Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Dream escape: Η απόδραση της Αλίκης*...στα Παραμύθια του Σαββάτου!

 

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

*Dream escape: Η απόδραση της Αλίκης, Γιώργος Γρηγοράκης, εικ.εξωφ: Λέλα Στρούτση, εκδ. Πατάκη

«Η Αλίκη βαριέται φριχτά. Η σκέψη και μόνο πως, αντί να ρίχνει βουτιές στις πισίνες του πεντάστερου ξενοδοχείου, είναι αναγκασμένη να παρακολουθεί με τους γονείς της ένα ανιαρό συνέδριο την κάνει να αγανακτεί. Για να μην αγανακτήσετε κι εσείς, μάθετε πως πολύ σύντομα το δωδεκάχρονο κορίτσι μας θα βρεθεί σε ένα σκοτεινό υπόγειο, όπου την περιμένουν πολλές εκπλήξεις και δύσκολες δοκιμασίες. Η συνάντηση και η φιλία της Αλίκης με τον Μέμο, ένα παράξενο και καλοκάγαθο αγόρι με ουρά, θα της αποκαλύψει τον λαμπερό κόσμο ενός ξεχωριστού λούνα παρκ που θα την εντυπωσιάσει. Δε θα προλάβει όμως να τον χαρεί, καθώς ο χρόνος πιέζει, τα φώτα χαμηλώνουν κι η ίδια έχει μπει σε μεγάλους μπελάδες.» Αυτά τα λίγα είναι γραμμένα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου Dream Escape,Η απόδραση της Αλίκης του Γιώργου Γρηγοράκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Λάτρης των Λουνα Παρκ από παιδί μόλις κατάλαβα πως αναφέρεται σ΄ αυτό μου κίνησε την περιέργεια να χωθώ στις σελίδες του βιβλίου. Αλίκη, σκέφτηκα, με παραπέμπει στο γνωστό παραμύθι άρα κάτι φανταστικό και περίεργο σίγουρα θα συμβαίνει εδώ.

Δεν έπεσα έξω μιας και η ιστορία του διαβάστηκε μονομιάς. Η περιέργεια στην εφηβεία που συχνά μπλέκει άθελα τους τα παιδιά σε περιπέτειες και η ορμή για ανακαλύψεις σε μια πολύ φανταστική στιγμή.

Ατέλειωτες ώρες βαριεστημάρας όταν οι γονείς έχουν δουλειές και πρέπει να τους ακολουθείς και να προσποιείσαι πως όλα είναι καλά και όμορφα και συναρπαστικά. Για αυτό ψάχνεις να βρεις τα ενδιαφέροντα και θετικά κομμάτια της πλήξης και ανακαλύπτεις ένα «υπόγειο» που λίγο η φαντασία, λίγο η επιθυμία, λίγο τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι δικές μας αναμνήσεις για την μαγεία και τα φώτα του Λουνα Παρκ συνθέτουν μια καταπληκτική ιστορία απόδρασης από την καθημερινότητα που είναι γεμάτη απρόοπτα, όνειρα κι εκπλήξεις.

Βασικοί πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι εκτός από την δωδεκάχρονη Αλίκη με τα μαύρα κατσαρά μαλλιά, τα καστανά μάτια και το λιγοστό ύψος παρά την ηλικία της είναι ένας ανώνυμος μπόμπιρας που ένα παιδικό μπαλάκι θα γίνε αφορμή να ξετυλιχθεί ένα ….μυστήριο. Ακολουθούν η Πηνελόπη Χάινλοφ, πρόεδρος μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης και διοργανώτρια ενός συνεδρίου που συμμετέχουν και οι γονείς της Αλίκης, σημαντικό πρόσωπο για όλη την εξέλιξη της μυθοπλασίας. Η αποκάλυψη του «Manou Kastraki» στην μικρή Αλίκη πως εκεί ακριβώς που ήταν κτισμένο το ξενοδοχείο που βρίσκονταν εκείνη την ώρα ήταν κάποτε ένα Λουνα Παρκ θα πυροδοτήσει την περιέργεια και την ιστορία. Άλλος ήρωας ο Άλαν ο αδέξιος σερβιτόρος που θα γίνει φίλος της Αλίκης. Μαζί θα μπουν σε μια παράξενη περιπέτεια που θα μας κρατήσει σε εγρήγορση και αγωνία μέχρι το τελος της. Ο Μέμος το αγόρι με την ουρά σαν δεινόσαυρου, η ψυχή του φανταστικού Λουνα Παρκ, που δεν μιλάει είναι ένας πολύ συμπαθής χαρακτήρας. Μέσα από αυτήν την ιστορία θα ανακαλύψει η Αλίκη τον εαυτό της και οι υπόλοιποι θα καταλάβουν τα αδύναμα σημεία τους, θα πάρουν αποφάσεις, θα γίνουν όλοι τους καλύτεροι άνθρωποι. Θα αποκαλυφθούν μυστικά  ή ψέματα και μια φανταστική περιπέτεια θα έχει ένα τέλος με σίγουρη απόδραση από στεγανά, φοβίες και καθημερνή ρουτίνα.

Ένα πολύ καλό παιδικό-εφηβικό μυθιστόρημα με ιδιαίτερη πλοκή και χαρακτήρες. Νοσταλγία, σκέψη, αυτογνωσία, φιλία και μεγάλη φαντασία ξεδιπλώνονται μέσα από μια περιπέτεια πολύ διαφορετική.

Στα όνειρα πάντα ζει κανείς το άπιαστο, το επιθυμητό ή τον κόσμο που θα ΄θελε πολύ να είναι …αλλιώς.

Η μαγεία και η καλή λογοτεχνία κρύβεται πάντα στις λέξεις και την ικανότητα του κάθε συγγραφέα να σου κρατήσει το ενδιαφέρον ζωντανό μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Γιώργος Γρηγοράκης το καταφέρνει και σε τούτο το βιβλίο κάνοντας τους αναγνώστες του να ταξιδέψουν σε μία περιπέτεια που τους γεμίζει με δοκιμασίες, μυστήριο και δυνατές εκπλήξεις .

Να το ψάξετε για σαw και τους μικρούς αναγνώστες και ζήστε τον ονειρικό κόσμο ενός καρουζέλ, μιας ρόδας, μιας περιπέτειας με πολύ λάμψη, δυσκολίες και εκπλήξεις!

Kαι μην το ξεχάστε για την βαλίτσα των διακοπών!

Δείτε εδώ ένα μικρό απόσπασμα: https://www.patakis.gr/files/1193177.pdf

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου