Το παραμύθι της βροχής

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Σοφούλι, ένα πρόβατο με χαρακτήρα* ….στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Καλοκαίρι επισήμως πια και τα καλά βιβλία πάνε παραλία.

Έτσι λοιπόν και η στήλη μας (Τα παραμύθια του Σαββάτου) ανοίγει πανιά, γεμίζει αποσκευές, και παρουσιάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα όσα βιβλία νομίζει πως αξίζει να τα ανακαλύψετε κι εσείς!

“Είµαι το Σοφούλι, το πρόβατο µε τα κόκκινα αυτιά, και θέλω να γίνουµε φίλοι, για να µοιραστώ µαζί σου ένα µυστικό: Δεν είναι το καλό, αλλά το κακό που σε κάνει να κοκκινίζεις.”

Ένα μικρό πρόβατο με χαρακτήρα είναι το Σοφούλι κι αυτός είναι και ο τίτλος της σειράς του Μεταιχμίου που θέλει να μυήσει τα παιδιά με τον τρόπο που εκείνα καταλαβαίνουν στις πιο δύσκολες έννοιες και σε σημαντικές αξίες αρχίζοντας από εκείνη της προσφοράς!

Η Σοφία Μαντουβάλου είναι η συγγραφέας του «Σοφούλι» που δανείζει το όνομά της στο μικρό προβατάκι και σίγουρα την δική της πείρα στη ζωή, στις προκλήσεις και στα κατασταλάγματά της.


*Σοφούλι :Το πρόβατο που έπλεκε πουλόβερ, Σοφία Μαντουβάλου, εικ: Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Μεταίχμιο

«Το πρόβατο που έπλεκε πουλόβερ» το Σοφούλι μας όταν ανακαλύπτει την γκρίζα και λυπημένη πτυχή της ζωής στα πρόσωπα και σώματα των άλλων προβάτων θέλει αμέσως να προσφέρει την δική του αύρα και διάθεση. Ξεκινά με τα δικά του νήματα να πλέκει πολύχρωμα πουλόβερ και τα χαρίζει. Κι δίνει χρώμα και χαρά στους άλλους μέχρι που καταλαβαίνει πως δεν έμεινε στο τέλος τίποτα για εκείνο. Η τεράστια προσφορά του δεν πήγε χαμένη όπως πίστευε στην αρχή αλλά τη στιγμή/η που δεν το περίμενε η μαγεία  και η ζωή του ανταπόδωσε το καλό που έκανε. Όλα  τα χρώματα, τα λουλούδια και τα ζούδια εμφανίστηκαν μπροστά του κι έντυσαν το σώμα του με μιας με το πιο πολύχρωμο πουλόβερ του κάμπου, της ζωής και της μεγάλης ψυχής του.

Κι όπως λέει κι ο Λάο Τσε, και η Σοφία Μαντουβάλου στο βιβλίο της : «Όσα πιο πολλά δώσεις στους άλλους τόσο πιο πολλά επιστρέφουν σε σένα».

Η αξία της προσφοράς, το καλό που πάντα ανταμείβεται! Το δόσιμο, η αγάπη, η γενναιοδωρία και η ανιδιοτέλεια που επιστρέφουν όταν δεν το περιμένεις. Ένα βιβλίο γεμάτο χρώμα, σαν το μικρό Σοφούλι, γεμάτο χαρακτήρα και μηνύματα που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Εικονογραφημένο από την Αιμιλία Κονταίου με ιδιαίτερο στυλ, όπως πάντα, και σχέδια και χρώματα ζωντανά και χαρούμενα!

Θα βρείτε ένα μικρό απόσπασμα εδώ  : https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B5%CF%81


*Σοφούλι,Το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά, Σοφία Μαντουβάλου, εικ: Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Μεταίχμιο

Σε μια άλλη περιπέτεια το Σοφούλι , το χαριτωμένο μας προβατάκι που ξεχωρίζει πολύ για τις πολύχρωμες τούφες του και την έξυπνη καρδιά του μας παρουσιάζει μια μεγάλη του αδυναμία. Το Θέλω είναι το αγαπημένο του ρήμα και ειδικά σε όποιο αντικείμενο είναι μικρό και γυαλιστερό. Βάζει στο μάτι ένα αστραφτερό και πολύχρωμο μπαλάκι που το είδε να πέφτει από την τσέπη του φίλου του και το κρύβει γρήγορα γρήγορα στην δική του τσάντα. Κι επειδή ξέρουμε πόσο ευαίσθητη μύτη έχει, αμέσως  έχασε την ικανότητα να μυρίζει το καλό ή το κακό. Στο σχολείο την άλλη μέρα αν κι ο φίλος του αναγνώρισε το μπαλάκι του , το Σοφούλι επέμενε πως ήταν μόνο δικό του. Και τότε συνέβη κάτι παράξενο. Η τσάντα του βάρυνε πολύ και τα αυτιά του γίνανε κατακόκκινα. Η μαμά του κατάλαβε πως κάτι έκρυβε αυτή η αλλαγή στην εμφάνισή του  και το προβατάκι μας άρχισε να έχει σκέψεις παράξενες και να νιώθει άβολα με το ψέμα που είχε πει. Μόνο σαν κατάλαβε πως είχε κάνει λάθος τα αυτιά του έγιναν ξανά λευκά…

Ψέματα, ντροπές, κρυμμένα λόγια και μυστικά είναι γεμάτη τούτη η περιπέτεια. Η  αποκάλυψη της αλήθειας που ανακουφίζει, ηρεμεί και μεταμορφώνει το πρόσωπο και την ψυχή. Συχνά τα μικρά παιδιά θέλουν τα πράγματα των άλλων. Και κάποιες φορές τα κρύβουν πιστεύοντάς πως έχουν το δικαίωμα να τα κάνουν δικά τους. Γεμάτο θετικά κι αρνητικά τα συναισθήματα. Η εν συναίσθηση σε πρώτο πλάνο. Η κλοπή, το μικρό ψέμα και η επιμονή στο λάθος και οι ενοχές  φέρνουν πάντα άσχημες ψυχικές καταστάσεις. Αντίθετα η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και η σωστή συμπεριφορά μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση, χαρά και υπευθυνότητα.

Δυνατή ιστορία με μεγάλες αλήθειες για μικρά παιδιά και ψυχές που πλάθονται…

«Δεν είναι το καλό, αλλά το κακό που προκαλεί την ενοχή» Ζακ Λακάν

Και πάλι με την πένα της Σοφίας Μαντουβάλου και τα πινέλα της Αιμιλίας Κονταίου.

Για παιδιά από 3 χρόνων και τα δύο βιβλία της σειράς που θα τα αγαπήσουν πολύ τα μικρά παιδιά!

Δείτε και αυτό το βιβλίο της σειράς εδώ: https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου