Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Παραμύθια κι ιστορίες για διάσημους ανθρώπους ....


Τα Παραμύθια του Σαββάτου….γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Παραμύθια κι ιστορίες για διάσημους ανθρώπους και σημαντικούς δικούς μας αγαπημένους. Βιογραφίες και ιστορίες ανθρώπων προσιτές για κάθε ηλικία. Διαφορετικότητα, ευγένεια, συναισθήματα και οικογενειακές σχέσεις είναι μερικά από τα θέματα των βιβλίων που επιλέξαμε τούτη τη φορά.
Αλήθεια γεννιέσαι ιππότης ή γίνεσαι; Η περιέργεια σκοτώνει ή οδηγεί σε μεγάλες ανακαλύψεις; Οι όμορφες κουβέντες φέρνουν ακόμα περισσότερη αγάπη και φίλους ή είναι προτιμότερη η μοναξιά;

Σε μια δέσμη φωτός, Jennifer Berne, εικ : Vladimir Radunsky, εκδ. Καλειδοσκόπιο

Μια ιστορία για τον Αλμπερτ Αϊνστάιν,  μια βιογραφία του μεγάλου φυσικού επιστήμονα προσιτή σε πολύ νεαρές ηλικίες. Ένα βιβλίο που με λίγα λόγια λέει τόσα  πολλά και τόσο σπουδαία πράγματα. Από την ώρα που γεννιέται τούτος ο ευφυής άνθρωπος η διαφορετικότητά του είναι πολύ εμφανής. Αργεί να πει τις πρώτες του λέξεις. Περιεργάζεται τον κόσμο με τα τεράστια μάτια του. Μοιάζει να καταγράφει όλα τα περίεργα στο μυαλό του. Μια μέρα κάνοντας βόλτα με το ποδήλατό του σε ένα δάσος,  μια δέσμη φωτός θα του δημιουργήσει σκέψεις που θα οδηγήσουν σε συμπεράσματα για την αρχή μιας  ανακάλυψης που θα σώσει τον κόσμο. Η δημιουργία  πολλών θεωριών στη συνέχεια θα δώσουν εξηγήσεις στα μέχρι τότε ανεξήγητα και ανεξερεύνητα. Η ανθρώπινη πλευρά ενός μεγάλου επιστήμονα καταγράφεται στο βιβλίο με λόγια απλά.  Οι αδυναμίες, η καθημερινότητα, το μεγάλωμά του που δεν διαφέρει από των απλών ανθρώπων σε ένα βιβλίο αριστουργηματικό. Η Jennifer Berne  μας παρουσιάζει την μεγαλύτερη ιδιοφυία του κόσμου με τέτοιο τρόπο ώστε να τον γνωρίσουν ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά. Θα καταλάβουν πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο ακόμα και αν κάποιος μεγαλώνει  λίγο διαφορετικά από το σύνηθες. Κατανοούν πως η τύχη και η παρατήρηση πολλές φορές  φέρνουν αποκαλύψεις ή ανακαλύψεις που αλλάζουν σκέψεις, ιδέες και ζωές. Συνειδητοποιούν πως οι απολαύσεις της ζωής είναι  για όλους ακόμα και για τους «τεράστιους» επιστήμονες. Πως στην απλότητα κρύβεται  όλη η  ομορφιά της ζωής, στα μικρά καθημερινά που γεννούν τα πολύ μεγάλα. Την ίδια στιγμή η συγγραφέας με τρόπο ιδιαίτερο, έξυπνο και αρκετά χιουμοριστικό μας δίνει τις πρώτες έννοιες και τύπους της Φυσικής Επιστήμης. 
Μια καλαίσθητη έκδοση με εξαιρετική, πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα εικονογράφηση από τον Vladimir Radunsky.
Πρωτότυπο και το κείμενο, ευφυές και λιτό. Ανάγνωσμα ευανάγνωστο και απόλυτα κατανοητό για κάθε ηλικία. Μια σπουδαία προσωπικότητα σε μια προσιτή και ανθρώπινη διάσταση που δίνει το σπόρο για περαιτέρω εξερεύνηση ενός από τους πλέον διάσημους ανθρώπους – επιστήμονες του πλανήτη μας!
Διαβάστε το να ανακαλύψετε( αν είστε παιδί)  ή να θυμηθείτε, πως όλοι μας και όλα τα πράγματα αποτελούνται από άτομα. Πως όλα κινούνται διαρκώς. Πως η σκέψη δεν σταματάει ποτέ και η μουσική τη βοηθάει να πάει ακόμα παραπέρα.
Πως ένα μπλε φλυτζάνι, ένα βιολί, ένα ζευγάρι παπούτσια, μια πυξίδα, μια πίπα καπνού, ένα ξεχειλωμένο πουλόβερ κι ένα φαρδύ άνετο παντελόνι μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο με αυτές τους τις απλές συνήθειες αγαπητό και ίσως και ιδιοφυΐα. Είναι ο Αλμπερτ Αϊνστάιν που ανακάλυψε την  πιο διάσημη εξίσωση του κόσμου: Ε = mc2
Να το ψάξετε, να γίνει κόσμημα στο μυαλό, την ψυχή  και της βιβλιοθήκης σας, αρκεί να το διαβάσετε κι εσείς και τα παιδιά σας…

Τα ευχαριστώ ενός ιππότη, Ιωάννα Μπαμπέτα, εικ: Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Μεταίχμιο

Ο Αρθούρος είναι ένας σύγχρονος ιππότης που έχει σαν πύργο του ένα πεύκο και κάστρο του ολόκληρη την παιδική χαρά. Η φαντασία του έφτιαχνε ένα σωρό σενάρια. Σαν κάθονταν τα παιδιά στις κούνιες νόμιζε πως σήκωναν τα πόδια τους για να γλυτώσουν από τους κροκόδειλους. Όταν πάλι κατέβαιναν την τσουλήθρα, το έκαναν για να  ξεφύγουν από τους εχθρούς. Κι όταν άρχισε να τους επαίνει για τα κατορθώματά τους εκείνα σταμάτησαν, τον κοίταξαν  και σχεδόν τον αποπήραν κοροϊδεύοντάς τον. Μόνος συνέχισε να παίζει μέχρι τη στιγμή που είδε ένα μικρό κορίτσι να προσπαθεί να κάνει κούνια. Με πολύ γλυκό κι ευγενικό τρόπο της έδειξε τι έπρεπε να κάνει. Κι ύστερα βοήθησε ένα μικρό αγόρι που δυσκολευόταν με την τσουλήθρα να την κατέβει. Τέλος «έσωσε» την αδελφή του που δυσκολευόταν με την αναρρίχηση. Η μοναδική του ευγένεια τον έκανε δημοφιλή και αμέσως πολλά παιδιά ήθελαν να παίξουν μαζί του. Ναι, ‘ήταν ο μόνος πραγματικός ιππότης της παιδικής χαράς, ο ιππότης που είχε μαζέψει τα περισσότερα ευχαριστώ και είχε πει αλλά τόσα «παρακαλώ».
Ένα ολοκαίνουργιο βιβλίο για την ευγενική συμπεριφορά γεμάτο φαντασία, όμορφα λόγια και πράξεις. Ένα μικρό παιδί που πάντα ζει σε έναν κόσμο φανταστικό μπορεί μέσα από το συμβολικό του παιχνίδι να καταλάβει και να βιώσει έννοιες όπως η ευγένεια, η αυτοεκτίμηση και η ενθάρρυνση. Η Ιωάννα Μπαμπέτα με τον γενναίο ιππότη της μας δίνει τρόπο και λύση στη μοναξιά, στην απόρριψη και στην εκτίμηση που μπορούν να έχουν οι άλλοι για εμάς. Η συμπεριφορά μας, οι όμορφες κουβέντες, και η ήρεμη σκέψη πάντα φέρνουν τις πιο σωστές λύσεις και επιθυμητά αποτελέσματα. Ένα βιβλίο λοιπόν για τους καλούς τρόπους, για συναισθήματα και συμμετοχή σε ομάδα. Για παιδιά που δυσκολεύονται  να έχουν φίλους ή να κατανοήσουν τον κόσμο. Για την συνεργασία, την  αλληλοβοήθεια, την ανάληψη ευθυνών, την κατανόηση του εαυτού μας και των  συμπεριφορών ων άλλων.
Ένα βιβλίο που βοηθάει μικρούς αναγνώστες και ακροατές ιστοριών να κατανοήσουν την σκληρή κάποιες φορές κοινωνία των παιδιών και τρόπους αντιμετώπισης δυσκολίων σε θέματα φιλίας, συνεργασίας  και επικοινωνίας.
Εικονογραφημένο εξαιρετικά και πολύ ζωντανά από την Αιμιλία Κονταίου.
Ένα βιβλίο που έχει οδηγίες για γονείς και εκπαιδευτικούς σε θέματα συμπεριφορών και κατανόησης του εαυτού μας. Εργαλείο για μια  σχολική τάξη σε θέματα συνεργασίας  και ομαδικού παιχνιδιού.
Μα πάνω απ’ όλα μια υπέροχη φανταστική ιστορία ΄που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι!

Για παιδιά από 4 χρόνων….

Ο γενναίος ιππότης και η Χαμογελαστή βασίλισσα, Μάκης Τσίτας, εικ :Κώστας Θεοχάρης, εκδ. Καλέντης

Πόσες βασίλισσες υπάρχουν άραγε σε ένα βασίλειο; Μάλλον πάρα πολλές που μπορεί να είναι περίεργες ή ιδιότροπες ή κακομαθημένες ακόμα και απαιτητικές. Ωστόσο υπάρχει μια και μόνο μία που δεν έχει τίποτα απ΄  όλα αυτά. Εκείνη είναι χαμογελαστή, ευγενική, γενναιόδωρη πολύ και απίστευτα γλυκομίλητη. Ξέρει τα πάντα, έχει για όλα λύση, είναι σοφή και αποφασιστική. Την πιο σοφή απόφαση που πήρε ήταν όταν έκανε τον ήρωα του βιβλίου μας ιππότη της. Κι εκείνος υποσχέθηκε να την φροντίζει για πάντα. Και τι δεν κάνει για την βασίλισσά του ο γενναίος ιππότης! Της φέρνει φρούτα, λαχανικά ακόμα και γιαούρτι κι εκείνη του δίνει τα μισά για να δυναμώνει κι αυτός. Την  συνοδεύει στους μεγάλους περιπάτους της. Η βασίλισσα νοιώθει τόσο καλά και ασφαλής που μιλάει με τα καλύτερα λόγια σε όλους για τον μοναδικό της ιππότη και τότε  κι αυτός κάνει τα πάντα για να την προστατεύσει. Όπως τότε που πήρε φωτιά το παλάτι… Πόσο γενναίος φάνηκε ακόμα κι όταν της επιτέθηκε εκείνος ο φοβερός Γίγαντας-Κουνούπι… Κι εκείνη αφού την έσωσε από το βίαιο τσίμπημά του φοβερού εχθρού, τον θεώρησε παντοτινό δικό της ήρωα!
Κι όσοι δεν καταλάβατε ποια είναι αυτή η βασίλισσα η μία και μοναδική, τότε να σπεύσετε να διαβάστε το νέο βιβλίο του Μάκη Τσίτα. Να δείτε εκείνη την αγάπη που τρέφει μια γιαγιά για τον εγγονό της αλλά κι ένας εγγονός για την δυο φορές μαμά του. Ο ρόλος της γιαγιάς, ο καθοριστικός στην οικογένεια, η ασφάλεια και μέρος της δύναμης στην ψυχή ενός μικρού παιδιού. Η γιαγιά που έχει πάντα χρόνο, χώρο κι ι αγάπη ανιδιοτελής να προσφέρει σε ένα εγγόνι που για χάρη του γίνεται όποιος ήρωας παραμυθιού εκείνο θελήσει.
Ένα βιβλίο γεμάτο τρυφερότητα, αγάπη, οικογενειακές στιγμές και αλήθειες. Η γιαγιά, μια πολύ σημαντική σχέση της ζωής του κάθε ανθρώπου περιγράφεται  με τόσο υπέροχο τρόπο από τον Μάκη Τσίτα, όπως ταιριάζει σε έναν τόσο ξεχωριστό άτομο. Ένα παραμύθι  πλέκει ο συγγραφέας για χάρη της που δείχνει την σημαντική θέση που έχει η γιαγιά στην ψυχή ενός παιδιού.
Μια ιστορία τρυφερή, αληθινή και ας μοιάζει με παραμύθι εικονογραφημένη υπέροχα και πολύ ιδιαίτερα από τον Κώστα Θεοχάρη.
Ευφάνταστη ιστορία και καλογραμμένη. Συγκινητική, με χιούμορ που θα γίνει αγαπημένη πολλών παιδιών.
Λάτρεψα τις εικόνες της και το ίδιο είπαν τα παιδιά μου. Με μια φωνή όλα τους παραδέχτηκαν στο τέλος πως κι η δική τους γιαγιά είναι ξεχωριστή κι όσοι δεν την θεωρούσαν βασίλισσα είπαν πως ήταν αρχόντισσα. Βρείτε εσείς την διαφορά….

Για παιδιά από τεσσάρων χρόνων…

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 28 Σεπτεμβρίου 2019 :https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-28-09-2019-1058044

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου