Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Καλικαντζαροσκανταλιές…*

Της Ελένης Μπετεινάκη**

Ο Αη Βασίλης έχει μόλις μοιράσει τα δώρα του και κουρασμένος επιστρέφει σπίτι του να ξεκουραστεί. Την ίδια ώρα οι μικροί του νάνοι, τα ξωτικά του γκρίνιαζαν ασταμάτητα μέσα στο εργαστήρι των  παιχνιδιών. Το μεγάλο τους παράπονο ήταν πως ενώ έφτιαχναν τόσα δώρα και παιχνίδια για τα παιδιά, κανένα ποτέ δεν τους είχε χαρίσει κάτι…. Αποφασίζουν και γράφουν ένα πολύ «σκληρό» γράμμα στα παιδιά  πληροφορώντας τα  πως θα παραιτηθούν από βοηθοί του Αϊ Βασίλη γιατί νοιώθουν πίκρα, μοναξιά και είναι πολύ πληγωμένοι από την αχαριστία τους. Την ίδια στιγμή ξεκινούν ένα σωρό καλικαντζαροσκανταλιές με τον Αι Βασίλη και τη γυναίκα του. Ο καιρός περνά, τα γράμματα των παιδιών έχουν αρχίσει να  έρχονται για τα νέα δώρα της χρονιάς και μαζί τους  και κάποια τυλιγμένα πακέτα για τους μικρούς νάνους. Τα παιχνίδια όμως που τους έστειλαν τα παιδιά ήταν σπασμένα και από δεύτερο χέρι. Οι νάνοι θυμώνουν πολύ και αποφασίζουν να φύγουν από το σπίτι του Αι Βασίλη.  Εκείνος ενώ ξεκίνησε το ταξίδι του ξαφνικά καταλαβαίνει πως ξέχασε τον χάρτη που δείχνει που ακριβώς βρίσκονται οι  καμινάδες των σπιτιών για τα παιδιά  όλου του κόσμου και επιστρέφει πίσω. Βλέπει τους νάνους να ετοιμάζονται να φύγουν και τότε εξηγεί  τι ακριβώς σημαίνει  …Πρωτοχρονιά και ποιο είναι το νόημα των δώρων. Οι νάνοι κατάλαβαν τότε και συνειδητοποίησαν μαζί με τον Αι Βασίλη πως τα παιχνίδια που τους  είχα στείλει τα παιδιά ήταν τα  αγαπημένα τους και έτσι ήθελαν  να τους δείξουν την αγάπη τους. Το τεράστιο πακέτο που μόλις είχε φτάσει στο παραμυθένιο εργαστήρι με το «μαγικό» περιτύλιγμα ειχε παντού  δυο λέξεις που ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι ξεχνάμε να πούμε πολλές φορές, «Συγνώμη   και «Ευχαριστώ» σε όλες τις γλώσσες του κόσμου!...Όσο για το δώρο που τους είχαν στείλει ήταν ότι πιο μεγάλο και γλυκό θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί κάποιος….

 Μαριλένα Καββαδά έφτιαξε μια ιστορία γεμάτη Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, αγάπη, και μοίρασμα. Ένα παραμύθι γεμάτο συναισθήματα, σκανταλιές και λόγια που πρέπει να λέγονται συχνότερα. Για τις σκέψεις που ξεχνάμε να εκφράσουμε, για τα δώρα που δεν έχει σημασία η αξία τους αλλά η θύμηση.  Υπέροχη ιστορία, αληθινά νοήματα με τον πιο παραμυθένιο τρόπο. Μαγική η εικονογράφηση από τον Νέστορα Ξουρή με τους πιο ζωντανούς και υπέροχους «νάνους» των Πρωτοχρονιάτικών ημερών….
Η

Για να μην ξεχάσουμε ποτέ πως :  «Τα δώρα τα χαρίζουμε επειδή θέλουμε να κάνουμε χαρούμενους  όσους  αγαπάμε. Δίχως να περιμένουμε ανταλλάγματα  …»*

*Πρωτοχρονιάτικες καλικαντζαροσκανταλιές, Μαριλένα Καββαδά,εκδ. Διάπλαση

Δημοσιεύτηκε στην εφημαρίδα ΠΑΤΡΙΣ στις 14 Δεκεμβρίου 2018
https://www.patris.gr/2018/12/14/kalikantzaroskantalies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου