Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Η Έλα*...τα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Η Έλα είναι ένα μικρό κορίτσι που ζει με τον μπαμπά της σε ένα σπίτι γεμάτο «άχρηστα» πράγματα. Είναι τόσα πολλά που καλά καλά δεν χωρούν να περάσουν από πουθενά. Έτσι αποφασίζουν να κάνουν ένα πολύ γερό ξεκαθάρισμα και με άψογη συνεργασία καταφέρνουν σχεδόν να το αδειάσουν!

Σκαρφάλωσαν, ξεχώρισαν, στοίβαξαν και ξεδιάλεξαν οτιδήποτε τους φαινόταν παλιό, σκουριασμένο, τρυπημένο, ντεμοντέ!


Όλα λοιπόν αυτά τα χρησιμοποιημένα και περιττά για αυτούς πράγματα μπήκαν σε ένα καρότσι- βαγόνι και κατευθύνθηκαν προς την Χωματερή. Μόνο που στη διαδρομή τους περίμενε μία έκπληξη. Οι γείτονες τους έτσι όπως κυλούσε αργά το φορτωμένο βαγόνι-αυτοκίνητο ανακάλυπταν πράγματα που θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμα για αυτούς. Ο κ. Μοντγκόμερι  ζήτησε, αν ήθελαν βέβαια, να πάρει το μικρό σκουριασμένο ποδήλατο. Η κυριά Εσποζίτο ήθελα τις τρύπιες κουβέρτες. Ένας κύριος που έκανε τζόκινγκ ζήτησε τα παλιά τους ρούχα και σιγά σιγά μαζεύτηκε κόσμος που ευγενικά ζητούσε να πάρει τα πράγματα που οι αρχικοί ιδιοκτήτες τα είχαν για …πέταμα!

Και μέχρι να φτάσουν στη χωματερή το βαγόνι τους είχε αδειάσει. Στη επιστροφή τους περίμενε ακόμα μια  μεγαλύτερη έκπληξη. Τα δικά τους άχρηστα πράγματα ήταν πια χρήσιμα και πολύτιμα για κάποιους άλλους που τους έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία να «ζωντανέψουν» και πάλι.

Μια διασκεδαστική, αληθινή και απόλυτα χρήσιμη ιστορία της Μεγκ ΜακΚίνλευ για τη επαναχρησιμοποίηση των πραγμάτων, την ανακύκλωση και την καλή διάθεση – συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Πολλά από τα πράγματα που εμείς θεωρούμε άχρηστα, δίνοντάς τους μια δεύτερη εύκαιρα, σε κάποιους άλλους θα φανούν ιδιαίτερα ή και πολύτιμα.


Στις μέρες μας, ευτυχώς, υπάρχουν πολλά ανταλλακτικά παζάρια και χώροι που μπορούμε να ανταλλάξουμε, να αφήσουμε ή και να βρούμε αντικείμενα, ρούχα, βιβλία που ξαναπαίρνουν ζωή στο δικό μας ή σε κάποιου άλλου τον χώρο.

Όλοι κάνουμε ξεκαθαρίσματα συχνά στο χώρο μας. Ας σκεφτούμε την επόμενη φορά την ιστορία της Έλα κι ας δωρίσουμε ή ανταλλάξουμε τα δικά μας  «άχρηστα σκουπίδια» με άλλους ανθρώπους. Έτσι η ανακύκλωση παίρνει ένα διαφορικό και ουσιαστικό νόημα και η συνεργασία, η ανταλλαγή, αποκοτούν νόημα και «τόπο»

Ένα βιβλίο για παιδιά και μεγάλους με υπέροχη εικονογράφηση από την Κάρεν Μπλερ.

Μια ιστορία καθημερινότητας που θα μας φανεί χρήσιμη και θα μας δώσει ιδέες και έναυσμα για πρακτικέ, μη χρονοβόρες και ουσιαστικές λύσεις.

Να τη  αναζητήσετε, να παραδειγματιστείτε και να αλαφρύνετε το σπίτι και την ψυχή σας.

*Η Έλα και το Μεγάλο ξεκαθάρισμα, Μεγκ ΜακΚίνλεϊ, εικ: Κάρεν Μπλερ, εκδ. Μεταίχμιο

Δείτε εδώ τις πρώτες του σελίδες  : https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 25 Μαρτίου 2023: Εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου