Το παραμύθι της βροχής

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ο Μόγλης* …στα Παραμύθια του Σαββάτου!


Της Ελένης Μπετεινάκη**

Κάθε μέρα κι ένα βιβλίο…κάθε βράδυ ένα παραμύθι!

Δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά όλες οι ιστορίες για το Βιβλίο της ζούγκλας σε περιοδικά στα 1893 και 1894. Τον επόμενο χρόνο η δημοσίευση ολοκληρώθηκε με έναν δεύτερο τόμο κι από τότε το κλασσικό αριστούργημα κυκλοφορεί συνεχώς. Ο Άγγλος συγγραφέας του Βιβλίου της Ζούγκλας ή του γνωστού σε όλους μας Μόγλη, ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, γεννήθηκε στην Βομβάη της Ινδίας στα 1865 κι έμεινε εκεί ίσαμε τα έξι του χρόνια. Επέστρεψε ενήλικας πια στην Ινδία  όπου και εργάστηκε για πολλά χρόνια. Στην επάνοδό του στην Αμερική εμπνεύστηκε και έγραψε τους δυο τόμους των περίφημων αυτών ιστοριών που είχαν σαν σκοπό να παραδώσουν μαθήματα ηθικής. Κανόνες προστασίας της ζούγκλας ή κατά άλλους κείμενα αλληγορικά για την πολιτική και τα ήθη της εποχής. Λένε μάλιστα πως η ιστορία του Μόγλη είχε εμπνευστεί  από εκείνη του Ντίνα Σανιτσάρ του εξάχρονου αγοριού που ανακάλυψε μια ομάδα κυνηγών στα 1867 στην  ζούγκλα του Ούταρ Πραντές στην Ινδία που περιφερόταν μαζί με μια αγέλη λύκων. Ένα αγόρι που περπατούσε στα τέσσερα και δεν έμαθε ποτέ να μιλάει πάρα συνεννοούνταν με γρυλίσματα και κραυγές.

Το βιβλίο Μόγλης (Σειρά: Μικρά-Μεγάλα κλασσικά, ) είναι μια διασκευή για μικρά παιδιά από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου. Με ροή αφήγησης συναρπαστική με τρόπο απλό, κατανοητό και άκρως απολαυστικό ο Αντώνης Παπαθεοδούλου μας αφηγείται το κλασσικό αριστούργημα του Κίπλινγκ και γεμίζουμε συναισθήματα, αξίες και ηθικά διδάγματα από την φύση και τους νόμους της ζούγκλας. Ο Μόγλης είναι ένα αγόρι που μεγαλώνει στη ζούγκλα με μια αγέλη λύκων. Η λύκαινα Ράξα του δίνει το γάλα της και τον μεγαλώνει σαν παιδί της, προστατεύονται τον από τον φοβερό τίγρη τον Σιρ Χαν που τον θέλει για …γεύμα του. Ωστόσο η στενή νέα οικογένεια του Μόγλη  αναγκάζεται να ακολουθήσει και να σεβαστεί του κανόνες του Συμβουλίου της  Αγέλης των Λύκων. Αρχηγός της αγέλης είναι ο Ακέλας, δίκαιος και συνετός που θέτει στο Συμβούλιο των Λύκων το θέμα της παραμονής του Μόγλη. 
Ο Μπαλού ο Αρκούδος, ο Δάσκαλος της Αγέλης ανέλαβε να τον μάθει όλα τα μυστικά των ζώων και των πουλιών κι ο Μαγγίρα ο μαύρος Πάνθηρας τον πήρε υπό την προστασία του επίσης. Ο Μόγλης μεγάλωνε και μάθαινε συνεχώς πράγματα. Αποκτούσε νέους και πολύτιμους φίλους. Ο Χάθι ο Ελέφαντας του έμαθε τον νόμο για την «Ειρήνη του Νερού» κι ο μεγάλος του δάσκαλος ο Μπαλού όλα τα μυστικά λόγια των ζώων.   ειδοποίησε τους δικούς του για να τον εντοπίσουν. Ο Κάα ο Πύθωνας ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να τρομάξει του Μπάντερλογκς και ο Μπαγγίρα με τον Μπαλού τον αναζήτησαν αμέσως. Με τις κινήσεις του κορμιού του ο Κάα κατάφερε να υπνωτίσει εκατοντάδες μαϊμούδες και έτσι να καταφέρουν να πάρουν από εκείνο το μέρος τον μικρό Μόγλη. Η ιστορία έχει σαν τέλος της την αγέλη των λύκων επηρεασμένη από τον Σιρ Χαν να αποφασίζουν να διώξουν τον Ακέλα που όμως ο Μόγλης κατάφερε φέρνοντας το κόκκινο λουλούδι από το χωριό των ανθρώπων να αλλάξει τη γνώμη του Συμβουλίου και να διώξει μακριά τον Σιρ Χαν. Ωστόσο με την προτροπή των φίλων του « αναγκάζεται» να γυρίσει στη χώρα των  ανθρώπων όπου ανήκει κανονικά  κι εκεί θα βρει την Μέσουα… Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!
Μόνο για τα Μπάντερλογκς δεν του είχε πει τίποτα, τις παράξενες μαϊμούδες της ζούγκλας που τον άρπαξαν ένα μεσημέρι και τον πήγαν πολύ μακριά από το σπίτι του. Ο Τσιλ ο Αετός που τον κάλεσε ο ίδιος ο Μόγλης μιας κι ήξερε την μυστική γλώσσα των πουλιών

Να ψάξετε το βιβλίο αυτό. Να μάθουν τα παιδιά την ιστορία της ζούγκλας, τον αξιαγάπητο Μόγλη με την μοναδική διασκευή του Αντώνη. Με στίχους, με κείμενο και διαλόγους καταπληκτικούς ο Μόγλης θα γίνει αγαπητός σε όλους. Συγκινητική, περιπετειώδες, ευφάνταστο η αριστουργηματική αυτή ιστορία. Νομίζω από τις καλύτερες διασκευές αυτή του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Μυστήριο, αγωνία, φιλιά, αγάπη, ζήλια κι αποχωρισμός, Ανάκατα συναισθήματα, καθρέφτης της κοινωνίας μας η ζούγκλα, μυεί τα παιδιά στα συστήματα και τις ανάγκες- διαφορές των ανθρώπων.  Η Ίρις Σαμαρτζή μεγαλουργεί για μια ακόμα φορά σε σχέδια, χρώματα και ζωντάνεμα στο κείμενο με την ιδιαίτερη εικονογράφησή της.
Το βιβλίο του Κίπλινγκ και του Αντώνη ….
Και αν  θελήσετε να το διαβάσετε σε πολύ τρυφερές ηλικίες θα δείτε ποσό πολύ θα ενθουσιαστούν τα παιδιά, πόσο ευκολά θα μοιράζουν ρόλους και μαζί θα εμπνευστείτε για πολλές σε κατασκευές.
Στην δική μας την τάξη φτιάξαμε κολλάζ με όλους τους ήρωες του βιβλίου δημιουργώντας την δική μας ζούγκλα . Εμπνευστήκαμε από τους ήρωες και δυνατά ζώα και φτιάξαμε μάσκες που στη συνέχεια φορώντας της,  ζωντανέψαμε όλη την ιστορία με τους δικούς μας διαλόγους.
Για μικρά παιδιά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος στη σειρά: Μικρά Μεγάλα Κλασσικά και θα το βρείτε εδώ : https://www.epbooks.gr

*Μόγλης ή μεγαλώνοντας ανάμεσα στα λυκόπουλα, Ράντγιαρντ Κίπλινγκ,(διασκευή Αντώνης Παπαθεοδούλου) εικ: Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Παπαδόπουλος



Δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου 2020 στο cretalive.gr εδώ: https://www.cretalive.gr/culture/o-moglhssta-paramythia-toy-sabbatoy-1222582

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου