Το παραμύθι της βροχής

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Λύκε, λύκε, είσαι εδώ; … στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ένα δυνατό βιβλίο για τα φαινόμενα των καιρών. Μιλάμε για τον σχολικό εκφοβισμό που στην ιστορία γίνεται λύκος και απειλεί…

Ένα παιδί που συμβολίζεται σαν γουρουνάκι, δύο ή τρεις λύκοι, τα μεγαλύτερα παιδιά, που το απειλούν λεκτικά και το εκφοβίζουν συνεχώς στο σχολείο. Του παίρνουν το φαγητό, το κοροϊδεύουν συνεχώς κι εκείνο αρνείται να …πάει στο σχολείο. Πως θα βρει λύση; Με πολύ  θάρρος, με δύναμη, με  τόλμη που θα γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει τους φόβους και όλους εκείνους που το παρενοχλούν!

Ένας λύκος, δύο λύκοι, πολλοί λύκοι. Η ζωή, η καθημερινότητα γεμάτη «λύκους», φόβο, άρνηση, απέραντη μοναξιά. Ένα παιδί που δεν ξέρει πώς να χειριστεί  τους φόβους και τις απειλές. Ποιος το προστατεύει από όλα τα άγρια θηρία της κοινωνίας; Ποιος θα γίνει φίλος, αδελφός, φύλακας άγγελος; Ο ίδιος  του ο εαυτός που θα βρει το θάρρος, τη δύναμη, την δυνατότητα να μιλήσει. Να φωνάξει, να αντιμετωπίσει, να αμυνθεί με σωστές κινήσεις, με γνώση και με …ενημέρωση.

Μια ιστορία του Βασίλη Κουτσιαρή που με ελάχιστες λέξεις τα είπε όλα. Όλα όσα μπορούν να φοβίσουν ένα μικρό παιδί, να το κάνουν να κλειστεί στον δικό του κόσμο. Από την άλλη φτάνει η στιγμή που θα νιώσει ελεύθερο μόλις καταφέρει να μιλήσει για το πρόβλημά του. Μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα και συμβολισμούς  στην κλειστή κοινωνία των παιδιών, σε μια σχολική τάξη ή ακόμα καλύτερα στην αυλή ενός σχολείου που συναντάς …τα πάντα. Ρόλοι που ξεχωρίζουν και οριοθετούν συμπεριφορές και χαρακτήρες όπως  λύκοι, γουρουνάκια, κατσικάκια, ποντικάκια, κοτούλες και χελώνες. Αδύναμα όλα μπροστά στην απειλή, στον θεόρατο λύκο των μεγάλων τάξεων.

Μια ιστορία για τον φόβο του παιδιού απέναντι στους μεγαλύτερους  του, που το κοροϊδεύουν, το ενοχλούν και του δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα του. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δοσμένο με έναν πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο. Χωρίς περιττά λόγια, ντυμένο με μοναδικούς συμβολισμούς, ξετυλίγεται, απλώνεται και βρίσκει λύσεις από τους ίδιους τους αδύναμους κρίκους της ιστορίας. Ένα βιβλίο απαραίτητο για ανάγνωση στην τάξη ακόμα και στις πιο τρυφερές ηλικίες. Ταυτιση ή ενδυνάμωση γεγονότων και καταστάσεων που οδηγούν σε λύσεις. Η σωστή ενημέρωση και το θάρρος του μοιράσματος της κάθε εμπειρίας τους  με γονείς και δασκάλους θα δώσει την ανακούφιση και λύτρωση που τόσο πολύ χρειάζονται. Ένα βιβλίο που επίσης δραματοποιείται μοναδικά μέσα σε μια τάξη και δίνει την δυνατότητα στον δάσκαλο να καταλάβει χαρακτήρες, ρόλους μα και θέματα που καμιά φορά αγνοεί.


Το βιβλίο έχει πολύ ιδιαίτερη και καλαίσθητη εικονογράφηση από την Αιμιλία Κονταίου. Εκφραστικές και ζωντανές οι εικόνες της με χρώματα, σχέδια  και χαρακτήρες που αποτυπώνονται στο μυαλό και την ψυχή των παιδιών έντονα.

Μέσα στο βιβλίο με την εφαρμογή QrCode Reader μπορεί κάποιος να ακούσει την αφήγηση του παραμυθιού σε κινητό ή τάμπλετ συνοδευόμενο από την μουσική των Sergei Procofiev και Brandon Fiechter.

Ζωγραφήστε εδώ : https://ellinoekdotiki.gr/files/items/22/%CE%9B%CF%8D%CE%BA%CE%B5,_%CE%BB%CF%8D%CE%BA%CE%B5,_%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B1%CE%B9_%CE%B5%CE%B4%CF%8E.pdf

Για παιδιά από 4 χρονών…

*Λύκε, λύκε, είσαι εδώ; Βασίλης Κουτσιαρής, εικ: Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Ελληνοεκδοτική: https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/luke-luke-eisai-edo

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου