Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Ιστορίες θάρρους, δύναμης και μεγαλείου ψυχής....


Τα Παραμύθια του Σαββάτου….γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Ιστορίες θάρρους, δύναμης και μεγαλείου ψυχής. Παραμύθια για ζώα που τολμούν, που ονειρεύονται, που αγαπούν και βοηθούν τους άλλους.
Ιστορείς γεμάτες αγάπη, αλληλεγγύη, συγκίνηση και φιλία.
Για τις αξίες της ζωής που θέλουν πολλή δύναμη και αυταπάρνηση του εγώ για να δώσουν χαρά, ελπίδα και δυνατές συγκινήσεις!



Ο Γκάρης, Τασούλα Επτακοίλη, εικ: Στέλλα Στεργίου, εκδ Πατάκης

Λούφα και Γκάρης! Ασυνήθιστα ονόματα για ….γάιδαρους, όμως πολύ  ξακουστά στην κοινωνία των παρεξηγημένων τετράποδων. Ο Λούφα είναι ο εγγονός του Γκάρη και της Ριρίκας. Ένας περήφανος εγγονός  για έναν  παππού, τον φημισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο των ζώων, Γκάρη,  που έκανε τα όνειρα των «απελπισμένων» να βγουν αληθινά. Ένας παππούς που κατάφερε να πετάξει στον ουρανό και μαζί του να δουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται  όσα από τα ζώα ήταν ανήμπορα, παραπονεμένα, γερασμένα και ταλαιπωρημένα στη ζωή τους. Η ιστορία τούτου του βιβλίου πραγματικά είναι μοναδική. Ποιος είπε πως ο γάιδαρος ΔΕΝ πετάει; Και πετάει και επιβάτες παίρνει μαζί του…Το θέμα είναι πως το καταφέρνει  και τι σόι κόσμο κουβαλάει στις πλάτες του!
Μια ιστορία άκρως γοητευτική. Γεμάτη συναίσθημα και σκέψεις γύρω από τη δική μας συμπεριφορά, όνειρα και επιθυμίες. Ο, τι αγαπάς και θέλεις πολύ στη ζωή σου κι είναι αληθινό,  ναι, το σύμπαν συνωμοτεί και συμβαίνει! Κι ίσως καμμιά φορά να υπάρχει ένας δυνατός και πονόψυχος γαϊδαράκος μπορεί ακόμα και να ...πετάξει για το χατίρι σου.
Συγκινητική, νοσταλγική  και θαρραλέα η ιστορία της Τασούλας Επτακοίλη. Τα γαϊδουράκια είναι τα πιο αθώα ζώα των οικόσιτων ζωντανών που έχουν παίξει πραγματικά σπουδαίο ρόλο στην ζωή των παππούδων, πατεράδων αλλά και  σε μας, όσοι τα ζήσαμε. Ένα ζώο άκακο και δυστυχώς σπάνιο πια στον τόπο μας. Τα νέα παιδιά δεν το γνωρίζουν, δεν το έχουν δει ποτέ.
Είχα κι εγώ έναν Γκαρή, έτσι τον έλεγαν, στην παιδική μου ηλικία να συντροφεύει τα καλοκαίρια στην εξοχή και να φορτώνεται με απίστευτο βάρος κατά τη διάρκεια του τρύγου στα αμπέλια. Ένα ζώο που είχε χαρακτηριστική φωνή, τεράστια δόντια και αυτιά και που κέρδιζε  μια θέση στην πλάτη του όποιος κατάφερνε να φάει πρώτος το δεκατιανό του. Θύμησες και νοσταλγία για τους μεγάλους. Μαθήματα ζωής για τους μικρούς. Ο όγκος και η φάλτσα φωνή  δεν χαρακτηρίζουν  κάποιον για το μεγαλείο της ψυχής του.
Σε τούτο το βιβλίο ο μύθος του άκακου αυτού ζώου δικαιώνεται. Δείχνει ψυχή, κότσια και θάρρος μοναδικό. Οι παροιμίες επαληθεύονται και τα σοφά λόγια των γιαγιάδων ακουμπούν εντελώς …τη ζωή. Το βιβλίο έχει απίστευτη ροή λόγου και αφήγηση καθηλωτική.
Δύναμη, τόλμη, θάρρος, σκληρή δουλειά και υπομονή. Αρετές  που ξεχωρίζουν, όνειρα που ακουμπούν το έπακρο  της φαντασίωσης και γίνονται αλήθεια . Ικανοποίηση, ταξίδι, προορισμός. Υπερηφάνεια, υψηλοί στόχοι, αυταπάρνηση προσωπικών συναισθημάτων για επίτευξη στόχου. Αλληλεγγύη, εν συναίσθηση και φιλία στις πιο δυνατές τους στιγμές.
Ε, ναι λοιπόν, πετάει ο Γάιδαρος … και στη διαδρομή τουλάχιστον αυτής της ιστορίας, απογειώνει και εμάς.

Με εξαιρετική εικονογράφηση που θυμίζει τα παλιά κλασσικά εικονογραφημένα της Στέλλας Στεργίου,  είναι ένα βιβλίο σύγχρονης καλογραμμένης λογοτεχνίας για μικρά παιδιά που θα γνωρίσουν …έναν γάιδαρο διαφορετικό, σούπερ ήρωα και πολύ αγαπητό που δύσκολα θα ξεχάσουν!

Για παιδιά και μεγάλους που αγαπούν τις καλογραμμένες ιστορίες, γεμάτες φαντασία, συναίσθημα και περιπέτεια!

Η Θάλασσα είδε, Tom Percival, Μετάφραση : Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδ. Ίκαρος

Τι κι αν είναι φθαρμένο, γέρικο και παλιό, όσο κι ο παππούς της Σοφίας ,το μικρό και πολυαγαπημένο της αρκουδάκι. Είναι ο φίλος, η συντροφιά, η χαρά , το μοίρασμα των μυστικών, των ταξιδιών, η κληρονομιά η πολύτιμη! Σε ένα τέτοιο ταξίδι για να δει τη θάλασσα η Σοφία , το πήρε μαζί της. Και παρά την υπέροχη μέρα που είχε στην ακτή, έπιασε μια ξαφνική καταιγίδα που ανάγκασε τον μπαμπά της Σοφίας και την ίδια να βιαστούν να φύγουν προλαβαίνοντας την τελευταία στιγμή το λεωφορείο. Μόνο που από την ανοιχτή τσάντα της Σοφίας, το αρκουδάκι θα …φύγει, θα πέσει κάτω και θα …χαθεί! Όσο κι αν έψαξε, όσους και αν ρώτησε δεν κατάφερε να το βρει. Μόνο η θάλασσα κατάλαβε την στεναχώρια και των δυο φίλων και προσπάθησε να τους βοηθήσει …Ένα καινούργιο ταξίδι αρχίζει για όλους, μια περιπλάνηση, αναζήτηση, σκοπός ζωής…
Και το τέλος θα συγκινήσει, θα θυμίσει, θα γεμίσει αγάπη και ζεστασιά παιδικές και ενήλικες ψυχές.
Τα αρκουδάκια αγκαλιάς των παιδικών μας χρόνων. Τα αγαπημένα παιχνίδια που μεγαλώνουμε μαζί τους. Ένα βιβλίο για την φιλία, τους φίλους τους αψύχους που εμείς ζωντανεύουμε. Την απώλεια, τη μοναξιά, την περιπλάνηση, τη χαρά της εύρεσης, την κούραση και τη λύπη της απογοήτευσης. Ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα, αναμνήσεις και περιπέτεια. Περιπέτεια αναζήτησης, όπως και η ζωή. Σκαμπανεβάσματα, υπομονή, επιμονή και επίτευξη στόχου. Μόνο σαν δεν παρατάς το όνειρο, το σκοπό, την πιο μεγάλη σου επιθυμία, μπορείς να τα καταφέρεις και να φτάσεις ακόμα κι εκεί που δεν μπορείς. Θα γίνουν δυνατά τα αδύνατα κι ας περάσει πολύς καιρός κι ας απαλύνει τον πόνο ή την  προσμονή ο χρόνος. Πάντα η ανταμοιβή είναι γλυκιά και φέρνει δάκρυα  χαράς, ικανοποίησης και τρυφερότητας.
Υπέροχο βιβλίο, μοναδικές εικόνες που παραχωρήθηκαν κάποιες από αυτές από το Rijksmuseum  του Άμστερνταμ στον Tom Percival  συγγραφέα μιας από τις πιο τρυφερές ιστορίες που έχω διαβάσει.
Οικογένεια, κειμήλια, φθορά , χρόνος, αναμνήσεις… Όλα αυτά και πολλά περισσότερα σε λίγες γραμμές γεμάτες περιπλάνηση, πείσμα, εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, δοκιμασίες, ανταμοιβή!
Τίποτα δεν πάει χαμένο, όσα χρόνια και να περάσουν, αρκεί να το πιστεύεις. Να αγαπάς και να ελπίζεις ακόμα κι όταν νομίζεις πως όλα έχουν τελειώσει.
Για παιδιά από πέντε χρόνων που ΄χουν κι εκείνα ένα αρκουδάκι αγκαλιάς, σύμμαχο, φίλο αγαπημένο και αναντικατάστατο!

Μια στάλα θάρρος, Νικόλα Κινεάρ, Μετάφραση :Μάρω Ταυρή, εκδ. Μεταίχμιο

Ο Λόγκαν και η Λούνα είναι δυο κουνέλια διαφορετικά. Ο Λόγκαν φοβάται να ξεμυτίσει από το σπίτι του ενώ αντίθετα η Λούνα είναι πολύ τολμηρή και της αρέσει να μπλέκεται σε περιπέτειες. Όσο κι αν επιμένει στο φίλο της πως πρέπει να έρθει έξω και να περάσουν κάποιες ώρες μαζί,  εκείνος δεν έχει ούτε μια σταλιά θάρρος να ξεφύγει από την ασφάλεια του σπιτιού του. Η Λούνα φεύγει, τον αφήνει μόνο και εκείνος προσπαθεί να «σκοτώσει» το χρόνο φτιάχνοντας μπισκότα. Στεναχωρημένος και νοιώθοντας πως πρέπει να τη βρει αποφασίζει να βγει…έξω. Παίρνει ένα σακίδιο με μερικά απαραίτητα και η περιπέτεια για εκείνον…ξεκινά! Ανακαλύπτει ένα σωρό καινούργια πράγματα και ας είναι λόγο τρομακτικά στο δάσος.Θα ξεπεράσει τον εαυτό του για χάρη της αληθινής φιλίας και θα κάνει πράγματα που δεν φανταζόταν ποτέ πως μπορούσε….
Μια πολύ τρυφερή και ενθαρρυντική ιστορία του Νικόλα Κινεάρ με καταπληκτική εικονογράφηση του ιδίου που δείχνει πόσα πράγματα μπορεί να νικήσει η αληθινή φιλία και η αγάπη. Ένα παραμύθι για τον φόβο και την χαμένη αυτοπεποίθηση. Μια ιστορία τόλμης, περιπέτειας και περισσού θάρρους. Μια ιστορία αστεία αλλά πολύ μα πολύ διδακτική.  Για να αντιμετωπιστούν οι φόβοι χρειάζεται μια πρόκληση, ένας σημαντικός λόγος να νικηθούν. Θέλει τόλμη, θέλει δύναμη και αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Θέλει αγάπη μπόλικη για τον άλλο που θα υπερπηδήσει κάθε εμπόδιο σαν νοιώθει τον κίνδυνο να απειλεί τη ζωή ή και την φιλία. Η ζωή είναι έξω από το σπίτι, μακριά από καλούπια και παρωχημένες καταστάσεις. Θέλει περιπέτεια, θάρρος και βουτιές τα βαθιά. Γεμάτο συμβολισμούς το βιβλίο, γεμάτο ενθουσιασμό, παροτρύνσεις και δύναμη
Για να καταπολεμήσουμε τα « τέρατα » που γεννά το μυαλό και φοβόμαστε να παραμερίσουμε. Για τις δυνατές φιλίες που δεν γνωρίζουν εμπόδια. Για την πίστη στον εαυτό μας  και στη δύναμη που αφορμή δοθείσης γίνεται τεράστια.

Γιατί μια στάλα θάρρος θέλει να ανοιχτούν καινούργιοι δρόμοι στην καθημερινότητα και στην ζωή…
Για πολύ μικρά μα και μεγαλύτερα παιδιά!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 16 Φεβρουαρίου 2019 :https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-16-02-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου