Το παραμύθι της βροχής

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικα δώρα στην Ταραχώρα...


Κάθε μέρα …και μια ιστορία!
Της Ελένης Μπετεινάκη
Χριστουγεννιάτικα δώρα στην Ταραχώρα, Κατερίνα Δημόκα, εικ: Ράνια Βαρβάκη, εκδ Μεταίχμιο
Ο παππούς Νοέλ ένας γέρος πάνω από 100 χρονών είναι ο μπαμπάς του Αϊ-Βασίλη και δεν βγαίνει έξω από το σπίτι του ποτέ, γιατί…κρυώνει. Γνωρίζει όλες τις γλώσσες του κόσμου και για αυτό είναι εκείνος που διαβάζει όλα τα γράμματα των παιδιών. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά του στον Βόρειο Πόλο. Τη φετινή χρονιά έχει παραλάβει πολλά γράμματα με ιδιαίτερες παραγγελιές από μια μικρή χώρα που τη λένε Ταραχώρα. Του ζητάνε να γυρίσει πίσω ο μπαμπάς τους, ένα νέο σπίτι γιατί το παλιό βομβαρδίστηκε, μια νέα παιδική χαρά και ένα σωρό μη υλικά δώρα… Παραξενευμένος ο Παππούς Νοέλ μαζί με τη βοηθό του τη Ζοζεφίνα, ψάχνουν να εντοπίσουν αυτήν την παράξενη χώρα στην υδρόγειο κι ανακαλύπτουν πως εκεί γίνεται… πόλεμος. Και τότε προσπαθεί να βρει μια λύση και μιας κι είναι Χριστούγεννα φέρνει στην επιφάνεια, στην ψυχή και στη ζωή των δυο αντίπαλων αρχηγών, του Πάβελ και του Ζίμερ, τις αναμνήσεις από τα παιχνίδια και τα ξεχασμένα αντικείμενα των παιδικών τους χρόνων… Τότε γίνεται η μεγάλη ανατροπή και το Πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θριαμβεύουν, καθώς και η Ειρήνη και η Αγάπη στην Ταραχώρα.
Χριστουγεννιάτικη ιστορία μεν, αλλά για όλη τη χρονιά. Ένα παραμύθι της Κατερίνας Δημόκα γεμάτο μαγεία,ειρήνη, νοσταλγία κι αγάπη. Ένα παραμύθι με αστείρευτη φαντασία μπλεγμένη με το σήμερα στα γεγονότα ανά τον κόσμο. Αντιπολεμικό, φιλειρηνικό και …πρωτοχρονιάτικο.Ο καλύτερος σύμβουλος και το καταφύγιο δύσκολων καταστάσεων ήταν και παραμένουν οι αναμνήσεις, η «επιστροφή» στην παιδική ηλικία, όπου ξεχασμένες εικόνες, νοσταλγία, όμορφες αναμνήσεις μα και παιδικά τραύματα συνθέτουν πάντα τον χαρακτήρα, τη ζωή και την πορεία του κάθε ανθρώπου. Στο παραμύθι της Κατερίνας ο πόλεμος, που δυστυχώς μαίνεται σε πολλά σημεία του πλανήτη, είναι το θέμα, και μόνο αν οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι ισχυροί του κόσμου, θελήσουν, θα τερματίσουν την όποια διαμάχη και διαφωνία. Ακούγεται αδύνατο ή ρομαντικό αλλά παντού και πάντα συμβαίνει, όπου φωλιάζουν η πίστη, η αγάπη και η σύνεση, όλα ανατρέπονται. Ο Αϊ-Βασίλης είναι ένα σύμβολο χαράς, προσδοκίας και δοσίματος, ψυχής γεμάτης αγάπη που στις μέρες μας έχουμε όλοι ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Ένα παραμύθι γεμάτο παιχνίδια της σοφίτας, των παιδικών δικών μας χρόνων, που συγκινούν, θυμίζουν και νικούν τη διχόνοια, την ασυμφωνία, το μίσος και τις διαφορές, ακόμα και τον πόλεμο. Ανατρέπουν το κακό και υπερισχύουν η λογική, το συναίσθημα, η φιλία, η ομόνοια και η ειρήνη.
Υπέροχες οι εικόνες από τη Ράνια Βαρβάκη, όπως πάντα σαν πίνακες ζωγραφικής με μοναδικές αποχρώσεις χρωμάτων και σύνθεσης μορφών.
Είναι για παιδιά από 5 χρόνων κατάλληλο κι αναζητήστε το για όλη τη χρονιά κι ας έχει χριστουγεννιάτικο τίτλο!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ στις 10 Δεκεμβρίου 2018 :https://www.patris.gr/2018/12/10/christoygenniatika-dora-stin-tarachora/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου