Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Τα παραμύθια του Σαββάτου...



…γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα κι όλος ο κόσμος αρχίζει να γεμίζει με χρώματα διαφορετικά, με μυρωδιές, με ελπίδες και όνειρα. Ο Δεκέμβριος είπαμε πως είναι ο πατέρας των παραμυθιών και τούτο το διάστημα όλη η πλάση γεμίζει με εκείνη τη μαγική σκόνη που μπορεί να μοιάζει σαν ζάχαρη άχνη, έχει όμως μέσα της τους μικρούς κρυστάλλους της φαντασίας. Βάλτε λοιπόν κι εσείς τα γιορτινά σας, οπλιστείτε με χαρά και απολαύστε μαζί με τους μικρούς μας φίλους τις πιο όμορφες ιστορίες. Χρόνος υπάρχει ειδικά τις μέρες των διακοπών, διάθεση θέλει, και τότε ένα σωρό μικρά αστεράκια μπορεί και να φωτίσουν τον ουρανό των μεγάλων. Διαβάστε όσα πιο πολλά παραμύθια μπορείτε για σας και τα παιδιά σας και νοιώστε τη δύναμη και τη μαγεία τους…

Όνειρο γλυκό …σαν κουραμπιές, Εύα Κασιάρου, εικ: Γεωργία Στύλου, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Ήρθαν τα Χριστούγεννα λοιπόν και  ποιοι άλλοι  θα μπορούσαν  να είναι οι πρωταγωνιστές των ημερών. Ένα πολυαγαπημένο γλυκό πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και ένα τάρανδος που συμβολίζει μαζί με τον Άγιο Βασίλη τον ερχομό της χαράς και των  δώρων. Μια ιστορία διαφορετική, γεμάτη με ανθρώπινα προβλήματα κι ας είναι ήρωας του ένα …ζώο. Μια ιστορία που  έχει όλη την αύρα και την μαγεία των παλιών παραμυθιών που καταφέρνει να συγκινήσει, να κάνει τα παιδιά να αναρωτηθούν πως ακόμα και στη χώρα της φαντασίας δεν μπορούν όλα τα πράγματα να …συμβούν. Πως η καλή νεράιδα ίσως να μην έχει ένα μαγικό ραβδί και να μεταμορφώνει πάντα, τα πάντα, ακόμα και στις ιστορίες.
Το βιβλίο της Εύας Κασιάρου είναι  ένα υπέροχο βιογραφικό σημείωμα, αναλυτικότατο για την μικρή Αλίσια. Έναν τάρανδο με πολλά και παράξενα προσόντα, που μας αυτοσυστήνεται. Μια υπέροχη περιγραφή του εαυτού της κάνει η Αλίσια, γεμάτη χιούμορ, σοφία, αλήθειες και μηνύματα. Ψάχνει να βρει δουλειά, τι σύγχρονο και αιώνιο θέμα και αυτό; Και αφού ζει στην τούνδρα της Ρωσίας τι καλύτερο να στείλει το γράμμα της στον Αϊ Βασίλη, ζητώντας του αν μπορεί να γίνει ένας από τους ταράνδους του έλκηθρού του ή ακόμα και ο οδηγός του. Στο βιογραφικό της γράφει τα πάντα. Παραδέχεται πως δεν είναι τόσο καλή στα μαθήματα, ούτε τακτική. Έχει λίγα κιλά παραπάνω και δεν ντρέπεται να το πει κι ίσως αυτό να της δυσκολεύει λίγο τη ζωή. Για όλα φταίνε  τα αγαπημένα της γλυκά, οι κουραμπιέδες που ξέρει μια υπέροχη συνταγή να τους φτιάχνει και που συνήθως τρώει τους μισούς. Αυτοσαρκάζεται πολύ και ίσως για πρώτη φορά κάποιος δεν έχει πρόβλημα  με το παχουλό σώμα του. Ακόμα κι αν πρέπει να αντιμετωπίσει κοροϊδίες και πειράγματα από άλλους. Το όνειρο της Αλίσιας που είναι  τόσο γλυκό σαν κουραμπιές δεν θα γίνει πραγματικότητα φέτος, όμως επειδή η ζωή είναι ωραία και επειδή στα παραμύθια συμβαίνουν και θαύματα, ίσως  να ήταν μια ευκαιρία τούτο το γράμμα που έφτασε με καθυστέρηση στον Άγιο Βασίλη, να απαλλαγεί από όλους τους περίεργους τάρανδους προς το παρόν και του χρόνου που θα έχει μαζέψει τα …βιβλία της από την πλάτη του κόκορα και στρωθεί καλύτερα στο διάβασμα να είναι πιο τυχερή. Αν και οι παραμυθένιες πληροφορίες της Εύας λένε πως ήδη όλα έχουν πάρει το δρόμο τους, η Αλίσια μόνο δεν το ξέρει.
Εικονογράφηση που θυμίζει ρετρό παιδική χριστουγεννιάτικη ταινία από την Γεωργία Στύλλου. Ιστορία που σε κάνει να σκεφτείς, γεμάτη συναισθήματα και αναθεωρήσεις. Για την διαφορετικότητα, για τις απόψεις, για την δύναμη του εαυτού σου να πολεμά τις αρνητικές καταστάσεις και πάνω απ’ όλα μια ιστορία τρυφερή και  με πολύ  χιούμορ.
Για περισσότερες πληροφορίες  : http://kokkiniklostibooks.gr/book.php?id=562f89b7d00e7 

Για παιδιά από 4 ετών!

Ένα δέντρο, μια φορά, Ευγένιος Τριβιζάς (εικ.Νικόλας Ανδρικόπουλος), εκδ. Καλέντης

Ένα δέντρο μοναχό, σκονισμένο, καχεκτικό, σε μια μεγάλη πολιτεία ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωινό, συλλογιέται τη ζωή που δεν έζησε. Νοιώθει την αδιαφορία και την κακομεταχείριση των ανθρώπων μα και το τέλος του να πλησιάζει, καθώς θέλουν να μεγαλώσουν το δρόμο που έχει γεννηθεί και ίσως τις επόμενες μέρες εκείνο να μην υπάρχει.
Την ίδια στιγμή, ένα μικρό αγόρι που κανένας δεν νοιαζότανε για αυτό, στενοχωριέται γιατί το μικρό πλυσταριό στο εγκαταλελειμμένο σπίτι που μένει, σε λίγες μέρες θα κατεδαφιστεί και δεν θα έχει που να μείνει. Θα είναι  απροστάτευτο και  με συντροφιά το τσουχτερό κρύο. Χαζεύει τις στολισμένες βιτρίνες  και μαγεμένο από τα φώτα, τα γλυκά και την ομορφιά γύρω του, δεν προσέχει τον κύριο με τα πολύχρωμα πακέτα. Πέφτει πάνω του κι όλα σκορπίζουν και για μια ακόμα φορά εισπράττει την περιφρόνηση, την αγανάκτηση και τον πόνο που του προκαλούν τα σκληρά λόγια και οι πράξεις των ανθρώπων.
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κι επειδή όλα τα θαύματα μπορούν να συμβούν αρκεί να βρεθεί κάποιος την σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος, το δέντρο και το παιδί θα « σμίξουν». Το δέντρο θα παρακαλέσει το μικρό αγόρι να το στολίσει κι εκείνο θα μαζέψει χρυσόχαρτα από καραμέλες, ο χειμώνας θα του στείλει κάτασπρες χιονονιφάδες. Ο άνεμος πάλι θα στείλει πολύχρωμες σαπουνόφουσκες κι ένα σμήνος από πυγολαμπίδες θα κάνουν το άσχημο δέντρο, το πιο όμορφο στον κόσμο. Το αγόρι θα καθίσει στη ρίζα του και οι δύο τους θα ζήσουν το όνειρο τους  συναντώντας μια πανέμορφη πριγκιποπούλα που θα τους πάρει μαζί της  κι όλα θα γίνουν όμορφα, μαγευτικά. Οι  δύο φίλοι δεν θα χωρίσουν ποτέ ξανά.
Μια πολύ τρυφερή ιστορία που  μιλάει για την αδιαφορία, την θλίψη, την μοναξιά  κι ωστόσο δεν είναι καθόλου λυπητερή. Μια ιστορία που θυμίζει σε όλους πως τις γιορτινές μέρες, τουλάχιστον, δεν είναι όλοι χαρούμενοι , όμως μπορούμε εμείς να προσφέρουμε αυτήν την χαρά αρκεί να την προσέξουμε και να μην την προσπεράσουμε.
Η ιστορία έχει την υπογραφή δύο πολύ σπουδαίων ανθρώπων. Του γνωστού παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά που την παρουσιάζει  με τέτοιο τρόπο ώστε να περνούν από μέσα της  όλα τα μηνύματα των εορτών χωρίς να προκαλεί θλίψη, και του Νικόλα  Ανδρικόπουλου που πραγματικά την έχει ντύσει με μαγικές εικόνες. Εικόνες ζωντανές  γεμάτες από το χρώμα των γιορτών, του χειμώνα και την αριστουργηματική πένα ενός  από τους πιο  αγαπημένους εικονογράφους μας.

Ο Αχτιδοϋφαντής, Βασιλική Νευροκοπλή, εικ : Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Λιβάνη

Μια ιστορία μαγική. Χρόνια είχα να μαγευτώ τόσο πολύ από ένα σύγχρονο παραμύθι. Ένα παραμύθι που τα έχει όλα. Την μαγεία, την αγάπη, το φόβο, την αγωνία, τον πόλεμο, την επιβεβαίωση, την τόλμη, … το φως. Υπέροχος τίτλος, ο Αχτιδοϋφανής που σου φέρνει στο μυαλό τον μοναδικό Φεγγαροσκεπαστή. Μόνο που τούτη η ιστορία είναι πιο τρανή. Είναι η ιστορία των ταχυδρόμων του Ήλιου που μεταφέρουν χιλιάδες χρόνια τώρα τις ηλιαχτίδες του στη γη. Κι όχι μόνο σαν φως αλλά και σαν έμπνευση, σαν δύναμη, σαν την ίδια τη ζωή σε κάθε άνθρωπο χωριστά. Κι όταν φτάνει η ώρα που ο Μεγάλος Αχτιδοϋφαντής έχει κουραστεί και ψάχνει για διάδοχο, συμβαίνουν τα πιο απίθανα πράγματα. Ο μικρός Χαρίτωνας που θέλει πολύ να νικήσει σε τούτη την αναμέτρηση  τους υπόλοιπους θα καταφέρει χωρίς να το καταλάβει το πιο υπέροχο πράγμα σε γη και ουρανό. Θα φωτίσει η ηλιαχτίδα του ένα πιλότο την πιο κρίσιμη ώρα κι εκείνος θα σκεφτεί, θα θυμηθεί, θα αλλάξει την πορεία  του και ο στόχος του θα δώσει περισσότερο φως και ζωή.
Μαγική η στιγμή, συγκινητική και μοναδική. Ιστορία βγαλμένη από την πιο τρυφερή γωνιά της φαντασίας. Η Βασιλική Νευροκοπλή σε ένα παραμύθι που αγγίζει όλες τις καρδιές, μικρών και μεγάλων. Μια ιστορία που εικονογράφησε επίσης μοναδικά η Αιμιλία Κονταίου. Από τα πιο καλογραμμένα και εικονογραφημένα παιδικά βιβλία των τελευταίων χρόνων. Ταξίδι στο όνειρο, στη φαντασία, στην αλήθεια και στη δύναμη του ανθρώπου. Του ανθρώπου που η καρδιά κάποιες φορές δεν υπακούει στις αυστηρές εντολές της σκληρής ζωής του πολέμου αλλά κτυπάει μόνο …ανθρώπινα.
Η Βασιλική εμπνεύστηκε και έγραψε ένα ποίημα, ένα μικρό θησαυρό. Η Αιμιλία το ζωντάνεψε τόσο έντονα και τόσο μαγικά που τολμώ για μια ακόμα φορά να μην κρύψω το θαυμασμό που μου προκάλεσαν. Σαν έκρηξη συγκίνησης  και μαγείας.
Ένα βιβλίο για όλα τα παιδιά και για όσους αισθάνονται την δύναμη της αγάπης και του φωτός στην ψυχή!
Για παιδιά από 5 ετών
Για την περίληψη του βιβλίου διαβάστε εδώ: http://www.livanis.gr
*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου