Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Το νερό της λησμονιάς* …στα Παραμύθια του Σαββάτου

 

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

Καλοκαίρι, διακοπές ξεγνοιασιά και ώρα για διάβασμα. Τα καλά βιβλία πρέπει να μοιράζονται. Ένα από αυτά τα βιβλία , το 10ο της συλλογής είναι το Νερό της λησμονιάς από την σειρά των εκδόσεων Μίνωα : Μυστική Αποστολή της Μαρίας Δασκαλάκη!

Η ιστορία είναι πολυποίκιλη. Μια περιπέτεια που διαβάζεται απνευστί. Εφηβεία στο προσκήνιο. Έρωτας για την Δανάη σε ένα τόπο, μια δεύτερη πατρίδα που την απογοητεύει. Στην Ινδία, στις όχθες του Γάγγη του ιερού ποταμού που αλλάζει όψη, χρώμα και μυρωδιά κάθε ώρα της μέρας και που απαγορεύεται για εκείνη να ακουμπήσει τα νερά του.

Ο Αρούν είναι το αγόρι που θα ερωτευτεί η Δανάη και στα δεκαπέντε της θα την οδηγήσει με βάρκα στα απαγορευμένα νερά σε ένα Γκατ που πολύβουο κι απόμερο κι εκεί θα της χαρίσει ένα μενταγιόν. Η περιήγησή του θα φτάσει μέχρι το Μανικαρνίκα Γκατ που οι φωτιές των ταφικών  πυρών  δεν σβήνουν ποτέ και  η  Δανάη  θα ζήσει το όνειρο κάθε ερωτευμένου κοριτσιού. Μόνο που ο Αρούν δεν της είχε πει για την ζωή του όλη την αλήθεια….


Από την άλλη μεριά οι γονείς του κοριτσιού έχουν αποφασίσει σύντομα να μετακομίσουν στην Ελλάδα. Πρώτα θα φύγει εκείνη με τον αδελφό της και θα πρέπει να τα αφήσουν όλα πίσω τους, για να βρεθούν στην Άνδρο, το νησί καταγωγής της μητέρας τους Κι εδώ αν κι όλα είναι δύσκολα και διαφορετικά τουλάχιστον στην αρχή,  η αλλαγή στη ζωή της Δανάης θα είναι συγκλονιστική. Όσο κι αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην αρχή όταν γνωρίζει τα ξαδέλφια της, νέους φίλους και τόπους μαγικούς του νησιού, όλα θα αλλάξουν. Σημαντικός  σταθμός η επίσκεψη της στα νερά της Άρνης, τις πηγές που σε βοηθάνε να ξεχάσεις. Η προγιαγιά της, η Ανατολή, άθελα της θα γίνει η αιτία να μαθευτούν μυστικά απίθανα που είναι κρυμμένα σε μια φωτογραφία στο μενταγιόν της που μοιάζει πάρα πολύ με αυτό της Δανάης.  

Η Μυστική αποστολή ξεκινά για την πιο χαρούμενη παρέα που θα τους μεταφέρει πίσω στο χρόνο,  στη Σμύρνη και στη χρονιά της Μικρασιατικής καταστροφής. Θα μάθει την Ιστορία των Προσφύγων, των προγόνων της και όλων των μυστικών που για ένα αιώνα σχεδόν ήταν καλά κρυμμένα….

Ένα βιβλίο που θα το αφήσετε μόνο φτάνοντας στην τελευταία του σελίδα έχοντας κάνει ένα ταξίδι στον κόσμο, την Ιστορία, τις ομορφιές της Άνδρου και σε συναισθήματα πρωτόγνωρα. Αποκαλύψεις, μυστικά, αλήθειες και ψέματα, περιπέτειες και πολλή Ιστορία.  Η εφηβεία, οι εξάρσεις και εξαρτήσεις, η οικογένεια , το ταξίδι. Το γαλάζιο της δικής μας χώρας που δεν συγκρίνεται με κανένα «νερό» του κόσμου θα οδηγήσει στη λύτρωση για μία ακόμα φορά.

Η Μαρία Δασκαλάκη πάντα μας ταξιδεύει κυριολεκτικά και φανταστικά. Σε τόπους γνωστούς και άγνωστους σε Ιστορίες που κρύβουν θρύλους παραδόσεις και μυστικά. Έχει το χάρισμα της γραφής και της σαγηνευτικής αφήγησης. Πρωτότυπες ιδέες και καθηλωτική πλοκή σε κάθε της ιστορία.

Κάθε φορά λέω πως τούτη η Ιστορία ήταν η καλύτερη από όλες όσες έχει γράψει και κάθε φορά με ξαφνιάζει και με διαψεύδει γιατί ανεβάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά.

Το νερό της λησμονιάς είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να μπει από τα πρώτα για  ανάγνωση στη βαλίτσα των διακοπών.  Θα σας συνεπάρει, θα σας μάθει πολλά για το νησί της Άνδρου, θα ταξιδέψετέ ίσαμε την Ινδία και την Μικρά Ασία και θα σας αφήσει μια πολύ γλυκιά γεύση στην ψυχή, διαβάζοντάς το.

Για παιδιά από 9 χρόνων!

Βρείτε το εδώ και διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα: https://minoas.gr/product/to-nero-tis-arnisias/

*Μυστική Αποστολή, το νερό της λησμονιάς, Μαρία Δασκαλάκη, εκδ. Μίνωας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου