Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Γιατί όλα τα παιδιά στο κόσμο θα έπρεπε να μην ζουν με εκείνα τα …δεν που πληγώνουν!Τα « Παραμύθια του Σαββάτου» …γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Παραμύθια για μικρούς και για μεγάλους. Ιστορίες φανταστικές που γεννήθηκαν πριν εκατοντάδες χρόνια, έγιναν μουσική και  συνεχίζουν να μαγεύουν ακόμα και στις μέρες μας. Μόνο που η μαγεία τους χάνεται για λίγο σαν νοιώσει κάποιος την μοναξιά, τη λύπη, την απογοήτευση. Για το μοίρασμα που πάντα δημιουργεί φιλίες και αξέχαστες στιγμές. Για όλα εκείνα τα …δεν της ζωής που παγώνουν την ψυχή. Που έχουν μόνο ένα γιατρικό και δεν κοστίζει απολύτως τίποτα. Που ΄χουν μπροστάρη τους το χαμόγελο, την αγάπη, τη ζεστασιά και την ελπίδα. Γιατί όλα τα παιδιά στο κόσμο θα έπρεπε να μην ζουν  με εκείνα τα …δεν που πληγώνουν!

Δε σου το δίνω, Μαριλίτα Χατζημποντόζη, εικ:Γιώργος Σγουρός, εκδ. Ψυχογιός

Μια ιστορία αποκλειστικά για μικρά παιδιά ή για μεγάλα που ακόμα δεν έχουν μάθει πως το παιχνίδι όταν το μοιράζεσαι με άλλους είναι πάντα καλύτερο και πιο διασκεδαστικό. Ο Φρίξος είναι ένα πολικό αρκουδάκι που ό, τι έχει και δεν έχει σε παιχνίδι το θέλει μόνο δικό του. Ακόμα κι όταν η φίλη του η Ασπρούλα  απλά ακούμπησε το πάζλ του κρυμμένου θησαυρού του εκείνος θύμωσε και δεν την άφησε καθόλου να παίξει. Όταν παίρνει για δώρο γενεθλίων από τον μπαμπά του ένα έλκηθρο αποφασίζει να ανέβει στο βουνό και να πάρει μέρος σε ελκηθροδρομίες. Το έλκηθρο του που δεν θέλει να το μοιραστεί με κανέναν μια στιγμή που σκοντάφτει και πέφτει, γίνεται κομμάτια. Η Ασπρούλα όμως δεν θα τον αφήσει να είναι στενοχωρημένος και του δίνει το δικό της. Αυτό θα είναι το πιο σπουδαίο και σημαντικό μάθημα για τον Φρίξο που επιτέλους αρχίζει να καταλαβαίνει την μεγάλη αξία που έχει να μοιράζεσαι πράγματι και …παιχνίδια με φίλους!
Μια ολοκαίνουργια ιστορία της Μαριλίτας Χατζημποντόζη, για την αξία των φίλων, της συμπεριφοράς μας, του μοιράσματος και της μοναξιάς που προκαλείται  όταν κάποιος θέλει τα πάντα μόνο για τον εαυτό του. Ένα βιβλίο με εξαιρετική εικονογράφηση από τον Γιώργο Σγουρό, ειδικά φτιαγμένη για πολύ μικρά παιδιά. Μια ιστορία – δίδαγμα  για όλα τα παιδιά που συνήθως δεν θέλουν να δίνουν τα δικά τους πράγματα αλλά και για εκείνα που με χαρά προσφέρουν στους άλλους,  γνωρίζοντας πως πάντα το παιχνίδι είναι πιο διασκεδαστικό όταν παίζουν πολλοί μαζί παρά καθένας μόνος του.
Ένα βιβλίο για την φιλία, τον εγωισμό, την συνεργασία και το μοίρασμα…

Για παιδιά από 2 ετών…

Δεν, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Έφη Λαδά, εκδ. Πατάκης

Δεν…Μια λέξη με τρία γράμματα, λένε τα παιδιά, μια μόνο συλλαβή που μέσα στης κρύβει θυμό, απογοήτευση, λύπη,μοναξιά  και χαμένα όνειρα.
Μια ιστορία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, το δεύτερο βιβλίο μιας τριλογίας, όπως λέει ο ίδιος, για εκείνα τα παιδιά που δεν τα έχουν όλα. Για εκείνα τα παιδιά που θέλουν αλλά δεν μπορούν να έχουν κάτι από αυτά που οι περισσότεροι από μας θεωρούμε δεδομένα.. .Που προσπαθούν αλλά δεν τα καταφέρνουν. Που ονειρεύονται πιασμένα μόνο από τον χαρταετό των ονείρων  τους. Εκείνον τον   χαρταετό που κουβάλα στην ουρά του χαρά, φίλους, αγάπη, ψυχή, ομορφιά, ελευθερία και εκατοντάδες ναι… Γιατί στ΄ αλήθεια υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν σπίτι, που δεν έχουν το δικό τους καταφύγιο. Παιδιά που δεν έχουν γιορτές στη ζωή τους, παραμύθια να διαβάσουν, παιχνίδια να παίξουν.
Ναι , υπάρχουν πολλά …δεν στη ζωή πολλών. Όχι τα δεν που απαγορεύονται αλλά τα δεν που είναι εκεί γιατί κάποιοι τους στέρησαν τη χαρά.  Ακόμα και τη γνώση και τα ταξίδια και το φαγητό κάποια δεν έχουν γιατί η ζωή στάθηκε σκληρή μαζί τους …
Κι όλα αυτά τα δεν μπορούν μόνο με ένα τρόπο να χαθούν, να εξαφανιστούν, να γίνουν θάρρος, δύναμη  και ζωή. Όταν κανένας  δεν θα το βάλει κάτω, θα αρχίσει ή θα συνεχίσει να προσπαθεί, θα παλεύει , θα ελπίζει και θα μάχεται για ένα καλύτερο αύριο. Για την ελπίδα που ΔΕΝ πεθαίνει ποτέ , για τους φίλους που είναι πολύτιμοι και σβήνουν εκείνα τα δεν που μας κουράζουν, που μας απογοητεύουν  και μας πικραίνουν.
Μοναδικό το «Δεν» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Μια ιστορία γεμάτη αγάπη κι αισιοδοξία κι ας δείχνει τόσο έντονα τη μοναξιά και την πίκρα ενός παιδιού στη αρχή της. Μια ιστορία που σε κάνει να αναρωτηθείς για τα δικά σου δεν … για τις μικρές καθημερινές νίκες ή ήττες σου. Μια ιστορία για τις λέξεις που κάνουν τη ζωή να ονειρεύεται, τον κόσμο μα σαν είναι καλύτερος και τη φιλία που έιανι ότι πιο πολύτιμο μπορεί να έχει κάποιος στη ζωή του. Μια ιστορία για τα χαμόγελα της ψυχής που δεν κοστίζουν αλλά γεννιούνται μόλις πάψουν να υπάρχουν τα …δεν! Μια ιστορία για όλα τα παιδιά του κόσμου που δεν γεννήθηκαν για να ζουν μόνα, δυστυχισμένα και χωρίς τουλάχιστον τα απαραίτητα για τη ζωή τους πράγματα.
Μια ιστορία που εικονογραφεί ανεπανάληπτα η Έφη Λαδά. Το κλουβί που έχει μέσα του το σπίτι, τον ουρανό και την πεταλούδα είναι η σύλληψη της αδικίας, της φυλακής, της ομορφιάς που δεν πρέπει να κλείνεται σε κανένα στεγανό. Κάθε σελίδα ένα έργο τέχνης, κάθε λέξη του Βαγγέλη Ηλιόπουλου μια νότα πάνω στην ψυχή τους καθενός μας.
Μια ιστορία όχι μόνο για παιδιά μα  για όλους τους μεγάλους που στερούν κι αφήνουν τα δεν …ελεύθερα!

Ο Μαγικός αυλός, Γιούλα Μιχαήλ,εικ: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Διάπλαση

O Μαγικός Αυλός, είναι γερμανική όπερα σε δύο πράξεις του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, σε λιμπρέτο του Εμάνουελ Σικανέντερ . Ένα έργο του μεγάλου συνθέτη γραμμένο στη μορφή του γερμανικού ζίνγκσπιλ που  συντέθηκε το 1791, κατά το τελευταίο έτος ζωής του Μότσαρτ. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 30 Σεπτεμβρίου 1791 στο θέατρο του Βάιντεν (Theater auf der Weiden), στη Βιέννη, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Και….αυτό είναι  το νέο βιβλίο της Γιούλας Μιχαήλ που έχει διασκευαστεί για μικρά παιδιά. Μια ακόμα τολμηρή γραφή σε έργα γνωστά, κλασσικά και αριστουργηματικά που  μέχρι πριν κάμποσο καιρό ήταν προνόμιο μόνο των μεγάλων να τα απολαμβάνουν. Τώρα πια όπερα για παιδιά με απλές έννοιες αλλά όχι απλοϊκές μπαίνουν στην ψυχή και το μυαλό τους κι έτσι γίνονται  γνώστες πια μεγάλων συνθετών, των έργων τους και των ιδεών τους. Η συγκεκριμένη διασκευή και γραφή ζωντανεύει  και αναδεικνύει  έντονα όλο το παραμύθι του Σικανέντερ με τις δοκιμασίες, το θάρρος, την τόλμη και υμνεί την αγάπη. Την αγάπη που νικάει κάθε εμπόδιο και τη δύναμη της μουσικής που ημερεύει ακόμα και τα πιο «άγρια θηρία». Ο Παπαγκένο παίρνει σάρκα και οστά και μαζί του η Βασίλισσα της Νύχτας, ο τύραννος Ζαράστρο, ο Ταμίνο και η Παμίνα όχι μόνο από το ζωντάνεμα τους στα γραφούμενα της Γιούλας Μιχαήλ αλλά και από τις  εκπληκτικές μορφές που τους έχει αποδώσει η Ναταλία Καπατσούλια. Οι εικόνες του βιβλίου έξοχες, με έντονο χρωματισμό και μορφές που μένουν στη μνήμη των παιδιών.
Τέλος  ακούγοντας το παραμύθι από την ίδια τη συγγραφέα και τα τραγούδια και τη μουσική στο cd που συνοδεύει το βιβλίο, τα παιδιά  έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη για το είδος αυτό της μουσικής και την υπόθεση της ιστορίας του μουσικού αυτού έργου.
Αγάπη λοιπόν το θέμα της ιστορίας, τόλμη, δοκιμασίες και μουσική. Μαγεία οπωσδήποτε όπως σε όλα τα κλασικά παραμύθια , δάση , κάστρα, σπηλιές κι ένα σωρό τοποθεσίες που ξετυλίγονται στην ιστορία. Ένα παραμύθι που επίσης ακουμπά πολύ τη σχέση της φιλίας και τη αιώνια διαμάχη για την επικράτηση του καλού ή του κακού.

Για παιδιά από 6 χρονών…  

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 11 Μαρτίου 2017  :http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου