Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ο Βασιλιάς Φωνακλάς …στα Παραμύθια του Σαββάτου!


Της Ελένης Μπετεινάκη

Και κάθε βράδυ παραμύθι…

Κι αφού περνάμε πρωτόγνωρες εποχές με πολλούς περιορισμούς και προσοχή μεγάλη, τα «Παραμύθια του Σαββάτου» θα σας κρατούν καθημερινά παρέα με πολλές αναρτήσεις και πολλά βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε και να «παρηγορηθούμε

Κι είναι από τα αγαπημένα μας στο νηπιαγωγείο και ξέρω πως πολύ θα ΄θελαν όλα μου τα παιδιά να το ακούσουμε ξανά και ξανά και να ξεφυλλίσουμε τις μαγικές του εικόνες. Γιατί τούτος ο Βασιλιάς αν και Φωνακλάς έχει μια ιστορία ζηλευτή!
Μια φορά κι ένα καιρό υπήρχε μια πολιτεία  με το πιο παράξενο όνομα στον κόσμο. Βροντούπολη την λέγανε και ακούστε το γιατί... Όλοι μα όλοι οι άνθρωποι φώναζαν, έκαναν πολύ φασαρία και έσκουζαν με το παραμικρό. Ο σαματάς που γινόταν κάθε μέρα έφερνε μόνο …πονοκέφαλο. Όλα αυτά ίσαμε την ημέρα που γεννήθηκε ένα κοριτσάκι.Και τι παράξενο,  το κλάμα κι η φωνή του ίσα ίσα που ακουγόταν. Σαν ψίθυρος ήταν κι έπρεπε να κάνουν όλοι ησυχία για να ακουστεί. Έτσι ήρθε στον κόσμο η …Γαλήνη. Στον μισό βέβαια, εκεί που ζούσε το μικρό κορίτσι δηλαδή στην νότια πλευρά της πόλης. Γιατί στη βόρεια πλευρά που ζούσε ο παιδικός φίλος τους πατέρα της και βασιλιάς, τα πράγματα ήταν πολύ …βροντερά! Τόσο πολύ ήταν η φασαρία και ο χαμός που γινόταν που ο βασιλιάς (πρώτος στις φωνές και τα ουρλιαχτά) υπέφερε πολύ! Ίσαμε εκείνη την ημέρα που ο κύριος Φιλήμων, ο μπαμπάς της Γαλήνης, τον έφερε για …διακοπές στο σπίτι του….
Ένα μοναδικό παραμύθι-βιβλίο, γεμάτο χιούμορ, πρωτότυπες ιδέες και ανατροπές. Μια ιστορία της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, αρκετά έξυπνη για όσους διαθέτουν  πολύ δυνατές… «φωνές». Για εκείνες που δεν αντέχονται και μόνο φασαρία προκαλούν. Όλοι γνωρίζουμε πως όπου γίνεται χαμός και σαματάς μεγάλος, το μόνο που επικρατεί είναι  χάος και συχνά πανικός. Ενώ  αντίθετα όπου επικρατεί η ησυχία τα πράγματα είναι ήρεμα, γαλήνια και μοιάζει σαν να συμμορφώνονται όλοι στο ίδιο μήκος κύματος και …φωνής. Υπέροχη ιστορία, πανέξυπνη, γεμάτη αντιθέσεις γραμμένες με το πιο όμορφο  και παραμυθένιο τρόπο. Σενάριο μικρής ταινίας  κινουμένων σχεδίων που ξετυλίγονται σε μια πόλη …μαγική. Ένα βιβλίο με απίθανη  εικονογράφηση του από την Αιμιλία Κονταίου. Γεμάτο έντονα χρώματα, ζωντανά και φιγούρες αλησμόνητες.
Για την Ησυχία που συχνά αναζητάμε και που έχει ένα και μόνο αντίδοτο….Η φασαρία δεν λύνεται με περισσότερες φωνές. Κι η ησυχία αντέχεται και φέρνει μόνο γαλήνη και ηρεμία ακόμα και στα πιο ζωηρά παιδιά. Για τις μαμάδες, για τους δασκάλους, για όλους μας που συχνά …βροντοφωνάζουμε για να ακουστούμε, ξεχνώντας πως η πιο δυνατή φωνή στον κόσμο είναι η Σιωπή…η Ηρεμία, η Ησυχία που όμως ξέρουν να απλώνονται  και να φτάνουν ίσαμε εκεί που κανείς ποτέ δεν έχει φανταστεί. Τρόπο θέλει και υπομονή!
Να το διαβάσετε, να πείτε στον εαυτό σας: «ωχ, κι εγώ». Να γελάσετε, να βρείτε κάπου και τη δική σας φωνή, μικροί και μεγάλοι!
Να αφεθείτε στην πλοκή του παραμυθιού και  να την ακούσετε κατεβάζοντας την εφαρμογή QR Code στο τάμπλετ ή στο κινητό σας όσοι το έχετε στη βιβλιοθήκη σας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ : https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/basilias-fonaklas-galini-den-briskei

Και αν πάλι θέλετε απόψε να το ακούσετε για Καληνύχτα πατήστε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=BSC13qyB0Qo

Για παιδιά από 4 χρονών….

*Βασιλιάς Φωνακλάς, Γαλήνη (δεν) βρίσκει, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, εικ: Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου