Το παραμύθι της βροχής

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

1821 Επανάσταση της Σοφίας Ζαραμπούκα!

 

Ένα μικρό αφιέρωμα στα βιβλία για παιδιά και ενήλικες που αφορούν τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ίσαμε τα χρόνια της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους.

 «Να΄τανε το ΄21…στην Ιστορία και τον Πολιτισμό!»

Της Ελένης Μπετεινάκη

Η ιστορία της Νεότερης Ελλάδας  από μια αγαπημένη συγγραφέα την Σοφία Ζαραμπούκα που καταφέρνει να προσφέρει απλόχερα γνώση, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις και προσωπικές τοποθετήσεις  αλλά, απλά, λιτά, καθαρά και προσεγμένα σε ένα βιβλίο για παιδιά και όχι μόνο.

Την Σοφία Ζαραμπούκα την θαύμαζα από πολύ νέα. Πρωτοδιόριστη νηπιαγωγός και τα βιβλία της για την Μυθολογία στόλιζαν την βιβλιοθήκη μου από την πρώτη στιγμή. Θέατρο, Ιστορία, διασκευές πολλών αρχαίων κειμένων και πάντα με εικονογράφηση από την ίδια. Τούτο όμως το βιβλίο ξεχωρίζει και  θεωρώ πως είναι απαραίτητο για κάθε ηλικία και  με εικόνες πολύ προσεγμένες και εκφραστικές. Μαθαίνουν τα παιδιά όλο το ιστορικό γίγνεσθαι εκείνης της περιόδου, γεγονότα, πρόσωπα, μάχες  σε βουνά, πεδιάδες, πολιτείες και χωριά. Υπέροχες λεπτομέρειες ιδιαίτερα στα πρόσωπα, τις εκφράσεις και τα συναισθήματα.

Ένα καλαίσθητο Ιστορικό πόνημα που θα βοηθήσει το κάθε παιδί να μάθει και να καταλάβει μέσα από τριάντα εννέα ενότητες - κεφάλαια όλη την Ιστορία προ και μετά την Επανάσταση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή :

Το βιβλίο ξεκινά με μια εισαγωγή στην Ελλάδα του 1821 πως ήταν λίγο πριν την επανάσταση. Τι έκαναν οι Έλληνες για να ζήσουν, αν είχαν σχολεία, αν πλήρωναν φόρους και πως ήταν η κατάσταση στις πόλεις και στα νησιά. Και πως τα κατάφεραν  καλά παρά τα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς να μιλούν τη γλώσσα τους, να κρατούν τα έθιμα και να πηγαίνουν στην εκκλησία τους.

Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί ακολουθούν οι Προεστοί και οι Κοτζαμπάσηδες  και φτάνουμε  ίσαμε τους  Φαναριώτες. Μαθαίνουμε για του Έλληνες της Διασποράς που μετανάστευσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρόκοψαν παντού, και ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν την επανάσταση. Ποιος ήταν ο Ρήγας με την Χάρτα και τον Θούριό του;  Τι ήταν η Φιλική Εταιρεία και ποιοι ο Υψηλάντης και ο Καποδίστριας. Η φήμη των πιο σπουδαίων πολεμιστών ήταν εκείνοι που έζησαν και πολέμησαν στο Σούλι. Για την αρχή της  επανάστασης από την Μολδοβλαχία , τον Ιερό λόχο και την μάχη του Δραγατσανίου. Μαθαίνουμε ποιος ήταν ο Αλή Πασάς και ο Μαχμούτ ο Β΄ και φτάνουμε στον Μάρτιο του 1821 που ξεσπά η επανάσταση στον Μοριά στην σημερινή μας Πελοπόννησο.

Στη συνέχεια ανακαλύπτουμε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την Άλωση της Τριπολιτσάς  και πριν μπούμε στα κεφάλαια για την Ρούμελη διαβάζουμε ποιοι  ήταν οι λεγόμενοι Φιλέλληνες. Πως μπλέκεται στην επανάσταση και πότε η Ήπειρος, το Άργος, τα Δερβενάκια για να κάνουμε μια στάση στα νησιά. Πολλοί οι ήρωες που πολέμησαν στη θάλασσα με ξεχωριστούς τον Κωνσταντίνο Κανάρη, τον Ανδρέα Μιαούλη και την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Εθνοσυνελεύσεις που είχαν σκοπό τους την οργάνωση των Ελλήνων μα και Εμφύλιοι Πόλεμοι που έφεραν διχόνοια και διχασμό. Άλλη μορφή της επανάστασης ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ που στάλθηκε από τον Σουλτάνο για να βοηθήσει τα τούρκικά στρατεύματα. Ο  ίδιος κατακτητής έσφαξε όλους τους πολιορκημένους  του Μεσολογγίου στην έξοδο τους από την πόλη και συνέχισε την κάθοδό του στην Στερεά Ελλάδα. Και φτάνουμε στην περίφημη Ναυμαχία του Ναβαρίνου όπου οι Μεγάλες Δυνάμεις θα συγκρουστούν με τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και η νίκη τους θα σημάνει την αρχή του τέλους της επανάστασης. Το βιβλίο τελειώνει με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που ορίζεται Ανεξάρτητη η Ελλάδα με σύνορα από τον Αχελώο ώς τον Σπερχειό ποταμό και τον διορισμό βασιλιά. Ο Οθωνας  αν και ανήλικος έρχεται στην Ελλάδα μετά και την δολοφονία του Καποδίστρια  και συγκυβερνά με τρεις Βαυαρούς αντιβασιλείς. Ίσαμε το 1843 που οι Έλληνες ζητούν το δικό τους Σύνταγμα…

Νομίζω πως όλοι θα το αγαπήσετε τούτο το βιβλίο. Ίσως γιατί κάποιο κομμάτι του, μια από τις εικόνες του θα μιλάει για τον τόπο σας. Ίσως γιατί το εθνικό συναίσθημα, κρύβεται ανάμεσα σε όλα εκείνα τα θαυμαστά που φιλοτέχνησε με τα πινέλα της. Λιτό και καθαρό κάθε κείμενο. Προσεγμένο και άμεσο για να κατανοηθεί ακόμα και από τον πιο νεαρό αναγνώστη του.

Ακούστε την Σοφία Ζαραμπούκα : https://www.youtube.com/watch?v=78oADRrDLS8

Βρείτε εδώ το βιβλίο και διαβάστε ένα απόσπασμα: https://www.patakis.gr/product/642321/proteinomena-ana-kathgoria-paidika--efhvika/Epanastash-1821/

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr  στις 23 Μαρτίου 2021 εδω: https://www.cretalive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου