωποι, οι πρώτοι οικισμοί. Πολιτισμοί και τόποι που άνθισαν και παράκμασαν. Μεσοποταμία, Αρχαία Αίγυπτος, Αρχαία Ελλάδα. Όλος ο κόσμος, οι λαοί του πριν, Κέλτες, Ρωμαίοι, Ούνοι, Βυζάντιο. Κι ύστερα μπαίνουμε για τα καλά στον Μεσαίωνα. Μαθαίνουμε για τους Βίκινγκς  και τις Σταυροφορίες. Αιώνες έρχονται  και φεύγουν, η ιστορία γιγαντώνεται οι λαοί αναπτύσσονται, πολεμούν, λεηλατούν, νικούν και νικιούνται. Μινγκ, Ίνκας, Αζτέκοι. Εξερευνητές αναζητούν νέες πατρίδες και αλλάζουν τους γνωστούς χάρτες. 17ος, 18ος ,αιώνες που στιγμάτισαν την  Ευρώπη κι ολόκληρη τη γη. Α Παγκόσμιος Πόλεμος, 19ος αιώνας , Ρωσική επανάσταση. Β΄Παγκόσμιος  Πόλεμος, νεότερες δεκαετίες , διαστημικά Ταξίδια. Η αξέχαστη δεκαετία του ΄60. Και προχωράμε κοντύτερα σε μας με τις δεκαετίες του 70 , του 80, του 90 και του 2000. Η δεκαετία του 2010 ακόμα γράφεται ωστόσο παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο, στα τόσο δικά μας χρόνια  και που κανένας μας δεν μπορεί να ξεχάσει.
Ψάξτε το τούτο το βιβλίο. Χαρίστε το, διαβάστε το, αγαπήστε ξανά την Ιστορία. Ώρες ατελείωτες θα «διαβάζετε» τα σκίτσα του. Μουσική, ταξίδια, ταινίες που αγαπήθηκαν, και σημάδεψαν ακόμα και τiς μέρες μας. Σε όλες τις βιβλιοθήκες πρέπει να υπάρχει. Γνώση, υψηλή αισθητική και απόλαυση ανάγνωσης μεγάλη!

Για κάθε ηλικία που αγαπά και θέλει να ξέρει …Ιστορία!

Προορισμός  :Διάστημα, Dr Christoph EnglertTom Clohosy Cole,(μετάφραση :Ηλίας Μαγκλίνης) εκδ. Ίκαρος

Στην αρχή ήταν η Μεγάλη Έκρηξη που μέσα απ΄ αυτήν γεννήθηκαν ο χώρος και ο χρόνος… Ακούμε ακόμα με ειδικά όργανα τον απόηχο εκείνης της μέρας και ας έχουν περάσει πάνω από 14 δισεκατομμύρια χρόνια…
Το σύμπαν, ο γαλαξίας μας, η βαρύτητα, η θεωρία του Αϊνστάιν. Πόσοι τύποι γαλαξιών υπάρχουν, τι είναι το τηλεσκόπιο Χαμπλ; Και τ΄ άστρα ; Τι ξέρουμε για αυτά; Ποιος είναι ο κύκλος της ζωής του αστεριού; Κι αυτές οι Μαύρες τρύπες είναι στα αλήθεια ένα αόρατο μυστικό που κρύβεται σε κάθε γαλαξία; Ο ήλιος μας, η πηγή της ζωής και της ενέργειας μας. Το ηλιακό σύστημα, οι πλανήτες, το φως. Τι είναι φως; Φωτόνια, Υπεριώδεις ακτίνες, ηλεκτρομαγνητικό φάσμα…Η γη, ο πιο πυκνός πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος,  τι μαγνητικό πεδίο διαθέτει; Οι κύκλοι και οι εποχές του δικού μας πλανήτη, η ατμόσφαιρα. Το φεγγάρι ή σελήνη τι είναι; Πώς φτάνεις ίσαμε εκεί; Μπορούμε; Οι εκλείψεις, οι μετεωρίτες, οι κομήτες και οι αστεροειδής. Όλα τούτα και πολλά περισσότερα μας περιγράφει και μας μαθαίνει τούτο το βιβλίο. Αναπάντητα ερωτήματα, διευκρινήσεις και μοναδικές εικόνες. Με δυο υπέροχες εικόνες – χάρτες στο τέλος που δείχνουν μέσα από  τηλεσκόπιο το βόρειο και νότιο ημισφαίριο.
Πολύ ενημερωμένη έκδοση, καλαίσθητη και περιπετειώδες αφού μαζί με πέντε ατρόμητους ταξιδευτές  μπαίνουμε σε ένα διαστημικό λεωφορείο και μαθαίνουμε τα πάντα για το διάστημα.
Για ηλικίες από 6 χρόνων…

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 8 Δεκεμβρίου 2018https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-8-12-2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου