Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Σάββατο, 5 Ιουνίου 2021

Ένας γιγαντιαίος Χιμπαντζής* …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

 

Γράφει η Ελένη  Μπετεινάκη

«Έκρηξη σήμερα στο σχολείο. Και να ήταν μόνο αυτό; Ένα σωρό παράξενοι επισκέπτες. Κροκόδειλοι από τα βάθη της ζούγκλας, τρομαχτικά πλάσματα της θάλασσας, χορευτές με σπαθιά, αστροναύτες, ναυαγοί, κυνηγοί καταιγίδων και ένας γιγαντιαίος… χιμπαντζής.»*

Κι όλοι αυτοί μπήκαν σε ένα σχολείο, συγκεκριμένα σε μια τάξη μέσα σε μια μέρα !Οι γονείς, οι γιαγιάδες κι οι παππούδες ανησυχήσαν  με τα λεγόμενα των παιδιών τους κι αναρωτήθηκαν  για τις παράξενες αυτές εισβολές που ήταν για κάθε παιδί κάτι εντελώς διαφορετικό.Tο  μυστήριο θα λυθεί μόλις η δασκάλα Την επόμενη μέρα τηλεφωνικά τους πληροφορήσει πως ο μόνος επισκέπτης που είχαν στην τάξη τους ήταν η κυρία Μερόπη Σελιδοπούλου, συγγραφέας!

Αυτήν την τάξη της κυρίας Ειρήνης νομίζω την ξέρω πολύ καλά. Την έχω επισκεφθεί πολλές φορές και όλους τους καλεσμένους της τους γνωρίζω και από την καλή κι από την ανάποδη. Εντάξει, δε λέω, προστίθενται συνεχώς καινούργιοι και πιο παράξενοι αλλά αυτό έχει τη μαγεία που την κάνει να ξεχωρίζει. Μόλις μπεις μέσα σε τούτη την αίθουσα δεν θέλεις να φύγεις, ούτε γνωρίζεις τι, που , πως ή ποιον  θα συναντήσεις, θα αγαπήσεις, θα χαρείς, ή θα φοβηθείς μαζί του. Ένα είναι σίγουρο! Πως θα ζήσεις πολλές ζωές και περιπέτειες  κι όλες τους θα είναι συναρπαστικές.

Ο Δικαίος Χατζηπλής έγραψε μια ιστορία με χιλιάδες ήρωες. Όλους εκείνους που συναντούν τα παιδιά ή και οι μεγάλοι στις ιστορίες και τα παραμύθια. Επώνυμοι ή ανώνυμοι είναι εκεί και σκαρφίζονται τα πιο παράξενα και τα πιο αλλόκοτα πράγματα.

Μια ιστορία με πολλές αναγνώσεις, γεμάτη μυστήριο, έκπληξη, χαρά, δημιουργία και Φαντασία αστείρευτη. Μια ιστορία που θα μπορούσε να μην τελειώσει ποτέ αφού δίνει τροφή να  γεννηθούν τόσες άλλες. Μια ιστορία που υπενθυμίζει στους γονείς  πως μεγάλωσαν πολύ και ξέχασαν να είναι παιδιά…


Μια ιστορία που προκαλεί τα συναισθήματα όλων…

Μια ιστορία που θέλεις πολύ να τη ζήσεις…

Μια ιστορία διαφορετική που δεν έχει τέλος…

Μια ιστορία γεμάτη περιπέτεια, όνειρα και ταξίδια μακρινά.

Ένα βιβλίο που ακουμπά κάθε συγγραφέα.  Που επισημαίνει την σημασία μιας καλής ιστορίας, την δύναμη και την επιρροή  που έχει στη ζωή, την καθημερινότητα και στην  φαντασία των μικρών παιδιών.

Καλογραμμένο, ευφάνταστο, αισιόδοξο, περιεκτικό και ουσιαστικό. Ένα βιβλίο γεμάτο ιδέες, χαρά και χρώμα. Χρώμα και σκίτσα από την Μυρτώ Δεληβοριά που πάντα μας γεμίζει με αισιοδοξία και χαρά σε ό,τι εικονογραφεί. Που ζωγραφίζει σαν παιδί για τα παιδιά. Που ντύνει το χρώμα με συναίσθημα και την ψυχή με ηρεμία κι ομορφιά.


Ο Δικαίος Χατζηπλής  μας έχει ήδη χαρίσει την «Χαριστική Βιβλιοθήκη», βιβλίο που επίσης αγαπήθηκε πολύ και προάγει την φιλαναγνωσία και την διαφορετική ματιά στην συγγραφή. Το ίδιο ακριβώς πετυχαίνει και στην «Κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπαντζή».

Εργαλείο κι αποκάλυψη το βιβλίο για μια τάξη. Ερεθίσματα πολλά για τα παιδιά. Με αφορμή το βιβλίο μπορούν να δημιουργήσουν ολοκαίνουργιες δικές τους ιστορίες με ανεξάντλητη φαντασία ( Δημιουργική γραφή).Νέοι ήρωες μπορούν να δημιουργηθούν, περίτεχνες λέξεις, φανταστικά ζώα και περιπέτειες που δεν φαντάζεται κανείς μας.

Εμείς πάλι, στη δική μας τάξη,  θυμηθήκαμε όλους τους ήρωες των βιβλίων που αγαπάμε και φτιάξαμε ένα κολλάζ – χαλί της φαντασίας που στόλισε την βιβλιοθήκη της τάξης!

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα: https://www.patakis.gr/product/647046/nees-kuklofories/Sthn-krupsona-tou-gigantiaiou-ximpantzh/

*Στην κρυψώνα του γιγάντιου χιμπαντζή, Δικαίος Χατζηπλής, εικ: Μυρτώ Δεληβοριά, εκδ. Πατάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου