Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Ένα ταρακουνημένο σχολείο* …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα σχολείο από εκείνα που σπάνια θα συναντήσετε αλλά που όλοι θα θέλατε να έχετε. Τούτο το ταρακουνημένο σχολείο της Άλκηστης Χαλικιά θα σας αναστατώσει, θα σας βάλει σε πολλές πολλές σκέψεις, θα σας κάνει να χαμογελάσετε πλατιά και φυσικά θα αναποδογυρίσει και το δικό σας μυαλό και ψυχή.


Είναι το σχολείο που θα έπρεπε να υπάρχει παντού. Το σχολείο που ονειρεύονται δάσκαλοι και παιδιά και ίσως και οι περισσότεροι αν όχι όλοι, οι γονείς. Είναι αυτό που με πενιχρά μέσα και κάτω από πιέσεις ανωτέρων ξεκλέβουν οι φωτισμένοι δάσκαλοι και κάποιες φορές το κάνουν δώρο στα παιδιά. Τότε που κλείνουν με δύναμη τα σχολικά βιβλία και βγαίνουν στις αυλές να μυρίσουν το φθινόπωρο, να παρατηρήσουν τα φύλλα στα δέντρα, να νιώσουν την βροχή να κυλάει απαλά ή με δύναμη στο πρόσωπο στους. Να κοιτάξουν τα σύννεφα και να ταξιδέψουν μαζί τους. Να ακουμπήσουν μια μικρή ηλιαχτίδα ή να μαζέψουν τα χρώματα από το ουράνιο τόξο και να ντυθούν με τα πιο ονειρεμένα ρούχα της Φαντασίας και του χαμόγελου. Είναι τότε που εκείνοι οι δάσκαλοι που στην ουσία κάνουν μάθημα σε μεγάλα σιδερένια κουτιά, τους δίνουν φτερά και φτάνουν ίσαμε τα πιο απομακρυσμένα δάση του κόσμου μέσα από μια και μόνο φωτογραφία ή στα πιο διάσημα Μουσεία και γνωρίζουν θησαυρούς πολύτιμους που στη συνέχεια τους δίνουν πνοή με πηλό, πινέλο, μολύβι κι ό,τι άλλο υλικό βρουν στην τάξη τους.

Το «Ταρακουνημένο σχολείο» της Άλκηστης είναι το σχολείο των ονείρων. Είναι το σχολείο που αγαπάμε όλοι αλλά που δεν μας αφήνουν να έχουμε την σημερινή εποχή. Είναι το σχολείο που όπως λέει η συγγραφέας θα έπρεπε να βρίσκει αφορμές για να δημιουργεί γιορτές και έτσι να γελάνε τα παιδιά με την ψυχή τους. Να μαθαίνουν μαθηματικά  με αφορμή μια … πίτσα και Ιστορία μέσα από το παιχνίδι και την βιωματική μάθηση, μόνο. Θα έπρεπε να έχει παντού μόνο βιβλιοθήκες και  βιβλία από εκείνα που σε κάνουν και πάλι μόνο να χαμογελάς, να ονειρεύεσαι, να ταξιδεύεις και να μαθαίνεις χωρίς υποχρεωτικό διάβασμα. Γράφει  η Άλκηστη πως το σχολείο το ταρακουνημένο της θα ήταν πολύ αυστηρό … με τους γονείς! Πόσο δίκιο έχει!  Μακάρι  να μπορούσαν όλοι τους να συνεργαστούν με τους δασκάλους των παιδιών και να είχαν ένα και μόνο στόχο: Την ευτυχία των παιδιών και την καλή πρόθεση για όλα τα «κακώς κείμενα».


Το σχολείο της Άλκηστης αγαπά το φως που ακόμα και τις πιο σκοτεινές νύχτες εκείνο κρατά λάμπες και φωτίζει τους δρόμους, τις ψυχές και τις ιδέες.

Ένα βιβλίο που θα ταρακουνήσει πολλούς μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Ένα βιβλίο ποίημα, ύμνος και επιθυμία των περισσοτέρων εκπαιδευτικών και όχι μόνο. Ένα βιβλίο που θα ταρακουνήσει συνειδήσεις, κατεστημένα, κι όνειρα. Ένα βιβλίο εργαλείο στην κάθε τάξη, έκθεση ιδεών και προβληματισμών. Ένα βιβλίο που θα αφήσει ελεύθερη την Φαντασία όλων και θα προτείνει ή θα γεννήσει καινούργιες απόψεις, ιδέες και αφορμές για μεγάλες συζητήσεις και σχέδια.

Στέκομαι στην εικονογράφηση του «Ταρακουνημένου σχολείου» για μια ακόμη φορά θαυμάζω το ταλέντο της Ίριδας Σαμαρτζή. Απίστευτη σύλληψη για μια ακόμη φορά, σκίτσα και χρώματα γεμάτα ζωντάνια, αισιοδοξία και «φωνή».

Χίλιες δύο αφορμές για παιχνίδι στην τάξη μας…

ü  Ανταλλαγή απόψεων

ü  Ζωγραφική ή κολλάζ με στιγμές που αγαπάμε στο σχολείο

ü  Εκφράζουμε το δικό μας ονειρικό σχολείο ή δάσκαλο

ü  Δημιουργούμε μια …γιορτή

Να το ψάξετε όλοι αυτό το βιβλίο. Να αφεθείτε στην φαντασία, το όνειρο και τις επιθυμίες κι αν κάτι  δεν σας αρέσει να μην διστάσετε να το πείτε γιατί μόνο με την δική μας φωνή θα αλλάξουν κάποια στιγμή όλα όσα θα έπρεπε η Πολιτεία να  έχει φροντίσει για μας…

*Ένα ταρακουνημένο σχολείο, Άλκηστη Χαλικιά, εικ: Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Ίκαρος

Δείτε ένα απόσπασμα εδώ : https://ikarosbooks.gr/1032-ena-scholeio-tarakoynimeno.html

 


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 6 Νοεμβρίου 2021 : https://www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου