Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Τα παραμύθια του Σαββάτου......γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Είναι αλήθεια πως τούτη η εποχή …δεν είναι για πρίγκιπες. Κυριολεκτικά και φανταστικά. Έτσι και τα «Παραμύθια» αυτή τη φορά, μπαίνουν μέσα στα καθημερινά προβλήματα και ασχολούνται με τα θέματα των σύγχρονων κοινωνιών και ας έχουν ήρωες βασιλιάδες.  Ποια είναι η λύση στην οικονομική κρίση ακόμα κι αν είσαι πρίγκιπας; Η δουλειά και η αλλαγή οπτικής γωνίας αντιμετώπισης των πραγμάτων. Ωστόσο επειδή μιλάμε πάντα για παραμύθια δεν λείπει το χιούμορ, η περιπέτεια και η αγωνία. Κι αν ψάχνεις το ταίρι σου ακόμα και αν μεγάλωσες με λάθος προφορά ίσως να βρεις κάτι ακόμα πιο παράξενο από αυτό που σου συμβαίνει  και η ζωή και πάλι να σε οδηγήσει σε διαφορετικά μονοπάτια σκέψης και απόφασης . Κι αν οι Εφιάλτες έρχονται  πολλές φορές τα βράδια και χαλούν τον ύπνο και την ηρεμία της νυχτιάς, ο Ασηλάμπα Ντελασύ είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει , ή μήπως και κάποιος άλλος;
Είπαμε ψέματα κι αλήθεια …έτσι είναι τα παραμύθια!

Το νησί της Χαράς, Μαριβίτα Γραμματικάκη,(εικ: Κατερίνα Βερούτσου)εκδ. Καλέντης
Η Αστροχώρα είναι μια πολιτεία στην άκρη της γης. Εκεί ζει ένας γίγαντας πολύ διαφορετικός από τους άλλους, ο Ασηλάμπα Ντελασύ. Είναι ντελάλης και διαλαλεί τα νέα σ΄όλον τον κόσμο, αφού είναι γρήγορος σαν αστραπή. Μόνο που έχει ένα μικρό παράπονο, κανένας δεν του είπε ποτέ ευχαριστώ. Μια μέρα ή καλύτερα μια νύχτα, όλα τα παιδιά της Αστροχώρας μαζεύτηκαν στην καλύβα του  γιατί κάτι τρομερό είχε συμβεί κι ήταν ο μόνος που ίσως να μπορούσε να βοηθήσει . Το απέναντι νησί , το νησί της Χαράς, εκεί που φύλαγαν τα όνειρα και τα παιχνίδια τους …έφευγε. Χάνονταν σιγά σιγά. Ο Ασηλάμπα υποσχέθηκε να τα βοηθήσει και με τρία μεγάλα βήματα μέσα στη νύχτα έφτασε το μαγικό νησί και γνώρισε το τρομερό στοιχειό που ήταν εκεί , τον Εφιάλτη και τους ανέμους που φούντωναν και λυσσομανούσαν. Μόλις όμως ξημέρωνε όλα χάνονταν και ησύχαζε ο τόπος. Ένα μυστήριο, ήταν όλο αυτό κι ο γίγαντας προσπαθούσε να καταλάβει τι γινόταν. Η γοργόνα με τα χρυσά μαλλιά του είπε τι ακριβώς είχε συμβεί και πως θα έσωζε τούτο το νησί μια γα πάντα. Ο Ασηλάμπα ακολούθησε τις οδηγίες της και ύστερα από μια τρομερή συνάντηση και « μάχη» με τα κύματα κατάφερε να διώξει τον Εφιάλτη από το νησί. Μαζί του χάθηκε και η γοργόνα, η Χαρά όμως και το γέλιο στα χείλη των παιδιών επέστρεψε κι ο γίγαντας ήταν ο μόνος που μπορούσε να καταλάβει και να νοιώσει ποιος ήταν η αιτία για όλα αυτά!
Ένα υπέροχο παραμύθι της Μαριβίτα Γραμματικάκη, γεμάτο μουσική του Νίκου Ξανθούλη, και μοναδικές εικόνες από την Κατερίνα Βερούτσου. Μια ιστορία γραμμένη με λυρισμό  για εκείνα τα όνειρα που έρχονται συχνά τις νύχτες και φέρνουν τρόμο, ανησυχία, κλάμα και αϋπνία. Μια ιστορία  γεμάτη εικόνες που τόσο όμορφα έχει αποδώσει η Κατερίνα , μια πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό με την πίστη, την  δύναμη  και την αγάπη να θριαμβεύει . Το κακό νικιέται και χάνεται .Μια ιστορία που διαβάζεται και ακούγεται πολλές πολλές  φόρες και από το cd που συνοδεύει το βιβλίο, με εκπληκτικές φωνές και μουσική για  να χαρούμε με τούτο το ένα και ανεπανάληπτο …Νησί της Χαράς !
Θα θελα πολύ να γράψω ένα ένα τα ονόματα όλων αυτών που συμμετείχαν σ΄ αυτήν την έκδοση, των μουσικών, των τραγουδιστών , των ηθοποιών και της χορωδίας αλλά είναι λίγο δύσκολο, γι αυτό ψάξτε το τούτο το παραμύθι γιατί πραγματικά αξίζει να το ακούσετε και να το διαβάσετε!

Για παιδιά από 4 ετών

Ο μικρόθ Πρίγκιπαθ, HaquetBriere Alice,Jourdy Camille, Μεταφ.Μπαχτσεβάνης Θεόφιλος, εκδ. Νεφέλη

Τούτος ο Πρίγκιπας ή μάλλον ο Πρίγκιπαθ είναι καταπληκτικός. Είναι ο μοναχογιός του βασιλιά και της βασίλισσας εκείνης της μακρινής χώρας που σαν γεννήθηκε και μεγάλωσε λίγο, μόλις είπε την πρώτη του λέξη , όλα στην πολιτεία άλλαξαν. Ο Πρίγκιπαθ δεν μπορούσε να προφέρει το γράμμα …Σ! Έτσι με μια διαταγή όλοι έπρεπε να μιλούν και να γράφουν όπως αυτός αντικαθιστώντας από παντού το γράμμα Σ  με το Θ. Αυτό κράτησε πολλά χρόνια κι ας διαμαρτύρονταν κάποιες φορές οι κάτοικοι της πολιτείας του… Ο καιρός πέρασε και ήρθε η στιγμή που έπρεπε να παντρευτεί. Όλες οι πριγκίπισσες που ήρθαν στο παλάτι έδειξαν τα ταλέντα τους στο χορό , στη χάρη και στην… ομιλία τους. Καμιά δεν τον συγκίνησε τόσο, όσο μια κοπέλα που δεν ήταν τόσο τυπική και συνηθισμένη όπως οι υπόλοιπες… Σαν την προσκάλεσε για χορό εκείνη χαμογέλασε ή καλύτερα γέλασε με όλη της τη δύναμη και απάντησε με μια προφορά που ξάφνιασε όλους όσους βρίσκονταν στο παλάτι εκείνη τη στιγμή, μα και την πολιτεία ολάκερη. Η πριγκίπισσα ή μάλλον η κόρη του πρωθυπουργού μιλούσε χρησιμοποιώντας το… Σ, σε όλες τις λέξεις γιατί, απλά, δεν μπορούσε να πει το γράμμα …Θ.
 Μια ιστορία χαρούμενη, απλή και …ξεκαρδιστική. Γεμάτη με μικρά νοήματα για όλα εκείνα τα παιδιά που δεν μιλάνε καθαρά ή σωστά, αλλά θα το ήθελαν πολύ! Η ζωή όμως πάντα βρίσκει τρόπους , κι όχι μόνο στα παραμύθια, ώστε κανένας να μην μένει παραπονεμένος. Μια ιστορία που διδάσκει πως για καθέναν υπάρχει  ένα ταίρι μιας και η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις αρκεί  να βρεθεί κάποιος την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος.

Για παιδιά από 3 ετών

Ο άνεργος Πρίγκιπας, Ιωάννα Μπουλντούμη, ( εικ: Νικόλας Ανδρικόπουλος), εκδ. Μεταίχμιο
Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού, ήταν αδύνατον να μην πλήξει και τα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα. Ένα από αυτά είναι και αυτό του Πρίγκιπα που το βασίλειο του σε λίγο καιρό θα έχει σαν περιουσιακό στοιχείο μόνο δυο χρυσά μανικετόκουμπα. Ο πρίγκιπας της ιστορίας, μόλις πληροφορήθηκε τα νέα άρχισε να ψάχνει δουλειά σε όλα τα βασίλεια που γνώριζε αλλά οι δυσκολίες ήταν τεράστιες. Μια αγγελία που θα δει στις εφημερίδες μπορεί να  μην είναι  ακριβώς αυτό που θέλει αλλά είναι μια δουλειά και για αυτό  αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του. Δεν τα καταφέρνει γιατί η θέση δίνεται σε ένα μακρινό συγγενή του πεθερού του μπατζανάκη του κουρέα του βασιλιά. Συνεχίζει να ψάχνει , αναζητώντας οποιαδήποτε δουλειά θα του έδινε την αξιοπρέπεια που πρέπει να  έχει κάθε άνθρωπος, αλλά μάταια. Ως τη στιγμή που βρίσκεται μπροστά σε μια ταβέρνα με το όνομα : Το βασίλειο της Γεύσης. Αναλαμβάνει όλη την επιχείρηση αρχίζοντας από το τίποτα και καταφέρνει μέσα σε λίγα χρόνια να την κάνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν αυτός ο νέος πού έκανε όλο αυτό το θαύμα κι ας τον αποκαλούσαν « πρίγκιπα » του Βασιλείου… της Ταβέρνας.
Μια ακόμα μικρή καληνύχτα , τούτη τη φορά της Ιωάννας Μπουλντούμη, έξυπνη, επίκαιρη, και πολύ ευφάνταστη. Μια ιστορία γεμάτη μηνύματα για όλα τα μικρά παιδιά. Ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει για ήρωα ένα πρίγκιπα – βασιλιά, όχι και τόσο συνηθισμένο στην εποχή μας.  Η δουλειά δεν είναι ντροπή , η οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να μην επαναπαύεται κάποιος σε μεγαλεία , δόξα και δάφνες που κάποτε μπορεί να κοσμούσαν τον κόσμο του. Η ζωή βοηθά τους τολμηρούς , τους θαρραλέους , τους έξυπνους και τους  ανθρώπους που έχουν θέληση , πείσμα, όνειρα και επιμονή.
Η εικονογράφηση του  Νικόλα Ανδρικόπουλου κοσμεί ιδιαίτερα την ιστορία της Ιωάννας , που με το δικό του ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τρόπο και ύφος της χαρίζει την διακριτικότητα που χρειάζεται.
Μια μικρή καληνύχτα , να σκεφτείς  και να ονειρευτείς πως η ζωή πάντα έχει κάτι να σου προσφέρει , είναι γεμάτη δώρα και εκπλήξεις  αρκεί να μην αφήσεις τίποτα να σε προσπεράσει.

Για παιδιά από 4 ετών 

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου