Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς…*


Της Ελένης Μπετεινάκη

Τα Αστεράκια ντύθηκαν βοσκοί. Οι πεταλούδες θα ντυνόταν άγγελοι. Ένα από τα κρινάκια θα γινόταν το πιο λαμπρό αστέρι της βραδιάς. Ο Αυγερινός θύμωσε που δεν τον διάλεξε ο Κύριος να γίνει κι αυτός λαμπερό αστέρι κι αποφάσισε να μην «κατέβει» στη φάτνη εκείνη τη βραδιά. Όμως σαν έφυγαν όλοι ένοιωσε μοναξιά και …περιέργεια. Έτσι κατέβηκε κι εκείνο τη σκάλα…κι ένοιωσε ακόμα πιο άσχημα και μετανοιωμένο για την αρνητική του στάση. Όμως ο …Κύριός του ήταν εκεί και τον αγκάλιασε τρυφερά φέρνοντάς τον μαζί με όλους στη σκηνή…Ήταν ένα πεισματάρικο αστεράκι που δεν ξεχνούσε ποτέ τις υποσχέσεις!
O Ανδρέας ήθελε δώρο από τον Άγιο Βασίλη ένα διαστημόπλοιο αληθινό. Να προσγειωθεί στον κήπο του την πρωτοχρονιά και να μπορεί να μπαίνει ολόκληρος μέσα. Έμεινε ξάγρυπνος την παραμονή των Χριστουγέννων γιατί η μαμά είχε πει πως ίσως ο Αι Βασίλης να ερχόταν νωρίτερα εκείνη τη χρονιά. Γλίστρησε αθόρυβα στον κήπο λοιπόν και περίμενε…Κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή που σχεδόν τον είχε πάρει ο ύπνος ένας δυνατός θόρυβος τον ξύπνησε. Κάποιος προσπαθούσε να στερεώσει  το «αληθινό» διαστημόπλοιο στον κήπο. Και εκείνος ο άνδρας ήταν όμοιος με τον Άγιο Βασίλη μόνο που δεν είχε….ρυτίδες! Κι ήταν αφορμή τούτη η εικόνα και τα χρόνια που περνούσαν ο Ανδρέας να καταλάβει ποιος ήταν ο αληθινός Άγιος Βασίλης, μάλλον εκείνος από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και γιατί κόβουμε βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά. Κι επειδή την Αγια εκείνη Νύχτα ο Νέος Αϊ Βασίλης είχε κάποια μικροπροβλήματα συναρμολόγησης ,ο μικρός Ανδρέας βοήθησε πολύ. Η Υπόσχεση δε  που έδωσε στον…Αληθινό Αϊ Βασίλη στον ύπνο του,  μας μαθαίνει πως τα θαύματα δεν μαρτυρούνται, ούτε συζητιούνται. Απλά συμβαίνουν!

Οι δώδεκα μικροί καλικάντζαροι της γιαγιάς  Αργυρώς είναι πέρα για πέρα αληθινοί κι έχουν τα πιο παράξενα και σύγχρονα ονόματα που θα μπορούσαν να έχουν τέτοια ζαβολιάρικα πλάσματα. Έξι κορίτσια  κι έξι αγόρια που κάτι θυμίζουν στα μικρά της εγγόνια. Η Κανεπέρα, ο Εγώ, ο Δεχωράω, ο Ναφύγεις, η Αλληφορά, η Νυστάζω, η Δενξέρω, η Βαριέμαι, ο Δενμπορώ, ο Παράταμε, ο Καταλάθος και η Οχιτώρα δεν είναι ίσως οι μοναδικοί καλικάντζαροι των δώδεκα Ημερών. Κάπου…κάπου όλοι μας  τους ξέρουμε!

Τρεις ιστορίες χριστουγεννιάτικες από την μοναδική Λότη Πέτροβιτς με την εκπληκτική της φαντασία που μας φέρνει στο σήμερα, στις τωρινές  συνήθειες και καταστάσεις και την ίδια στιγμή θα θυμίζει έθιμα, και παραδόσεις των παλιότερων ημέρων. Σύγχρονα παραμύθια βγαλμένα από τη ζωή μας, καλογραμμένα πάντα και με υπέροχη πλοκή.

Τι καλλίτερο τούτες τις μέρες από μια ιστορία κάθε βράδυ που θα μας κάνει  να χαμογελάσουμε και να κουνήσουμε τα κεφάλια μας γεμάτοι…κατανόηση, μαγεία κι αλήθειες!


Με την εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά που μας μεταφέρει σε άλλους καιρούς!

*Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς , Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, εκδ. Σαΐτης

δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ στις 27 Δεκεμβρίου 2018 https://www.patris.gr/2018/12/27/nychtes-christoygennon-kai-protochronias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου