Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Ιωάννης Κ. Το χρονικό ενός μυστηρίου* …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ιωάννης Κ. Το χρονικό ενός μυστηρίου, Κατερίνα Λαγού, Εικ: Πετρούλα Κρίγκου, εκδ. Ψυχογιός

Όσα κι αν γραφτούν για τον Ιωάννη Καποδίστρια πάντα θα είναι λίγα. Κι όταν τυχαίνει να ζεις στην Κέρκυρα και μάλιστα «…στην οδό Καποδιστρίου, επτακόσια μέτρα από το μέγαρο που γεννήθηκε, επτακόσια μέτρα από τον Άγιο Νικόλαο ντέι Βέκι, την εκκλησία όπου βαφτίστηκε και λίγα βήματα από τον επιβλητικό ανδριάντα του…» όπως η Κατερίνα Λαγού τότε μοιάζει με κάρμα το πώς πρέπει να μάθεις τα πάντα για τη ζωή του και να τα γράψεις με ένα τρόπο που θα τον θυμούνται παιδιά και μεγάλοι για πολλά πολλά χρόνια!

Η ιστορία ξεκινά με έναν παράξενο …έρωτα της Γιάννας, της αδελφής του Ιάσονα που είναι φοιτήτρια Ιστορίας κι επιτέλους έχει επιστρέφει στο σπίτι για διακοπές. Ποιον ερωτεύτηκε;

«Στα βαθιά νερά της πολιτικής, της Ιστορίας…. » έμπλεξε! Ο λόγος για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Κι ο Ιάσονας απορημένος με τα καινούργια καμώματα της αδελφής του προσπαθεί να καταλάβει  που θα την οδηγήσει αυτός ο παράξενος έρωτας και τι ακριβώς έχει στο μυαλουδάκι της η Γιάννα, ώστε να παραλογίζεται με ένα άνθρωπο που εδώ και αιώνες έχει δολοφονηθεί. Εκείνη πάλι, του εξηγεί πως πρέπει να λύσουν οπωσδήποτε το μυστήριο της δολοφονίας του και μια περιπέτεια  άκρως Ιστορική ξεκινά….

Και το αυτοκίνητο φορτωμένο με τα απαραίτητα κάνει πρώτη στάση στην Τροιζήνα. Κάτω από μια λεμονιά θα ξεκινήσει και η οργάνωση των σχεδίων, των υπόπτων και των κινήσεων των δυο αδελφών. Και το κουβάρι της Ιστορίας και τα της ζωής του μεγάλου Διπλωμάτη, Πολιτικού, Νομοθέτη και Ιατρού αρχίζει να ξετυλίγεται.

Να σημειωθεί πως ο Ιάσονας έχει πάθος με την αστυνομική λογοτεχνία και μεγάλος θαυμαστής του Ηρακλή Πουαρό και η Γιάννα λατρεύει την Ιστορία.

Μόνο που τούτη η Ιστορία είναι γραμμένη αλλιώς από την Κατερίνα Λαγού. Πιο προσιτή, πιο ενδιαφέρουσα και πολύ κατανοητή.

Ο Κολοκοτρώνης, οι αποφάσεις, οι διάλογοι και η φτωχή Πελοπόννησος σε πρώτη γραμμή στα αφηγήματα της Γιάννας προς τον Ιάσονα. Κι ο μικρός ντετέκτιβ σαν σύγχρονος Πουαρώ κρατά σημειώσεις στο τάμπλετ του και προσπαθεί να καταλάβει που θα τους οδηγήσει αυτή η παράξενη περιπέτεια.

Επόμενος σταθμός το Ναύπλιο και επόμενη συνάντηση  η κολλητή της Γιάννας, η Κλαίρη που κι αυτή σπουδάζει Ιστορία και θα προστεθεί στην ομάδα «εξερεύνησης.»

Καιρός να μάθουμε για τους Μαυρομιχαλαίους και τα κίνητρα, τις σκέψεις, τους λόγους που τους οδήγησαν στην στυγερή δολοφονία. Ή μήπως κρύβεται κάτι πίσω από την πράξη αυτών των δύο ανδρών;   Κι ύστερα θα ακολουθήσουμε την  τριάδα των φίλων σε μια βόλτα μέσα και γύρω από την πόλη του Ναυπλίου. Και θα μάθουμε για την λιτή ζωή του Καποδίστρια, και τις παρεξηγήσεις ανάμεσα στους δυο άνδρες, τον Ιωάννη και τον Πέτρο (Μαυρομιχάλη). Κι ύστερα φτάνουμε μαζί τους στον τόπο του εγκλήματος και ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας η δολοφονία του Ιωάννη και τα όσα ακολούθησαν αμέσως μετά με την  τύχη των δύο δολοφόνων και τα όσα επακολούθησαν. Τα πράγματα περιπλέκονται για το ποιος πραγματικά όπλισε τα χέρια των Κωνσταντίνου και Γεωργίου Μαυρομιχάλη. Η υπόθεση φαινόταν δύσκολη για τον μικρό Ιάσονα , όμως αρκετά ενδιαφέρουσα με τη καταγραφή όλων των στοιχείων που ακούγονται από τα στόματα των δυο κοριτσιών…

Ώρα να μάθουμε και για το περίφημο «Μνημείο των Ενόχων»…

Τι ρόλο έπαιξαν οι Μεγάλες Δυνάμεις στην δολοφονία;


Οι απορίες πολλές, τα στοιχεία ακόμα περισσότερα για τον Ιάσονα και το ταξίδι για την Κέρκυρα προ των πυλών.

Κι εκεί η περιπέτεια θα εξελιχθεί τάχιστα με πολλά ευρήματα, ακούσματα και … έρωτες!

Η Κατερίνα Λαγού έχει γράψει άλλο ένα καταπληκτικό βιβλίο που θα θελήσετε να το διαβάσετε  δυο και τρεις αναγνώσεις για να μην σας ξεφύγει ούτε μια λέξη.

Κρατείστε εκείνο το … «αργότερα» και βυθιστείτε στην απόλαυση της ανάγνωσης αμέσως!

Πόσες πληροφορίες γραμμένες αριστοτεχνικά σε μια ιστορία Μυστηρίου που εκτυλίσσεται στην παρέα των εφήβων που θες να ζήσεις κι εσύ όλη τους την περιπέτεια. Να ανατρέξεις και στην Ιστορία και στα αστυνομικά βιβλία της Αγκάθα Κρίστι. Να μπεις στο μουσείο του Καποδίστρια στην Κέρκυρα και να αφεθείς στη σχέση – έρωτα με την μοναδική γυναίκα στην ζωή του Ιωάννη την Ρωξάντρα.

Το σήμερα με το χθες πλεγμένα λογοτεχνικά σε ένα βιβλίο για παιδιά, νέους και εμάς τους μεγαλύτερους. Η Ιστορία όπως θα έπρεπε να διδάσκεται. Με πλοκή, μυστήριο, αλήθειες, πινελιές σύγχρονης ζωής  και Ιστορικά γεγονότα που δεν κουράζουν αλλά αποτυπώνονται με ευκολία.

Η Κατερίνα Λαγού δεξιοτέχνης της αφήγησης μας παραδίδει ένα καλογραμμένο αληθινό μυθιστόρημα, ένα βιβλίο γνώσεων με πολλή προσωπική έρευνα που μας αφήνει με την απορία που ακόμη και οι σύγχρονοι ιστορικοί δεν μπορούν να απαντήσουν. Το «γιατί» συνέβησαν όλα τούτα  και το «τι θα γινόταν αν δεν δολοφονούσαν τότε τον Καποδίστρια;» Και το τρίτο ερώτημα  «ποιος – ποιοι κρύβονται πραγματικά πίσω από αυτήν την δολοφονία;»

Σημαντικό τούτο το βιβλίο, πολύτιμος θησαυρός γνώσεων, απόλαυσης και καλής λογοτεχνίας. Ένα βιβλίο που θα διδάξει, θα διασκεδάσει και θα αφήσει μια αίσθηση μυστηρίου για μια τόσο σπουδαία ιστορική προσωπικότητα.

Ένα βιβλίο εικονογραφημένο από την Πετρούλα Κρίγκου εξαιρετικά!

Ψάξτε το και αναζητήστε κι όλα τα βιβλία της Κατερίνας Λαγού που θα σας συναρπάσουν  : https://www.psichogios.gr/el/katerina-lagoy

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου