Το παραμύθι της βροχής

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Bookίτσες.... Συνέντευξη για παιδιά με την Ελένη Μπετεινάκη!

Γράφει η Δομνίκη Καράντζιου

Ο Ίκαρος Ποντίκαρος και η Ρίνα Ποντικαρίνα, τα δυο αδελφάκια ποντικάκια, είναι ενθουσιασμένα. Μόλις κατέβηκαν από το καράβι και χαζεύουν το λιμάνι του Ηρακλείου. Με τον χάρτη στα χέρια προσπαθούν να προσανατολιστούν. Θα επισκεφθούν τη συγγραφέα Ελένη Μπετεινάκη κι έχουν μεγάλη αγωνία. Έπειτα από αρκετή πεζοπορία βρίσκουν το σπιτικό της. Παραμυθένιο! Αναφωνεί η Ρίνα κι ο Ίκαρος συμφωνεί. Είναι όντως κουκλίστικο από έξω.

-Ελπίζω να έχει κανέναν ιππότη να συνομιλήσω, λέει ο Ίκαρος και χτυπάει το κουδούνι.


Η Ελένη τους υποδέχεται και μοιάζει με νεράιδα πραγματική. Κάθονται κοντά στις κούκλες της και τις χαιρετάνε σαν να είναι ζωντανές.

-Έχουν κι οι κούκλες ψυχή, φίλοι μου, τους διαβεβαιώνει η Ελένη.

Ο Ίκαρος και η Ρίνα χαμογέλασαν. Κεράστηκαν κρητική γραβιέρα και άρχισαν να την κριτσινίζουν. Κι σαν χόρτασε η κοιλίτσα τους, οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή.

-Ελένη, τώρα που ερχόμασταν, είδαμε τον ήλιο να χαράζει. Τι σου ψιθυρίζει ο ήλιος τα χαράματα, όταν τον συναντάς στον ορίζοντα;

Μου λέει μια ζεστή και φωτεινή καλημέρα, και πως όλα θα πάνε καλά αρκεί να κοιτάω τη ζωή με χρώμα, αισιοδοξία και θετικές σκέψεις…

Ελένη, μοιάζεις με ηρωίδα παραμυθιού. Μήπως είσαι πραγματικά παραμυθένια που ενώνεις τον


κόσμο αληθινό με τα παραμύθια;

Ίσως σε κάποια άλλη ζωή να ήμουν νεράιδα ή ξωτικό ( χαχαχα!). Αυτό που ξέρω για την τωρινή μου ζωή είναι πως αγαπώ πολύ τα παραμύθια και ζω κάθε μου ιστορία με πολύ πάθος. Μπαίνω μέσα τους και ταυτίζομαι με τους ήρωες μου. Άλλωστε όλοι τους έχουν κάτι από τον δικό μου χαρακτήρα.

Τι θα συμβούλευε ο πρίγκιπας Χαρταετός στα παιδιά;

Να ακολουθούν πάντα τις επιθυμίες και τα όνειρά τους και ας κάνουν λάθος. Να προσπαθούν να φτάσουν στόχους και να τολμούν. Αλλά και  να προσέχουν πάντα τους επιτήδειους που θα θελήσουν να επωφεληθούν και να τους πουλήσουν ψεύτικες υποσχέσεις.

Ο Σιγανός, το σκιάχτρο σου, φοβάται τον λύκο;

Δεν έτυχε να τον γνωρίσει αλλά νομίζω πως αν τον συναντούσε στο δάσος θα ήθελε να γίνουν φίλοι. Ένα ζώο που όλοι αποφεύγουν γιατί το φοβούνται, ίσως να  νιώθει λίγο μοναξιά. Κι ο Σιγανός ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να τον αποφεύγουν και να μην συμμερίζονται τα συναισθήματα του.


Ποιον θησαυρό από την παιδική σου ηλικία φυλάς στο σεντούκι σου;

Πολλά πράγματα…

Παιχνίδια ατέλειωτων ωρών, ελεύθερα στην εξοχή. Σκαρφαλώματα σε δέντρα, πολύ ποδήλατο. Μια μικρή πλαστική κούκλα, την δική μου μπομπονιέρα της βάφτισης μου. 

Την γιαγιά μου που αγαπούσα πάρα πολύ. 

Χαλάς κάποιο χατίρι στις κούκλες σου;

Ποτέ… Ακούω προσεκτικά ό, τι μου λένε και αλλάζω οτιδήποτε δεν τους αρέσει!

Ποια γωνιά του Ηρακλείου είναι η αγαπημένη σου; 

Το ενετικό λιμάνι μας. Ο Κούλες μας, το φρούριο της θάλασσας που από τότε που ήμουν πολύ μικρή πίστευα πως εκεί μέσα κατοικούσαν όλοι οι ήρωες των παραμυθιών. Κάθε γωνιά της πόλης έχει κάτι να μου πει και γι αυτό και γράφω τόσες ιστορίες για αυτήν.

Τι κάνει έναν χαρταετό να πετάει πιο ψηλά από τους άλλους;

Τα ζύγια, τα καλά υλικά, η πίστη στο άπιαστο, η τόλμη για το άγνωστο…             

Η γραβιέρα Κρήτης είναι από τις πιο νόστιμες του κόσμου. Ποιο παραμυθένιο όνομα θα της έδινες;

Ωραία ερώτηση! Θα την έκανα βασίλισσα και θα την αποκαλούσαν όλοι Γραβιερούσα!

Πώς εμπνεύστηκες το όνομα Τρακατρούκας για τον αγαπημένο σου καλικάντζαρο;

Από το δυνατό και γρήγορο κτύπημα που έκανε η καρδιά του επειδή θα έπρεπε να βιαστεί να ανέβει στη Γη. Και αφού το ένα του ποδαράκι ήταν λίγο πιο κοντό από το άλλο, έτσι όπως περπατούσε έκανε κάτι σαν τρακ και τρουκ …

Στα παραμύθια σου οι καλικάντζαροι απέκτησαν άλλη γοητεία. Πώς το καταφέρνεις αυτό;

Πίστευα πάντα στους καλικάντζαρους σαν παιδί. Ήταν πλάσματα που στις ιστορίες της γιαγιάς είχαν πρωταγωνιστική θέση. Κι επειδή τους φοβόμουνα πολύ και δεν ήθελα να μαγαρίζουν  τα γλυκά και τα φαγητά μας. Επίσης δεν ήθελα να έχουν αυτές τις άσχημες μορφές και τα κατακόκκινα μάτια. Ήταν τρομακτικοί στα παιδικά μου μάτια κι ας μην είχα «δει» ποτέ μου …κανέναν. Σκέφτηκα μεγαλώνοντάς και γράφοντας πια για τα δαιμόνια των Χριστουγέννων να τους κάνω πιο τρυφερούς για να μην τρομάζουν καθόλου τα παιδιά.

Τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά, ακόμη και τα πιο απλά. Ποιο αγαπούσες εσύ, όταν ήσουν μικρή;

Το υποβρύχιο (βανίλια) και τις σοκολατίνες.

Ποιο βιβλίο σου θα χάριζες στα ποντικάκια του Ποντικοφυλακείου;

Δύσκολο να ξεχωρίσω τα χάρτινα παιδιά μου αλλά αφού πρέπει να διαλέξω, μάλλον θα τους χάριζα τον Εδώ και τον Αλλού που φέτος ήρθαν τα Χριστούγεννα στο Ποντικοφυλακείο τους και ξετρελάθηκαν !

Ο Ίκαρος και η Ρίνα χοροπήδησαν από χαρά. Είχαν ξετρελαθεί πραγματικά από χαρά τα Χριστούγεννα από το τελευταίο Χριστουγεννιάτικο βιβλίο της Ελένης. Ξεφύλλισαν και τα υπόλοιπα.

Η νεράιδα Σερπαντίνα, Με το ποδήλατό μου στις γειτονιές του μεγάλου κάστρου, Εφτά διαδρομές στο σύγχρονο Ηράκλειο, Δυο καλικάντζαροι που τα κάνουν όλα στη στιγμή!,  Σκανταλιές στο Πι και Φι, Με ένα κόκκινο κουμπί,

Ο πρίγκιπας Χαρταετός, Ο Σιγανός..., Ο τρακατρούκας ο καλικάντζαρος...!, Η μάγισσα Χρωματούσα, Ένα σκιάχτρο με ψυχή!

-Το ένα πιο ωραίο από το άλλο, δήλωσαν τα αδελφάκια ποντικάκια. Κι έπειτα διάβασαν το βιογραφικό της Ελένης.

Η Ελένη Μπετεινάκη γεννήθηκε σε μια μικρή κωμόπολη του Ηρακλείου, τις Αρχάνες, και έζησε εκεί τα παιδικά της χρόνια παρέα με "γιαγιάδες" που της έλεγαν πολλές ιστορίες και παραμύθια. Ήθελε πάντα να παραμείνει παιδί κι έτσι σπούδασε Νηπιαγωγός, και κατάφερε να συνδυάσει την αγάπη της στα παιδιά και τα παραμύθια με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ και 20 περίπου χρόνια δουλεύει ως νηπιαγωγός και ασχολείται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν τα βιβλία και ιδιαίτερα τα παιδικά. Έχει κάνει αρκετές εκπομπές στην ΕΡΑ Ηρακλείου με θέμα το παραμύθι με τον τίτλο: "Μια φορά και... δυο καιροί". Αγαπά πολύ την Ιστορία και τη Λαογραφία και αρκετά από τα άρθρα της δημοσιεύονται σε τοπικές εφημερίδες και σε ειδησεογραφικές ηλεκτρονικές σελίδες, Cretalive.gr, ThinkFree.gr κ.ά. Διατηρεί τη στήλη "Τα παραμύθια του Σαββάτου", με παρουσιάσεις και απόψεις για τα παιδικά βιβλία στα παραπάνω έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αφηγείται πάρα πολύ συχνά ιστορίες και παραμύθια σε χώρους και βιβλιοπωλεία της πόλης της. Το 2015 της απονεμήθηκε από το ΙΒΒΥ, "Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου", το Βραβείο σε Νηπιαγωγό "Βούλα Κουλουμπή", η οποία εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου.

-Νύχτωσε κι η μαμά σας θα ανησυχεί, τους είπε η Ελένη γλυκά, γιατί η αλήθεια είναι ότι θα ήθελε πολύ να τα φιλοξενήσει. Οι Κρητικοί φημίζονται για τη φιλοξενία τους.

Τα βλέμματα του Ίκαρου και της Ρίνας εκλιπαρούσαν να μείνουν τη νύχτα δίπλα στις κούκλες της.

-Κοιμήσου, Ελένη κι εμείς θα καθίσουμε εδώ, με τις κούκλες, έχουμε πολλά να πούμε, είπε η Ρίνα και η Ελένη δεν τους άλλαξε γνώμη. Άλλωστε ήθελε κι η ίδια ένα βράδυ να κοιμηθεί στρωματσάδα με τις κούκλες της.

Πήραν από μια κουβέρτα, σκεπάστηκαν κι η Ελένη τους είπε ένα παραμύθι που σαν αυτό άλλο δεν έχει ειπωθεί ξανά. Κι ύστερα αποκοιμήθηκαν γλυκά.


Η Δομνίκη Καράντζιου είναι ραδιοφωνική παραγωγός  στο Ράδιο Ενημέρωση, 92,2 FM, Κατερίνη Πιερίας : 
Πολύχρωμο Αερόστατο, ραδιοφωνική εκπομπή για παιδιά

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου