Το παραμύθι της βροχής

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Οικογένεια Δωματίου*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια οικογένεια με τρία παιδιά, μια γιαγιά και μια γάτα,  που είχε το καταπληκτικό επίθετο «Δωματίου».  Πρόσφατα έκαναν μια μετακόμιση σε ένα όμορφο ψηλοτάβανο σπίτι που το μόνο που υπήρχε μέσα ήταν ένα μαλακό χαλί μπροστά σε ένα μεγάλο τζάκι. Όμως αυτό δεν αποτέλεσε πρόβλημα για κανέναν. Ίσα ίσα που στη στιγμή ένοιωσαν ακόμα πιο οικογένεια όλοι μαζί. Σύντομα ο καθένας προσπαθούσε να βρει τρόπο να γεμίσει την ώρα του αλλά ο χρόνος κυλούσε αργά και μπήκε μπροστά … η φαντασία! Από μια σκέψη της μαμάς για το πως θα της άρεσε να γεμίσει τα δωμάτια ξεκίνησαν όλα και αρχίσαν να «πέφτουν» ιδέες και όνειρα. Η Λήδα ήθελε μπαλόνια παντού κι ο Ιάσονας σοκολάτες. Η μαμά πάλι που λάτρευε τα πουλιά ήθελε να έχει άπειρα καναρίνια. Ο μπαμπάς είχε την πιο παράξενη ιδέα. Να γέμιζαν τουλάχιστον ένα δωμάτιο με αναποδιές. Ο πεινασμένος και μάλλον λαίμαργος Κίμωνας ήθελε ένα δωμάτιο …μακαρόνια. Όλοι είπαν, και τι δεν είπαν… Μέχρι και η Γάτα, η Σουμάδα είπε τη γνώμη της.

Εγώ,  πάλι,  θα συμφωνούσα με τον Ιάσονα. Ένα δωμάτιο τερατάκια Τρελόσωστα!

Τώρα έπρεπε να βρουν χώρο για όλα αυτά τα δωμάτια της Φαντασίας και πάλι οι ιδέες ήταν πάρα πολλές.  

Ωστόσο η μαμά σκεφτόταν πολύ και μια στιγμή της ήρθε ακριβώς αυτό που τής ταίριαζε απόλυτα!

Θέλετε να το μάθετε κι εσείς; Αναζητείστε αυτό το πολύ ιδιαίτερο βιβλίο και θα το ανακαλύψετε.

Μια ιστορία γεμάτη φαντασία της Μαρίας Γιαγιάννου. Μια ιστορία για την Οικογένεια και τις πολύτιμες στιγμές της. Μια ιστορία για την αγάπη, τη θαλπωρή, το δέσιμο των ανθρώπων που ζουν μαζί και περνούν χρόνο γεμάτο ποιότητα και …φαντασία. Μια ιστορία – ιδέα στις μετακομίσεις μας. Μα πάνω από όλα μια ιστορία …φανταστική, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τον ελάχιστο χρόνο που περνάμε εποικοδομητικά με τους δικούς μας μόνο η κουβέντα, το χιούμορ, η αλληλεπίδραση μας δίνουν  εκείνα που φωλιάζουν μέσα μας για πάντα.

Αυτό κάνει στην ιστορία της η Μαρία Γιαγιάννου. Μας προσφέρει τη χαρά της επικοινωνίας. Τα παιχνίδια της σκέψης, την έκφραση με χίλιους δυο τρόπους των συναισθημάτων μας και την …διαφορετικότητά μας.

Εσείς πως θα διακοσμούσατε ένα άδειο δωμάτιο; Ευκαιρία να παίξετε ένα παιχνίδι κατασκευαστικό (με παλιές κούτες, υφάσματα, χαρτιά πολύχρωμα ή εφημερίδες) ή αληθινό σε ένα από τα δωμάτια που έχετε. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη για κάτι εντελώς διαφορετικό  και τολμήστε...

Ένα βιβλίο με την εικονογραφική υπογραφή της μοναδικής Ίριδας Σαμαρτζή, που κάνει την ιστορία ακόμη πιο ευφάνταστη και ζωντανή με τα δικά της σκίτσα και την παλέτα της. Με προσοχή σε λεπτομέρειες με λιτές αλλά ιδιαίτερες γραμμές και με χρώμα που αποπνέει αισιοδοξία και αρμονία.

Ιδέες πολλές στο κείμενο  που αξιοποιούνται στη σχολική τάξη με πολλές κατασκευές ΔΩΜΑΤΙΩΝ με διαφορετικά υλικά. Τροφή για καταιγισμό ιδεών που θα οδηγήσουν την φαντασία των παιδιών να φτιάξουν τα δωμάτια και σπίτια των ονείρων τους.

Να το ψάξετε στα βιβλιοπωλεία. Να το προσθέσετε στις λίστες σας.

*Οικογένεια Δωματίου, Μαρία Γιαγιάννου, εικ :Ίρς Σαμαρτζή, εκδ. Ψυχογιός

Μπείτε εδώ και διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα : https://apps.psichogios.gr/pdf/preview/el/27464


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr : Εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου