Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Τα παραμύθια του Σαββάτου...

...Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*


Πλησιάζουν Χριστούγεννα. Μέρες χαράς και γιορτής. Μέρες γεμάτες μυρωδιές που χαράσσονται ανεξίτηλα στις παιδικές ψυχές και δημιουργούν μοναδικές αναμνήσεις. Μέρες χαράς, αγάπης, αλληλεγγύης και …γλυκών. Ποιος δεν γνωρίζει το πιο διάσημο γλύκισμα των ημερών, τον …κουραμπιέ. Κι όμως έχει μια διαφορετική αποστολή τούτα τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που όλοι αδημονούν να έρθουν, ακόμα και τα μικρά ζωάκια του δάσους.Κι όσο για τα παιδιά, έχει φροντίσει για αυτά, ένας σπουδαίος συγγραφέας να τους μάθει την ιστορία της γέννησης του Χριστού με πολύ ιδιαίτερο τρόπο… Αγάπη και χαρά είναι το νόημα των ημερών και τα παραμύθια που λένε πάντα την αλήθεια μας τα προσφέρουν και τα δύο αυτά πολύτιμα  « υλικά »…απλόχερα!

Μια ζαχαρένια συνταγή, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, εικ :Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Ιανός

Έχετε ακούσει για τον διάσημο ζαχαροπλάστη Ρένο Ζαχαρένιο; Ζει ψηλά στον ουρανό πίσω από ένα σύννεφο που έχει το σχήμα ενός καλοθρεμμένου ελέφαντα. Το εργαστήρι του είναι μοναδικό για έναν και βασικό λόγο, τις λιχουδιές του, που τις αγαπούν όλοι σχεδόν οι ήρωες των παραμυθιών.Την  φετινή χρονιά όμως ο Ρένος σκέφτεται να αλλάξει τις συνταγές του και να φτιάξει κάτι να το χαρίσει στους ανθρώπους. Κι έτσι ψάχνοντας ανακαλύπτει μια παλιά συνταγή, από το βιβλίο του με αριθμό σελίδας 365. Ναι λοιπόν, θα έφτιαχνε για ολόκληρο τον κόσμο κουραμπιέδες με ζάχαρη χαχανη! Αυτή η συνταγή είχε τα πιο παράξενα και πολύτιμα υλικά, μα και ένα μικρό μυστικό που θα εκανε τους κουραμπιέδες του μοναδικούς. Για βοηθούς του έχει ολόκληρη στρατιά από σύννεφα. Όλα έπρεπε να ετοιμαστούν πολύ γρήγορα, πριν ξημερώσει η πρωτοχρονιά. Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος λοιπόν, οι κουραμπιέδες ήταν έτοιμοι, ήθελαν μόνο τη ζάχαρή τους. Τότε ανέλαβαν δράση ο Άνεμος και ένα πανέξυπνο μικρό σύννεφο που είχε κάνει μια σπουδαία εφεύρεση και στις 23.59 ακριβώς όλη η πλάση γέμισε με μικρούς κουραμπιέδες και …χιόνια! Αν κάποιος  παρατηρούσε λίγο πιο προσεκτικά τους λευκούς κουραμπιέδες ίσως να καταλάβαινε το μικρό μυστικό του Ρένου του Ζαχαρένιου!
Μια υπέροχη  πρωτοχρονιάτικη – χειμωνιάτικη και πρωτότυπη ιστορία της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου. Ένα παραμύθι μαγικό, όπως κι εκείνη η τελευταία νύχτα του χρόνου, γεμάτο με όλα εκείνα τα υλικά που χρειάζονται για να ξεκινήσει αισιόδοξα η νέα χρονιά. Μια ιστορία για την αγάπη , την φιλία, το όνειρο και την αλληλεγγύη. Κι ακόμα  για εκείνους τους αφανείς ήρωες που συχνά μας βοηθούν και στη ζωή μας συμβαίνουν θαύματα. Μια ιστορία που αγκάλιασαν μοναδικά οι εικόνες της Σάντρας Ελευθερίου που γέμισαν με χρώμα, ζωντάνια και ψυχή τον ίδιο τον Ρένο και τους κουραμπιέδες του.
Μια ιστορία θαυμαστή, όπως κι εκείνη η βραδιά η τελευταία της χρονιάς, που μας γεμίζει όνειρα, ελπίδα, προσφορά και αγάπη.
Χριστούγεννα είναι, ένα κουραμπιέ θα τον φάμε και γιατί όχι ας διαβάσουμε και ένα παραμύθι με τον σπουδαίο αυτόν πρωταγωνιστή των ημερών. Ίσως να νοιώσουμε κι εμείς το …θαύμα!

Για παιδιά από 5 ετών!

Περιμένοντας τον Αϊ Βασίλη, Steve Metzger, εκδόσεις Ψυχογιός

Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς. Και  Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά που περιμένουν με αγωνία τον Άγιο Βασίλη. Στο δάσος οι ετοιμασίες σχεδόν κορυφώνονται. Τα ζώα θέλουν κι εκείνα να τον δουν, θέλουν κι αυτά να πάρουν μέρος στην μεγάλη βραδιά. Συζητούν  μεταξύ τους και αγωνιούν αν θα πάρουν δώρα. Ο ασβός είναι σχεδόν σίγουρος πως δεν θα έρθει σε αυτά ο Άγιος Βασίλης. Επιμένει πως δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή τους. Ο Αρκούδος, όμως, έχει ένα σχέδιο. Εκείνος πιστεύει, και δεν το βάζει κάτω. Και αφού στολίσουν ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δέντρο, περιμένουν να δουν αν τούτη η μαγική βραδιά φτάσει μέχρι τον δικό τους τόπο.
Ένα πολύ τρυφερό παραμύθι για την φιλία, την αλληλεγγύη και την πίστη. Την πίστη στα όνειρα και τις ιδέες και την επιμονή στον στόχο που βάζει κάποιος στη ζωή του. Μια πρωτοχρονιάτικη ιστορία με απίθανες εικόνες που μαγεύουν τα μικρά παιδιά. Μια ιστορία κατάλληλη και για τους πιο λιλιπούτειους  φίλους των παραμυθιών, που θα τα κάνει να κατανοήσουν περισσότερο το νόημα της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης στον εαυτό τους!

Για παιδιά από 2 ετών!

Η γέννηση του Χριστού, Φίλιππος Μανδηλαράς, εικ  :Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Παπαδόπουλος

Την ιστορία της γέννησης του Χριστού την γνωρίζουμε όλοι σχεδόν οι άνθρωποι που πιστεύουν σ αυτόν. Τα μικρά παιδιά όμως δεν είναι σίγουρο πως κατέχουν τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές απόψεις. Έτσι για μία ακόμη φορά ο Φίλιππος Μανδηλαράς με τον μοναδικό του τρόπο εισάγει με στοίχους όπου χρειάζεται , με διαλόγους και απλό κείμενο αλλού, την ιστορία της ζωής του Χριστού από την ημέρα της σύλληψης του με την αναγγελία του Γαβριήλ στη Μαρία, μέχρι τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Μια ιστορία των …Χριστουγέννων που εικονογράφησε η Ναταλία Καπατσούλια. Μορφές « μοντέρνες » αλλά  που μας παραπέμπουν δυο χιλιάδες χρόνια πίσω και  την ζωντάνια των …ματιών τους μεταφέρουν το μήνυμα της πιο χαρμόσυνης είδησης στα παιδιά. 

Για παιδιά από 4 χρονών!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου