Το παραμύθι της βροχής

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Καλεσμένοι στο σπίτι…. στα Παραμύθια του Σαββάτου!


Της Ελένης Μπετεινάκη*


Κάθε μέρα κι ένα βιβλίο…κάθε βράδυ ένα παραμύθι!

Είναι μια ολόκληρη σειρά των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική οι  Μικροί ήρωες σε Μεγάλες Σκανταλιές! Κι είναι το βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή, ένα πολύ απολαυστικό ανάγνωσμα, το πιο αντιπροσωπευτικό για τον παραπάνω τίτλο. Ένα μικρό αγόρι, ο Λουκάς, είναι αυτό που λέμε πρώτος στις σκανταλιές και στην άσχημη συμπεριφορά. Όπως εκείνη την ημέρα που ήρθε επίσκεψη στο σπίτι τους η νονά του κι εκείνος την αγκάλιασε σφιχτά αφήνοντας αποτύπωμα σοκολάτας πάνω στο λευκό της φόρεμα. Κι υστέρα κάθισε απέναντί της σκαλίζοντας την μύτη του για κάποιον…θησαυρό ενώ εκείνη έτρωγε τούρτα. Μια άλλην μέρα πάλι ενώ είχε έρθει στο σπίτι του τα ξαδέλφια του έκανε τα πάντα για να τους διώξει. Φταρνίστηκε δυνατά και σχεδόν επίτηδες πάνω τους κι υστέρα τους κατέβρεξε με ένα νεροπίστολο. Άρχισαν οι τιμωρίες από την μαμά  του Λουκά και οι απαγορεύσεις και…και… Κι υστέρα ήρθε μια πρόσκληση για το πάρτι του Μιχάλη που έμεινε εντελώς αξέχαστο στον μικρό Λουκά αφού όλοι του οι φίλοι τον υποδέχτηκαν με ένα κομμάτι τούρτα …κατακέφαλα. Κι ο Λουκάς ένιωσε ακριβώς το ίδιο συναίσθημα που προκαλούσε τόσον καιρό στους άλλους. Κατάλαβε, πικράθηκε, συνειδητοποίησε πως οι τρόποι μας, η συμπεριφορά μας είναι  ο λόγος που μια φιλία είναι δυνατή, διαρκής και «δεμένη». Όταν η μαμά του τού ανακοίνωσε πως έχει προσκαλέσει πάλι στο σπίτι τους τα ξαδέλφια του εκείνος χάρηκε πολύ και σκέφτηκε πια διαφορετικά …

Απολαυστικότατο το βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή. Μεγάλες αλήθειες που συμβαίνουν σε πολλές οικογένειες. Ιστορίες καθημερινότητας γραμμένες με πολύ χιούμορ. Συναισθήματα που κτυπάνε κόκκινο, συμπεριφορές που αγανακτούν, αλλάζουν και διδάσκονται. Ένα βιβλίο σαν μικρός οδηγός παραδειγμάτων παιδικών συμπεριφορών που χωρίς να μας διδάσκει άμεσα, με έμμεσο τρόπο μας προτείνει την πιο σπουδαία λύση διαχείρισης μιας κατάστασης που κάπως έχει κουράσει, προβληματίσει και στεναχωρήσει. Η φιλία, η  επικοινωνία, οι καλοί ή κακοί τρόποι με ζωντανά και γνωστά παραδείγματα που προκαλούν αμηχανία, άρνηση, μη αποδοχή και αντίποινα. Από την άλλη μεριά μια σωστή συμπεριφορά φέρνει  ευφορία, χαρά και ικανοποίηση και ….καλεσμένους ξανά στο σπίτι!
Ένα μικρό βιβλίο για μια μεγάλη και πολύτιμη στιγμή που σιγουρά γονείς και παιδιά κάπως παρόμοια έχουν ζήσει. Ένα βιβλίο τόσο για παιδία όσο και για μεγάλους που μαθαίνουν ή καταλαβαίνουν πως τίποτα δεν γίνεται χωρίς την αντίστοιχη συνέπεια είτε αρνητική είτε θετική. Και θέλοντας να το πούμε με λόγια απλά  χρησιμοποιώντας την λαϊκή ρήση  :Αν δεν πάθεις δεν μαθαίνεις!
Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει η Ναταλία Καπατσούλια σχεδόν καρέ καρέ όλα τα γεγονότα και τόσο ζωντανά που νομίζεις πως συμμετέχεις σε κάθε σελίδα του και σε κάθε…σκανταλιά!
Για παιδιά από 5 χρόνων

*Καλεσμένοι στο σπίτι, Βασίλης Κουτσιαρής, εικ :Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου