Το παραμύθι της βροχής

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας... στα παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Τα παραμύθια του Σαββάτου παρουσιάζουν ζωντανά στο κανάλι τους στο Youtube μερικά από τα παρακάτω βιβλία : 

Μέρος 1ο :Ιστορίες για Γυναίκες Επαναστάτριες!

Μέρος 2ο : Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο!

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και σε ιστορίες διάσημων και μη γυναικών συγκεντρώθηκαν  βιβλία, μύθοι, βιογραφίες και αγαπημένα παραμύθια που έχουν σαν θέμα τους τη γυναίκα. Από την Μυθολογία, την ιστορία, τις τέχνες, τον αθλητισμό, την πολιτική, τη μόδα, την εκπαίδευση, τη λογοτεχνία, την ποίηση… Γυναίκες που αποτελούν παράδειγμα μια μίμηση για τη στάση ζωής, για τις εφευρέσεις τους και  για όλα όσα κατάφεραν σε εποχές δύσκολες, μακρινές σε μας αλλά ακόμα και σήμερα!

Πάθος, πείσμα, επιμονή, υπομονή και στόχοι που δεν παρεκκλίναν πότε από την αρχική επιθυμία!

Μια λίστα με αγαπημένα βιβλία που ξεχωρίζουν και αξίζει να διαβάσουμε!

Ιστορίες της Καληνύχτας  για επαναστάτριες, Έλενα Φαβίλι – Φραντσέσκα Καβάλο, εκδ. Ψυχογιός

Το βιβλίο Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες δίνει νέο περιεχόμενο στα παραμύθια, εμπνέοντας τα κορίτσια με τις ιστορίες 100 ηρωικών γυναικών, από τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τη Σερένα Ουίλιαμς….

Εικονογραφημένο από 60 γυναίκες εικονογράφους από κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι το βιβλίο που έχει λάβει τις περισσότερες χορηγίες στην ιστορία της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

Μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες, έχουν εκδοθεί 500 χιλιάδες αντίτυπα παγκοσμίως!

Δείτε εδώ ένα βίντεο : https://www.youtube.com/watch?time_continue=120&v=M7eiMGufx50

Για παιδιά από 7 χρόνων!

Ιστορίες της Καληνύχτας  για επαναστάτριες Νο 2 , Έλενα Φαβίλι – Φραντσέσκα Καβάλο, εκδ. Ψυχογιός

Η συνέχεια του ευπώλητου, σύμφωνα με τις λίστες των New York Times, βιβλίου που ενέπνευσε κορίτσια σε όλο τον κόσμο να κάνουν μεγαλύτερα όνειρα, να βάζουν υψηλότερους στόχους και να αγωνίζονται σκληρότερα. Το Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες 2 είναι μια εξ ολοκλήρου νέα συλλογή με εκατό ιστορίες της καληνύχτας που τιμούν εξαιρετικές γυναίκες, από τη Νεφερτίτη μέχρι την Μπιγιονσέ και από τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν μέχρι την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Βασίλισσες και ακτιβίστριες, μπαλαρίνες και δικηγόροι, πειρατίνες και προγραμματίστριες, αστροναύτισσες και εφευρέτριες – μια καταπληκτική καταγραφή και μια υπενθύμιση πως είναι τελικό εφικτό να πραγματοποιηθούν όλοι οι στόχοι που θέτει ο καθένας.

Η Φραντσέσκα Καβάλο και η Έλενα Φαβίλι είναι συγγραφείς των οποίων το έργο έχει συμπεριληφθεί στη λίστα ευπωλήτων των New York Times και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Μεγάλωσαν στην Ιταλία και είναι οι ιδρύτριες της εταιρείας μίντια Timbuktu.

https://www.psichogios.gr/el/istories-ths-kalhnyxtas-gia-epanastatries-2.html

Γυναίκες επαναστάτριες Νο3,  100 μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο, Έλενα Φαβίλι, εκδ. Ψυχογιός

Ο τρίτος τόμος της της ευπώλητης, σύμφωνα με τις λίστες των New York Times, σειράς για παιδιά. Το Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες: 100 μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο περιλαμβάνει εκατό βιογραφίες γυναικών που άφησαν την πατρίδα τους για διάφορους λόγους: κάποιες για να βρουν νέες ευκαιρίες και κάποιες άλλες από ανάγκη. Οι αναγνώστες θα μάθουν για τη Μαντλίν Ολμπράιτ, την Άσμα Καν, την Κάρμεν Μιράντα, τη Ριάνα και πολλές άλλες. Από σεφ και χειρουργούς μέχρι μουσικούς και πολιτικούς, αλλά και πρωταθλήτριες στο τζούντο και το σκάκι, αυτές οι εκπληκτικές γυναίκες θα εμπνεύσουν τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο να ακολουθούν τα όνειρά τους, όπου κι αν οδηγούν.

https://www.psichogios.gr/el/istories-ths-kalhnyxtas-gia-epanastatries-3-100-metanastries-poy-allaksan-ton-kosmo.html

Η γυναίκα με τα χέρια από φως (εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση) Λίλη Λαμπρέλλη, εκδ. Πατάκης

«Eίμαι παραμυθού»…. γράφει στον πρόλογο του βιβλίου της η Λίλη Λαμπρέλλη. Ναι, είναι και μάλιστα από τις καλύτερες στο είδος της, για να μην πω …η καλύτερη. Είναι όμως και μοναδική συγγραφέας και  έφτιαξε μια συλλογή από ακούσματα παλιών καιρών με ιστορίες του κόσμου που μιλούν για την αιώνια σχέση των ζευγαριών. Και πιο πολύ για τη γυναικεία πλευρά των σχέσεων μιας κι εκείνη το πιστεύει  αυτό κι εμείς,  πως όλες οι γυναίκες έχουν χέρια από φως, αρκεί να το  καταλάβουν, να νοιώθουν, να θέλουν…

Παραμύθια λαών… Ιστορίες Ανθρώπων, « πνεύματα » για τους Αφρικανούς. Ιστορίες που κανείς δεν ξέρει από πού ξεκίνησαν , που και ποιος τις  ταξίδεψαν με τα χρόνια, τους αιώνες. Πως και που τα αφηγήθηκαν οι παραμυθάδες του κόσμου κι έφτασαν άραγε σε τι μορφή σε μας; Κι έχουν εκείνη τη σοφία των γήινων, των απλοϊκών σοφών που τους δώσανε αξία και τα πλούτισαν ακόμα πιο πολύ, όπου νόμιζαν πως χρειάζονταν.

Κι αφού τα λαϊκά παραμύθια είναι πλάσματα ζωντανά αφήστε τα να μπουν στη ζωή σας, μας προτρέπει η αγαπημένη Λίλη. Αφήσετε τις μεγάλες κουβέντες των απλών σοφών να φωλιάσουν μέσα σας, τις μικρές ιστορίες των ανεξήγητων, της αλήθειας, της παρηγοριάς της γλώσσας της πολύγραφης  και της ποίησης του κόσμου.

Κι είναι τα παραμύθια της συλλογής ξεχωριστά και πολύτιμα όλα τους. Κι όπως γίνεται συνήθως πάντα, έχουν κι αυτά τη δική τους δύναμη, ιστορία κι αποκούμπι .

Τρεις τρίχες λύκου είπε η μάγισσα, ζωντανού, θα ξαναφέρει τον άνδρα στην αγκάλη της γυναίκας. Θα νικήσουν το φόβο, το θυμό, την απελπισία, τον ήχο του πολέμου. Τρεις τρίχες, το θάρρος, η υπομονή  και η δύναμη της ψυχής και της αγάπης…

Η γυναίκα του Σοολυνλάν που έρχεται από τις στέπες της Σιβηρίας μιλεί για τη δύναμη μιας προδομένης γυναίκας από αγάπη…

Το χρυσοκόκκινο φίδι έρχεται από την Αφρική και τις συλλογές του μεγάλου δάσκαλου της Λίλης του Ανρί Γκουγκό και είναι ένα παραμύθι « κύκλος» ζωής – αγάπης – ύπαρξης – ζευγαρώματος…

Το όνομα, έχει την χάρη και την μουσική της Αιτής, της πατρίδας του και μιλάει για τη σημασία που  έχει η ταυτότητα, το είναι, η ονοματοδοσία, η αναγνώριση από τον άλλο…

Το μαγικό ταμπούρλο μας έρχεται από την Χώρα του πάγου, των Εσκιμώων κι έχει βαθιά ακουμπήσει  το νόημα της αναγέννησης από τις στάχτες, τα κόκκαλα, από το τίποτα…

Κι έρχεται εκείνο το παραμύθι για τη γυναίκα με τα χέρια από φως για να μιλήσει για τον εγωισμό, την αλαζονεία, την υπεροψία …την αγάπη. Να μιλήσει για τη « Φωτεινή» που έχει τη δύναμη θεού στα χέρια και την ψυχή σαν αγαπά, σα νοιάζεται , σαν γίνεται θυσία… Ίσαμε να την πληγώσει ο ίδιος άνθρωπος που λάτρεψε και να χαθεί ο ίδιος στο σκοτάδι… Εκείνη θα μείνει  πάντα με το φως στα χεριά γιατί η αγάπη δεν χάνεται ποτέ… Χαρίζεται μόνο και αλίμονο σε εκείνον που την παραμερίσει, δεν την δει, δεν νοιώσει…

Όσο για το τελευταίο παραμύθι, την  Σαλιλά, δύσκολο να μην κλάψεις, δύσκολο να μην νοιώσεις βαθιά τον πόνο, την μοναξιά, τη σιωπή και πάλι την αγάπη.

Παραμύθια για μεγάλους που τόσο τα ΄χουμε  ανάγκη. Ιστορίες μαγικές που αγκαλιάζουν την ψυχή που ΄χουν κάθαρση στα λόγια και στα κατασταλάγματα. Όπως όλα τα παραμύθια με ή χωρίς μαγικά, με ή χωρίς αφέντες ή βασιλιάδες, δράκους κι αερικά. Μα μήπως δεν τα κουβαλά ο καθένας μέσα του όλα τα στοιχειά κι όλα τα καλά που του χαρίζει η φύση; Τρόπο θέλει να ξεσκεπαστούν, να απλώσουν , να θεριέψουν …

Ο, τι και αν πω για τη Λίλη Λαμπρέλλη θα  είναι  λίγο. Λόγος που ρέει, εικόνες που μεταφέρουν την ψυχή σε άλλους κόσμους. Θα΄θελα μόνο να την ακούσω μια φορά να λέει  κάποιο απ΄αυτά  και ξέρω πως θα είναι καθηλωτικό.

Όταν θαυμάζεις πολύ έναν άνθρωπο  δεν μπορείς  σίγουρα να είσαι αντικειμενικός , όμως πραγματικά δεν βρήκα ούτε ένα ψεγάδι στη γραφή, ούτε μα παραφωνία στο λόγο. Όλα γραμμένα στρωτά, με ψυχή  και  αγάπη περισσή. Διαβάζεις τα μικρά βιβλία και θες να μην τελειώσουν ή τα ξαναρχίζεις πάλι κι ανακαλύπτεις ένα σωρό καινούργια πράγματα…

Σαν επίλογο θα  δανειστώ τα ίδια της τα λόγια : «…Το λοιπόν, τέρμα οι συστάσεις και αρχή των παραμυθιών. Βούβες κι όλα αυτιά! Καλησπέρα της Αφεντιάς σας!»

Για μεγάλους και παιδιά… https://www.patakis.gr/product/502339/vivlia-anthropistikes-kai-koinonikes-episthmes-anthropologia-laografia-ethnologia/H-gunaika-me-ta-xeria-apo-fos/

Έϊντα Τουϊστ, η επιστήμονας, Άντρια Μπέιτι, εικ: Ντέϊβιντι Ρόμπερτς, εκδ. Ψυχογιός

(Γιατί τα τριαντάφυλλα είναι γεμάτα πράγματα που αγκυλώνουν; Γιατί βαθιά μέσα στη μύτη σου τρίχες ξεφυτρώνουν; 

Το κεφάλι της Έιντα Τουίστ ξεχειλίζει από ερωτήσεις. Όπως και οι συμμαθητές της, ο Ίγκι και η Ρόζι, έτσι και η Έιντα έχει ανεξάντλητη περιέργεια. Αλλά όταν το παρακάνει με τις διερευνητικές αποστολές και τα περίπλοκα επιστημονικά της πειράματα, οι εξουθενωμένοι γονείς της την αναγκάζουν να καθίσει στην Καρέκλα της Σκέψης. Θα καταφέρει άραγε η πολλή σκέψη να αλλάξει της Έιντα τα μυαλά; Η Άντρια Μπέιτι και ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς βάζουν τα δυνατά τους και, συνδυάζοντας ευφάνταστο κείμενο και υπέροχες εικόνες, εμπνέουν τους μικρούς αναγνώστες, ώστε να κυνηγήσουν ό,τι τους παθιάζει. )Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου…

Ρόζι Βιβιάρ, Η Μηχανικός, Άντρια Μπέιτι, εικ: Ντέϊβιντι Ρόμπερτς, εκδ. Ψυχογιός

Η ιστορία αυτή μιλάει για τη Ρόζι Ριβίαρ, τη νέα που ονειρευόταν να γίνει μηχανικός σπουδαία. Εκεί που κάποιοι άνθρωποι βλέπουν σκουπίδια, η Ρόζι βλέπει έμπνευση. Τις νύχτες που βρίσκεται μόνη, στη σοφίτα της, η ντροπαλή Ρόζι φτιάχνει σπουδαίες κατασκευές από μικροπράγματα. Αυτόματους πωλητές χοτ ντογκ, παντελόνια γεμάτα αέριο ήλιο, καπέλα από τυρί που διώχνουν τους πύθωνες: τα μαραφέτια της Ρόζι θα προκαλούσαν κατάπληξη – αν άφηνε τους ανθρώπους να τα δουν.

Αλλά τα κρύβει κάτω από το κρεβάτι της επειδή φοβάται την αποτυχία. Μέχρι που έρχεται επίσκεψη η θεία της η Ρόουζ, η οποία της δείχνει ότι μια πανωλεθρία δεν αποτελεί λόγο για να αποθαρρυνθείς∙ αντίθετα είναι λόγος για να γιορτάσεις.

Η Άντρια Μπέιτι και ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς σκαρφίστηκαν μια συναρπαστική, πανέξυπνη ιστορία, που μιλάει για την επιμονή με την οποία πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου…)

Δικαίωμα στη μάθηση, Ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, Rebecca LangstonGeorge,εικ: Janna Bock, εκδ. Λιβάνη

H ιστορία ενός κοριτσιού που έγινε σύμβολο Ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο, που συγκίνησε, που αγαπήθηκε και που εμπνέει χιλιάδες άλλα παιδιά ώστε να μην σταματήσουν ποτέ να πιστεύουν σε ιδέες, ιδανικά, στα δικαιώματα που έχουν, στην ισότητα, τις διακρίσεις και στα μη παράλογα τούτου του κόσμου.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1997 στη μικρή πόλη  Μινγκόρα Πακιστάν, στην κοιλάδα Σουάτ. Ζούσε με την οικογένεια της και πήγαινε από μικρή στο σχολειό που διεύθυνε ο πατέρας της. Οι Ταλιμπάν, που είχαν πάρει την εξουσία στην κοιλάδας Σουάτ εμπόδιζαν τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, κάτι που η μικρή Μαλάλα δεν μπορούσε να καταλάβει. Στα 11 της χρόνια, η μικρή Μαλάλα μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τη σημασία που είχε η εκπαίδευση στα κορίτσια. Παρά τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα των Ταλιμπάν η ίδια συνέχισε να λέει ανοιχτά τη γνώμη της. Το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου 2012, κι ενώ επέστρεφε από το σχολείο στο σπίτι της με το σχολικό λεωφορείο, ένας στρατιώτης των Ταλιμπάν την πυροβόλησε. Η σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι και το λαιμό της, μέχρι τον ώμο της. Νοσηλεύτηκε σε πολλά νοσοκομεία μέχρι που έφτασε τελικά στο Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας όπου και ζει ακόμα σήμερα, μαζί με την οικογένειά της.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για τη γενναιότητά όπως το Διεθνές Παιδικό βραβείο για τη Ειρήνη (δεύτερη θέση). Το πακιστανό Εθνικό Νεανικό Βραβείο για την Ειρήνη, το Διεθνές Αναμνηστικό Βραβείο Μητέρα Τερέζα, το Βραβείο Ρώμης για την Ειρήνη και το 2014 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση. Συνεχίζει να μάχεται και να αναρρώνει…

Κι όπως είπε η ίδια στην απονομή του Βραβείου Νόμπελ: « Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.»

Μην το ξεχνάτε αυτό ποτέ…

Για παιδιά από 9 χρονών…

Γνωρίζω την Μυθολογία, ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, Ιωάννα Μπαμπέτα, εικ: Θάνος Τσίλης, εκδ. Μίνωας

Όλα ξεκίνησαν από τον θυμό της Έριδας της θεάς της ζήλεια και της Διχόνοιας που δεν καλέστηκε στο γάμο της Θέτιδας και του Πελίας στο Πήλιο. Ο θυμός και η κακία της, έφεραν το ολόχρυσο μήλο στο γαμήλιο τραπέζι  των Θεών του Ολύμπου, που ΄χε πάνω του χαραγμένη τη φράση στην ομορφότερη.  Άρχισαν τότε οι αντιζηλίες και οι μικροκαβγάδες κι οι τρεις θεές που διεκδικούσαν το τίτλο της πιο Όμορφης, Αθηνά, Ήρα και Αφροδίτη άρχισαν να λογομαχούν. Ο Δίας, σαν κριτής έβαλε τον Ερμή να βάλει στο παιχνίδι των Θεών τον Πάρη , ο οποίος στη αρχή δεν ήξερε πως να φερθεί. Ο Πάρης  έχει κι αυτός την ιστορία του, που εξ αιτίας της έγινε αγαπητός στον Δία. Τούτη τη φορά , μπερδεμένος για τα χαρίσματα που του προσφέρθηκαν αβίαστα, δέχτηκε να πληγωθεί από τα βέλη του έρωτα κι έτσι έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη, τη θεά της Ομορφιάς , υποκύπτοντας στον πειρασμό πως θα του γνώριζε την πιο όμορφη γυναίκα να αγαπήσει.  Κι εδώ αρχίζει η ιστορία της Ελένης, της ομορφότερης θνητής που αν κι είχε για άνδρα της τον Μενέλαο , το βασιλιά της Σπάρτης , ένοιωσε έρωτα για τον Πάρη από την πρώτη ματιά. Έτσι ξεκίνησαν όλα ακόμα κι ένας πόλεμος που ονομάστηκε Τρωικός και κράτησε χρόνια πολλά και …καταστροφικά.

Η μυθολογία και τα μεγάλα αφηγήματα τα της για πολύ μικρούς αναγνώστες. Με τη λιτή, αγαπημένη και καλογραμμένη γραφή  της Ιωάννας Μπαμπέτα , τα μικρά απιδιά αρχίζουν να μπαίνουν στον θαυμαστό και πλούσιο κόσμο της Μυθολογίας μας. Λόγια απλά, κατανοητά ξαναγράφουν την «ιστορία» που μέσα σε δέκα λεπτά πλημμυρίζει εικόνες και φαντασία κάθε μικρό Αναγνώστη.

Η εικονογράφηση είναι του Θάνου Τσίλη και το βιβλίο είναι το 6 της σειράς: Γνωρίζω την Μυθολογία από τις εκδόσεις Μίνωας!

Για παιδιά από 4 χρόνων…

Είμαι η Αφροδίτη, Κώστας Πούλος, εικ: Σοφία Παπαδοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο

Με την επιγραφή «Τη Καλλίστη» που θα πει στην πιο όμορφη , πάνω σε ένα χρυσό  μήλο , δόθηκε ο τίτλος της ωραιότερης στην Θεά Αφροδίτη, του έρωτα , της ομορφιάς, της ζωής. Νίκησε το χάρισμα τούτο τη σοφία  και τη γενναιότητα κι έμπλεξε τον Πάρη στην πιο τρανή ιστορία της Μυθολογίας. Να ερωτευθεί  την Ελένη και να΄ναι αφορμή για αυτό ένας πόλεμος που κράτησε πάνω από 10 χρόνια. Κι η Αφροδίτη που ήταν κόρη του Δία και της Διώνης, γεννημένη στον αφρό των κυμάτων της θάλασσας, καμάρωνε παρέα με τον φτερωτό θεό τα κατορθώματα  της. Γυναίκα το Ήφαιστου την έταξε ο Δίας κι εκείνη δέχτηκε αλλά ο έρωτας της χτύπησε  κι  εκείνης τα δυνατά του βέλη στην καρδιά και τη σημάδεψε άλλος θεός, εκείνος του Πολέμου ο Άρης. …

Σε πρώτο πρόσωπο γραμμένη η βιογραφία της Αφροδίτης της θέας της ομορφιάς και του έρωτα δια χειρός Κώστα Πούλου. Υπέροχη περιγραφή, ζωντανή  που …ερωτεύεσαι κι εσύ από την πρώτη της σελίδα. Στοιχεία της μυθολογίας, της ζωής και της τέχνης. Μια Αφροδίτη που « Διηγείται» όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας νέος, μικρός αναγνώστης. Ένα βιβλίο καλογραμμένο, ένα ακόμα μυθολογικό παραμύθι ξεχωριστό. Η αφήγηση  του συγγραφέα συναρπαστική. Συνεχόμενη ροή λόγου σε μια χιλιοειπωμένη  ιστορία που την κάνει αλλιώτικη και μοναδική το ύφος και η γραφή του Κώστα Πούλου. Εκπληκτικό το δέσιμο της ιστορίας με την ύπαρξη του αγάλματος  της Αφροδίτης της Μήλου στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Να μην ξεχνάμε …να μαθαίνουμε!

Εικονογραφημένο  από την Σοφία Παπαδοπούλου με εικόνες που μοιάζουν να βγήκαν από μουσείο και με εκπαιδευτικές δραστηριότητες από την Μαρία Γονιδάκη για παιδιά από 6 χρόνων….

https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%84%CE%B7

Ιστορίες για Ατρόμητα κορίτσια, 40 μοναδικές Ελληνίδες, Κατερίνα Σχινά, εκδ. Παπαδόπουλος

Εικονογράφοι: Μυρτώ Δεληβοριά,Σάντρα Ελευθερίου,Κώστας Θεοχάρης,Μιχάλης Καζάζης,Ναταλία Καπατσούλια,Μάρια Μπαχά,Πέτρος Μπουλούμπασης,Νέαρχος Ντάσκας,Αχιλλέας Ραζής,Ίρις Σαμαρτζή,Ντανιέλα Σταματιάδη,  Μαργαρίτα Τζαννέτου, Φωτεινή Τίκκου,Σοφία Τουλιάτου,Κατερίνα Χαδουλού

Δεν υπάρχουν δυσκολίες όταν θέλεις κάτι με όλη σου την καρδιά.Δεν υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορείς να ξεπεράσεις όταν λαχταράς να γίνεις η καλύτερη σ’ αυτό που αγαπάς.

Οι ιστορίες σαράντα μοναδικών Ελληνίδων που αψήφησαν τις δυσκολίες, δείχνουν και σε σένα τον δρόμο.

Μη δειλιάζεις, μη συμβιβάζεσαι. Δείξε τόλμη και αφοσίωση σ’ έναν σκοπό και θα τα καταφέρεις. Σαράντα συναρπαστικές ιστορίες για πραγματικά ατρόμητα κορίτσια .(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Διαβάστε ένα μικρό  απόσπασμα εδώ : http://www.epbooks.gr/datafiles//ISTORIES%20GIA%20ATROMHTA%20KORITSIA%201o%20kefalaio.pdf

Γυναίκες στη μάχη, 150 χρόνια αγώνων για ελευθερία, ισότητα, γυναικεία αλληλεγγύη, Μάρτα Μπρέεν, εικ: Γένι Γιούρνταλ, εκδ. Παπαδόπουλος

150 χρόνια αγώνων του γυναικείου κινήματος για ισότητα και δικαιώματα, μέσα από τα μάτια και τη βραβευμένη πένα δύο Νορβηγίδων: ένα graphic novel που θα εμπνεύσει κάθε αγόρι και κορίτσι που πιστεύει στην ισότητα και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων.

https://www.epbooks.gr/shop/paidika-neanika-biblia/biblia-gnoseon/gynaikes-sti-machi-150-chronia-agonon-gia-e/?gclid=CjwKCAiAkJKCBhAyEiwAKQBCkuppMlJHwz9aFt7r3KQlX2t9Zz7n_SHQdC7P03ncMRILVtzEMb8TMRoCWqAQAvD_BwE

Πορτρέτα ζωγράφων - Φρίντα Κάλο, Σειρά: Πορτρέτα Ζωγράφων, Lucy Brownridge, Εικ: Sandra Dieckmann, εκδ. Διόπτρα

Η ζωή της Φρίντα Κάλο ήταν τόσο φωτεινή και πολύχρωμη όσο οι πίνακές της. Υπέμεινε πολλές αρρώστιες στη διάρκεια της ζωής της, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει.

Η επιμονή και το ταλέντο της την έκαναν γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε φορά που κάτι όμορφο ή δύσκολο της συνέβαινε, έβρισκε έναν ιδιαίτερο τρόπο για να αντλεί έμπνευση από αυτό στη ζωγραφική της.(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) https://www.dioptra.gr/vivlio/paidika-vivlia/portreta-zografon--frinta-kalo/

Κάποτε… 10 υπέροχες γυναίκες, Les epoux Von Grut, εκδ Διόπτρα

Πιλότος ή προστάτιδα του περιβάλλοντος, χημικός ή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των παιδιών, κοσμοναύτισσα, συγγραφέας, ζωγράφος...

Αυτές οι δέκα υπέροχες γυναίκες αφηγούνται τη ζωή τους και γίνονται έμπνευση για όλα τα παιδιά που ονειρεύονται να κατακτήσουν τον κόσμο!

20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο

Σειρά: Συναρπαστικές ιστορίες - No 1, Rosalba Troiano, Jacopo Olivieri, εκδ. Διόπτρα

 

20 κορίτσια με μεγάλα όνειρα, εκπληκτικά ταλέντα και απίστευτη δύναμη που έγιναν σπουδαίες γυναίκες!Ποιο ήταν το μυστικό αυτών των κοριτσιών; Έμαθαν να αφουγκράζονται τον εαυτό τους και να ακολουθούν το πάθος που είχαν κρυμμένο στην καρδιά τους. Έπειτα, επένδυσαν πολύ χρόνο και κόπο για να κατακτήσουν τους στόχους τους, ακόμα και όταν κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουν.

Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε να διαβάσετε τις ιστορίες τους προσεκτικά και να αναλογιστείτε τα σπουδαία κατορθώματα στη ζωή τους.

Στην πραγματικότητα, η δύναμη χτίζεται πάνω στις αποτυχίες και όχι πάνω στις επιτυχίες σου. Κοκό Σανέλ

Οι φόβοι είναι χάρτινοι τίγρεις και δυσκολεύουν κάθε αρχή. Εσύ όμως θα πρέπει να επιμείνεις. Αμέλια Έρχαρτ

Κανένας δεν κατακτά την επιτυχία μόνο με το ταλέντο του. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να μετατρέψεις το ταλέντο σε διάνοια. Άννα Πάβλοβα

Υπέροχες γυναίκες που έκαναν θαύματα, Κείμενο-εικονογράφηση: Κέιτ Πάνκχερστ, εκδ. Μεταίχμιο

Ένα βιβλίο γεμάτο εντυπωσιακές ιστορίες θαρραλέων γυναικών με πρωτοποριακές καριέρες.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στις: Μαρία Μέριαν, Ρόζαλιντ Φράνκλιν, Κάτια Κραφτ, Κάθριν Τζόνσον, Μάργκαρετ Ανν Μπάλκλεϊ, Μαντάμ Σι Τζέι Γουόκερ, Γιούνκο Ταμπέι, Ελίζαμπεθ Μάγκι, «τα κορίτσια των σπίρτων», Ρόζα Μέι Μπίλινγκχερστ, Ανέτ Κέλερμαν, Λότε Ράινιγκερ, Σοφί Μπλανσάρ.

Μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μια σειρά με σπουδαίες γυναίκες για πολύ μικρά παιδιά…

ΟΝΤΡΕΪ ΧΕΠΜΠΟΡΝ, Ρόζα Πάρκς, Αγκάθα Κρίστι, Μαρία  Κιουρί, Κοκό Σανέλ, Τζέιν Γκουντόλ, Σιμόν Ντε Μποβουαρ

Ενδεικτικά δείτε εδώ : https://www.epbooks.gr

Υπέροχες γυναίκες που έσωσαν τον πλανήτη, Κείμενο-εικονογράφηση: Κέιτ Πάνκχερστ, εκδ Μεταίχμιο

Ένα βιβλίο γεμάτο εκπληκτικές ιστορίες γυναικών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προστασία της Γης και όλων των πλασμάτων της.

Αντιμετώπισε το πρόβλημα των πλαστικών και της ανακύκλωσης μαζί με την ΑΪΖΑΤΟΥ ΣΙΣΕΪ, θαύμασε την ευφυΐα των χιμπαντζήδων μαζί με την ΤΖΕΪΝ ΓΚΟΥΝΤΟΛ και πάλεψε κατά της καταστροφικής αποδάσωσης μαζί με την ΟΥΑΝΓΚΑΡΙ ΜΑΑΤΑΪ.

Μέσα από τη μοναδική εικονογράφησή του και τις απίθανες πληροφορίες που δίνει, το βιβλίο αυτό θα σου γνωρίσει μερικές μόνο από τις ξεχωριστές γυναίκες που έδωσαν τον δικό τους αγώνα για να προστατέψουν τον φυσικό μας κόσμο.

Πώς θα σώσεις ΕΣΥ τον πλανήτη; (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B7


Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο, Κείμενο-εικονογράφηση: Κέιτ Πάνκχερστ, εκδ Μεταίχμιο

Η Κέιτ Πάνκχερστ, απόγονος της Έμελιν Πάνκχερστ, γράφει και εικονογραφεί ένα βιβλίο γεμάτο παραδείγματα γυναικών που πέτυχαν εκπληκτικά πράγματα με οδηγό την καρδιά, το ταλέντο και τα όνειρά τους. Μέσα από τη μοναδική εικονογράφησή του και τις απίθανες πληροφορίες που δίνει, το βιβλίο αυτό βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να γνωρίσουν μερικές από τις υπέροχες γυναίκες που βοήθησαν να διαμορφωθεί ο κόσμος στον οποίο ζούμε.

Γίνεται αναφορά στις: Μαίρη Άνινγκ, Γερτρούδη Έντερλε, Αμέλια Έρχαρτ, Φρίντα Κάλο, Μαρί Κιουρί, Τζέιν Όστεν, Έμελιν Πάνκχερστ, Ρόζα Παρκς, Σακατζουία, Κοκό Σανέλ, Μαίρη Σίκολ, Πράκτορα Φίφι, Άννα Φρανκ. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF

Τα κορίτσια μπορούν να κάνουν τα πάντα, Κάριλ Χαρτ, εικ: Άλι Πάι, εκδ. Μεταίχμιο

Τα κορίτσια όλου του κόσμου, τόσο διαφορετικά,

μας αρέσουν, μας εκπλήσσουν, είναι σ’ όλα φοβερά!

Τα κορίτσια πετυχαίνουν οτιδήποτε θελήσουν.

Αν κορίτσι είσαι κι ΕΣΥ, μην τυχόν και σε πτοήσουν!

Ένα βιβλίο που μέσα από την όμορφη εικονογράφηση και τα έξυπνα στιχάκια του δείχνει στα παιδιά ότι ο κόσμος ανήκει εξίσου στα κορίτσια όσο και στα αγόρια. Ότι τα κορίτσια δικαιούνται να ακολουθούν τα ενδιαφέροντά τους, όποια κι αν είναι αυτά, και μπορούν να γίνουν οτιδήποτε ονειρευτούν.

Ένα υπέροχο βιβλίο για κάθε κορίτσι με όνειρα. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1

Ιλιάδα και Οδύσσεια, Κορίτσια που έγιναν μύθος, Κατερίνα Σέρβη, εικ: Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Διόπτρα

Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα– πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση.

Παράλληλα, τις παρακολουθούμε σε στιγμές δράσης ή στιγμιότυπα-σταθμούς της ζωής τους, για να ανακαλύψουμε τον ρόλο που έπαιξαν, εκούσια ή ακούσια, σε δύο από τις αρχαιότερες, πιο συναρπαστικές και πιο αγαπημένες μυθικές περιπέτειες του κόσμου: την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Έριδα, η εριστική

Ιφιγένεια, η ευσυνείδητη

Χρυσηίδα, η καλοαναθρεμμένη

Ελένη, η μοιραία

Αφροδίτη, η ξελογιάστρα

Ήρα, η ακαταμάχητη

Ανδρομάχη, η καρτερική

Βρισηίδα, η αξιαγάπητη

Ήρθε η ώρα να τις γνωρίσουμε! (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

https://www.dioptra.gr/vivlio/paidika-vivlia/iliada-and-odusseia-ta-koritsia-pou-eginan-muthos/

Μαρία Κιουρί ,Σειρά:Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα - No 8, Jane Kent ,εκδόσεις Διόπτρα

Το όνομά μου είναι Μαρί Κιουρί και είμαι η μοναδική επιστήμονας που έλαβε δύο βραβεία Νόμπελ σε δύο διαφορετικές κατηγορίες – στη Φυσική και τη Χημεία. Στην Πολωνία όπου γεννήθηκα, δεν επιτρεπόταν στα κορίτσια να σπουδάσουν, γι’ αυτό πήγα στο Παρίσι… Μικρά Παιδιά με Μεγάλα Όνειρα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας! (από το οπισθόφυλλο) https://www.dioptra.gr/vivlio/paidika-vivlia/mari-kiouri/


Ένα μικρό αφιέρωμα σε 2 μέρη για αγαπημένα βιβλία με υπέροχες γυναίκες δείτε εδώ στο κανάλι των Παραμυθιών: https://www.youtube.com/channel/UC_dp8t3WhAdnIvGKf9HYs3A

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου