Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

Μόνο με την καρδιά βλέπουν αληθινά τα μάτια του καθενός...


Τα Παραμύθια του Σαββάτου ….γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*Μόνο με την καρδιά βλέπουν τα μάτια …λέει μια από τις αλήθειες της ζωής  κι είναι κρυμμένη και στα σημερινά παραμύθια. Αγάπη , η κινητήριος δύναμη των πάντων. Η ζωή, το όνειρο, η επιθυμία, το άπιαστο και το μη λογικό συνθέτουν την συνταγή της πιο μεγάλης ανάγκης του ανθρώπου. Να αγαπήσει, να αγαπηθεί, να νοιώσει και να ακουμπήσει το « ωραίον»…

Παραμύθια λένε κάποιοι, μεγάλες  στιγμές της ζωής θα συμφωνήσουν όλοι!
Η Καρδιά του Βασιλιά, Μαριβίτα Γραμματικάκη,εικ :Κατερίνα Βερούτσου, εκδ. Καλέντης

Ο Aσηλάμπα Ντελασύ  είναι ένας γίγαντας διαφορετικός. Καλός, αγαθός, αγαπητός σε όλους, ζει στην Αστροχώρα και κάνει μια φοβερή δουλειά... Σαν γρήγορος που είναι «κουβαλά» τα νέα παντού με την φωνή του, είναι ο Ντελάλης του Ουρανού. Στην Ουρανοχώρα πάλι ζει ένας βασιλιάς που τα όνομά του είναι Τρανός, κι είναι  κι εκείνος ξακουστός γιατί είναι  καλός και δίκαιος με τον λαό του αλλά κι επειδή χρόνια ψάχνει να βρει την καλύτερη γυναίκα να παντρευτεί αλλά δεν ΄τα χει καταφέρει. Έτσι μια μέρα ζητά τη βοήθεια του καλοκάγαθου γίγαντα. Κι είναι έτοιμος να πληρώσει με τα πιο ακριβά τιμήματα αρκεί να του βρει εκείνος την γυναίκα που επιθυμεί. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να μπορέσει  ένας άλλος να μπει στη θέση του βασιλιά. Να δει με τα μάτια του ή  μήπως με το ένα, να ακούσει με τα αυτιά του, να γευτεί με τη γλώσσα του να μυρίσει με την μύτη του και να νοιώσει με την καρδιά του. Κι όμως στον άπληστο και παράξενο βασιλιά ο Ασηλάμπα θα βρει τρεις ξεχωριστές γυναίκες που όμως δεν θα κάνουν ευτυχισμένο τον βασιλιά… Γιατί μόνο η καρδιά του καθενός ξέρει το σωστό δρόμο της αγάπης και τι ταιριάζει στον καθένα…
Το τρίτο βιβλίο της Μαριβίτας Γραμματικάκη για τον Ασηλάμπα Ντελασύ. Ένα παραμύθι γεμάτο μαγεία, συναισθήματα και αισθήσεις. Ένα υπέροχο παραμύθι που διδάσκει, προβληματίζει και οδηγεί σε σωστά μονοπάτια σκέψεις, λογική και …συναίσθημα. Κανένας δεν μπορεί να αντικαταστήσεις κάποιον άλλο. Όλοι έχουμε μια μοναδικότητα που χαρακτηρίζει τη διαφορετικότητα, το πολύτιμο του εαυτού μας και την  αδύνατη αντιγραφή των δικών μας αισθήσεων και συναισθημάτων. Ένα παραμύθι που αν και έχει σκληρές πράξεις για την παιδική ψυχή δεν στέκεται σ αυτό αλλά αναζητά  την κάθαρση που παρηγορεί και τέρπει στο τέλος με την πιο μεγάλη αλήθεια της ζωής. Μόνο με την καρδιά βλέπουν αληθινά τα μάτια του καθενός. Μόνο με τη δική του διαίσθηση στη ζωή να πορεύεται, μόνο στη δική του δύναμη να στηρίζεται. Βοήθεια μπορεί να ζητάει πάντα αλλά να ξέρει πως δεν θα είναι ποτέ με τον ίδιο τρόπο που σκέπτεται ο άλλος.
Μια ιστορία γεμάτη φαντασία, αλήθειες και υπέροχες εικόνες από την μοναδική Κατερίνα Βερούτσου. Απίστευτη η σύλληψη του γίγαντα και οι εικόνες του βασιλιά. Τις λάτρεψαν τα παιδιά, τις λάτρεψα κι εγώ… Ένα παραμύθι με την επίσης καταπληκτική μουσική του Νίκου Ξανθούλη που μπορείς να ακούσεις την αφήγηση του από την Λίλα Μουτσοπούλου.

Για παιδιά από 5 χρονών…

 Αγάπη από Σύννεφο. Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, εικ :Θέντα Μιμηλάκη, εκδ. Πατάκης

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα λουλούδι, στεριανό, το νούφαρο, σε ένα δάσος παραμυθένιο, κάτοικος από τους πιο όμορφους και αγαπημένους. Ήταν και μια νεράιδα η Νεφέλη που μόλις το αντίκρισε πρώτη φορά το αγάπησε με μια αγάπη τόσο δυνατή που τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να την αλλάξει. Έμεινε δίπλα στο Νούφαρό της, το φρόντιζε και το προστάτευε, κανένα δεν άκουγε που της έλεγε πως τούτη η αγάπη δεν μπορεί να κρατήσει, ούτε να υπάρχει …Ώσπου μια μέρα ένας φθονερός και Κακός μάγος  που ερωτεύτηκε  την Νεράιδα Νεφέλη, θέλησε να τους χωρίσει. Στο Ποτάμι πέταξε το νούφαρο κι ήταν σαν να ξερίζωσε την καρδιά της Νεφέλης. Ο Ήλιος όμως που όλα τα ακούει κι όλα τα βλέπει την βοήθησε με το δικό του τρόπο να βρει ξανά το αγαπημένο της λουλούδι….
Ένα ολοκαίνουργιο παραμύθι γραμμένο από μια πολυαγαπημένη συγγραφέα την Λότη Πέτροβιτς που έχει σαν θέμα του την αγάπη. Την αγάπη, τον έρωτα, που δεν γνωρίζει εμπόδια, που δεν έχει σκέψεις λογικές. Ένα παραμύθι που γεμίζει την ψυχή με δύναμη, λαχτάρα, πείσμα κι επιμονή. Μια ιστορία χωρίς κανένα ψεγάδι. Νεράιδες, λουλούδια και μάγοι. Μια συνταγή που φαίνεται απλή κι όμως θέλει πολύ τέχνη για της δώσεις πνοή, ζωή, διάρκεια και μυστήριο. Ένα παραμύθι για όλα εκείνα τα συναισθήματα που φτάνουν στην κορύφωση, που μπορούν να νικήσουν ακόμα και τα ανάρμοστα ή ανήκουστα. Δύναμη ψυχής που νικά τα εμπόδια, που αψηφά τα δύσκολα, τα ακατόρθωτα αρκεί να βρει το ταίρι, το άλλο μισό , την δυνατή αγάπη. Την ίδια στιγμή εκτός από τα θετικά συναισθήματα μας δίνει και την άλλη πλευρά. Ζήλια, κακία και τεχνάσματα δολοπλόκα. Αρρωστημένες καταστάσεις από ανεκπλήρωτους έρωτες που συχνά οδηγούν σε καταστροφικές πράξεις.  Όμως η αγάπη σαν θα γεννηθεί δεν γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε εμπόδια. Πάντα υπάρχει κάτι, σημάδι, φίλος, έμπνευση που βοηθά, που καταλαβαίνει κι είναι πάντα εκεί στα δύσκολα. Και για τη φιλία λοιπόν μιλά το παραμύθια και για τις γνώμες των άλλων που όσο και να  προσπαθούν δεν καταφέρνουν πάντα να επηρεάσουν τη δική μας γνώμη..
Για τα αδύνατα που γίνονται μπορετά, για την αιώνια μάχη του καλού με το κακό για τις αντιθέσεις που έχουν πρόκληση πάντα μα και για την φαντασία  που παραμένει σε μερικούς παραμυθάδες αστείρευτη.
Καλογραμμένη με υπέροχες εικόνες και νοήματα. Ανάταση ψυχής, αποδείξεις τρανταχτές των μεγάλων ερώτων … ύμνος της αιώνιας, ανιδιοτελής  και παντοτινής αγάπης. 

Κ. Λότη, πάλι μας ταξιδέψατε, πάλι φτιάξτε ένα παραμύθι γοητευτικό, μαγικό και υπέροχο. 

Την εικονογράφηση του βιβλίου έκανε η Θέντα Μιμηλάκη μεταφέροντας μας στο όνειρα και στη φαντασία με μπόλικα χρώματα κι απλότητα που το κάνει ακόμα πιο σημαντικό. 

Για παιδιά από 5 χρονών

Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι, (Διασκευή : Λίνα Σωτηροπούλου)εικ :Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Μεταίχμιο

Το "Ημέρωμα της Στρίγγλας"  ή μήπως "Η Στρίγγλα που έγινε Αρνάκι" είναι κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και γράφτηκε στις αρχές του 1590. Πρόκειται για την  ιστορία του Πετρούκιου , ενός νέου από την Βερόνα, ο οποίος θέλει να παντρευτεί και το κάνει φυσικά την Κατερίνα, την κόρη του βασιλιά της Πάντοβα, που όλοι την θεωρούν γκρινιάρα και Στρίγκλα. Εκείνος είναι σίγουρος πως θα την εξημερώσει. Κι όλα αυτά είναι σε μια παράσταση θεάτρου σαν υπόθεση που βάζει μια μέρα ένας  λόρδος να παρακολουθήσει ένας μεθυσμένος, ο Λέρας και να δει πως πρέπει να φέρεται…. Το έργο καθρεφτίζει τις απόψεις της εποχής για το πως είναι η τέλεια σύζυγος. Ας μην ξεχνάμε πως γράφτηκε πριν από 428 χρόνια κι όμως εμπνέει, παίζεται σαν θεατρικό έργο και διαβάζεται ανελλιπώς.
Στη συγκεκριμένη του διασκευή συναντάμε και μαθαίνουμε τα παθήματα ενός μεθυσμένου, μιας γκρινιάρας γυναίκας και ενός πεισματάρη άνδρα που ξέρει να κερδίζει  και να μην χάνει ποτέ….
Η Λίνα Σωρηροπύλου έκανε μια καταπληκτική διασκευή στην υπέροχη κωμωδία του Σαίξπηρ κι έτσι τούτο το κλασσικό αριστούργημα είναι πια προσιτό σε πολύ μικρά παιδιά. Γραμμένο με ρίμα, καλογραμμένο θα έλεγα και με μοναδική προσέγγιση που κάνει κάθε παιδί να το αγαπήσει. Σαν παραμύθι μαγικό που θες να ξέρεις τι θα γίνει στο τέλος, αν τα πράγματα θα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο και αν η ιστορία εξελίχθη ομαλά. Ένα ποιητικό παραμύθι από την Λίνα λοιπόν που μας μεταφέρει σε παλαιοτέρα χρόνια, σε άλλες συνήθεις και έθιμα αλλά πάντα με χαρακτήρες ανθρώπων που τους συναντάμε και στις μέρες μας.

Εικονογραφημένο εξαιρετικά από την Σάντρα Ελευθερίου με μορφές που θυμίζουν το παρελθόν και μια εποχή που μας είναι ακόμα πιο μακρινή. 

Για παιδιά από 4 χρόνων…

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός…

Δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου 2018 στο Cretalive.gr :https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-95

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου