Το παραμύθι της βροχής

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Τι είπε ο μπαμπάς Άλφονς;

Της Ελένης Μπετεινάκη

Άλλη μια ιστορία του Άλφονς και του μπαμπά του κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μάρτης. Νομίζω είναι η 9η στη σειρά και αυτήν την φορά μαθαίνουμε και καταλαβαίνουμε  πως όταν βιαζόμαστε, κάποιες φορές, τα πράγματα γίνονται «λάθος».

Ο μπαμπάς του Άλφονς λέει και ξέρει αρκετές παροιμίες. Σήμερα το θέμα στο σπίτι τους είναι η τάξη και η τακτοποίηση. Ωστόσο μιας και είναι Σάββατο ο μπαμπάς της Μίλα και του Άλφονς βιάζεται να τελειώσει τις δουλειές του και να μπουν όλα στη θέση τους για να ξεκουραστεί κι αυτός. Επικρατεί ένας  μικρός πανικός αλλά όλα είναι υπό έλεγχο, ή έστω έτσι νόμιζε ο μπαμπάς. Έχουν πάει από νωρίς και έχουν ψωνίσει και οι τρεις από το σούπερ μάρκετ. Βοηθούν να μπουν τα ψώνια στη θέση τους, τα ρούχα στο πλυντήριο, το παντελόνι στην ντουλάπα και το παγωτό στο ψυγείο. Κι αφού τελειώσουν αρχίζει η χαλάρωση. Ο καθένας πια μπορεί να κάνει αυτό που του αρέσει. Ή μήπως όχι; Ο Άλφονς ανακαλύπτει ξαφνικά κάτι που στάζει μέσα στη ντουλάπα του. Ένα παγωτό που λιώνει πάνω στις κάλτσες του μικρού αγοριού που ο μπαμπάς το έβαλε σε λάθος θέση και τώρα θα πρέπει να καθαριστούν όλα και δεν θα ξεκουραστούν όπως ήθελαν όλοι και ακόμα έχασαν το επιδόρπιο τους για  μετά το φαγητό.

Ή μήπως θα έχουν; Παγωμένο παντελόνι αφού αυτό  μπήκε στην κατάψυξη; Ή κάτι πολύ γλυκό, σοκολατένιο,  γλυκό και φτιαγμένο από τον μπαμπά;

Μια αστεία ιστορία «καθημερινής τρέλας» στα κανονικά σπίτια των κανονικών ανθρώπων. Εκεί που προσπαθούν μαμάδες, μπαμπάδες, μόνοι ή και μαζί να τα έχουν όλα στην εντέλεια, σε τάξη, στη σειρά, να μην παραλείψουν κάτι και πάντα βρίσκεται ένα αδύναμο σημείο. Η ιστορία του Αλφόνς είναι ανακουφιστική και παρήγορη και για μας τους μεγαλύτερους. Μια υπενθύμιση πως δεν υπάρχουν σούπερ μαμάδες ή μπαμπάδες αλλά άνθρωποι που προσπαθούν να τα προλάβουν όλα και κάποιες φορές δεν τα καταφέρνουν.

Τα παιδία ταυτίζονται με τον μικρό Άλφονς και την αδελφή του όπου πρωταγωνιστεί γιατί μοιάζει να καταλαβαίνει τις σκέψεις, τις ικανότητές και τα θέλω τους.

Η ιδιαιτερότητα σε όλες τις ιστορίες του Άλφονς είναι πως πουθενά δεν αναφέρεται η μαμά, χωρίς να έχουμε μάθει ποτέ το λόγο ωστόσο μας καλύπτει και μας αρέσει το μοντέλο της μονογονεϊκότητας με πρωταγωνιστή τον μπαμπά.


Δείτε εδώ : https://www.martis.gr/2020/05/18/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ac%ce%bb%cf%86%ce%bf%ce%bd%cf%82/

Πολλά  μηνύματα συμπεριφορών, καταστάσεων και συναισθημάτων. Αρετές και αξίες όπως η υπομονή, η πειθαρχία, η τάξη, η συνεργασία, η σημασία της οικογένειας και του σεβασμού στο χώρο και χρόνο του άλλου εκθειάζονται σε κάθε βιβλίο.


Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε : Η περίφημη σειρά βιβλίων της Gunilla Bergström, με πρωταγωνιστή τον Άλφονς, έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια εκατομμύρια μικρούς αναγνώστες κι έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες! Συνεχώς τυπώνονται νέες εκδόσεις. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει παγκοσμίως πάνω από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα. Η Gunilla Bergström έφυγε από τη ζωή το 2021 .

Μια ακόμα επιτυχία της σειράς είναι η λιτή, ιδιαίτερη και μοναδική και εικονογράφησή της από την ίδια την συγγραφέα.

Αναζητείστε όλα τα βιβλία της σειράς στα βιβλιοπωλεία ή δείτε τα εδώ: https://www.martis.gr/shop/ti-eipe-o-mpampas-alfons/


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 24 Ιουλίου 2023: Εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου