Το παραμύθι της βροχής

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Ένας πραγματικός ιππότης….στα Παραμύθια του Σαββάτου!


Της Ελένης Μπετεινάκη*

Κάθε μέρα κι ένα βιβλίο…κάθε βράδυ ένα παραμύθι!

Λατρεύω τα βιβλία με τους ιππότες… Αν μάλιστα μιλούν για τους σημερινούς, τους σύγχρονους , τους πιο «δύσκολους» απ’ όλους και έχουν την υπογραφή του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνου τότε το βιβλίο αποκτά μεγαλύτερο  ενδιαφέρον. Ήταν λοιπόν ένα μικρό αγόρι που ήθελε πολύ να γίνει ιππότης. Σκεφτόταν όλα αυτά που θα χρειαζόταν  δηλαδή μια περικεφαλαία, μια ασπίδα, ένα σπαθί για να  πολεμήσει δράκους, στρατούς ολόκληρους και Κάποιους που πίστευαν σε γενναίους, τολμηρούς, ονειρικούς ιππότες  και …βοήθεια. Μόνο που στο σήμερα οι δράκοι κι οι στρατοί κι όλα εκείνα που λένε τα παραμύθια μάλλον κατοικούσαν πιο πολύ στη χωρά της φαντασίας ς πάρα στο σήμερα του μικρού αγοριού. Και έτσι σχεδόν απογοητευμένος συνέχισε να ονειρεύεται και να περπατά. Ίσαμε που άκουσε τη φωνή ενός μικρού κοριτσιού και ένιωσε πως έπρεπε να τρέξει αμέσως κοντά του γιατί μάλλον χρειαζόταν την δική του βοήθεια. Και κατάφερε με σπιρτάδα, δύναμη, επιμονή και «αυτοθυσία»  να γίνει ένας υπέροχος ιππότης χωρίς στολές και εξαρτήματα άλλα μόνο με τη δύναμη της ψυχής του και της αφοσίωσης στο στόχο και το σκοπό  του.
Μια υπέροχη ιστορία με λίγες λέξεις , μοναδικές εικόνες και μεγάλα νοήματα. Οι σύγχρονοι ιππότες ποιοι είναι στη ζωή μας; Μα όλοι εκείνοι που αψηφούν κίνδυνους, εμπόδια και δύσκολες καταστάσεις και βοηθούν τους άλλους. Για να  είναι κάνεις τολμηρός, αποφασιστικός και ριψοκίνδυνος δεν χρειάζεται καμιά στολή, κανένα εξάρτημα πάρα μόνο την δική του δύναμη και αποφασιστικότητα. Αυτό μας περιγράφει τούτη η ιστορία. Την ευγένεια της ψυχής, την αλληλεγγύη, τους όμορφους τρόπους και τις σωστές συμπεριφορές. Το να καταφέρει ένας συγγραφέας ( στην συγκεκριμένη περίπτωση και δυο) με τόσα λίγα λόγια να πει τόσα πολλά και να ακουμπήσει την ψυχή μικρών παιδιών ολοκληρωτικά μάλλον δείχνει πως τα κατάφερε/αν να γίνουν σύγχρονοι ιππότες παραδειγματικής γραφής.

Ένα βιβλίο γεμάτο τόλμη, ελευθερία, συναισθήματα και παραδειγματισμό. Χωρίς κανένα διδακτισμό περνάει τα πιο σπουδαία μηνύματα στα μικρά παιδιά για το πως πρέπει να βοηθάμε τους άλλους. Αν συμπεριλάβουμε και την απίθανη εικονογράφηση από τον Πέτρο Μπουλούμπαση πραγματικά έχουμε ένα εξαίρετο βιβλίο που θα αγαπηθεί από  μικρούς και μεγάλους.


Λάτρεψα τις εικόνες και τα χρώματα…

Ψάξτε το στα βιβλιοπωλεία ή κι εδώ : https://ikarosbooks.gr/914-enas-pragmatikos-ippotis.html

Δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου 2020 στο cretalive.gr : https://www.cretalive.gr/culture/enas-pragmatikos-ippoths-sta-paramythia-toy-sabbatoy-1221756


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου