Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας….



Τα Παραμύθια του Σαββάτου ….Προτείνει και γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας….

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και σε ιστορίες διάσημων και μη γυναικών συγκεντρώθηκαν  βιβλία, μύθοι, βιογραφίες και αγαπημένα παραμύθια που έχουν σαν θέμα τους τη γυναίκα. Από την Μυθολογία, την ιστορία, τις τέχνες, τον αθλητισμό, την πολιτική, τη μόδα, την εκπαίδευση, τη λογοτεχνία, την ποίηση… Γυναίκες που αποτελούν παράδειγμα μια μίμηση για τη στάση ζωής, για τις εφευρέσεις τους και  για όλα όσα κατάφεραν σε εποχές δύσκολες, μακρινές σε μας αλλά ακόμα και σήμερα!
Πάθος, πείσμα, επιμονή, υπομονή και στόχοι που δεν παρέκλιναν πότε από την αρχική επιθυμία!
Μια λίστα με αγαπημένα βιβλία που ξεχωρίζουν και αξίζει να διαβάσουμε!

1.Η γυναίκα με τα χέρια από φως (εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση) Λίλη Λαμπρέλλη, εκδ. Πατάκης

«Eίμαι παραμυθού»…. γράφει στον πρόλογο του βιβλίου της η Λίλη Λαμπρέλλη. Ναι, είναι και μάλιστα από τις καλύτερες στο είδος της, για να μην πω …η καλύτερη. Είναι όμως και μοναδική συγγραφέας και  έφτιαξε μια συλλογή από ακούσματα παλιών καιρών με ιστορίες του κόσμου που μιλούν για την αιώνια σχέση των ζευγαριών. Και πιο πολύ για τη γυναικεία πλευρά των σχέσεων μιας κι εκείνη το πιστεύει  αυτό κι εμείς,  πως όλες οι γυναίκες έχουν χέρια από φως, αρκεί να το  καταλάβουν, να νοιώθουν, να θέλουν…
Παραμύθια λαών… Ιστορίες Ανθρώπων, « πνεύματα » για τους Αφρικανούς. Ιστορίες που κανείς δεν ξέρει από πού ξεκίνησαν , που και ποιος τις  ταξίδεψαν με τα χρόνια, τους αιώνες. Πως και που τα αφηγήθηκαν οι παραμυθάδες του κόσμου κι έφτασαν άραγε σε τι μορφή σε μας; Κι έχουν εκείνη τη σοφία των γήινων, των απλοϊκών σοφών που τους δώσανε αξία και τα πλούτισαν ακόμα πιο πολύ, όπου νόμιζαν πως χρειάζονταν.
Κι αφού τα λαϊκά παραμύθια είναι πλάσματα ζωντανά αφήστε τα να μπουν στη ζωή σας, μας προτρέπει η αγαπημένη Λίλη. Αφήσετε τις μεγάλες κουβέντες των απλών σοφών να φωλιάσουν μέσα σας, τις μικρές ιστορίες των ανεξήγητων, της αλήθειας, της παρηγοριάς της γλώσσας της πολύγραφης  και της ποίησης του κόσμου.

Κι είναι τα παραμύθια της συλλογής ξεχωριστά και πολύτιμα όλα τους. Κι όπως γίνεται συνήθως πάντα, έχουν κι αυτά τη δική τους δύναμη, ιστορία κι αποκούμπι .

Τρεις τρίχες λύκου είπε η μάγισσα, ζωντανού, θα ξαναφέρει τον άνδρα στην αγκάλη της γυναίκας. Θα νικήσουν το φόβο, το θυμό, την απελπισία, τον ήχο του πολέμου. Τρεις τρίχες, το θάρρος, η υπομονή  και η δύναμη της ψυχής και της αγάπης…
Η γυναίκα του Σοολυνλάν που έρχεται από τις στέπες της Σιβηρίας μιλεί για τη δύναμη μιας προδομένης γυναίκας από αγάπη…

Το χρυσοκόκκινο φίδι έρχεται από την Αφρική και τις συλλογές του μεγάλου δάσκαλου της Λίλης του Ανρί Γκουγκό και είναι ένα παραμύθι « κύκλος» ζωής – αγάπης – ύπαρξης – ζευγαρώματος…
Το όνομα, έχει την χάρη και την μουσική της Αιτής, της πατρίδας του και μιλάει για τη σημασία που  έχει η ταυτότητα, το είναι , η ονοματοδοσία, η αναγνώριση από τον άλλο…
Το μαγικό ταμπούρλο μας έρχεται από την Χώρα του πάγου , των Εσκιμώων κι έχει βαθιά ακουμπήσει  το νόημα της αναγέννησης από τις στάχτες, τα κόκκαλα, από το τίποτα…
Κι έρχεται εκείνο το παραμύθι για τη γυναίκα με τα χέρια από φως για να μιλήσει για τον εγωισμό, την αλαζονεία, την υπεροψία …την αγάπη. Να μιλήσει για τη « Φωτεινή» που έχει τη δύναμη θεού στα χέρια και την ψυχή σαν αγαπά, σα νοιάζεται , σαν γίνεται θυσία… Ίσαμε να την πληγώσει ο ίδιος άνθρωπος που λάτρεψε και να χαθεί ο ίδιος στο σκοτάδι… Εκείνη θα μείνει  πάντα με το φως στα χεριά γιατί η αγάπη δεν χάνεται ποτέ… Χαρίζεται μόνο και αλίμονο σε εκείνον που την παραμερίσει, δεν την δει, δεν νοιώσει…
Όσο για το τελευταίο παραμύθι, την  Σαλιλά, δύσκολο να μην κλάψεις, δύσκολο να μην νοιώσεις βαθιά τον πόνο, την μοναξιά, τη σιωπή και πάλι την αγάπη.
Παραμύθια για μεγάλους που τόσο τα ΄χουμε  ανάγκη. Ιστορίες μαγικές που αγκαλιάζουν την ψυχή που ΄χουν κάθαρση στα λόγια και στα κατασταλάγματα. Όπως όλα τα παραμύθια με ή χωρίς μαγικά, με ή χωρίς αφέντες ή βασιλιάδες, δράκους κι αερικά. Μα μήπως δεν τα κουβαλά ο καθένας μέσα του όλα τα στοιχειά κι όλα τα καλά που του χαρίζει η φύση; Τρόπο θέλει να ξεσκεπαστούν, να απλώσουν , να θεριέψουν …
Ο, τι και αν πω για τη Λίλη Λαμπρέλλη θα  είναι  λίγο. Λόγος που ρέει, εικόνες που μεταφέρουν την ψυχή σε άλλους κόσμους. Θα΄θελα μόνο να την ακούσω μια φορά να λέει  κάποιο απ΄αυτά  και ξέρω πως θα είναι καθηλωτικό.
Όταν θαυμάζεις πολύ έναν άνθρωπο  δεν μπορείς  σίγουρα να είσαι αντικειμενικός , όμως πραγματικά δεν βρήκα ούτε ένα ψεγάδι στη γραφή, ούτε μα παραφωνία στο λόγο. Όλα γραμμένα στρωτά, με ψυχή  και  αγάπη περισσή. Διαβάζεις τα μικρά βιβλία και θες να μην τελειώσουν ή τα ξαναρχίζεις πάλι κι ανακαλύπτεις ένα σωρό καινούργια πράγματα…

Σαν επίλογο θα  δανειστώ τα ίδια της τα λόγια : «…Το λοιπόν, τέρμα οι συστάσεις και αρχή των παραμυθιών. Βούβες κι όλα αυτιά! Καλησπέρα της Αφεντιάς σας!»

Για μεγάλους και παιδιά…

2.Έϊντα Τουϊστ, η επιστήμονας, Άντρια Μπέιτι, εικ: Ντέϊβιντι Ρόμπερτς, εκδ. Ψυχογιός

(Γιατί τα τριαντάφυλλα είναι γεμάτα πράγματα που αγκυλώνουν; Γιατί βαθιά μέσα στη μύτη σου τρίχες ξεφυτρώνουν; 
Το κεφάλι της Έιντα Τουίστ ξεχειλίζει από ερωτήσεις. Όπως και οι συμμαθητές της, ο Ίγκι και η Ρόζι, έτσι και η Έιντα έχει ανεξάντλητη περιέργεια. Αλλά όταν το παρακάνει με τις διερευνητικές αποστολές και τα περίπλοκα επιστημονικά της πειράματα, οι εξουθενωμένοι γονείς της την αναγκάζουν να καθίσει στην Καρέκλα της Σκέψης. Θα καταφέρει άραγε η πολλή σκέψη να αλλάξει της Έιντα τα μυαλά; Η Άντρια Μπέιτι και ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς βάζουν τα δυνατά τους και, συνδυάζοντας ευφάνταστο κείμενο και υπέροχες εικόνες, εμπνέουν τους μικρούς αναγνώστες, ώστε να κυνηγήσουν ό,τι τους παθιάζει. )Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου…

3.Ρόζι Βιβιάρ, Η Μηχανικός, Άντρια Μπέιτι, εικ: Ντέϊβιντι Ρόμπερτς, εκδ. Ψυχογιός

Η ιστορία αυτή μιλάει για τη Ρόζι Ριβίαρ, τη νέα που ονειρευόταν να γίνει μηχανικός σπουδαία. Εκεί που κάποιοι άνθρωποι βλέπουν σκουπίδια, η Ρόζι βλέπει έμπνευση. Τις νύχτες που βρίσκεται μόνη, στη σοφίτα της, η ντροπαλή Ρόζι φτιάχνει σπουδαίες κατασκευές από μικροπράγματα. Αυτόματους πωλητές χοτ ντογκ, παντελόνια γεμάτα αέριο ήλιο, καπέλα από τυρί που διώχνουν τους πύθωνες: τα μαραφέτια της Ρόζι θα προκαλούσαν κατάπληξη – αν άφηνε τους ανθρώπους να τα δουν.
Αλλά τα κρύβει κάτω από το κρεβάτι της επειδή φοβάται την αποτυχία. Μέχρι που έρχεται επίσκεψη η θεία της η Ρόουζ, η οποία της δείχνει ότι μια πανωλεθρία δεν αποτελεί λόγο για να αποθαρρυνθείς∙ αντίθετα είναι λόγος για να γιορτάσεις.
Η Άντρια Μπέιτι και ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς σκαρφίστηκαν μια συναρπαστική, πανέξυπνη ιστορία, που μιλάει για την επιμονή με την οποία πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου…)

4. Δικαίωμα στη μάθηση, Ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, Rebecca LangstonGeorge,εικ: Janna Bock, εκδ. Λιβάνη

H ιστορία ενός κοριτσιού που έγινε σύμβολο Ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο, που συγκίνησε, που αγαπήθηκε και που εμπνέει χιλιάδες άλλα παιδιά ώστε να μην σταματήσουν ποτέ να πιστεύουν σε ιδέες, ιδανικά, στα δικαιώματα που έχουν, στην ισότητα, τις διακρίσεις και στα μη παράλογα τούτου του κόσμου.
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1997 στη μικρή πόλη  Μινγκόρα Πακιστάν, στην κοιλάδα Σουάτ. Ζούσε με την οικογένεια της και πήγαινε από μικρή στο σχολειό που διεύθυνε ο πατέρας της. Οι Ταλιμπάν, που είχαν πάρει την εξουσία στην κοιλάδας Σουάτ εμπόδιζαν τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, κάτι που η μικρή Μαλάλα δεν μπορούσε να καταλάβει. Στα 11 της χρόνια, η μικρή Μαλάλα μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τη σημασία που είχε η εκπαίδευση στα κορίτσια. Παρά τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα των Ταλιμπάν η ίδια συνέχισε να λέει ανοιχτά τη γνώμη της. Το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου 2012, κι ενώ επέστρεφε από το σχολείο στο σπίτι της με το σχολικό λεωφορείο, ένας στρατιώτης των Ταλιμπάν την πυροβόλησε. Η σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι και το λαιμό της, μέχρι τον ώμο της. Νοσηλεύτηκε σε πολλά νοσοκομεία μέχρι που έφτασε τελικά στο Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας όπου και ζει ακόμα σήμερα, μαζί με την οικογένειά της.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για τη γενναιότητά όπως το Διεθνές Παιδικό βραβείο για τη Ειρήνη (δεύτερη θέση). Το πακιστανό Εθνικό Νεανικό Βραβείο για την Ειρήνη, το Διεθνές Αναμνηστικό Βραβείο Μητέρα Τερέζα, το Βραβείο Ρώμης για την Ειρήνη και το 2014 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση. Συνεχίζει να μάχεται και να αναρρώνει…
Κι όπως είπε η ίδια στην απονομή του Βραβείου Νόμπελ: « Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»

Μην το ξεχνάτε αυτό ποτέ…
Για παιδιά από 9 χρονών…

5.Γνωρίζω την Μυθολογία, ο Πάρις και η Ωραία Ελένη, Ιωάννα Μπαμπέτα, εικ: Θάνος Τσίλης, εκδ. Μίνωας

Όλα ξεκίνησαν από τον θυμό της Έριδας της θεάς της ζήλεια και της Διχόνοιας που δεν καλέστηκε στο γάμο της Θέτιδας και του Πελίας στο Πήλιο. Ο θυμός και η κακία της, έφεραν το ολόχρυσο μήλο στο γαμήλιο τραπέζι  των Θεών του Ολύμπου, που ΄χε πάνω του χαραγμένη τη φράση στην ομορφότερη.  Άρχισαν τότε οι αντιζηλίες και οι μικροκαβγάδες κι οι τρεις θεές που διεκδικούσαν το τίτλο της πιο Όμορφης, Αθηνά, Ήρα και Αφροδίτη άρχισαν να λογομαχούν. Ο Δίας, σαν κριτής έβαλε τον Ερμή να βάλει στο παιχνίδι των Θεών τον Πάρη , ο οποίος στη αρχή δεν ήξερε πως να φερθεί. Ο Πάρης  έχει κι αυτός την ιστορία του, που εξ αιτίας της έγινε αγαπητός στον Δία. Τούτη τη φορά , μπερδεμένος για τα χαρίσματα που του προσφέρθηκαν αβίαστα, δέχτηκε να πληγωθεί από τα βέλη του έρωτα κι έτσι έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη, τη θεά της Ομορφιάς , υποκύπτοντας στον πειρασμό πως θα του γνώριζε την πιο όμορφη γυναίκα να αγαπήσει.  Κι εδώ αρχίζει η ιστορία της Ελένης, της ομορφότερης θνητής που αν κι είχε για άνδρα της τον Μενέλαο , το βασιλιά της Σπάρτης , ένοιωσε έρωτα για τον Πάρη από την πρώτη ματιά. Έτσι ξεκίνησαν όλα ακόμα κι ένας πόλεμος που ονομάστηκε Τρωικός και κράτησε χρόνια πολλά και …καταστροφικά.
Η μυθολογία και τα μεγάλα αφηγήματα τα της για πολύ μικρούς αναγνώστες. Με τη λιτή, αγαπημένη και καλογραμμένη γραφή  της Ιωάννας Μπαμπέτα , τα μικρά απιδιά αρχίζουν να μπαίνουν στον θαυμαστό και πλούσιο κόσμο της Μυθολογίας μας. Λόγια απλά, κατανοητά ξαναγράφουν την «ιστορία» που μέσα σε δέκα λεπτά πλημμυρίζει εικόνες και φαντασία κάθε μικρό Αναγνώστη.

Η εικονογράφηση είναι του Θάνου Τσίλη και το βιβλίο είναι το 6 της σειράς: Γνωρίζω την Μυθολογία από τις εκδόσεις Μίνωας!

Για παιδιά από 4 χρόνων…

6. Είμαι η Αφροδίτη, Κώστας Πούλος, εικ: Σοφία Παπαδοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο

Με την επιγραφή «Τη Καλλίστη» που θα πει στην πιο όμορφη , πάνω σε ένα χρυσό  μήλο , δόθηκε ο τίτλος της ωραιότερης στην Θεά Αφροδίτη, του έρωτα , της ομορφιάς, της ζωής. Νίκησε το χάρισμα τούτο τη σοφία  και τη γενναιότητα κι έμπλεξε τον Πάρη στην πιο τρανή ιστορία της Μυθολογίας. Να ερωτευθεί  την Ελένη και να΄ναι αφορμή για αυτό ένας πόλεμος που κράτησε πάνω από 10 χρόνια. Κι η Αφροδίτη που ήταν κόρη του Δία και της Διώνης, γεννημένη στον αφρό των κυμάτων της θάλασσας, καμάρωνε παρέα με τον φτερωτό θεό τα κατορθώματα  της. Γυναίκα το Ήφαιστου την έταξε ο Δίας κι εκείνη δέχτηκε αλλά ο έρωτας της χτύπησε  κι  εκείνης τα δυνατά του βέλη στην καρδιά και τη σημάδεψε άλλος θεός, εκείνος του Πολέμου ο Άρης. …
Σε πρώτο πρόσωπο γραμμένη η βιογραφία της Αφροδίτης της θέας της ομορφιάς και του έρωτα δια χειρός Κώστα Πούλου. Υπέροχη περιγραφή, ζωντανή  που …ερωτεύεσαι κι εσύ από την πρώτη της σελίδα. Στοιχεία της μυθολογίας, της ζωής και της τέχνης. Μια Αφροδίτη που « Διηγείται» όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας νέος, μικρός αναγνώστης. Ένα βιβλίο καλογραμμένο, ένα ακόμα μυθολογικό παραμύθι ξεχωριστό. Η αφήγηση  του συγγραφέα συναρπαστική. Συνεχόμενη ροή λόγου σε μια χιλιοειπωμένη  ιστορία που την κάνει αλλιώτικη και μοναδική το ύφος και η γραφή του Κώστα Πούλου. Εκπληκτικό το δέσιμο της ιστορίας με την ύπαρξη του αγάλματος  της Αφροδίτης της Μήλου στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Να μην ξεχνάμε …να μαθαίνουμε!
Εικονογραφημένο  από την Σοφία Παπαδοπούλου με εικόνες που μοιάζουν να βγήκαν από μουσείο και με εκπαιδευτικές δραστηριότητες από την Μαρία Γονιδάκη για παιδιά από 6 χρόνων….


7.Ιστορίες για Ατρόμητα κορίτσια, 40 μοναδικές ελληνίδες, Κατερίνα Σχινά, εκδ. Παπαδόπουλος
Εικονογράφοι: Μυρτώ Δεληβοριά,Σάντρα Ελευθερίου,Κώστας Θεοχάρης,Μιχάλης Καζάζης,Ναταλία Καπατσούλια,Μάρια Μπαχά,Πέτρος Μπουλούμπασης,Νέαρχος Ντάσκας,Αχιλλέας Ραζής,Ίρις Σαμαρτζή,Ντανιέλα Σταματιάδη,Μαργαρίτα Τζαννέτου,Φωτεινή Τίκκου,Σοφία Τουλιάτου,Κατερίνα Χαδουλού
Δεν υπάρχουν δυσκολίες όταν θέλεις κάτι με όλη σου την καρδιά.Δεν υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορείς να ξεπεράσεις όταν λαχταράς να γίνεις η καλύτερη σ’ αυτό που αγαπάς.
Οι ιστορίες σαράντα μοναδικών Ελληνίδων που αψήφησαν τις δυσκολίες, δείχνουν και σε σένα τον δρόμο.
Μη δειλιάζεις, μη συμβιβάζεσαι. Δείξε τόλμη και αφοσίωση σ’ έναν σκοπό και θα τα καταφέρεις. Σαράντα συναρπαστικές ιστορίες για πραγματικά ατρόμητα κορίτσια .(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Διαβάστε ένα μικρό  απόσπασμα εδώ : http://www.epbooks.gr/datafiles//ISTORIES%20GIA%20ATROMHTA%20KORITSIA%201o%20kefalaio.pdf
 
8. Ιστορίες της Καληνύχτας  για επαναστάτριες, Έλενα Φαβίλι – Φραντσέσκα Καβάλο, εκδ. Ψυχογιός

Το βιβλίο Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες δίνει νέο περιεχόμενο στα παραμύθια, εμπνέοντας τα κορίτσια με τις ιστορίες 100 ηρωικών γυναικών, από τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τη Σερένα Ουίλιαμς….
Εικονογραφημένο από 60 γυναίκες εικονογράφους από κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι το βιβλίο που έχει λάβει τις περισσότερες χορηγίες στην ιστορία της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).
Μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες, έχουν εκδοθεί 500 χιλιάδες αντίτυπα παγκοσμίως!

Δείτε εδώ ένα βίντεο : https://www.youtube.com/watch?time_continue=120&v=M7eiMGufx50
Για παιδιά από 7 χρόνων!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι Νηπιαγωγός


Δείτε το Video από την παρουσίαση στην εκπομπή Καλό Μεσημέρι στο ΚΡΗΤΗ Tv την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 με την Ιωάννα Μαλέσκου, τον Στέλιο Ζερβό και την Ελένη Μπετεινάκη : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου