Το παραμύθι της βροχής

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Το μεγάλο εργοστάσιο των λέξεων* …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη*

Θέλετε να μάθετε τι είναι η αγάπη; Νομίζετε πως ξέρετε; Τότε τι χρώμα έχει, τι γεύση; Φοβάται, τελειώνει, χαρίζεται; Μήπως κρύβεται μέσα σε ένα τεράστιο εργοστάσιο λέξεων;

Το μεγάλο εργοστάσιο των λέξεων, Agnes de Lestrade, εικ: Valeria Docampo, εκδ. Ερευνητές

Φανταστείτε μια χώρα, παράξενη,  όπου υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο, αυτό των λέξεων το οποίο δεν σταματά την λειτουργία του ποτέ. Για να αγοράσεις τις λέξεις θα πρέπει να τις καταπιείς πρώτα κι ύστερα θα μπορείς να  τις προφέρεις. Η ποικιλία του σε γλώσσες και λέξεις είναι απέραντη. Υπάρχουν λέξεις που αξίζουν πάρα πολλά «χρήματα» κι άλλες που δεν είναι καθόλου ενδιαφέρουσες. Την Άνοιξη που είναι περίοδος εκπτώσεων μπορείς να τις βρεις σε μεγάλη προσφορά. Κι έχει πολύ πλάκα σαν τα παιδιά προσπαθούν να τις πιάσουν με τις απόχες τους όταν αυτές καμιά φορά πετούν στον αέρα.

Μια μέρα ο Φιλέας που είναι ερωτευμένος με την Κυβέλη έπιασε τρεις λέξεις. Πολύτιμες για κείνον που θέλει να τις κάνει δώρο στην αγαπημένη του. Ήθελε να της πει «Σ’ αγαπώ» αλλά τούτες οι λέξεις είναι πανάκριβες κι εκείνος δεν έχει τόσα πολλά χρήματα στον κουμπαρά του.

Στη απόχη έπεσαν οι : κεράσι, σκόνη, καρέκλα…

Κι ο Ορφέας πρέπει να βρει τρόπο μόνο με αυτές τις τρεις να εκφράσει τα συναισθήματά του. Δύσκολο να συναγωνιστεί τον πολύ «πλούσιο» Ορέστη που μπορεί να αγοράσει όσες θέλει…

Μια κατακόκκινη ιστορία αγάπης γραμμένη από την Agnes de Lestrade που ΄ναι κλεισμένη σε σιωπές, σε χαμόγελα, σε τέσσερις μόνο λέξεις που μπορεί να μην είναι οι κατάλληλες, είναι όμως ειπωμένες με ψυχή, με πάθος, με πίστη και με προσμονή.

Κι είναι οι πράξεις  κι η χημεία του έρωτα που καθορίζουν  τι είναι σημαντικό, ακριβό, πολύτιμο κι όχι η φλυαρία, η εντυπωσιακή και μακροσκελής επίδειξη του κάθε ενδιαφερόμενου.

Ένα παιχνίδι είναι τούτο το βιβλίο. Μια ιστορία γεμάτη φαντασία και αλήθειες. Λέξεις που αποκτούν ιδιαίτερο νόημα και μας κάνει πολύ πιο προσεκτικούς στην προσφώνησή τους.  Χρώμα και μαγικές εικόνες από την Valeria Docampo.

Ένα βιβλίο για τα συναισθήματα. Για την πίστη στον εαυτό μας και τις ικανότητές μας.  Για την έκφραση και τον τρόπο των  ελιγμών σαν τα εφόδια μας είναι …λίγα. Ένα βιβλίο ψυχής κι αγάπης.

Δείτε εδώ περισσότερα κι αναζητείστε το : https://www.greekbooks.gr/to-megalo-ergostasio-ton-lexeon.html

Για παιδιά από τεσσάρων χρόνων

Δημοσιέυτηκε στο Cretalive.gr στις 18 Φεβρουαρίου 2023 : Εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου