Το παραμύθι της βροχής

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μπέρτ χάνει τη φωνή του*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ο Μπερτ είναι ένας γαϊδουράκος που ζούσε πίσω από επτά λίμνες και επτά λόφους, σε ένα απέραντο λιβάδι. Ένα πρωινό που δεν βγήκε καθόλου από το στάβλο του η φίλη του η Μόλι τον αναζήτησε. Και σαν τον βρήκε, ανακάλυψε πως ο Μπερτ είχε χάσει τη  φωνή του. Μαζί αρχίσαν να την ψάχνουν παντού, ώσπου στην παρέα τους προστέθηκε ο Μάρλεϊ, ένα πρόβατο. Λίγο παρακάτω ήρθε να βοηθήσει και ο Σαμ το γουρουνάκι. Όσους κι αν συνάντησαν στο διάβα τους κανένας δεν ήξερα που είχε πάει η φωνή του Μπερτ.


Ώσπου συνάντησαν όλοι μαζί την Άμπι και εκείνη σαν πιο σοφή ρώτησε τον Μπερτ πότε ήταν η τελευταία φορά που άκουσε τη φωνή του. Κι εκείνος ξετύλιξε όλο το κουβάρι της «διαδρομής» του. Είπε πως μάλλον σαν τον  κορόιδεψαν οι κότες κι έβαλαν άχυρα στα αυτιά τους να μην τον ακούν. Ένιωσε  πολύ πολύ άσχημα, ώστε έβαλε  τα κλάματα…

Και άρχισε να τον παρηγορεί τον γαϊδουράκο μας η Άμπι, η φοραδίτσα, και να τον παροτρύνει να την βρει μόνος του τη φωνή του. Κι όλα τα άλλα ζώα του είπαν δυνατά με τη δική τους φωνή πως μπορεί να τα καταφέρει…

Έτσι συμβαίνει πάντα : Με λίγη καλή θέληση, με πολλούς φίλους δίπλα, με έντονη την αυτοπεποίθηση, ο καθένας από μας καταφέρνει ακόμα και να ξεπεράσει όλους τους φόβους του.

Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Σε καταλαβαίνω», θίγει το θέμα της αυτοεκτίμησης, του εκφοβισμού και της φιλίας.

Με μια πολύ δυνατή ιστορία με πρωταγωνιστές ζώα της φάρμας που αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά, δίνει λύσεις σε προβλήματα που συμβαίνουν και στη δικής τους σχολική κοινότητα και τα βοηθά να καταλάβουν πως να τα αντιμετωπίσουν.

Ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα και αξίες που μπορεί να δραματοποιηθεί στην τάξη αναπαριστώντας την φάρμα και μοιράζοντας ρόλους εναλλάξ ώστε όλα τα παιδιά να συναισθανθούν την «απώλεια» και την δύσκολη θέση του Μπέρτ.

Θυμός, κακομεταχείριση, πανικός, φόβος είναι τα αρνητικά συναισθήματα που κυριαρχούν. Η φιλία, η συμπαράσταση, η αυτοεκτίμηση, η δύναμη τα θετικά.

Ένα βιβλίο εικονογραφημένο από την Χρύσα Σπυρίδωνος με ρεαλιστικές και πολύ προσιτές σε μικρά παιδία εικόνες, που πραγματικά συμπληρώνουν και δένουν επ ακριβώς με την ιστορία.

Κι αν θέλετε κι εσείς φτιάξτε μάσκες με όλα τα ζώα που αναφέρονται στο βιβλίο. Φτιάξτε  κούκλες με χαρτί αναπαριστώντας τα και μοιράστε ρόλους για μια ιστορία που θα ευαισθητοποιήσει πολύ τα παιδιά.

Μια ιστορία που θα χαρίσει πολύ παιχνίδι και χαρά και θα διδάξει χωρίς περιττά και βαριά λόγια.

*Ο Μπερτ χάνει τη φωνή του, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, εικ: Χρύσα Σπυρίδωνος, εκδ. Διόπτρα

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα : https://www.dioptra.gr/FlippingBook/2080/el/O-Mpert-xanei-ti-foni-tou/

Και αναζητείστε το στα βιβλιοπωλεία!

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 28 Ιανουαρίου 2023 : Εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου