Το παραμύθι της βροχής

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Η πεταλούδα της σκιάς...


Κάθε μέρα… μια ιστορία!

Επειδή ο Δεκέμβριος είναι ο Πατέρας των Παραμυθιών!

Της Ελένης Μπετεινάκη*

Η πεταλούδα της σκιάς, Σοφία Μαντουβάλου, εικ: Φωτεινή Στεφανίδη, εκδ. Μεταίχμιο

Μια ωραία πεταλούδα ήταν το αγαπημένο τραγουδάκι των παιδικών μας χρόνων. Μια πεταλούδα που παίζει χαρούμενα με τη σκιά της και τον ήλιο κι εκνευρίζεται και στριφογυρίζει και θυμώνει είναι η μια από τις δυο πρωταγωνίστριες σε μια ιστορία μαγική.  Η πεταλούδα της Σοφίας Μαντουβάλου που νοιώθει την αγάπη , την φιλία και το δόσιμο ψυχής σαν… άνθρωπος!.
«Η σκιά σου είσαι εσύ», επιμένει ο ήλιος. Πόσο αλήθεια, και πόσο αψήφιστα περνάει από τη σκέψη μας τούτη η ρήση. Κι ας μοιάζει σαν ένα τερτίπι του ηλίου το παιχνίδισμα με τον γίγαντα – σκιά. Στην ουσία είναι ένας καθρέφτης του εαυτού μας, θολός, γκρίζος, άπιαστος αλλά  πάντα σύντροφος μοναδικός.
Και σαν έρχεται μια άλλη πεταλούδα με τσαλακωμένη τη σκιά της, πληγωμένη με μισό φτερό όλα αλλάζουν στα παιχνίδια, στις σκέψεις στα φτερουγίσματα. Μια πεταλούδα πρόσφυγας, μια πεταλούδα με μισή σκιά. Την άλλη μισή την άφησε πίσω, σε μια πατρίδα που ΄χει πόλεμο, σε μια οικογένεια που χάθηκε, σε έναν ουρανό που δεν είχε ήλιο. Κι είναι τούτη η ιστορία τόσο αληθινή, τόσο αλληγορική. Κι έχει πόνο, λύπη, στεναχώρια και ξύπνημα συνειδήσεων. Μα έχει και αγάπη μπόλικη, και συντροφικότητα, και φιλία και όνειρα άπειρα, ολοκαίνουργια.  Για να καταλάβουμε τα μεγάλα και σπουδαία προβλήματα της ζήσης. Για να συνειδητοποιήσουμε τα κακά του πολέμου. Για να γεμίσουμε συναισθήματα μοναδικά, σκέψεις λύτρωσης.
Πόσα, πόσα πράγματα έχει  τούτη η απίθανη ιστορία της Σοφίας Μαντουβάλου. Ένα βιβλίο συναισθημάτων, ένα βιβλίο για την αγάπη, την αλληλεγγύη, τον πόλεμο, την προσφυγιά. Απίστευτος ο παραλληλισμός με τις πεταλούδες. Η πεταλούδα πρέπει να πετά ελεύθερη, όσο ψηλά αντέχει, μα σαν της κόψουν το ένα φτερό, η ψυχή κομματιάζεται , η ελευθερία πληγώνεται , η ζωή θέλει βοήθεια, θέλει στηρίγματα   για να προχωρήσει.
Πόσο μαγική η ιστορία, πόση τρυφερότητα, πόσα όνειρα που ξαναγεννιούνται. Πόσο μοναδικά την έχει ζωγραφίσει η Φωτεινή Στεφανίδη. Ελπίδα τα χρώματα της Φωτεινής,  καταφύγιο ονείρων η πένα της Σοφίας…

Να την ψάξετε τούτη την ιστορία, να γεμίσετε από δάκρυα αγάπης και φως μοναδικό από μια τόσο δα Ψυχαλούδα…


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ στις 4 Δεκεμβρίου 2018 :https://www.patris.gr/2018/12/04/epeidi-o-dekemvrios-einai-o-pateras-ton-paramythion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου