Το παραμύθι της βροχής

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Μικρές ιστορίες για μεγάλα γεγονότα…

 

Της Ελένης Μπετεινάκη

«Τα παραμύθια του Σαββάτου» θα σας παρουσιάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ό,τι θεωρούν πως αξίζει να διαβαστεί από όλους μας…

Λόρδος Βύρων και Έλγιν, Ελένη Σβορώνου, εικ : Φίλιππος Φωτιάδης, εκδ. Καλέντης

Μια μεγάλη αλήθεια κι ένα μικρό ψέμα είναι η δομή  ενός  μικρού σε σχήμα βιβλίου αλλά μεγάλου σε Ιστορία και θέμα που φέρει την υπογραφή της Ελένης Σβορώνου. Μας θυμίζει ένα μεγάλο γεγονός  που συνέβη τον Απρίλιο του 1811 όταν  στο πλοίο «Ύδρα» που φεύγει από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέρει το τελευταίο κιβώτιο με τα πολύτιμα μάρμαρα του Παρθενώνα και συγκεκριμένα ένα τμήμα της μετόπης. Στο αμπάρι του πλοίου που βρίσκεται σε καραντίνα στο λιμάνι της Μάλτας  σαν να ζωντανεύει με φανταστική πλοκή ένας Κένταυρος και ένα Λαπίθης και μας μεταφέρουν συναισθήματα, αγωνίες, σκέψεις και το παράπονο της παράνομης πράξης του Λόρδου Έλγιν που βίαια τα απέσπασε και τα μετέφερε μακριά από το σπίτι, τον τόπο, την Ελλάδα. Στο ίδιο πλοίο βρίσκεται και ο λόρδος Βύρων που επίσης επιστρέφει στην Βρετανία ύστερα από το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα.


Οι δυο φανταστικοί μυθικοί ήρωες που υποτίθεται πως ζωντανεύουν από το μαρμάρινο τμήμα της μετόπης προσμένουν ένα «θαύμα» μήπως δηλαδή  καταλάβει την ύπαρξη τους στο πλοίο ο Ποιητής και τους  σώσει….

Κι αρχίζει ένας διάλογος και μια ιστορία που προσωποποιεί μια φανταστική απεικόνιση ενός Λαπίθη και ενός Κένταυρου που συζητούν για την εγκληματική πράξη του ΄Ελγιν. Θέλουν να τους ανακαλύψει ο Ποιητής (Λόρδος Βύρων) που αγαπά της Ελλάδα , που καταλαβαίνει πως δεν πρέπει να φύγουν τα κομμάτια των Μαρμάρων από τον τόπο που ακτινοβολεί φως, μουσική και υψηλά ιδανικά.

Η ποίηση μπλεγμένη με την Ιστορία, η αιώνια μάχη επιβίωσης του καλού με το κακό, η απληστία με την τόλμη και την ελευθερία. Η απόκτηση φήμης και πλούτου με την απανθρωπιά και την βαρβαρότητα. Όλα τούτα ξετυλίγονται σ ένα βιβλίο γνώσης και περισυλλογής που μας παραλληλίζει δυο διαφορετικούς κόσμους ανθρώπων γεννημένους την ίδια εποχή, ταξιδεμένους στα ίδια μέρη αλλά με διαφορετικές αντιλήψεις, επιθυμίες, όνειρα, ιδέες και ιδανικά. Λόρδος Βύρων και Λόρδος Ελγιν! Τίτλοι τιμής που όμως απευθύνονται σε τόσο διαφορετικούς ανθρώπους. Ο ένας με σκοπό και όπλο την απληστία και υπεροψία και ο άλλος την πένα, το λόγο και την ποίηση θα κάνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου το «αίσχος» του Ελγιν και θα μείνει στην μνήμη και την ψυχή των Ελλήνων σαν ένας δικός τους άνθρωπος.


Υπέροχο βιβλίο, περιεκτικό, συναισθηματικά φορτισμένο, Ιστορικό και καλαίσθητο. Ασπρόμαυρα σκίτσα από τον Φίλιππο Φωτιάδη σαν μικρές αρχιτεκτονικές απεικονίσεις αρκετά προσεγμένες.

Το βιβλίο διαθέτει χρονολόγιο Αρπαγής και διεκδίκησης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και αρκετά ποιήματα του Λόρδου Μπάιρον.

Δείτε εδώ : https://kalendis.gr/product/lordos-byron-kai-elgin/

Για αναγνώστες από 10 ετών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου