Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Ο Πόλεμος των λέξεων* …στα Παραμύθια του Σαββάτου!


Της Ελένης Μπετεινάκη**

Κάθε μέρα κι ένα βιβλίο…κάθε βράδυ ένα παραμύθι!

Κι αφού περνάμε πρωτόγνωρες εποχές με πολλούς περιορισμούς και προσοχή μεγάλη, τα «Παραμύθια του Σαββάτου» θα σας κρατούν καθημερινά παρέα με πολλές αναρτήσεις και πολλά βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε και να «παρηγορηθούμε».
Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένας βασιλιάς. Ένας βασιλιάς που άκουγε στο όνομα Εκφόβιος! Χαρά του ήταν να διαλύει τα βασίλεια των άλλων ίσαμε ένα βράδυ που ο ύπνος δεν ερχότανε γιατί οι σκέψεις του είχαν θεριέψει πολύ. Ήθελε κάτι άλλο, κάτι πρωτοποριακό, μια ολοκαίνουργια ιδέα που θα έφερνε πιο γρήγορα την καταστροφή και συντριβή των ..εχθρών του. Μαζευτήκαν τότε όλοι του οι στρατηγοί κι ο καθένας  είχε κάτι να προτείνει. Κανένας όμως δεν είπε τίποτα σπουδαίο  ή διαφορετικό κι ο βασιλιάς απογοητεύτηκε. Τότε εμφανίστηκε ένας ψηλόλιγνος άνδρας με μωβ κάπα του μίλησε για ένα σχέδιο να γίνει ανίκητος. Θα φτιάχνανε τα πιο δυνατά όπλα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα όπλα τους δεν θα ήταν τα συνηθισμένα κανόνια ή σπαθιά πάρα θα ήταν οι λέξεις. Οι λέξεις που θα ματαίωναν κάθε τι όμορφο και αγαπητό. Ο πιο πιστός υπηρέτης του βασιλιά έγινε το πρώτο θύμα αυτής της τρομερής ιδέας του παράξενου άνδρα ο οποίος «βομβαρδίστηκε» με τόσες περιφρονητικέ λέξεις που σχεδόν κατέρρευσε. Το ίδιο συνέβη και με τα βασίλεια που αποφάσιζε ο βασιλιάς να κατακτήσει. Έγινε τόσο ισχυρός όσο κανένας άλλος στη Χώρα της Φαντασίας. Μόνο που δεν είχε προσέξει πως ένα μικρό πολύ μικρό βασίλειο σαν μια κόκκινη κουκιδίτσα δεν είχε ακόμα υποταχθεί στις …λέξεις του κι αποφάσισε να το πολεμήσει. Ο βασιλιάς της μικρής αυτής χώρας ο Συνετός αποφάσισε κι εκείνος να αντισταθεί. Κι έβαλε όλους του τους υπηκόους να γεμίσουν το βασίλειο τους με όμορφες λέξεις. Κι έγινε μια μάχη απίστευτη και νίκησαν στην αρχή τουλάχιστον οι κάτοικοι της μικρής χώρας. Στο δεύτερο και ύπουλο σχέδιο του βασιλιά Εκφόβιου ενάντια στους μονιασμένους κατοίκους  κάτι δεν πήγε καλά και …η κακία απλώθηκε παντού. Ένα παιδί ένα μικρό παιδί έβγαλε από το αδιέξοδο των σκέψεων τον Συνετό, τον βασιλιά. Πως ; Μα θα διαβάστε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο και θα δείτε.
Μπορούν οι λέξεις να νικηθούν; Μπορούν δυστυχώς, με άλλες λέξεις που ματαιώνουν την ομορφιά, τη δύναμη, την ελπίδα, την ομόνοια, την ευτυχία. Υπέροχο βιβλίο, πρωτότυπο και άκρως ενδιαφέρον «ο πόλεμος των λέξεων» της Μαρίας Λοϊζίδου.

Ένα βιβλίο που ακουμπά κάθε ψυχή. Η δύναμη του λόγου έγινε παραμύθι. Η δύναμη της καλής κουβέντας, το χαμόγελο κατ΄ επέκταση, η ομορφιά που μοιράζεται.  Σκεφτείτε πόσες φορές μια και μόνο λέξη μας έκανε να μαζευτούμε, να στεναχωρηθούμε, να χαρούμε, νιώσουμε μοναδικοί ή ακόμα και να αλλάξουμε πεποιθήσεις στη ζωή μας. Ελάτε τώρα στη θέση ενός μικρού παιδιού που επηρεάζεται στα πάντα από εμάς, από τον τρόπο που θα του μιλήσουμε, από τις δικές μας σκέψεις που λέγονται και συχνά με πολύ δυνατή φωνή.
Ένα βιβλίο γεμάτο αλήθειες και συναισθήματα. Γεμάτο προτροπές και τροφή για σκέψη. Είναι σαν να συμβουλεύει όλους μας με εκείνη την πολύ χρησιμοποιημένη φράση: Σκέψου πριν μιλήσεις!
Μια ιστορία σαν παραμύθι ανάμεσα στο φόβο, την απογοήτευση, τη λύπη και από την άλλη μεριά στη σύνεση, στην καλοσύνη, στην επιθυμία και στην αγάπη.
Η Μαρία Λοϊζίδου χρησιμοποιεί λέξεις περίτεχνα για να μας πει πόσο σπουδαίος και πλούσιος είναι μόνο αυτός που ξέρει να τις χρησιμοποιεί σωστά.

Στην Ιστορία τούτη οι δυο βασιλιάδες με τα τρανταχτά τους ονόματα (Εκφόβιος και Συνετός) και μόνο από την προσφώνηση τους μας βάζουν να σκεφτούμε τον χαρακτήρα, την δύναμη του καθενός, την ύπαρξή του. Θυμηθείτε πόσες λέξεις  κατάφεραν να φέρουν την Ειρήνη ή την Καταστροφή σε έναν τόπο. Πώς μια λέξη γίνεται σύνθημα, Φωνή δυνατή που επηρεάζει χιλιάδες κόσμου. Σκεφτείτε λίγο τις λέξεις που χρησιμοποιείτε εσείς σε σχέση με τους άλλους αλλά ακόμα και με τον ίδιο σας τον εαυτό.
Κι επειδή είναι μέρες αυτές που ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ( όλη η χώρα μας είναι σχεδόν σε καραντίνα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού) δείτε πόση δύναμη έχουν δύο μόνο λέξεις: ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ που κυκλοφορούν σαν σύνθημα πια παντού.

Κάντε επίσης την δική σας αυτοκριτική και παίξετε με τα παιδιά σας, διαβάζοντας τούτη το βιβλίο, πολλά παιχνίδια.
ü  Παιχνίδια λέξεων (π.χ, ποιες χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε συναισθήματα), ποιες να χαιρετήσουμε, ποιες να ζητήσουμε κάτι κ.ο. Πάρτε ένα λεξικό ή ψάξτε διαδικτυακά λέξεις καινούργιες, ερμηνεύστε σωστά άλλες που δεν γνωρίζετε, φτιάξτε δικές σα λέξεις αστείες, παράξενες, σύνθετες.
ü  Παίξτε το παιχνίδι με τα παιδιά σας που παίζαμε κι εμείς μικροί : Όνομα, ζώο, φαγητό, παιχνίδι, Συναίσθημα, πράγμα. ( Σε μια κόλα χαρτί Α4 σχεδιάζετε έναν πίνακα με όσες στήλες θέλετε και σε κάθε μία στην κορυφή βάζετε σαν τίτλο μια από τις παραπάνω. Το αναπαράγετε και το μοιράζετε σε όσους θέλουν να παίξουν και το παιχνίδι αρχινά αφού ορίσουμε από ποιον, λέγοντάς ένα από τα γράμματα της αλφαβήτου. Όλοι υποχρεούνται μέσα σε ένα ή δυο λεπτά να βρουν και να γράψουν λέξεις που αρχίζουν από αυτό το γράμμα. Όταν δεν γνωρίζουμε λέξη που αρχίζει από το συγκεκριμένο γράμμα που καλούμαστε να παίξουμε αφήνουμε κενό  εκείνο το κουτάκι της στήλης. Νικητής είναι εκείνος που στο τέλος έχει βρει τις περισσότερες λέξεις) .
ü  Παίξτε το πολυαγαπημένο επιτραπέζιο Scrable .
ü  Ψάξτε και βρείτε λέξεις ή φράσεις ιστορικές που γνωρίζουμε πως ειπώθηκαν για μεγάλα γεγονότα της ιστορίας, της πολιτικής κλπ κλπ.
ü  Παιχνίδια δημιουργικής γραφής.
ü  Η δύναμη των λέξεων : Βοήθησε τον βασιλιά Συνετό να γεμίσει το σακί του λέγοντας ή γράφοντας όμορφες λέξεις ( Παιχνίδι που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου)
ü  Λύστε σταυρόλεξα
Εκατοντάδες ιδέες που μπορείτε μόνοι σας να βρείτε γεμίζοντας δημιουργικά πολύ από τον πλέον ελεύθερο χρόνο των παιδιών.

Το βιβλίο της Μαρίας Λοϊζίδου έχει εικονογραφήσει η  Αγγελική Πιλάτη με εικόνες που σε παραπέμπουν σε πολύ αγαπημένο παλιό παραμύθι ακόμα και των δικών μας γιαγιάδων. Με λίγα λόγια αυτό το βιβλιαράκι που απευθύνεται σε παιδιά από 6 χρόνων και μετά και  είναι ένα μικρό διαμαντάκι απαραίτητο για τον κατάλογο των βιβλίων που αξίζει να διαβάσουμε.
Και μην ξεχνάτε πως  :Μένουμε σπίτι, διαβάζουμε βιβλία!

*Ο Πόλεμος των Λέξεων, Μαρία Λοϊζίδου, εικ: Αγγελική Πιλάτη, εκδ. Ψυχογιός

**Η Ελένη Μπετεινάκη είναι Νηπιαγωγός

#ParamithiaTouSavvatou #EleniBetinaki

Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2020 στο cretalive.gr https://www.cretalive.gr/politismos/o-polemos-ton-lexeon-sta-paramythia-toy-sabbatoy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου