Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Ο φόβος δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ζωής...


Τα παραμύθια του Σαββάτου….γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Ο φόβος δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ζωής. Ούτε η  μοναξιά αντέχεται και ας μεγαλώνεις  μέσα σε …παλάτια. Το να δεχτείς πάλι τον εαυτό σου όπως πραγματικά είσαι, είναι μια …οικογενειακή υπόθεση που χρειάζεται …παραμύθια.
Παραμύθια γεμάτα σοφία, αλήθειες και μηνύματα πολλά. Παραμύθια που ακουμπούν το χθες, στηρίζουν το σήμερα και σπέρνουν τους πιο καλούς τους σπόρους για το αύριο!

Αποστολή Τερατέξ, Σταυρούλα Παγώνα, εικ: Γιάννα Λουλούδη, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Ζουν στο σκοτάδι τέρατα τρομακτικά; Με μυτερά δόντια, πράσινα μάτια σαν ντόνατς και αυτιά σαν τηγανίτες; Μάλλον ναι, γιατί αυτό πιστεύει ο Φώτης που κυριολεκτικά τα …τρέμει! Ένα σαββατοκύριακο με τον  καλύτερο παππού του κόσμου στο χωριό που είναι ατρόμητος σαν κάτασπρο δυνατό άλογο, μπορεί να αλλάξει τους φόβους και τη ζωή του. Ο πάππους, επίσης, έχει ένα μαγικό υγρό που εξολοθρεύει όλα τα τέρατα. Είναι το ένα και μοναδικό ΤΕΡΑΤΕΞ…. Η μαγική του συνταγή βρίσκεται γραμμένη σε ένα πολυκαιρισμένο κίτρινο χαρτί στη σοφίτα του σπιτιού του παππού. Τρία φοβερά υλικά, τρεις και οι δοκιμασίες του Φώτη. Ποιο να είναι το …αθάνατο λουλούδι που χρειάζεται για να γίνει το υγρό, δώδεκα  πέταλά του; Κι είναι εύκολο να μαζέψει κανείς θαλασσινό νερό ,μια νύχτα με ξαστεριά; Κι ο Ρεξ το σκυλάκι που βρέθηκε μέσα σε μια βάρκα πόσο θα βοηθήσει στην ανεύρεση της σταγόνας του πιο ακριβού υγρού του κόσμου;
Ένα σύγχρονο και  υπέροχο παραμύθι της Σταυρούλας Παγώνα για τους φόβους των παιδιών, για το θάρρος και για την προσπάθεια. Μια ιστορία με μαγικά στοιχεία και σημερινή πραγματικότητα. Μια βόλτα στην φύση με μικρές αποκαλύψεις και ανακαλύψεις από τους θησαυρούς της. Οικογενειακή ιστορία με νοσταλγικά σημεία από τη ζωή στο χωριό. Μα πιο πολύ απ΄ όλα  μιλάει για τη δύναμη, το θάρρος, την τόλμη που έχουμε μέσα μας και που χρειάζεται μικρά ερεθίσματα για να γιγαντώσει, να ανθίσει και να ολοκληρώσει την ….αποστολή της. Φόβος που  νικιέται με την προσπάθεια, με την διάθεση, με την περιπέτεια, που γεννά νέα συναισθήματα. «Μαγικές» συνταγές που πάντα πετυχαίνουν και παππούδες που έχουν την γνώση, την εμπειρία , την  απεριόριστη αγάπη στα εγγόνια τους και ξέρουν να χειριστούν ιδιαίτερες καταστάσεις. Για να νικήσουμε τους φόβους του σκοταδιού …μια και καλή. Τα μυστικά σεντούκια κρύβουν πάντα θησαυρούς!
Να την διαβάσετε, να την παίξετε τούτη την ιστορία. Να σκεφτείτε τις δικές σας μαγικές συνταγές. Να τολμήσετε να πείτε στα παιδιά σας για τα πιο ψηλά, τα πιο δύσκολα,  για τα πιο «αδύνατα» να πολεμήσουνε…

Με την εικονογράφηση της Γιάννας Λουλούδη που δίνει έμφαση στα πρόσωπα και τις εκφράσεις τους.

Για όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα!

Το χρυσό κλουβί, Μαρία Ανδρικοπούλου, εικ: Francesca Rossi, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Η πριγκίπισσα Ευτυχία δεν γνωρίζει τι θα πει χαμόγελο, γι αυτό όλοι στο παλάτι την φωνάζουν Αγέλαστη. Δεν της αρέσει καθόλου ο εαυτός της και πάντα ήθελε ότι είχαν οι άλλοι. Σαν έφτασε σε ηλικία …σχολείου, οι γονείς της, δηλαδή ο βασιλιάς και η βασίλισσα, αποφάσισαν να της φέρουν δασκάλα στο παλάτι και να της κάνει όλα τα μαθήματα που ήταν απαραίτητα. Όσοι και αν ήρθαν όμως, δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι για την μικρή πριγκίπισσα που πάντα ήταν αφηρημένη και σιωπηλή. Ε, όχι κι όλοι! Υπήρχε στον κόσμο και η κυρία Δωροθέα με την καλή καρδιά και το μεγάλο χαμόγελο. Κι εκείνη ανακάλυψε πως της μικρής πριγκίπισσας της έλειπε η συντροφιά και οι φίλοι. Δεν έπαιζε ποτέ με παιδιά και το σχέδιο της νέας δασκάλας ήταν να σταματήσει αυτή η…αδικία. Στην ζωή της πριγκίπισσας Ευτυχίας θα μπει ο Θύμιος, ο γιος της κυρίας Δωροθέας και τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά. Και τα δυο παιδιά θα μάθουν πράγματα το ένα από το άλλο ώσπου και πάλι  θα απαγορεύσουν τη συντροφιά τους οι βασιλείς και γονείς της Ευτυχίας. Τότε  θα πέσει πάλι στεναχώρια κι αρρώστια…ψυχική, στο παλάτι. Όμως η αγάπη και η φιλία κάνουν θαύματα σαν γεννηθούν και σύντομα το γέλιο της πριγκίπισσας θα ηχήσει ξανά …Αλλά για το πως συνέβη αυτό είναι μια …μεγάλη ιστορία που αξίζει να διαβάσετε τη συνέχειά της!
Πόσο ανάγκη έχουμε όλοι τη χαρά; Πώς το γέλιο ανοίγει τις καρδιές, το μυαλό και γαληνεύει την ψυχή αγαπητή Μαρία  Ανδρικοπούλου; Ίσως με ένα παραμύθι «πριγκιπικό» που κλείνει μέσα του το πιο όμορφο συναίσθημα των παιδιών και όχι μόνο. Το χρυσό κλουβί είναι πάντα φυλακή όσο όμορφο και να ΄ναι, όσα  πλούτη κι αν το στολίζουν, σαν χαθούν οι φίλοι, η χαρά  και η αγάπη. Ένα σύγχρονο παραμύθι, κι ας έχει βασιλιάδες και πρίγκιπες. Έχει και αμέτρητα συναισθήματα φωλιασμένα στις λέξεις του. Έχει εκείνη την υπερπροστασία των γονιών που φτάνουν ίσαμε τα άκρα, προκειμένου να κάνουν το «καλό» για το παιδί τους. Έχει το πείσμα και τη γνώση μιας  δασκάλας, την έννοια της για την ψυχή ενός μικρού παιδιού και τα τεχνάσματα που φέρνουν πάντα αίσια αποτελέσματα. Ένα βιβλίο γεμάτο συμβουλές για τους γονείς και  καμπανάκια που κτυπούν πολύ δυνατά. Μια ιστορία που ευδαιμονεί κινδύνους για την ψυχική υγεία μικρών παιδιών σαν τους στερήσεις το παιχνίδι, το γέλιο, τους φίλους.
Η μοναξιά σε πρώτο πλάνο. Οι λαθεμένες επιλογές των γονιών, το πείσμα και ο φόβος του λάθους, η  εμπιστοσύνη και η συντροφικότητα. Ένα παραμύθι που δεν είναι μόνο για παιδιά αλλά και για γονείς που τελικά «δεν» τα ξέρουν …όλα.
Η εικονογράφηση της Francesca Rossi, αρκετά δυνατή με έντονα χρώματα  και σκίτσα, έχει κάτι από τα παλιά παραμύθια και ταιριάζει απίστευτα με το κείμενο.
Για παιδιά από 6 χρονών…

Γούλφι, Άλεξ Λάτιμερ, εικ: Πάτρικ Λάτιμερ, εκδ. Φουρφούρι

Ένας λύκος κι ένα πρόβατο ερωτεύονται παράφορα κι αποφασίζουν να παντρευτούν. Οι διαφορές τους τεράστιες, όσο και η αγάπη τους. Αποκτούν ένα γιο που΄χε «…το σουβλερό ρύγχος της μητέρας του, τα μυτερά αυτιά της και τη μακριά τριχωτή ουρά της ,αλλά και το απαλό, μαλλιαρό σώμα του πατέρα του». Ο Γούλφι ήταν  ένα ζώο που δεν ήξερε που ανήκε. Μισός πρόβατο, μισός λύκος και αν και μεγάλωνε πολύ ευτυχισμένος, ένοιωθε λίγο μοναξιά. Προσπάθησε να μπει στην αγέλη των λύκων κρύβοντας τον πραγματικό του εαυτό ώσπου κατάλαβε πως δεν του άρεσε να κυνηγά κουνέλια ούτε να μιλάνε με αγένεια για τα πρόβατα. Υστέρα συνάντησε ένα κοπάδι πρόβατα και σκέφτηκε να μείνει μαζί τους. Πάλι όμως είπε ψέματα για την εμφάνισή του και μάλιστα προσπάθησε να την αλλάξει για τους μοιάσει, ακριβώς! Δεν του άρεσαν όμως καθόλου οι άσκοπες  περιπλανήσεις τους ούτε τα άσχημα λόγια που έλεγαν για τους λύκους. Κι ένοιωσε ακόμα πιο μεγάλη μοναξιά ώσπου κατάλαβε πως μπορεί να γεννηθεί κάτι καινούργιο στη ζωή του που θα τον κάνει στ αλήθεια ευτυχισμένο…
Από τις πιο τρυφερές ιστορίες για παιδιά. Η ανάγκη να ανήκεις κάπου. Να μοιάζεις ή ‘όχι με τους άλλους; Να είσαι αποδεκτός! Να ακολουθείς όσα «πρέπει» ακόμα και αν είσαι διαφορετικός; Η αγάπη, η οικογένεια, η φιλία, η συντροφικότητα, η …μοναξιά. Πόσο μπορούν οι άλλοι να σε αποδεχτούν αν κάτι δεν είναι όπως τα δικά τους στερεότυπα; Τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή; Να ακολουθείς το « κοπάδι» ή να ξεχωρίζεις γιατί  απλά θες να είσαι ο εαυτός σου;
Ένα πολύ δυνατό βιβλίο για μικρούς και όχι μόνο αναγνώστες. Η έννοια της οικογένειας. Οι σωστές συμβουλές, η καθοδήγηση, το ανοιχτό μυαλό. Η διαφορετικότητα, η αποδοχή, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Μια ιστορία πολύ διδακτική και γεμάτη μηνύματα για την αυτοπεποίθηση, τους στόχους, την φιλία και την αποδοχή της φύσης του καθενός. Οι διακρίσεις, οι ενοχές και οι αλήθειες.
Τι πιο σπουδαίο στη ζωή από το να είσαι ο εαυτός σου και να μην προσπαθείς για κανέναν και τίποτα να το κρύψεις.
Πάντα υπάρχουν προκλήσεις στη ζωή και πάντα υπάρχουν ψηλότεροι στόχοι, διαφορετικοί «άνθρωποι» και …καλύτεροι φίλοι.
Ένα βιβλίο που θα κάνει τα παιδιά να γελάσουν, να σκεφτούν, να νοιώσουν …διαφορετικά!
Εξαιρετική προσέγγιση ιδιαίτερων θεμάτων από τον Άλεξ Λάτιμερ και υπέροχη εικονογράφηση από τον αδελφό του Πάτρικ Λάτιμερ. Ένα βιβλίο …οικογενειακής υπόθεσης,  για οικογένειάς που αγαπιούνται πολύ και αποδέχονται την διαφορετικότητα.

Για παιδιά από 4 χρόνων

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου