Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Οι καλές ιστορίες όπως κι οι καλοί ήρωες έχουν πάντα γυρισμό...



Τα Παραμύθια του Σαββάτου ….γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

«Οι καλές ιστορίες όπως κι οι καλοί ήρωες έχουν πάντα γυρισμό» γράφει η Μαρία Αγγελίδου κι είναι  από τις αλήθειες που πάντα πίστευα πως ίσχυαν παντού. Ιστορίες, μύθοι και παραμύθια από τον κόσμο μας. Ιστορίες που διαβάζονταν σε δέκα λεπτά αλλά κρατούν για μέρες ή και μήνες μέσα μας με την ροή, την αφήγηση, τις εικόνες τους. 


Γνωρίζω την Μυθολογία, ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, Ιωάννα Μπαμπέτα, εικ: Θάνος Τσίλης, εκδ. Μίνωας

Όλα ξεκίνησαν από τον θυμό της Έριδας της θεάς της ζήλεια και της Διχόνοιας που δεν καλέστηκε στο γάμο της Θέτιδας και του Πελίας στο Πήλιο. Ο θυμός και η κακία της, έφεραν το ολόχρυσο μήλο στο γαμήλιο τραπέζι  των Θεών του Ολύμπου, που ΄χε πάνω του χαραγμένη τη φράση στην ομορφότερη.  Άρχισαν τότε οι αντιζηλίες και οι μικροκαβγάδες κι οι τρεις θεές που διεκδικούσαν το τίτλο της πιο Όμορφης, Αθηνά, Ήρα και Αφροδίτη άρχισαν να λογομαχούν. Ο Δίας, σαν κριτής έβαλε τον Ερμή να βάλει στο παιχνίδι των Θεών τον Πάρη , ο οποίος στη αρχή δεν ήξερε πως να φερθεί. Ο Πάρης  έχει κι αυτός την ιστορία του, που εξ αιτίας της έγινε αγαπητός στον Δία. Τούτη τη φορά , μπερδεμένος για τα χαρίσματα που του προσφέρθηκαν αβίαστα, δέχτηκε να πληγωθεί από τα βέλη του έρωτα κι έτσι έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη, τη θεά της Ομορφιάς , υποκύπτοντας στον πειρασμό πως θα του γνώριζε την πιο όμορφη γυναίκα να αγαπήσει.  Κι εδώ αρχίζει η ιστορία της Ελένης, της ομορφότερης θνητής που αν κι είχε για άνδρα της τον Μενέλαο , το βασιλιά της Σπάρτης , ένοιωσε έρωτα για τον Πάρη από την πρώτη ματιά. Έτσι ξεκίνησαν όλα ακόμα κι ένας πόλεμος που ονομάστηκε Τρωικός και κράτησε χρόνια πολλά και …καταστροφικά.
Η μυθολογία και τα μεγάλα αφηγήματα τα της για πολύ μικρούς αναγνώστες. Με τη λιτή, αγαπημένη και καλογραμμένη γραφή  της Ιωάννας Μπαμπέτα , τα μικρά απιδιά αρχίζουν να μπαίνουν στον θαυμαστό και πλούσιο κόσμο της Μυθολογίας μας. Λόγια απλά, κατανοητά ξαναγράφουν την «ιστορία» που μέσα σε δέκα λεπτά πλημμυρίζει εικόνες και φαντασία κάθε μικρό Αναγνώστη.
Η εικονογράφηση είναι του Θάνου Τσίλη και το βιβλίο είναι το 6 της σειράς: Γνωρίζω την Μυθολογία από τις εκδόσεις Μίνωας!

Για παιδιά από 4 χρόνων…

Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα ,Μαρία Αγγελίδου  εικ: Κατερίνα Βερούτσου,εκδ. Μεταίχμιο

Ο Κοσμάς ο έμπορος, ο ταξιδευτής είναι εκείνος που θέλησε να μάθει τον κόσμο ίσαμε εκεί που δεν υπάρχουν τα σημάδια του, που όλα είναι λευκά , που ίσως να μπορούσαν να φτάσουν  μόνο τα παραμύθια. Να γράψει ο ίδιος τις λευκές κόλλες του άγνωστου ….
Ήταν κάποτε τα χρόνια εκείνα τα παλιά που αυτοκράτορας των Ρωμαίων λογαριαζόταν ο Ιουστινιανός, η Μεσόγειος η αρχή και το τέλος του κόσμου. Κι ήταν καρδιά της η θάλασσα που κτυπούσε ολόγυρα σε ακτές κι  ακρογιάλια. Κι ο κόσμος ετούτος, για να κρατηθεί στα χέρια του ενός, με μάχες και πολέμους πολλούς πορευόταν. Ο Κοσμάς  γεννήθηκε στη Αλεξάνδρεια κι ήταν από πάντα του ταξιδευτής, γραφιάς και άνθρωπος που τόλμησε να φτάσει ίσαμε εκεί που λίγοι κατάφεραν. Στις άσπρες ή τις γαλάζιες πηγές του Νείλου, γεύτηκε, είδε, ακούμπησε τα πιο απίθανα ζώα, πράγματα  κι ύστερα κίνησε για ακόμα παραπέρα, ίσαμε την Ινδία. Κι αφού είδαν τα μάτια του όσο κανενός αλλουνού δεν είχαν δει , έγραψε για όλα τα θαυμαστά του κόσμου , μα και για εκείνα που ονειρεύτηκε , που μύρισε, που φαντάστηκε και γέμισε ίσαμε ένδεκα  βιβλία  με ιστορίες και παραμύθια του καιρού του, σαν αρνήθηκε τα ταξίδια κι έγινε Κοσμοκαλόγερος! Σε ένα βιβλίο και μόνο χώρεσε ο κόσμος ο πραγματικός …ο κάτασπρος!
Κι ύστερα στην Άσπρη χώρα την Αλβανία, κάθισε η μπίλια της Ιστορίας. Στο γιο του κύρη της Καστριότα της Πετράλμπας , τον Γκίοργκι που τον άρπαξαν οι Τούρκοι από μικρό να τον κάνουν γενίτσαρο. Kαι τον μεγάλωσε ο Σουλτάνος σαν γιο του,  σαν άρχοντα σωστό. Κι όταν σήμανε η ώρα να κατακτήσει τον κόσμο τον έστειλε ενάντια στον ίδιο του τον πατέρα να πολεμήσει. Μόνο που δεν κατάλαβε ο Σουλτάνος πώς οι Αετοί δεν πιάνονται, δεν φυλακίζονται, δεν ξεχνούν τους τόπους που μυρίζουν μυρωδιές γέννας και ψυχής ελεύθερης. Ο Ισκεντέρ Γκόργκι αλλάζει και πάλι την πίστη του , γίνεται αντάρτης, δίκαιος, πολεμιστής πανώριος και ξακουστός, με μέθοδο, με τρόπο και με δύναμη αξεπέραστη. Στα είκοσι πέντε χρόνια που μένει στα βουνά όλα αλλάζουν στον κόσμο ακόμα και το όνομα του γίνεται Αλέξανδρος των Βουνών από τον ίδιο τον Σουλτάνο και αντιμέτωπος του πια γίνεται ο Μωάμεθ που χαν σχεδόν μεγαλώσει μαζί. Και πέρασαν τα χρόνια και γινήκανε άσπρα τα μαλλιά και ρίχνονταν στις μάχες ίσαμε την στερνή του ώρα. Φεύγοντας περήφανος ος από τη ζήση σε λίγες μέρες τον ακολούθησε και το κάτασπρο άλογο του  κι έμειναν  όλοι όσοι πολέμησαν μαζί του, ονομαστά αρχοντόπουλα, μαύρα, λευκά, πολύχρωμα στις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας….
Οι χώρες του Βορρά είναι κάτασπρες αλλά αγαπούν τα χρώματα. Εκεί μένουν οι Βίκινγκς και τα καράβια τους τα λένε δρακοκάραβα. Εκεί μεγάλωσε κι ο Χάραλντ ίσαμε τα 15 του χρόνια που ρίχτηκε στον πόλεμο, νικήθηκε και τράβηξε ανατολικά στην άλλη άσπρη χώρα την Λευκορωσία. Κι έγινε αξιωματικός του Γιαροσλάβ του Σοφού κι απόκτησε τον πρώτο του θώρακα , την Έμμα. Και κίνησε μαζί με το στρατό για τη Βασιλεύουσα και πέρασε βουνά, καταρράκτες και δύσβατα μέρη ώσπου αντίκρισε τον τόπο που θεοί νόμιζε πως κατοικούσαν κι όχι θνητοί….Και γύρισε πίσω ξανά και έγινε πλούσιος πολύ από το χρυσάφι που τον πλήρωνε ο αυτοκράτορας για τις υπηρεσίες του και πολέμησε σαν θεριό κι έφτασε να γίνει Βασιλιάς του Χιονιού ίσαμε την  τελευταία του πνοή…
Και τελειώνουν οι άσπρες ιστορίες με εκείνη του Ουζούν Χασάν του ανίκητου που ήταν αιτία μια γυναίκα η Δέσποινα Χατούν, η ωραιότερη απ΄ όλες στη Χώρα των Ασπροπροβατάδων για να χάσει … Εκεί που αρχίζει η αγάπη, τελειώνουν τα λόγια , η Θεοδώρα ,η κόρη του Ιωάννη του Μεγαλοκομνηνού, η Δέσποινα δηλαδή, θα γίνει γυναίκα του Ουζούν. Και θα ζήσουν σε ένα παλάτι που πέντε χιλιάδες βήματα ήθελε κανείς να το γυρίσει όλο. Και σαν θα έρθει η στιγμή τον λόγο του στον Πατέρα της γυναίκας του να κρατήσει ο Ουζούν  θα πολεμήσει για το σωσμό της Τραπεζούντας  και θα νικηθεί για πρώτη φορά. …
Κάθε πρόταση και μια εικόνα από εκείνη την εποχή της ιστορίας που σε ανατριχιάζει, σε παρασύρει, σου δημιουργεί καινούργιους μύθους και παραμύθια. Κάθε σελίδα ποτισμένη με χρώμα, μάχες, έρωτα, ζωή και θάνατο. Άλλο ένα βιβλίο ιστορίας καλογραμμένης , περιπετειών που διαβάζεις ξανά και ξανά γιατί είναι δοσμένες με τρόπο τόσο ζωντανό τόσο μοναδικό που δεν θέλεις  ποτέ   να τελειώσουν οι περιγραφές. Μαρία Αγγελιδου και πάλι η συγγραφέας , Κατερίνα Βερούτσου η εικονογράφος. Το τέταρτο βιβλίο της αγαπημένης σειράς, η τετάρτη συνεισφορά σε μας των πιο πολύτιμων «χρωμάτων» του Βυζαντίου.
Τι να πω για μια ακόμα φορά.  Πλημμυρισμένο γλώσσα ελληνική, γάργαρη και χρωματισμένη. Μοναδικές περιγραφές γεγονότων γνωστών και άγνωστων. Μια ανάσα παίρνεις  ίσαμε την τελευταία λέξη και θες να διαβάσεις ακόμα πιο πολλά, να μάθεις, να ονειρευτείς να ξαναπείς πως αυτό το κείμενο θα έπρεπε   να είναι  μάθημα στα σχολειά. Αυτήν την Ιστορία θέλουμε για τα παιδιά, για μας, για τον κόσμο μας.
Ψάξτε και βρείτε όλους τους τόμους και κρατήστε τους σαν πολύτιμους στη βιβλιοθήκη. Κι όταν σας ακουμπά το παρελθόν, κι όταν σκέπτεστε, σημαντικά γεγονότα του τότε,   μάχες, πολέμους, θησαυρούς  …να τις ξαναδιαβάζεται. Σαν καλογυρισμενες ταινίες όλες οι ιστορίες, πολύτιμες. 

Γραφή, εικόνα, μύθος, ιστορία, χρώμα και πόλεμοι. Όλα τα ΄χουν τούτα τα βιβλία κι είναι γραμμένα για κάθε ηλικία από τα μικράτα των οκτώ- εννέα χρονών…. ίσαμε!

Είμαι η Αφροδίτη, Κώστας Πούλος, εικ: Σοφία Παπαδοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο

Με την επιγραφή «Τη Καλλίστη» που θα πει στην πιο όμορφη , πάνω σε ένα χρυσό  μήλο , δόθηκε ο τίτλος της ωραιότερης στην Θεά Αφροδίτη, του έρωτα , της ομορφιάς, της ζωής. Νίκησε το χάρισμα τούτο τη σοφία  και τη γενναιότητα κι έμπλεξε τον Πάρη στην πιο τρανή ιστορία της Μυθολογίας. Να ερωτευθεί  την Ελένη και να΄ναι αφορμή για αυτό ένας πόλεμος που κράτησε πάνω από 10 χρόνια. Κι η Αφροδίτη που ήταν κόρη του Δία και της Διώνης, γεννημένη στον αφρό των κυμάτων της θάλασσας, καμάρωνε παρέα με τον φτερωτό θεό τα κατορθώματα  της. Γυναίκα το Ήφαιστου την έταξε ο Δίας κι εκείνη δέχτηκε αλλά ο έρωτας της χτύπησε  κι  εκείνης τα δυνατά του βέλη στην καρδιά και τη σημάδεψε άλλος θεός, εκείνος του Πολέμου ο Άρης. …
Σε πρώτο πρόσωπο γραμμένη η βιογραφία της Αφροδίτης της θέας της ομορφιάς και του έρωτα δια χειρός Κώστα Πούλου. Υπέροχη περιγραφή, ζωντανή  που …ερωτεύεσαι κι εσύ από την πρώτη της σελίδα. Στοιχεία της μυθολογίας, της ζωής και της τέχνης. Μια Αφροδίτη που « Διηγείται» όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας νέος, μικρός αναγνώστης. Ένα βιβλίο καλογραμμένο, ένα ακόμα μυθολογικό παραμύθι ξεχωριστό. Η αφήγηση  του συγγραφέα συναρπαστική. Συνεχόμενη ροή λόγου σε μια χιλιοειπωμένη  ιστορία που την κάνει αλλιώτικη και μοναδική το ύφος και η γραφή του Κώστα Πούλου. Εκπληκτικό το δέσιμο της ιστορίας με την ύπαρξη του αγάλματος  της Αφροδίτης της Μήλου στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Να μην ξεχνάμε …να μαθαίνουμε!

Εικονογραφημένο  από την Σοφία Παπαδοπούλου με εικόνες που μοιάζουν να βγήκαν από μουσείο και με εκπαιδευτικές δραστηριότητες από την Μαρία Γονιδάκη για παιδιά από 6 χρόνων….

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός
Δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου στο Cretalive.gr :https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-92

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου