Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019

Οι προκλήσεις και οι αποφάσεις ζωής ...


Tα Παραμύθια του Σαββάτου ….γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Δυο ιστορίες πολύ ιδιαίτερες. Οι προκλήσεις και οι αποφάσεις ζωής  που αλλάζουν ρότα και συνήθειες χρόνων. Παραμύθια που τείνουν να γίνουν κλασσικά και θυμίζουν τα παλιά  της δικής μας  παιδικής ηλικίας. Τότε που  οι λέξεις και τα νοήματα τους μας μετέφερναν σε κόσμους μαγικούς…Ο Λύκος και η Πεταλούδα, Χριστίνα Αποστολίδη, εικ: Σεραφείμ Στρουμπής, εκδ. ΜΙΝΩΑΣ

Ήταν κάποτε ένας λύκος αλλά μπορεί να είναι και σήμερα…. Ήταν και μια πεταλούδα. Μια ιδιόμορφη σχέση δημιουργείται αναμεσά τους. Ο άγριος , ο κακός, ο κυνηγός …λύκος. Η όμορφη, η ελεύθερη, η περιπετειώδης πεταλούδα. Η μεγάλη αλλαγή. Η πιο παράξενη φιλία….
Μια μικρή ιστορία για παιδιά και μεγάλους της Χριστίνας Αποστολίδη. Ένας λύκος και μια πεταλούδα… Eνα άγριο ζώο και ένα ήμερο, πανέμορφο έντομο. Ο κύκλος της ζωής που επαναλαμβάνεται. Ο κυνηγός, το θύμα, ο δυνατός, ο αδύνατος. Κι όμως υπάρχει πάντα ο λόγος, η κουβέντα, η δεύτερη σκέψη, η πρόταση - πρόκληση που σώζει ζωές κι αλλάζει την πορεία της ζωής. Πόσες φορές μια μικρή αλλαγή και στη δική μας  ζωή δεν έφερε μια πολύ μεγαλύτερη; Πράγματα απλά, συνηθισμένα, καθημερινά, ιδωμένα από διαφορετική οπτική γωνία. Στιγμές που περνούν και χάνονται. Τόποι και εικόνες που δεν βλέπουμε  αλλά αξίζουν την προσοχή μας. Πάντα η ομορφιά σώζει ζωές. Πάντα η δεύτερη ματιά φέρνει διαφορετικά αποτελέσματα. Μια μικρή ιστορία με μεγάλα νοήματα.
Τα ασήμαντα πρόσωπα της ζωής που τελικά μας ανοίγουν τα μάτια και ο κόσμος μας αλλάζει. Οι παράξενες σχέσεις και φιλίες που για κάποιο σκοπό συμβαίνουν στο …δρόμο μας. Οι διαφορετικές πορείες που όλοι καλούμαστε να ακολουθήσουμε κάποια στιγμή στη δική μας ζωή.
Με λίγα λόγια η Χριστίνα είπε πολλά. Μια μεγάλη φιλοσοφία της ζωής με ένα καταπληκτικό παράδειγμα μίμησης που « φρενάρει» ορμές, «κοιτάει» στα μάτια τον κόσμο, και φέρνει αλλαγές…
Φιλία, αγάπη, ζωή … Πορεία γεμάτη εκπλήξεις και ομορφιά ,αρκεί να μπορέσεις να τη δεις! Να βρεθούν στο δρόμο σου τα κατάλληλα άτομα….
Υπέροχη εικονογράφηση  από τον Σεραφείμ Στρουμπή. Χρώματα, σχήματα και σύνθεση καταπληκτικά που δίνουν μια διαφορετικά και καλαίσθητη προσέγγιση στην ιστορία του βιβλίου.
Για πολύ μικρές ηλικίες και μεγαλύτερα παιδιά…

Η πριγκίπισσα που δεν μπορούσε να κοιμηθεί, Ανν Λέισεν, (μετάφραση : Αργυρώ Πιπίνη) εκδ. Μεταίχμιο

Μια πανέμορφη πριγκίπισσα με σγουρά χρυσαφένια μαλλιά, με ροδαλά μάγουλα, έξυπνη, αστεία και με φωνή αηδονιού. Με όλα τα καλά την προίκισε η φύση και οι Μοίρες. Είχε όμως ένα  μικρό προβληματάκι. Όσο κι αν προσπαθούσε, ότι και αν έκανε, της ήταν δύσκολο να κοιμηθεί. Και φώναζε και τσίριζε και έκλαιγε πολύ και κανένας δεν μπορούσε να ηρεμήσει και να κοιμηθεί επίσης, στο παλάτι. Οι βασιλιάδες γονείς της είδαν και αποείδαν κι έβγαλαν φιρμάνι πως θα πραγματοποιούσαν οποιαδήποτε επιθυμία οποιουδήποτε,  αν κατάφερνε να κάνει την μικρή πριγκίπισσα να κοιμηθεί έστω και για μία ημέρα. Πόσοι και πόσοι δεν προσπάθησαν …Μεγαλόπρεπες κυρίες με ειδικά νανουρίσματα, μοναδικοί παραμυθάδες με πολλά πολλά βιβλία. Γεροδεμένοι ιππότες που αν και ήθελαν να την προστατέψουν από το …σκοτάδι, εκείνοι φοβόντουσαν πιο πολύ. Χιλιάδες πρόβατα στρυμώχτηκαν στην βασιλική κάμαρα μήπως το μέτρημά τους νυστάξει την όμορφη κοπέλα. Μάταιο και αυτό…Γιατροί ξακουστοί πήραν σειρά…Γάλα ζεστό και μια ένεση στον πωπό  συνέστησαν αλλά τίποτα δεν κατάφεραν. Μάγισσα  κακή εμφανίστηκε μετά, με ανέμη μαγική αλλά κι αυτή έμεινε στην άκρη. Ώσπου ήρθε στο αναστατωμένο παλάτι ένα πριγκιπόπουλο καβάλα σε ένα υπέροχο άλογο. Κατάλαβε αμέσως ο νέος την αιτία της αγρύπνιας της μικρής κοπέλας κι ΄ήταν αρκετή μία λέξη, να τη φωνάξει δυνατά,  κι όλα να αλλάξουν μέσα σε μια στιγμή….
Παραμύθι μαγικό, όμορφο και τρυφερό… Είχα καιρό να μαγευτώ από ιστορία που μοιάζει βγαλμένη απ΄ τα σεντούκια της γιαγιάς, από εκείνα τα παλιά τα παραμύθια που ΄χαν όλα τα στοιχεία και  δεν αφήνουν κανέναν να κοιμηθεί, μόνο σαν έρθει η λύτρωση του τέλους και ζήσουν όλοι καλά κι εμείς καλύτερα. Ένα παραμύθι σαν παλιό που μιλάει για τις δυσκολίες του ύπνου, τις φοβερές αυπνίες που κάποιες φορές καταντούν πρόβλημα μεγάλο. Ιστορία καλογραμμένη, καλοφτιαγμένη και ομορφοζωγραφισμένη. Με σχέδια ενήλικα και παιδιού που κρατούν την ομορφιά της ακόμα πιο ψηλά. Υπέροχη αφήγηση, ζωντάνεμα μοναδικό όλων εκείνων των παραδοσιακών στοιχείων  και ηρώων των κλασσικών παραμυθιών.
Σας υπόσχομαι πως κανένα παιδί δεν θα κοιμηθεί αν δεν φτάσει στο τέλος της και χαμογελάσει πλατιά με την πολύ ανθρώπινη και απλούστατη λύση του τόσο σοβαρού προβλήματος που …κανένας δεν είχε σκεφτεί .

Για παιδιά από 5 χρόνων….

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2019 στο cretalive.gr :https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-23-02-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου