Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Ο Μυστικός κήπος* … στα Παραμύθια του Σαββάτου!

 

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

*Ο Μυστικός κήπος, Φράνσες Χότζσον Μπάρνετ, εικ: Geraldine McCaughrean, εκδ. Μεταίχμιο

Ήταν μια φορά κι ένα καιρό ένα μικρό κορίτσι η Μαίρη Λένοξ που γεννήθηκε σε μια χώρα που είχε χρυσή άμμο,την Ινδία. Το μωρό ανέλαβε να το μεγαλώσει η γκουβερνάντα του γιατί ούτε η μητέρα ούτε ο πατέρας του ασχολήθηκαν ποτέ μαζί του. Μεγάλωνε με εγωιστική και ανυπόφορη συμπεριφορά και αρρωστημένο κιτρινιάρικο χρώμα στο πρόσωπο και στο σώμα του. Η μοίρα έπαιξε για την μικρή Μαίρη ένα ακόμα δυσάρεστο παιχνίδι. Βαριά αρρώστια έπεσε στο πλουσιοπάροχο σπίτι τους κι όλοι όσοι έμεναν σ΄αυτό πέθαναν εκτός από εκείνη. Την βρήκαν στρατιώτες κι όταν της ανακοίνωσαν τα νέα για την οικογένεια της εκείνη δεν φάνηκε να στεναχωριέται και τόσο. Ωστόσο κάπου έπρεπε να μείνει μέχρι να βρεθούν οι συγγενείς της στην Αγγλία. Μια καλόψυχη οικογένεια με πολλά παιδιά την φιλοξένησε προσωρινά μόνο που η Μαίρη δυσκολευόταν να προσαρμοστεί και να αποδεχτεί τους νέους της «συγκάτοικους».  Τα παιδιά την κορόιδευαν με την τόσο εγωιστική και παράλογη συμπεριφορά της. Κάποια στιγμή η ώρα ης αποχώρησης έφτασε και με ένα καράβι έφτασε στην καινούργια της πατρίδα που την υποδέχτηκε η κυρία Μέντλοκ, η οικονόμος του θείου της κυρίου Κρέιβεν στο νέο της πιά σπίτι, το αρχοντικό Μίσελθγουεϊτ. 

Ούτε εδώ τα πράγματα έγιναν πολύ χαρούμενα για την δεκάχρονη Μαίρη. Ο θείος της έλειπε συχνά, δεν ήθελε κι αυτός να τον ενοχλούν και το χειρότερο, το τεράστιο σπίτι ήταν πολύ σκοτεινό, άδειο, μίζερο και τα δωμάτια του, περίπου εκατό, κλειδωμένα. Η μόνη συντροφιά της ήταν τα τεράστια πορτραίτα στους τοίχους και …η Μάρθα, μια υπηρέτρια με έντεκα μικρά αδέλφια που ζούσαν σε μια μικρή αγροικία.


Η βαριεστημάρα της Μαίρης την έκανε να ρίξει τον εγωισμό και τις προσδοκίες της και να ακολουθήσει την Μάρθα που της έλεγε ένα σωρό θαυμαστά πράγματα. Πρώτα απ΄όλα για τον Ντίκον, τον αδελφό της που μπορούσε να μιλάει με τα ζώα, για τον γερό παράξενο Μπεν Γουέδερσταφ και για τον κλειδωμένο μυστικό κήπο που κανείς δεν είχε κλειδί να μπει μέσα του… Ο πρώτος της φίλος ήταν ένα κοκκινολαίμης !

έκδοση 1911
Ακολουθήσε εκείνο το παράξενο κλάμα  και κάποιες μικρές χαρές που την έκαναν να αλλάξει διάθεση και να ροδίσουν επιτέλους τα μαγουλά της. Μια μικρή έκπληξη θα της δώσει την μεγαλύτερη χαρά , όταν κατάφερε με την βοήθεια του μικρού κοκκινολαίμη να βρει το μαγικό κλειδί του …κήπου!

Η ζωή της Μαίρης θα αλλάξει τελείως μετά απ΄ αυτό και ακόμα περισσότερο σαν ανακαλύψει πως στο τεράστιο σπίτι του θείου της ζει επίσης απομονωμένος ο ξάδελφός της ο Κόλιν, άρρωστος  πολύ, καχεκτικός και ανυπόφορος. Θα στοιχηματίσει με τον εαυτό της να τον κάνει…καλά!

Όλα θα αλλάξουν και η παρέα των τριών παιδιών καθώς και η καθημερινή τους περιπλάνηση στον «Μυστικό Κήπο» θα γίνει η αιτία να γιατρευτούν πολλές πληγές σωματικές και ψυχικές και η ευτυχία να λάμψει στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων….



Ο «Μυστικός Κήπος» θεωρείται ένα κλασσικό αριστούργημα του 20ου αιώνα που γράφτηκε από την  Frances Hodgson Burnett αρχικά σε συνέχειες τον Νοέμβριο του 1910 μέχρι τον Αύγουστο1911, στο περιοδικό : «The American Magazine». Στη συνέχεια έγινε η πρώτη έκδοση από τον  εκδοτικό οίκο Frederic Stokes στην Αμερική ένα χρόνο μετά, με εικονογράφηση της Μαρία Λουίζ Κερκ. Στην Αγγλία πρωτοεκδόθηκε λίγο αργότερα από τον εκδοτικό οίκο Heineman και εικονογραφήθηκε από τον Charles Heath Robinson.

Ακολουθήσαν πολλές διασκευές και θεατρικές παραστάσεις. Στον κινηματογράφο μεταφέρθηκε πρώτη φορά το 1919 κι ακολούθησαν πολλές ακόμη ταινίες ίσαμε την τελευταία το 2020.

Στην παρούσα έκδοση έχουμε μια εξαιρετική διασκευή της Geraldine McCaughrean και μετάφραση της Μαρίας Μαντή που απευθύνεται σε πολύ μικρές ηλικίες ακόμα και από τα 5 χρόνια…

Τι συναντά λοιπόν κάποιος σ΄αυτό το βιβλίο και γιατί είναι τόσο σημαντικό. Σίγουρα αφού έχει γραφτεί πριν από ένα και λίγο παραπάνω αιώνα, θα αναφέρεται στο κλίμα και ύφος εκείνης της εποχής και θα έχει στοιχεία από το συντηρητικό καθεστώς της βρετανικής κουλτούρας. Πέρα λοιπόν από την αναμενόμενη διήγηση και περιγραφή της διαχείρισης προσωπικού και κατανομής ρόλων στα αστικά σπίτια – πύργους της εποχής, παρατηρούμε  οικογενειακές καταστάσεις, ήθη και συμπεριφορές που επιφέρουν ολέθρια αποτελέσματα.

Η αδιαφορία των γονέων φέρνει εγωιστικές τάσεις, μοναξιά, κακοτροπίες και συναισθηματική αστάθεια. Η μικρή Μαίρη εκτός από την ορφάνια και την εγκατάλειψη έχει να παλέψει και με τη νέα ζωή, πρόσφυγας σε μια μακρινή και άγνωστη πατρίδα, και με την εφηβεία της που είναι στο προσκήνιο. Αλλαγές στη συμπεριφορά, αλλαγές στον τρόπο σκέψης και επιρροές που φέρνουν θετικά συναισθήματα και ενδυνάμωση αυτοπεποίθησης.

Οι καλοί τρόποι φέρνουν πάντα ομαλές σχέσεις. Η αποδοχή του εαυτού μας και η αναγνώριση των ικανοτήτων ενδυναμώνονται με σωστές φιλίες και επιλογές.

Μια μικρή αλλαγή συμπεριφοράς φέρνει πάντα μεγαλύτερα αποτελέσματα και οφέλη.

Ύμνος στην φιλία, στους δεσμούς και στην οικογένεια όταν υπάρχει κατανόηση, αμοιβαία αγάπη, εμπιστοσύνη και διάθεση αλλαγών.

Ένα βιβλίο αισιόδοξο, ανατρεπτικό και δυναμικό. Ένα βιβλίο γεμάτο περιπέτεια, πλοκή, συναισθήματα, φύση, ομορφιά και αγάπη για τη ζωή.

Στη συγκεκριμένη διασκευή θα ενθουσιαστείτε με την εικονογράφηση από την Margarita Kukhtina, και θα ταυτιστείτε με τους μικρούς του ήρωες που ξεπερνούν τον εαυτό τους με την τόλμη, την πίστη και τα νιάτα τους που δεν λογαριάζουν κινδύνους, μυστικά και απαγορευμένα μέρη.


Πόθος, πείσμα, επιμονή, θάρρος, μαγεία και αγάπη. Αγάπη για τα ζώα, τη φύση , τον άνθρωπο!

Αναζητείστε το και διαβάστε τις πρώτες σελίδες του εδώ:

https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B7%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B5%CF%82-%CF%87%CE%BF%CF%84%CE%B6%CF%83%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B5%CF%84


Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις 23 Οκτωβρίου 2021 : εδώ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου