Το παραμύθι της βροχής

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Στο Μεταξύ, πίσω στη Γη… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Πως να εξηγήσεις την ιστορία και τη γεωγραφία σε παιδιά και μεγαλύτερος ανθρώπους όταν δεν νοιάζονται για αυτήν;
Παίρνεις το βιβλίο ενός ταλαντούχου συγγραφέα και εικονογράφου του Oliver Jeffers και ξεκινάς ένα ταξίδι από το …σπίτι σου για να  φτάσεις στο σύμπαν!

Πρώτα απ’ όλα μαθαίνεις την απόσταση από τη Γη στους πλανήτες…

Ο Δίας απέχει μόνο 391 εκατομμύρια μίλια και ο Κρόνος 798 κι ύστερα παίρνεις το κράνος του Αστροναύτη και βάζεις μια φωνή στην οικογένεια «Φεύγουμε!»

Πρώτη διαδρομή η έξοδος από το σπίτι, στη γειτονιά, στην πόλη με τα πόδια, να καταλάβεις πως περίπου είναι ο χώρος που ζεις. Κι όταν απομακρύνεσαι και μπαίνεις στο αυτοκίνητο αρχίζουν τα «μεγάλα». Εξηγείς στα παιδιά σου πως πάντα οι άνθρωποι ήθελαν ένα κομμάτι γης δικό τους  και για αυτό πολεμούσαν για να το αποκτήσουν. Κι ας είναι μια σταλίτσα η Γη μας μέσα στο ηλιακό σύστημα. Και το αυτοκίνητο γίνεται …διαστημόπλοιο και το ταξίδι για τη Σελήνη ξεκινά…

Μίλια, αποστάσεις, ταχύτητες άλλες, και χρόνοι διαφορετικοί.  Σαν να πήγαμε πίσω ένα χρόνο και τώρα πια η αντίληψή μας τρέχει με πολύ μεγάλες ταχύτητες και σαν να γίνεται ένα ταξίδι στο χρόνο.

Εβδομήντα χρόνια πριν γινόταν παγκόσμιος πόλεμος κι ακόμα πιο πριν άλλοι πόλεμοι… Κι όσο πιο πίσω πήγαινε ο χρόνος τόσο η Ιστορία γέμιζε καπνό, φωτιά, αίμα και μάχες.

Και το ταξίδι συνεχίζεται στο χρόνο και στους πλανήτες. Και έτσι το κέρδος είναι διπλό. Ιστορία και Γεωγραφία μαθαίνοντας με τον πιο ευφάνταστο τρόπο. Κι όλο προς τα πίσω ο χρόνος και πάντα η διεκδίκηση κομματιών της Γης στο προσκήνιο και στη φαρέτρα όλων… Πόσοι λαοί, πόσες μάχες, πόσο διαφορετικοί άνθρωποι με έναν στόχο, αυτόν της κατάκτησης.

Κάπου δυόμιση χιλιάδες χρόνια  πίσω και σταματάμε  τότε που φτιάχτηκε το μοναδικό Σινικό Τείχος το μακρύτερο που έγινε ποτέ για να χωρίζουν τους ανθρώπους. Κι ακόμα πιο πίσω στην Αίγυπτο στα 5.000  χρόνια πριν ανακάλυπταν το μέταλλο που βοηθούσε ακόμα πιο πολύ στους πόλεμους. Στα 8.000 πριν φτάνουμε στην εποχή των Παγετώνων που σαν όπλα υπήρχαν μόνο οι πέτρες και τα ρόπαλα. Κι ακόμα πιο πίσω ήταν τόσο πολύ δύσκολη η επιβίωση που οι άνθρωποι προσπαθούσαν μόνο για αυτό.

Με τη βόλτα στο ηλιακό μας σύστημα και στον χρόνο ήρθε κι ο …ύπνος!

Και όπως είχε πει κάποτε ο Νιλ Άρμστρονγκ στην επιστροφή του στη Γη στα 1969 με το Apollo II : «Όπου και αν ταξιδεύεις είναι πάντα ωραίο να φτάνεις σπίτι σου».

Μια ιστορία οικογενειακής περιήγησης στην Ιστορία και την Γεωγραφία. Μια εκπληκτική ιδέα που γίνεται κείμενο και εικόνα και μας ταξιδεύει στο Χρόνο και στο Σύμπαν.

Μια βόλτα λοιπόν διαφορετική γεμάτη γνώσεις και χρώμα. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χωροχρόνο που θα σας βάλει σε περισσότερη έρευνα. Να καταλάβουμε το ηλιακό μας σύστημα και αν μάθουμε πως οι άνθρωποι πάντα, μα πάντα, πολεμούσαν ξεχνώντας ίσως το πόσο μικροί είμαστε μπροστά στην απεραντοσύνη του σύμπαντός και το σύντομο διάστημα της διαδρομής μας στη Γη.


Αναζητείστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Ένα καλαίσθητο και ιδιαίτερα φροντισμένο βιβλίο από τις εκδόσεις ‘Ικαρος. Με εκπληκτική εικονογράφηση όπως πάντα από τον ίδιο τον συγγραφέα Oliver Jeffers.

Δείτε εδώ ένα μικρό απόσπασμα  : https://ikarosbooks.gr/1135-sto-metaxy-piso-sti-gi.html

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 11 Μαρτίου 2023 :Εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου