Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Χόρεψε μαζί μου*της Χριστίνας Αποστολίδη …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

Η Ισμήνη είναι μόλις δεκατεσσάρων χρόνων, στην αρχή της εφηβείας της και είναι ερωτευμένη με τον Άρη. Ένα απόγευμα που εκείνος βρίσκεται στο σπίτι της, την προσκαλεί στο πάρτι του το ερχόμενο Σάββατο. Ο Άρης εκτός από κούκλος είναι και ο κολλητός του αδελφού της, του Στέλιου. Κι ενώ εκείνη πετάει από χαρά και ανακατεύει όλα της τα ρούχα για να βρει τι θα φορέσει σε αυτήν την ανέλπιστη πρόσκληση, η μαμά της τής δίνει συνεχώς «διαταγές» για το διάβασμα, το  συμμάζεμα και το χαμήλωμα της δυνατής μουσικής. Μοιάζει να  μην την ακούει καθόλου και να μην της δίνει την παραμικρή  προσοχή. Όμως αυτό το νέο είναι τόσο σπουδαίο που η Ισμήνη στεναχωριέται που η μαμά της δεν το αντιλαμβάνεται.

Η Ισμήνη είναι ένα κορίτσι κωφό αλλά γεμάτο ζωή, όνειρα, και …νιάτα.

Η κολλητή της η Χριστίνα την συνοδεύει παντού και συνεννοούνται στην νοηματική γλώσσα.  Μόνο η μαμά της Ισμήνης την υπερ-προστατεύει και αυτό δεν της πολυαρέσει.  Οι υποχρεώσεις του κοριτσιού είναι πολλές καθημερινά όμως η παρέα με την φίλη της την κάνει πάντα να νιώθει καλύτερα. Η Χριστίνα  ανακάλυψε πως της αρέσει πολύ ο χορός και η Ισμήνη αν και έχει κάποιους ενδοιασμούς στο αν μπορεί να την ακολουθήσει σε αυτό το νέο χόμπι, το προσπαθεί. Η  εμπειρία της Ισμήνης και μόνο που βρέθηκε στην αίθουσα του χορού  ήταν …συγκλονιστική. Η Άννα ένα άλλο κορίτσι από την ομάδα του χορού την έκανε αμέσως να νιώσει οικεία με τον χώρο και μόλις η Ισμήνη κάθισε στο πάτωνα σύμφωνα με τις οδηγίες του κυρίου Ορέστη, του δάσκαλου της Χριστίνας, συνέβη κάτι μαγικό. Οι δονήσεις από την μουσική στο πάτωμα έδωσαν ζωή, ρυθμό, «ακοή» και …όνειρα στην Ισμήνη. Κι έτσι ψάχνοντας πια όταν γυρίζει σπίτι της στο Youtube, ανακάλυψε πως υπήρχαν “Deaf Dancers” με διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς. Ακόμα  και ένας Έλληνας κωφός χορευτής είχε καταφέρει να μπει στην Κρατική Σχολή Χορού  Το όνειρο της Ισμήνης να γίνει κι εκείνη μια χορεύτρια του HipHop δεν ήταν πια ακατόρθωτο. Άρχισε να το ψάχνει, να εξασκείται με γυμνά πόδια που την έκαναν  να νιώθει την μουσική από τις δονήσεις στο πάτωμα και να ακολουθεί το ρυθμό. Και μια μέρα που πήγε ξανά με  την Χριστίνα στο μάθημα χορού, έκανε το πρώτο της μεγάλο βήμα. Μόνη μπροστά στον καθρέφτη ξεκίνησε να χορεύει έχοντας στο μυαλό της τις φιγούρες των κοριτσιών που είχε παρατηρήσει προηγουμένως… Κι αυτήν όμως την παρατηρούσε ο κύριος Ορέστης…

Τι έγινε μετά; Μπορεί να μαντεύετε ή μπορεί να ζήσετε διαβάζοντάς πολλές εκπλήξεις και απρόσμενες εξελίξεις. Το σίγουρο είναι ένα. Πως  αξίζει να διαβάστε την συνέχεια για να συγκινηθείτε, να πεισμώσετε, να βρείτε κάπου τις δικές σας ανασφάλειες, σκέψεις, πράξεις και να νιώσετε τη δύναμη που κρύβει η ανθρώπινη θέληση.

Ένα βιβλίο ιδιαίτερο για μια ιδιαίτερη χορεύτρια που μας γεμίζει θάρρος, τόλμη, επιμονή και όραμα. Πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας πάνω από όλα.

Ένα υπέροχο εφηβικό μυθιστόρημα, σύγχρονο, αληθινό, γεμάτο με συναισθήματα. Έρωτας, σχέσεις, αναζητήσεις και στόχους γεμάτο και με ροή λόγου από την Χριστίνα Αποστολίδη που σε παρασέρνει σε δυνατό χειροκρότημα στο τέλος. Με πολύ χορό, μουσική και άγγιγμα στα όρια. Τα όρια του κοριτσιού, της μητέρας και μιας προσπάθειας που αξίζει.

Επειδή η ζωή δεν είναι πάντα εύκολα και ειδικά αν σου τύχει μια αναπηρία λίγο μετά την γέννηση. Εκεί χρειάζεται θάρρος, δύναμη , συμπαράσταση και  ψυχή!

Ένας έρωτας εφηβικός που δίνει φτερά και μια φιλία που δίνει δύναμη, ζωή και άλλοθι στα δύσκολα. Μικρά ψέματα που ξέρουμε πως δίνουν αλάτι στις εφηβικές αναζητήσεις και σχέσεις που δοκιμάζονται, δένονται, στεριώνουν και μεγαλώνουν.

 

Για τους μαχητές της ζωής είναι τούτο το νεανικό μυθιστόρημα. Για τα νιάτα που δεν φυλακίζονται σε ταμπέλες ή παρωχημένες αντιλήψεις. Για τις σχέσεις εφήβων με τους γονείς και ιδιαίτερα μεταξύ των αδελφιών καθώς και μάνας με  κόρη. Για την αποδοχή καταστάσεων και ευελιξία αποφάσεων.

Ένα βιβλίο που δεν σε αφήνει να ησυχάζεις νομίζοντας πως μπορεί και να μαντέψεις τη συνέχεια. Αλλάζει διαρκώς τη ροή των πραγμάτων. Ζεις την αγωνία και τα χτυποκάρδια των ηρώων του, την καθημερινότητα, τις φοβίες και τις αλλαγές τους.

Να το ψάξετε!

Να «χορέψετε» κι εσείς σαν την Ισμήνη και τη μαμά της. Στα δύσκολα, στα όμορφα, την κάθε στιγμή που δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη.

Για τα παιδιά με ιδιαιτερότητες που δεν διαφέρουν σε τίποτα και από κανέναν.

Το  βιβλίο έχει κερδίσει Έπαινο από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2021.

*Χόρεψε μαζί μου, Χριστίνα Αποστολίδη,εικ: Θέντα Μιμιλάκη , εκδ. Ψυχογιός

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 14 Οκτωβρίου 2023: εδώ!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου