Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

5 Ιουνίου …Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!Της Ελένης Μπετεινάκη*

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη η Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος. Αναμφισβήτητα έχει χυθεί πολύ μελάνι στα γραφούμενα  χιλιάδων ανθρώπων σχετικά με το τόσο σύγχρονο και ιδιαίτερο θέμα και ακόμα περισσότερο έχουν ευαισθητοποιηθεί συγγραφείς και εικονογράφοι παιδικών βιβλίων και η λίστα που κυκλοφορεί μοιάζει ατέλειωτη. Με μια ενδεικτική  συλλογή βιβλίων,πιο πρόσφατης παραγωγής,  σχετική με το περιβάλλον θα ασχοληθούν σήμερα « Τα παραμύθια του Σαββάτου»!  Ισα ίσα για να μην ξεχνάμε και για να μην χαθούμε στις εκατοντάδες κυκλοφορίες…

Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Φραντζέσκα Κοζάντι, Δραστηριότητες : Βασιλική Νίκα, εκδ. Πατάκη

Ο Κότσυφας, που έχει φύγει από το καμένο δάσος και έχει δημιουργήσει οικογένεια στο αλσάκι της πόλης, συνειδητοποιεί ότι τα κοτσυφάκια δεν ξέρουν τι είναι δάσος! Αποφασίζει να πάει στο καμένο δάσος και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να ξαναγεννηθεί και να προστατευτεί! Για να κινητοποιήσει τους ανθρώπους, μια λευκή παπαρούνα τού προτείνει να κάνουν όλα τα πουλιά απεργία στο κελάηδημα! Αυτή η πρωτότυπη διαμαρτυρία ευαισθητοποιεί πρώτα απ’ όλους τα παιδιά, τα οποία αποφασίζουν να σώσουν τα δάση!

Σειρά Οικολογήματα για παιδιά από 5 έως 10 ετών

Η Κοιλάδα με τις πεταλούδες, Ελένη Δικαίου, εκδ. Πατάκης

 Στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον δύο δωδεκάχρονα παιδιά, ο Ζώης και η Κόρα, αποφασίζουν να παίξουν ένα «παράξενο» παιχνίδι. Ξέρουν πως, για να γίνει αυτό, πρέπει να βγουν έξω από το διάφανο θόλο που προστατεύει την πόλη τους, στην ερημιά μιας παλιάς λίμνης που έχει αποξηρανθεί. Δεν έχουν υπολογίσει τη βροχή που πέφτει συνέχεια τον τελευταίο καιρό, ούτε πως αυτό που εκείνοι ξεκίνησαν σαν παιχνίδι έχει τους δικούς του κανόνες, ολότελα διαφορετικούς από κείνους των παιχνιδιών που έπαιζαν μέσα από τις οθόνες τους.
Αναγραφή στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ
ΒΡΑΒΕΙΟ Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ

Για παιδιά από 9 – 18 χρονών

Γκαζόζα Α.Α.Α. ,Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, εικ: Φωτεινή Τίκκου, εκδ, Ελληνοεκδοτική

«…Υπάρχει κάποιος που δεν πιστεύει στην Ανακύκλωση; Κάποιος που πετάει τα άδεια μπουκάλια της Γκαζόζας στα σκουπίδια; Κάποιος που δεν είναι φίλος της; Ναι, ένα μικρό αγόρι, ο Μηνάς, που κάνει τα πάντα για να ξεφύγει από το μάθημα της κ. Έλλης και βρίσκεται σε ένα μέρος που μυρίζει πολύ και που πρώτη φορά στη ζωή του αντικρίζει. Είναι η Χωματερή με Άχρηστα Ακατάλληλα Αντικείμενα. Παράξενο μέρος. Όλοι εδώ …μιλούν κι είναι λίγο θυμωμένοι! Δεν έχουν κι άδικο…
Και τότε γίνεται κάτι που ο Μηνάς  μένει έκπληκτος. Χάνει την δύναμη, το γέλιο και τα λόγια του. Ένα σωρό μπουκάλια, κουτάκια, χαρτιά , σακουλάκια,  στρατός ολόκληρος  τον κυνηγά. Θέλουν να τον πάνε στο κρατητήριο και στη συνέχεια στο δικαστήριο. Η αγωνία μεγαλώνει, η καρδιά κτυπά δυνατά και μια απίστευτη ακροαματική δικαστική υπόθεση βρίσκεται πια σε εξέλιξη…. Όμως όπως συμβαίνει πάντα στα παραμύθια εκείνη τη φοβερή στιγμή που όλα σκοτεινιάζουν …έρχεται ένα ντριιιν ή μια ιδέα, ένα φως  στη σκέψη, στην αντίληψη, στη ζωή! Και το όνειρο γίνεται πράξη, γίνεται σύνθημα  και κερδίζει ζητωκραυγές και χαμόγελα …
Παραμύθι οικολογικό, με υπέροχη υπόθεση, πλοκή και ήρωες. Με φαντασία και ανατροπές…» (από τα Παραμύθια του Σαββάτου) 

Για παιδιά από 4 χρονών

Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο, Βασίλης Παπαθεοδώρου,(εικ. Πέτρος Μπουλούμπασης), εκδ. Καστανιώτη

«Μια γυναίκα, μια παράξενη μορφή,  μια γριά μάγισσα ή μήπως μια νεαρή κοπέλα με καταξάνθα μαλλιά. Μήπως η Φύση η ίδια που λυπάται, υποφέρει ή χαίρεται από τις πράξεις των ανθρώπων. Ένα ολόκληρο οικοσύστημα που βυθίζεται, καταστρέφεται και διαταράσσεται στην όμορφη πόλη - υγροβιότοπο Καμάργκ. Κι όλα αυτά προς χάριν του χρήματος και της δόξας, της εξουσίας και της απληστίας. Όμως η φύση πάντα ακολουθεί  τους δικούς της νόμους, έχει τη δική της φωνή κι είναι αυτή που εκδικείται ή προειδοποιεί όταν οι άνθρωποι υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Οι ήρωες της ιστορίας γνωστοί από το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας. Είναι η Λίντσεϋ και ο Πωλ αλλά και τρία παιδιά που οι οικογένειές τους μισιούνται μόνο που εκείνα δεν γνωρίζουν αυτήν την λέξη και κάνουν παρέα κρυφά. Είναι και η απέραντη οικογένεια των χιλιάδες φλαμίνγκο που ζουν κοντά στις αλυκές της πόλης που τρέφονται με γαρίδες και εκεί ανάμεσα στα « βουνά » από αλάτι, γεννούν το ένα και μοναδικό αυγό τους. Κι όταν οι αλυκές θα πάψουν να υπάρχουν γιατί έτσι αποφάσισαν οι άνθρωποι του κέρδους  και φτιάχνουν ένα ξενοδοχείο το « Καμάρι της Καμάργκ » ολόκληρο το οικοσύστημα θα καταστραφεί. Οι απλοί πολίτες θα χάσουν τις δουλείες τους και θα γεμίσουν με υποσχέσεις και ψεύτικα λόγια. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες τα φλαμίνγκο θα μετοικήσουν και η πανέμορφη μικρή πόλη θα γεμίσει νυχτερίδες, κουνούπια, ποντίκια, φίδια και …στρατιώτες με όπλα. Όλα θα ερημώσουν, φόβος και πανικός παντού. Και φυσικά οι αρρώστιες θα κάνουν την εμφάνισή τους. Η «παράξενη » γυναίκα που θα φορτωθεί όλα τα « κρίματα » των ανθρώπων και θα κινδυνέψει να αφανιστεί, θα δώσει τη δική της ερμηνεία και συμβουλή  για τη λύση του τεράστιου προβλήματος που ξεπήδησε στην πάλαι ποτέ ειρηνική και όμορφη μικρή πόλη. Μια φράση που θα ακούσουν μόνο τα παιδιά…
Αγωνία στο έπακρο, πλεκτάνες, μυστήριο και δυνατές σχέσεις, σχέσεις φιλίας και συνεργασίας σε ένα πολύ δυνατό βιβλίο για παιδιά και μεγάλους. Μια αφήγηση μοναδική και μια ιστορία όπως όλες του Βασίλη Παπαθεοδώρου που συγκινεί, δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό αλλά και τέρπει την ψυχή σαν αφήνεις τον εαυτό σου στην απόλαυση της ανάγνωσης.
 « Πουτ Πουτ Πουτ »…τρεις λέξεις, ένα ροζ φλαμίνγκο, μια οικοιστορία σαν σενάριο μιας ταινίας που θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο δυνατά θρίλερ…Συγκλονιστικό!
(από τα Παραμύθια του Σαββάτου)
Για παιδιά από 10 χρονών

Το σταχτί πέπλο, Χρίστος Kαλουντζόγλου ( εικ: Λίζα Ηλιού), εκδ. Κέδρος

Τούτο το βιβλίο γράφει στο οπισθόφυλλο πως είναι μια ιστορία για το περιβάλλον, το οικοσύστημα και την οικολογική συνείδηση. Θα συμπλήρωνα πως είναι  ακόμα μια ιστορία που αν και γράφτηκε για ζώα και δάση και ρεματιές αφυπνίζει τις σκέψεις και ενέργειες των ανθρώπων ΚΑΙ στο πολύ λεπτό ζήτημα των προσφύγων.
Ο Φρι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένα μικρό πουλί που στην αρχή σαν ξεσπάει η μεγάλη φωτιά στο δάσος, εκείνο δεν το καταλαβαίνει και παρατηρεί τα χρώματα στον ουρανό. Όλα τα ζώα της ρεματιάς βρίσκονται ξαφνικά σε επιφυλακή. Το σταχτί πέπλο είχε απλωθεί παντού και κανένας τους δεν ήξερε τις συνέπειες. Η Πόλι η κουκουβάγια το είχε πει καθαρά:  Πυρκαγιά στο δάσος, κίνδυνος για όλους.
Η ανησυχία απλώθηκε παντού και σε λίγο άρχισαν να καταφθάνουν και οι πρώτοι «πληγέντες». Ο Ματθαίος ο σκαντζόχοιρος με μια κουκουνάρα αναμμένη πάνω στα αγκάθια του ζητούσε απεγνωσμένος βοήθεια. Η σκυλίτσα η  Μάνια τον έσπρωξε απαλά ως τα νερά της ρεματιάς κι έτσι σώθηκε η ζωή του. Όλοι δέχτηκαν το καινούργιο ζώο στη συντροφιά τους και στη ζωή τους έτσι ώστε να μην νοιώσει ούτε για μια στιγμή ανεπιθύμητο. Σειρά είχε η Δόξα η αλεπού με την καψαλισμένη της ουρά. Κι αυτή την βοήθησαν τα υπόλοιπα ζώα να φτιάξει καινούργια φωλιά και να επιβιώσει κοντά τους.
Αναστάτωση αλλά και αλληλεγγύη απλώθηκε σ όλον τον μικρόκοσμο της ρεματιάς. Βοηθός τους και η μικρή Έρη, ένα κοριτσάκι που ζει πολύ κοντά τους. Τα ζώα βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στην ρεματιά,  αλλά δεν ξεχνούν ποτέ το δικό τους το σπίτι, το δικό τους το δάσος και ονειρεύονται μια μέρα πως θα γυρίσουν πίσω σ΄ αυτό. Κι όταν τα πράγματα καλυτερεύουν η ζωή πάει να κινήσει πάλι από την αρχή.Και  έρχεται  η Άνοιξη και το σταχτί πέπλο φεύγει οριστικά από τον ουρανό και τις καρδιές, για να πάρει τη θέση του ένα άλλο χαρούμενο γεμάτο χρώματα , μέλισσες και λιβελούλες.
Ένα υπέροχο παραμύθι για την φιλία , την αλληλοβοήθεια, τις αξίες και τις προτεραιότητες στη ζωή. Μια ιστορία γεμάτη μηνύματα για την προστασία της φύσης , για τις καταστροφές που μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή κάποιων ή το χάσιμο όσων πραγμάτων είχαν πριν από αυτές. Μια ιστορία για την προσφυγιά, δοσμένη με εξαιρετική μαεστρία από τον Χρίστο Καλουντζόγλου για μπορέσει να γίνει κατανοητή, τούτη η έννοια και κατάσταση,  σε πολύ τρυφερές ηλικίες. Μια ιστορία για τους κινδύνους, για την σημασία της προσφορά ς, της αγάπης και της συνεργασίας.
Μια ιστορία επίκαιρη, σχεδόν καθημερινή με στόχο την γενικότερη ευαισθητοποίηση όλων μας σε οικολογικά και ανθρωπιστικά θέματα!
Για παιδιά από 5 χρονών!

Ο Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια, Σοφία Ζαραμπούκα, εκδ. Πατάκης

Οικολογία. Ο Μπεν η Μου και τα σκουπίδια. «Τι γίνεται πίσω από τον φράχτη; Τι κάνουν αυτοί οι δυο με τα άδεια μπουκάλια και τις εφημερίδες; Περίεργοι άνθρωποι: μιλάνε στα πουλιά, μαζεύουν φλούδες. Κι αυτός ο ωραίος κήπος πώς γίνεται;» κατασκοπεύει η Γερμανίδα γειτόνισσα.
Για παιδιά από 4 χρονώνΠέντε πράσινα παραμύθια, Ζωή Θ. Σπυροπούλου, εκδ. Κέδρος
Πέντε οικολογικά παραμύθια.
Πέντε ιστορίες εμπνευσμένες από τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς των παιδιών για το περιβάλλον και την καταστροφή του.
Το τελευταίο βατραχάκι, η ανεμώνα που έκλαιγε, η σκυλίτσα που τη λέγαν Βαγγελίτσα, το πετροχελίδονο του Νικόλα και τα κοτσύφια του δάσους μας παρουσιάζουν τις συνέπειες της αλόγιστης εκβιομηχάνισης του Θριάσιου Πεδίου και περιγράφουν την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας στην περιοχή της Ελευσίνας μα και όλης της Αττικής.

Για παιδιά από 8 χρονών
Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Φραντσέσκα Κοζάντι, Δραστηριότητες : Βασιλική Νίκα, εκδ. Πατάκη

Το Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει, το τρίτο βιβλίο της σειράς Οικολογήματα, ασχολείται με τις κλιματικές αλλαγές και το πόσο επηρεάζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και συμπεριφορά. Θέματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ερημοποίηση, το λιώσιμο των πάγων, η τρύπα του όζοντος δίνονται στα παιδιά μέσα από το παραμύθι. Συνειδητοποιούν έτσι ότι το μέλλον τους είναι συνυφασμένο με το μέλλον του πλανήτη και πως πρέπει να αναλάβουν δράση για να πείσουν τους μεγάλους να αλλάξουν στάση.

Για παιδιά από 5 έως 10 χρονών

Η Μικρή Γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι; Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Φραντσέσκα Κοζάντι, Δραστηριότητες : Βασιλική Νίκα, εκδ. Πατάκη

Η Μικρή Γοργόνα, δισέγγονη της γοργόνας του Άντερσεν, πηγαίνει στο µεγάλο γοργονοχορό µε την ουρά της γεµάτη σκουπίδια.
Όλες οι γοργόνες γελούν µαζί της, αφού το νησί της έχει γίνει Σκουπιδονήσι από τα σκουπίδια που πετάνε οι άνθρωποι.
Ολόκληρη η Γη κινδυνεύει να γίνει Σκουπιδονήσι. Αποφασίζει τότε να ανέβει στη γη και, αντίθετα µε την προγιαγιά της που θυσίασε τη µιλιά της, να µιλήσει στους ανθρώπους και να τους πείσει να µην παράγουν πολλά σκουπίδια κι όσα µπορούν να τα ανακυκλώνουν!
Αν όµως ερωτευτεί κανένα νεαρό πρίγκιπα; Ε! Θα τον πείσει να αγωνιστεί και αυτός για τη µείωση των σκουπιδιών!

Για παιδιά από 5 έως 10 χρονών


Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ! Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Φραντσέσκα Κοζάντι, Δραστηριότητες : Βασιλική Νίκα, εκδ. Πατάκη

Στο βιβλίο αυτό η Μεσόγειος, η θάλασσά μας, βλέποντας τους ανθρώπους γύρω της να αδιαφορούν γι’ αυτήν και να την καταστρέφουν, αποφασίζει να μαζέψει όλα τα νερά της, τα ψάρια, τα πουλιά και γενικά όλα τα πλάσματά της και να φύγει. Να αναζητήσει άλλο τόπο για να μείνει, κάπου όπου οι άνθρωποι θα την αγαπούν.
Έτσι, όλοι οι λαοί που κατοικούν τριγύρω της ξυπνούν ένα πρωί και βλέπουν τη θάλασσα να έχει εξαφανιστεί και στη θέση της να υπάρχει μια τεράστια άδεια λακκούβα! Θλίψη και απελπισία γεμίζει τις καρδιές τους. Συνειδητοποιούν τα λάθη τους και αναρωτιούνται αν προλαβαίνουν να την πείσουν να γυρίσει μέχρι να βρει έναν άλλο τόπο να μείνει.

Για παιδιά από 5 έως 10 χρόνων

Πράκτορες του πλανήτη - Η εκδίκηση του Πουφ,Ελένη Ανδρεαδη, εκδ. Μεταίχμιο

Έχεις μονάχα 24 ώρες να βρεις τα τρία υπερόπλα και να σώσεις τον κόσμο. Δέχεσαι την επικίνδυνη αυτή μυστική αποστολή; Αν όχι, ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΩ ΑΜΕΣΩΣ και απομακρύνσου σιγά σιγά, παριστάνοντας το αδιάφορο παιδί. Διότι, αν κατά λάθος το ανοίξεις, θα βρεις άκρως απόρρητα στοιχεία σχετικά με το ύπουλο πλάνο του Πουφ να κάνει τον κόσμο καμίνι! Μπορεί και να σε φάει ένα τζάγκουαρ στον Αμαζόνιο! Ή να τσουγκρίσεις το κεφάλι σου πάνω σε μία αγελάδα! ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, σου λέω!
Ακολουθώντας το επιτυχημένο βιβλίο Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, η νέα σειρά Πράκτορες του Πλανήτη καλεί τους μικρούς αναγνώστες να συμμετέχουν στην πλοκή. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, ο αναγνώστης πρέπει να σταματήσει τον τρομακτικό Πουφ πριν κάνει τον κόσμο καμίνι μέσω της κλιματικής αλλαγής. Με την πρωτοποριακή, διασκεδαστική προσέγγιση που οδήγησε το πρώτο βιβλίο της συγγραφέα σε τρεις υποψηφιότητες βραβείων παιδικού βιβλίου, τη μοντέρνα εικονογράφηση και τα έξυπνα οικολογικά εκπαιδευτικά μηνύματα, η περιπέτεια που ενθουσίασε τα παιδιά εντός και εκτός τάξης συνεχίζεται!

Για παιδιά από 8 χρονών

Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Το μυστικό της φώκιας, Ελένη Σβορώνου, εικ: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Μεταίχμιο

«…Τους ντετέκτιβ Βεντουζίνι και Λιχουδίνι τους έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει και σε προηγούμενα βιβλία και ιστορίες. Γνωστοί πια για το λύσιμο πολύ δύσκολων υποθέσεων του βυθού και των ωκεανών, καλούνται να  λύσουν άλλη μία που έχει κάπως πιο προσωπικό χαρακτήρα. Η αγαπημένη φίλη του Λιχουδίνι, η φώκια Οβιδιάνα έχει εξαφανιστεί…
Το γραφείο των δύο διάσημων ντετέκτιβ έχει ακολουθήσει τους ρυθμούς της εποχής και έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε όλη τη Μεσόγειο και τους ωκεανούς. Κι όλα αυτά χάρη στην τεχνολογία και τις γνώσεις του Λιχουδίνι. Όμως τα πράγματα τούτη τη φορά είναι σοβαρά. Η Οβιδιάνα έχει χαθεί από παντού και ο αγαπημένος της φίλος μπαίνει αμέσως σε δράση πέρα από προσωπικά κολλήματα και καταστάσεις που του δημιουργούσαν διάφορα θέματα τον προηγούμενο καιρό. Η ιστορία των δύο φίλων ξεκινάει από παλιά, από μικρά σχεδόν, όπως και η έχθρα των γονιών τους. Παρ’ όλα αυτά ο επαγγελματισμός του Βεντουζίνι και η επιθυμία του Λιχουδίνι δεν αφήνουν περιθώρια για καμιά άλλη σκέψη εκτός εκείνης της αποκάλυψης της αλήθειας και της ανακάλυψης της Οβιδιάνας.
Τα στοιχεία αρχίζουν να συγκεντρώνονται σιγά σιγά, όλος ο βυθός έχει αναστατωθεί κι ο Λιχουδίνι προσπαθεί να καταλάβει τι και ποιος οδήγησε την αγαπημένη του να χαθεί από προσώπου γης ή καλύτερα βυθού! Παίρνει μαζί του το ημερολόγιό της που του το εμπιστεύεται ο πατέρας της, ο  Οβίδιους, και ένα τρομερό μυστικό έρχεται στο φως.
Ένα σημείωμα, ένα «όνειρο», ένας χάρτης, πληροφορίες από όλα τα συνεργαζόμενα γραφεία των δύο ντετέκτιβ και καρδιοχτύπια για τον μικρό και πανέξυπνο Λιχουδίνι για την τύχη της Οβιδιάνας της φώκιας Μονάχους Μονάχους που είναι  είδος υπό εξαφάνιση και κατ’ επέκταση πολύ σπάνιο, είναι τα εφόδια για έρευνα.  Το μυστικό που αποκαλύπτεται στα δύο χταπόδια σχετικά με την εξαφάνιση της μικρής φώκιας τούς αφήνει άναυδους, απροετοίμαστους  και συγχρόνως τους προβληματίζει. Η έλλειψη τροφής ανάγκασε την Οβιδιάνα να εγκαταλείψει το σπίτι και τους φίλους της. Ένα πρόβλημα που ήταν πλέον υπαρκτό για όλα τα ψάρια και τα ζωντανά του βυθού εξαιτίας των  «δίποδων πλασμάτων που δεν αφήνουν λέπι…». Το μυστήριο αρχίζει να λύνεται, η Οβιδιάνα εντοπίζεται  πέρα μακριά σε άλλους ωκεανούς και η ιστορία τελειώνει με την επιστροφή της στην Ιντερβεντουζπόλ, με γιορτές και πανηγύρια, αλλά και με εκατοντάδες μηνύματα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και όχι μόνο.
Ένα βιβλίο για μικρούς αναγνώστες από 9 χρονών περίπου. Μια θαλασσινή, καλογραμμένη περιπέτεια με έξυπνα ονόματα, διηγήσεις και δράσεις  από αγαπημένους πια θαλάσσιους ήρωες παιδιών. Ένα βιβλίο που «ρουφιέται» από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα, που μας περνά όλη την ευαισθησία της Ελένης Σβορώνου για θέματα περιβάλλοντος και αγωνίες για την εξαφάνιση αρκετών ειδών του θαλάσσιου πλούτου μας. Εύστοχες αναφορές και πλοκή ηρώων σε θέματα που αφορούν ακόμα και τον εθισμό στην τεχνολογία νεότερων και μη ατόμων, τη χρήση ή κατάχρησή της  και τα αποτελέσματα που φέρει. Γνώσεις, υπενθυμίσεις και περιπέτειες, στοιχεία που κάνουν τούτη την ιστορία να αγαπιέται και να ξεχωρίζει. Για μια ακόμα φορά η συνεργασία της Ελένης με την εικονογράφο Ναταλία Καπατσούλια απόλυτα αρμονική που, αν και ασπρόμαυρη, καταφέρνει να μας δώσει όλους τους χαρακτήρες, εντυπωμένους με τον δικό της τρόπο, στη δική μας ψυχή.
Μια ιστορία να απολαύσεις, να προβληματιστείς και να σκεφτείς για μια ακόμα φορά πως η λύση και το μέλλον της προστασίας των θαλασσών, του πλανήτη ολόκληρου, είναι θέμα ανθρώπινο και μόνο…» (από τα Παραμύθια του Σαββάτου)

Για παιδιά  από 8 ετών

Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων, Γιώτα Κ. Αλεξάνδρους ( εικ. Χρήστος Δήμος ) , εκδ. Ψυχογιός

«…Ο Αλέκος είναι ένα μικρό αγόρι που θέλει πολύ να μοιάσει στον πατέρα του και να γίνει ένας σπουδαίος επιστήμονας. Έχει κι αυτός μια βαλίτσα και κάνει πειράματα προσπαθώντας να τα καταφέρει. Τα ζώα , βέβαια, έχουν διαφορετική άποψη, γιατί τα πειράματά του δεν είναι και τόσο πετυχημένα. Η  γάτα που έβαλε μαγιό και την μπήκε  στο φούρνο να μαυρίσει, η κότα που προσπάθησε να την κάνει πύραυλο και να την στείλει στο φεγγάρι, οι πυγολαμπίδες, οι ακρίδες, οι πεταλούδες και οι αράχνες έχουν ζήσει τον τρόμο « της επιστήμης του» και δεν τον συμπαθούν καθόλου. Και τότε συμβαίνει αυτό που μόνο στα παραμύθια συναντά κανείς.. Τα έντομα παίρνουν την εκδίκησή τους και οι όροι του παιχνιδιού αντιστρέφονται. Όλα τα ζωντανά που έχουν υποστεί κάποιο είδος κακοποίησης από τον μικρό επιστήμονα,  μέσω δυο δικαστών, σκαθαριών, θα τον κρίνουν  ένοχο και τα παθήματά του θα ξεκινήσουν.  Από τον εφιάλτη θα τον ξυπνήσει ο παππούς του και ο μικρός Αλέκος θα υποσχεθεί πως ποτέ δεν θα ξαναπειράξει  κάποιο έντομο ή μικρό ζωάκι ή μήπως και φρούτο τελικά;
Μια ιστορία της Γιώτας Αλεξάνδρου , γραμμένη με μπόλικο χιούμορ αλλά πίσω απ αυτό μπορεί  κανείς να διακρίνει τα βαθύτερα νοήματα του .Οι « αταξίες» του Αλέκου προβληματίζουν για το θέμα των πειραματόζωων γενικότερα και μας κάνει να σκεφτούμε τη στάση μας απέναντι στα ζώα και την φύση …(από τα Παραμύθια του Σαββάτου)

Για παιδιά από 6 χρόνων

Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Βασίλης Παπαθεοδώρου ( εικ: Πέτρος Μπουλούμπασης), εκδ. Καστανιώτης

«…Μια ιστορία, ένα συμβάν αληθινό μπορεί κάποια στιγμή να εμπνεύσει έναν συγγραφέα και ανάλογα με την φαντασία και το ταλέντο του, να φτιάξει ένα πολύ συγκινητικό μυθιστόρημα που διαβάζεται με μια ανάσα. Ήταν Ιανουάριος του 1992 όταν ένα κοντέινερ γεμάτο κίτρινα πλαστικά παπάκια βυθίζεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα παπάκια επιπλέουν και οδηγό, εμπνευστή και συντροφιά έχουν την πάπια του κ. Χου και τα δέκα μικρά παιδιά της. Η « αληθινή » πάπια βρισκόταν εκεί γιατί θα ήταν η μασκότ όλης της διαφημιστικής καμπάνιας της εταιρίας  που είχε παραγγείλει 28.000 κομμάτια. Όλη αυτή η κίτρινη παρέα θα ταξιδέψει για πολλά χρόνια σε όλους τους ωκεανούς και θάλασσες. Θα γνωρίσουν  όλα τα μέρη του πλανήτη, αλλά και την αδιαφορία, την δόξα, το ψύχος ,την  εκμετάλλευση και τον πόνο. Θα βοηθήσουν επιστήμονες, άθελα τους, να βγάλουν συμπεράσματα για τα θαλάσσια ρεύματα και θα κρατήσουν μέσα τους ένα φοβερό μυστικό που θίγει για μία ακόμα φορά την ανθρώπινη υπόσταση στο σημείο που έχει να κάνει με το κέρδος, την αχαριστία και τα « βρώμικα » παιγνίδια .
Η ιστορία του Βασίλη Παπαθεοδώρου έχει πολύ συναίσθημα και πίκρα, έχει και χαρά και αξιοπρέπεια και θάρρος μα πάνω απ όλα είναι ένας ύμνος στην μάνα που « ζωντανεύει» στη φιγούρα της φανταστικής πάπιας του κ. Χου. Μια μάνα που νοιώθει τα πλαστικά παπάκια σαν αληθινά και νοιάζεται, κλαίει και φοβάται. Εκείνα πάλι είναι σαν να έχουν ψυχή και νόηση γιατί την καταλαβαίνουν, την βοηθούν και την ακολουθούν σ όλη αυτή την τεράστια βόλτα τους .
Μα ιστορία που αξίζει να διαβαστεί από μικρά και μεγάλα παιδιά. Γιατί πέρα απ΄όλα τα νοήματα, οικολογικά, περιβαλλοντολογικά και  ανθρώπινα υπάρχει και η φαντασία  που μετράει. Όπως σε όλα τα παραμύθια που όλα είναι  δυνατά ακόμα κι αν ο ήρωας τους είναι ένα μικρό πλαστικό παπάκι που έχει ξεθωριάσει από την αλμύρα, τον ήλιο και …τα χρόνια…
Γιατί οι καλές ιστορίες με τα χρόνια γίνονται ακόμα καλύτερες …!» (Από τα Παραμύθια του Σαββάτου)

Για παιδιά από 10 χρόνων

Εμένα με νοιάζει, Γαλάτεια Σουρελή Γρηγοριάδου, εκδ. Πατάκης

 Ένα συναρπαστικό, γλαφυρό μυθιστόρημα, που ευαισθητοποιεί τον νέο για το καυτό πρόβλημα της εποχής μας, τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Τονίζει την ατομική ευθύνη για την καταστροφή της γης.
Μια ολόκληρη τάξη σχολείου καταλαβαίνει τον κίνδυνο, παλεύει και αγωνίζεται, με το σύνθημα «εμένα με νοιάζει». Εμένα με νοιάζει, αν ένα πεύκο κόβεται ή καίγεται, εμένα με νοιάζει, αν ένα βοτσαλάκι λερωθεί από τα απόβλητα. Γιατί δικό μου το πεύκο, δικό μου το βοτσαλάκι. Μπορώ να αλλάξω τον κόσμο εγώ, γιατί εμένα με νοιάζει.
ΒραβείοΚύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ
Αναγραφή στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ
Βραβείο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Για παιδιά από 8 έως 15 χρόνων

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιέυτηκε στο cretalive.gr στις 5 Ιουνίου 2017 :http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου