Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Η βιβλιοθήκη του Οράτιου*…!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Τα «Παραμύθια του Σαββάτου» για τον μήνα Ιούλιο θα σας κρατούν συντροφιά με «κάθε μέρα κι ένα βιβλίο» προτείνοντας σας νέες και παλαιότερες αγαπημένες εκδόσεις κι ίσαμε τον Αύγουστο που θα γεμίσουν  και οι δικές μας βαλίτσες για τις διακοπές μας!

Πάμε ένα ταξίδι στο Νότο της Σικελίας και συγκεκριμένα στους λόφους της Σικελίας. Καλοκαίρι, μεσημεράκι και η απόλυτη ησυχία απλώνεται παντού. Μόνο ένας μακρινός θόρυβος που θυμίζει βουητό μέλισσας ακούγεται κι αυτό αν τεντώσεις προσεκτικά τα αυτιά σου…

Όχι, δεν είναι μέλισσα! Είναι το παλιό φορτηγάκι του μανάβη που το αγόρασε ο συνταξιούχος δάσκαλος Οράτιος και το μετέτρεψε σε κινητή βιβλιοθήκη. Ναι, καλά διαβάσατε, σε μια τρίκυκλη, πολύχρωμη, ζωντανή βιβλιοθήκη που κάθε Παρασκευή ανηφορίζει και κατηφορίζει λόφους για να φτάσει στα μικρά χωριά. Με το αγκομαχητό της «μέλισσας», με το καμπανάκι του Οράτιου, οι κάτοικοι κάθε χωρίου μαζεύονται στις πλατείες και πανευτυχής δανείζονται καινούργια βιβλία, επιστρέφουν παλιά και ενημερώνονται για ότι συμβαίνει… Στο χωριό του Οράτιου σαν ακούνε την «μέλισσα» όλοι τρέχουν ξανά. Εκεί ο Οράτιος νιώθει ακόμα πιο όμορφα με τους συγχωριανούς του και τους φίλους του. Η Καρλότα του προσφέρει γάλα αμυγδάλου και  ο γέρος συνταγματάρχης που αγαπάει την κηπουρική και τον περιμένει κάθε φορά, τον κερνάει το γλυκό κρασί της περιοχής , το Τσιμπίμπο.

Κι έρχονται ένα σωρό πεσκέσια από τους χωριανούς του κι όσους όσους πιστεύουν πως το έργο του γηραιού δάσκαλου είναι μαγικό. Κι εκείνος σαν φτάνει στο τέλος της κάθε διαδρομής κατεβαίνει στη θάλασσα και νιώθει βασιλιάς…

Όλοι στο κάθε χωριο είναι χαρούμενοι, μικροί και μεγάλοι  κι όλοι τον περιμένουν με ανυπομονησία. Όλοι εκτός μια γριά κυρία που πάντα είναι κρυμμένη πίσω από την πόρτα του σπιτιού της.

Τι κρύβει άραγε;

Και μια μέρα που είχε πολλή ζέστη καθώς πάρκαρε την βιβλιοθήκη ψηλά σ ένα λοφίσκο κι ο Οράτιός μας κατέβηκε σε μια πηγή να ξεδιψάσει κι άκουσε αμέσως μετά μια τρομερή φασαρία. Γυρνώντας το κεφάλι του είδε την τρίκυκλη βιβλιοθήκη του να κουτρουβαλά στο φαράγγι και να …σκορπίζεται. Το χειρόφρενο μάλλον «ξεχάστηκε»…

Κι ήρθε η λύπη και η απόλυτη μοναξιά…


Όμως η ζωή κάνει κύκλους κι όταν έχεις φίλους που σ αγαπάνε, ακόμα και τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά!

Θυμάμαι τον γέρο συνταγματάρχη;

Ξέρετε τη δύναμη των βιβλίων και της αγάπης;

Μπορείτε να φανταστείτε τη συνέχεια;

Κι όμως δεν θα το πετύχετε γιατί η πλοκή της ιστορίας έχει μια πολύ συγκινητική συνέχεια και κρύβει μυστικά που θα σας συναρπάσουν…

Μια συγκινητική, υπέροχη, φιλαναγνωστική ιστορία του Davide Cali που θα σας γεμίσει συναισθήματα, νοσταλγία, σκέψεις δράσης σε σχέση με τα βιβλία και εικόνες της Σικελίας μοναδικές.

Ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες κυριολεκτικά και φανταστικά που θα συναρπάσει και τον πιο μικρό ή μεγάλο αναγνώστη. Πλοκή, περιπέτεια, όνειρα που εκπληρώνονται και ιδέες που υλοποιούνται ακόμα και από ανθρώπους που η νιότη τους έχει περάσει. Η αγάπη για τα βιβλία δίνει έναυσμα σε πράξεις μοναδικές που συγκινούν. Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι σαν αν ζεις κι άλλες ζωές και να ταξιδεύεις ακόμα περισσότερο.

Η δύναμη της θέλησης. Η χαρά της προσφοράς ειδικά σε τόπους που η πρόσβαση σε βιβλία και βιβλιοθήκες είναι λίγο πιο δύσκολη. 

Ζωντανό, ευχάριστο, πρωτότυπο και γενάτος συγκινήσεις τούτο το βιβλίο. Το δικαίωμα στη μάθηση, στην απόλαυση της ανάγνωσης και στην γνώση δεν έχει ούτε όρια ούτε ηλικία.

Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο από τον Sebastien Pelon μοναδικά. 

Τόσο ο συγγραφέας Davide Cali όσο και ο εικονογράφος Sebastien Pelon είναι πολυτάλαντοι, πολυγραφότατοι και με μεγάλο αριθμό βιβλίων και εικονογραφήσεων αντίστοιχα στα βιογραφικά τους.

Το βιβλίο αυτό πραγματικά θα σας μαγνητίσει…

Για όλους εμάς που λατρεύουμε τα βιβλία, ίσως μας δώσει ιδέες για πολλά!

*H Βιβλιοθήκη του Οράτιου, Davide Cali, εικ: Sebastien Pelon, εκδ. Ίκαρος

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα : https://ikarosbooks.gr/1148-i-bibliothiki-toy-oratioy.html

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 3 Ιουλίου 2023 : εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου