Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Μην περάσεις τη γραμμή* ...στα Παραμύθια του Σαββάτου!Της Ελένης Μπετεινάκη

Το μήνυμα  ήταν σαφέστατο : «Από τώρα και στο εξής κι αυτό είναι διαταγή, δεν επιτρέπεται κανείς να περάσει τη γραμμή»

Μια φορά κι έναν καιρός ήταν ένας Στρατηγός που λάτρευε την εξουσία και την απολυταρχία του. Έτσι λοιπόν έδωσε μια διαταγή στον πιο πιστό του στρατιώτη να μην αφήσει  κανέναν  να περάσει στην δεξιά σελίδα του «βιβλίου του». Την θέλει εντελώς… λευκή! Την θέλει μόνο για τον εαυτό του. Για την στιγμή που θα κρίνει εκείνος κατάλληλη να μπει το όνομά του στην …Ιστορία!

Ήταν λογικό να αρχίσουν αμέσως πολλές αντιδράσεις που τις διαδέχθηκαν φοβίες, πολλά αρνητικά συναισθήματα και διαμαρτυρίες ακόμα περισσότερες. Ο  κόσμος άρχισε να συνωστίζεται στην αριστερή σελίδα, να πληθαίνει συνεχώς και με δυσκολία να συγκρατιέται. Ώσπου η μπάλα του Σιμόν θα κυλήσει έξω από την απαγορευμένη γραμμή. Τα παιδιά θα ζητήσουν την άδεια να περάσουν και να την πάρουν. Αυτό θα είναι η αρχή…

Και σιγά σιγά μετά την πρώτη υποχώρηση η δεξιά σελίδα γεμίζει…

Και τότε θα εμφανιστεί ο αρχηγός…

Θα δώσει πάλι διαταγές. Να συλλάβουν  τον φρουρό του αλλά …

Μια μικρή επανάσταση ξεκινά και οι φωνές των απλών ανθρώπων ανακηρύσσουν  Ήρωα τον άνδρα που τους άφησε να περάσουν!

Συγκλονιστικό, πρωτότυπο, με εξαιρετικά μηνύματα τούτο το βιβλίο που θα συναρπάσει με το σκεπτικό του, την ιδέα και την απλή αλλά τεράστιας σημασίας πλοκή και εξέλιξή του.

Η εξουσία που τρομάζει τους καθημερινούς απλούς ανθρώπους. Τα παράλογα όρια για την αυτοκυριαρχία κάποιων. Η στιγμή που ακόμα κι ο απλός «στρατιώτης » καταλαβαίνει πως δεν έχει νόημα να αντισταθεί στην παράνοια. Η αλληλεγγύη, η συνοχή, η δύναμη της ομάδας και όσων έχουν κοινό στόχο και σκοπό.

Η χαρά του να ξεπερνάς τα όρια…

Και δεν είναι τυχαίο που  όλα και πάλι ξεκινούν με αφορμή ένα παιδί…

Τα παιδιά καταλαβαίνουν τον κόσμο διαφορετικά από εμάς. Είναι μικρότερος ο φόβος ως προς την εξουσία, τα «μη» και τα απαγορεύεται. Το να κυλήσει μια μπάλα στο δρόμο είναι κάτι που αστραπιαία θα τα κάνει να τρέξουν πίσω της χωρίς να λογαριάσουν κινδύνους. Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτήν την ιστορία. Μια μπάλα  θα είναι η αφορμή και η αλλαγή επιτυγχάνεται.

Το απαγορευμένο γίνεται προσιτό και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει πλέον  ένα εξαγριωμένο, καταπιεσμένο και αγανακτισμένο πλήθος. Είναι η αρχή της κατάρρευσης των παράλογων απαιτήσεων ή φωνών. Είναι η στιγμή που το δίκαιο και το παράλογο μάχονται με νικητή συνήθως την επιθυμία των πολλών.


Το πολύ ιδιαίτερο και συναρπαστικό βιβλίο της Isabel Minchos Martins εκτός από τα μηνύματα της γραφής έχει μια ξεχωριστή εικονογράφηση από τον Bernardo P. Carvalho που μας αφηγείται με τα πινέλα του μια επιπλέον ιστορία. Από το πρώτο σαλόνι του εσώφυλλου γνωριζόμαστε με τους πρωταγωνιστές του βιβλίου με τα ονόματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Το πρώτο «παιχνίδι» μαζί με τα παιδιά ξεκινά.

ü 


Ποια φιγούρα θα διαλέγατε;

ü  Άραγε τι δουλειά κάνει η …Ισαβέλλα, ο Ρούσσο,η Κάρλα, ο Τζάκ; (Κι όποιον άλλο θέλετε ή διαλέξουν)

ü  Που μένουν όλοι αυτοί ;

ü  Ο Μαρσελίνο είναι άνθρωπος, ζώο ή μήπως εξωγήινος;

ü  Παρατηρείστε πως εμφανίζονται οι ίδιοι χαρακτήρες στο τελευταίο σαλόνι του βιβλίου…Τι άλλαξε;

Τροφή για σκέψη το βιβλίο. Για μεγάλες συζητήσεις και για αναζήτηση πολλών Ιστορικών προσωπικοτήτων που καθόρισαν τον ρους της Ιστορίας.

ü  Βάλτε μια γραμμή στην αυλή του σχολείου, νοητή ή και φανταστική και προσπαθήστε να ξεκινήσετε το παιχνίδι : Θα περάσει πρώτος όποιος έχει την πιο πρωτότυπη ιδέα…

ü  Τι θα μπορούσε να σε κάνει να ξεπεράσεις ένα όριο;

ü  Γράψτε ή ζωγραφήστε ποια πράγματα σας πιέζουν – καταπιέζουν!

Αναζητείστε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία και σημειώστε το στη λίστα των αγαπημένων σας για την τάξη σας …το Σεπτέμβριο!

*Μην περάσεις τη γραμμή! Isabel Minchos Martins, εικ: Bernardo P. Carvalho, εκδ. Μικρή Σελήνη

Δείτε εδώ : https://mikriselini.gr/


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 18 Ιουνίου 2022 :https://www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου