Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Η Νεράιδα Σερπαντίνα και ο Πρίγκιπας Χαρταετός ζωντάνεψαν στο Καφέ-Βιβλιοπωλείο : Sophistico-Greekbooks.gr!

Και ζωντανέψανε τα Παραμύθια του Σαββάτου και γέμισε ο τόπος Σερπαντίνες, Χαρτοπόλεμο, Χαρταετούς, παιδιά, χαρά και ιστορίες μαγικές!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Για την Αγάπη είπαμε!

Για όνειρα που όλοι κάνουμε από τα μικράτα μας χωρίς να λογαριάζουμε κινδύνους. Για την εμπιστοσύνη σε ξένους μόνο και μόνο εξαιτίας τη λαχτάρα της φυγής, της ορμής των νιάτων και της απειρίας …

Δυο Σάββατα του Φεβρουαρίου γεμάτα παραμύθια στο Καφέ- Βιβλιοπωλείο Sophistico Greekbooks.gr στην καρδιά του Ηράκλειου αφηγηθήκαμε τα παραμύθια: Η Νεράιδα Σερπαντίνα και  Ο Πρίγκιπας Χαρταετός. Και τα δυο είναι σε κείμενο δικό  μου, εικονογράφηση από την Αιμιλία Κονταίου και κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία από της εκδόσεις Ελληνοεκδοτική!

Και μιας  κι οι μέρες είναι των Αποκριών, της χαράς, του κεφιού και των μεταμφιέσεων είπαμε να σας τα παρουσιάσουμε και στην στήλη μας για να τα αναζητήσετε και να σας κρατήσουν συντροφιά και αυτό το διάστημα,  και πολύ καιρό ακόμα!

Ο Πρίγκιπας Χαρταετός … Είναι ένα σύγχρονο παραμύθι που μας ταξιδεύει σε παλαιότερα έθιμα  και θυμόμαστε πως έφτιαχναν τους παραδοσιακούς χαρταετούς, κάποτε!

Ένα παραμύθι που μιλάει για την εμπιστοσύνη κι αν θα πρέπει να τη δείχνουμε  σε αγνώστους. Μια ιστορία γεμάτη με  επιθυμίες και όνειρα, με την ορμή και την απερισκεψία ή κατά άλλους τόλμη των νέων και για υποσχέσεις που πρέπει ή όχι να τηρούνται.

Για την ελευθερία των επιλογών και της σκέψης…


«Ήταν μια φορά κι έναν καιρό, στη μέση ενός απέραντου ωκεανού, ένα μικρό νησί με όνομα παράξενο και κατοίκους μικροσκοπικούς, που όλη μέρα έπαιζαν και τραγουδούσαν. Δούλευαν μόνο όταν είχαν κέφι. Το μικρό νησί του Πηγαινέλα είχε για βασιλιά του τον Γαργαλίτσα τον Πρώτο και βασίλισσα την πανέμορφη Σκανταλιά. Γιος τους ο Χαρταετός, που αγαπούσε πολύ τις περιπέτειες. Το όνειρό του ήταν να ταξιδέψει μακριά από το νησί του, να γνωρίσει καινούρια μέρη κι άλλους ανθρώπους. Ο Βασιλιάς Γαργαλίτσας ο Πρώτος όμως δεν επέτρεπε σε κανέναν να φύγει από το νησί. Άλλωστε ήταν πολύ δύσκολο, αφού δεν υπήρχαν ούτε καράβια ούτε αεροπλάνα εκεί. Ο Πρίγκιπας Χαρταετός μεγάλωνε κι όλο θέριευε η επιθυμία του να φύγει. Στον δρόμο του, μια μέρα, εμφανίζεται η μάγισσα Χαρβάλω, που του υπόσχεται να τον βοηθήσει, φτάνει να περάσει τρεις δοκιμασίες. Κι εκείνος, χαρούμενος και ατρόμητος ακολουθεί πιστά  ότι του ζητάει, δείχνοντας της απεριόριστη εμπιστοσύνη. Εκείνη όμως σαν πονηρή μάγισσα είχε άλλα σχέδια… Θα γνωρίσουμε και τον νάνο Άνω Κάτω τη γριά Μοναδική και την παραμυθένια άποψη για το φτιάξιμο του Χαρταετού…

Μπορούμε να ξεφυλλίσουμε τις πρώτες σελίδες εδώ: https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/o-prigkipas-xartaetos

Και να γνωρίσουμε τους ήρωες του παραμυθιού στο κανάλι των Παραμυθιών του Σαββάτου: https://youtu.be/W4wcuvcj3Ts

Το βιβλίο έχει ήδη αξιοποιηθεί σε πολλά τμήματα τάξεων νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων. Μπορεί να δώσει αφορμή για να αναζητήσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, οδηγίες για την κατασκευή του παραδοσιακού χαρταετού με σπάγκο, τρία καλάμια και διάφανα χρωματιστά χαρτιά. Να θυμηθούν ή να μάθουν για το πανάρχαιο  έθιμο και την ιστορία του Χαρταετού αλλά και για τα έθιμα της Καθαρής Δευτέρας.

Ευκαιρία επίσης για παιχνίδια ρόλων και συζήτηση για την Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Παίζουμε το ομαδικό παιχνίδι : Μάγισσα Χαρβάλω!

Βρίσκουμε  σύνθετες λέξεις που το ένα τους συνθετικό είναι η λέξη : Χαρτί!

Μαθαίνουμε τα γεωμετρικά σχήματα, εξάγωνο και ρόμβος και σχεδιάζουμε ένα χαρταετό. Ζωγραφίζουμε  πάνω του το όνειρό μας…

Μιλάμε για συναισθήματα: Φόβος, εμπιστοσύνη, ελευθερία!

Τραγούδια για τον Χαρταετό :

Χαρταετοί, Παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου : https://www.youtube.com/watch?v=r3rWwDQo2YU

Χαρταετοί Μίκης Θεοδωράκης : https://www.youtube.com/watch?v=pSujHbm-rG8

Χαρταετός :https://www.youtube.com/watch?v=csTvjhNdD_g

Η Νεράιδα Σερπαντίνα πάλι είναι ένα παραμύθι σαν εκείνα του παλιού καλού καιρού που μιλάει για την δύναμη και την αντοχή της Αγάπης.

«Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα παράξενο δάσος, γεννήθηκε ένα κοριτσάκι με κατακόκκινα μαλλιά σαν το χρώμα της δυνατής φωτιάς, μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια στο χρώμα της θάλασσας και μάγουλα πιο κόκκινα κι από τις φράουλες την άνοιξη.

Τρεις μέρες μετά τη γέννησή του ήρθαν οι Μοίρες να του μοιράσουν τα δώρα τους. Έτσι γινόταν σαν γεννιόταν μια μικρή νεράιδα...Την ίδια μέρα στο παλάτι του βασιλιά Γελαστού γεννήθηκε ένα αγόρι που ’χε ολοστρόγγυλο πρόσωπο, δέρμα και μαλλιά κατάλευκα...

Κανένας όμως δεν είχε σκεφτεί πως σε τούτο το δάσος ό,τι κι αν συνέβαινε θα έπρεπε να το γνωρίζει η μάγισσα Χαλάστρα! Κι έτσι αφού δεν είχε προσκληθεί στην Γιορτή για το μοίρασμα των δώρων ο θυμός της Χαλάστρας έγινε τόσο μεγάλος που η μικρή νεράιδα δεν θα μπορούσε ποτέ να χορέψει εκτός κι αν …»

Ένα ταξίδι αναζήτησης είναι τούτο το παραμύθι. Γεμάτο αγάπη, ομορφιά, επιθυμίες κι όνειρα. Γεμάτο μουσική και εικόνες χαράς. Γεμάτο με το κέφι και την ζωντάνια που σκορπά το γέμισμα της ψυχής.

Μια ιστορία με πολύ Χαρτοπόλεμο και Σερπαντίνες. Γεμάτη όμορφα χρώματα, εικόνες και γεύση από τα παλιά μαγικά παραμύθια. 

Ευκαιρία να μάθουμε για το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας και αλλά που γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φτιάχνουμε μάσκες σε διάφορα σχήματα, θέματα και χρώματα.

 

Ακούστε  εδώ το παραμύθι σε Podcast από την εκπομπή 10 λεπτά Ακόμη της Βάσιας Χατζιγιαννάκη από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ : https://www.ertecho.gr/radio/trito/show/10-akoma/podcast/318567/10-lepta-akomi-pempti-23-fevrouariou-2023/

Κι εδώ ξεφυλλίζουμε τις πρώτες σελίδες : https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/h-neraida-serpantina

Τα Παραμύθια του Σαββάτου συνεχίζουν να έχουν την στήλη τους με απόψεις για τα παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν και έχουν κάτι παραπάνω να πουν σε παιδιά και γονείς.

Θα ζωντανεύουν κάθε Σάββατο μέχρι το Πάσχα με παραμύθια και παρουσιάσεις βιβλίων.

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 25 Φεβρουαρίου 2023  :εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου