Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τα παραμύθια του Σαββάτου...


...γράφει και παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη *



Τι μπορεί να ψάχνει κάποιος μέσα σε μια βιβλιοθήκη; Βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, ποιήματα, ή μήπως ψάχνει να βρει που κρύβεται η καρδιά ενός σχολείου; Άραγε πώς να το ανακαλύψει κανείς; Ιστορίες γραμμένες για  λέξεις που μαγεύουν και εικόνες που ταξιδεύουν ίσαμε να έρθει το Πάσχα και το σκηνικό να αλλάξει. Να αρχίσουν οι μεγάλες ετοιμασίες για το βάψιμο των αβγών, σε ινστιτούτα ομορφιάς ή απλά στην κατσαρόλα αλλά με τους πιο ευφάνταστους ,ευφυής και ξεκαρδιστικούς τρόπους!

Να το πάρει το ποτάμι; Χριστίνα Φραγκεσκάκη(εικ: Ελίζα Βαβούρη),εκδ. Κέδρος
Άραγε που είναι κρυμμένη τούτη η καρδιά; Ποια καρδιά; Μα εκείνη του σχολείου. Είμαστε ήδη μέσα στη βιβλιοθήκη. Η κυρία Συμέλη είναι κι αυτή εκεί. Μπαίνει κι ο Ορέστης κι αρχίζει να ψάχνει. Πρώτα μέσα στην μεγάλη εγκυκλοπαίδεια αλλά ο ήχος των σελίδων που ξεφυλλίζει δεν του μοιάζει με κτύπημα καρδιάς. Έρχεται και η Λουκία, εκείνη ψάχνει μέσα στα μυθιστορήματα κι ιδιαίτερα στο βιβλίο που είναι γραμμένο για το κορίτσι που δένει …άστρα, την Αστραδενή.Η Θοδώρα πάλι ψάχνει στα ποιήματα, τα μικρά γιαπωνέζικα χαϊκού κι ο Αρμάντο ψάχνει τα λεξικά.
Όσο κι αν ψάχνουν όμως κανείς δεν μπορεί να τη βρει κι όλοι αποφασίζουν και θέλουν : «Να το πάρει το ποτάμι ;». Ώσπου ξεφεύγει εκείνη η μικρή συλλαβή, το « αχ» και πετάει ψηλά, μακριά κι ύστερα μπερδεύονται και τα στιχάκια, κι οι λέξεις και το παιχνίδι αρχινά κι όλοι στο τέλος ξέρουν που ακριβώς χτυπά η καρδιά.
Μια ιστορία για « ποιητές ».Μια ιστορία για λέξεις και βιβλία  για εκείνες τις σκέψεις που ανακατεύονται και νοιώθεις πως δεν γνωρίζεις αλλά κατά βάθος ξέρεις πως όλα ξεκίνησαν από μέσα σου. Μια ιστορία της Χριστίνας Φραγκεσκάκη που για μια ακόμα φορά ταξιδεύει το νου και την ψυχή σε κόσμους  φανταστικούς , ονειρικούς και πολύ ποιητικούς. Ένα βιβλίο για  όλα τα άλλα βιβλία, τις λέξεις, τα ποιήματα που ζωγραφίζει εκπληκτικά η Ελίζα Βαβούρη. Δίνει περισσότερο χρώμα στην φαντασία και την ψυχή κι είναι τούτο το ανάγνωσμα να ταξίδι, ένα παιχνίδι που δεν θες να τελειώσει…
Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη τιμήθηκε από το IBBY – Ελληνικός Κύκλος Παιδικού βιβλίου 2015 με το Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά για το συγκεκριμένο βιβλίο  πριν από 2 ημέρες !

Η κυρία Φτούσου σε Spa ομορφιάς, Εύα Κασιάρου, (εικ: Κωνσταντίνα Ζαφείρη), εκδ. Κόκκινη Κλωστή
Μέρες αναστάσιμες και σίγουρα μια επίσκεψη σε ένα ινστιτούτο ομορφιάς είναι ότι καταλληλότερο για την κυρία Φτούσου.
Ποια είναι  η κυρία Φτούσου; Ένα …αβγό, εγωιστικό κα αλαζονικό μα και πολύ απαιτητικό που καταφθάνει στο Spa Ομορφιάς Αβγών του Πάσχα και ζαλίζει τους πάντες με την πολυλογία του. Όλοι την ακούν, αναγκαστικά, ακόμα και η κυρία Πουά , να περηφανεύεται για τον εαυτό της, την καταγωγή της, για ..τα πάντα, ακόμα και για το πρόγραμμα που έχει πληρώσει στο ινστιτούτο… Σάουνα για χαλάρωση, σύσφιξη που είναι απαραίτητα για ένα καλό τσούγκρισμα, μασάζ από χεράκια παιδικά και  σολάριουμ για βαθύ κόκκινο χρώμα. Η κυρία Φτούσου δεν σταματά να  μιλά ούτε για ένα λεπτό μέχρι και την ώρα του μακιγιάζ που είναι το τελευταίο στάδιο πριν την μεγάλη αναμέτρηση και τοποθέτηση όλων των αβγών στην πιατέλα …του τσουγκρίσματος. Όλα είναι έτοιμα για τη στιγμή της διαλογής για την ανακήρυξη του νικητή της χρονιάς και η τύχη φέρνει αντιμέτωπες τις δύο κύριες, Πουά και Φτούσου με απρόσμενες εξελίξεις.
Ίσως από τις ξεκαρδιστικές ιστορίες που κυκλοφορούν φέτος με θέμα πασχαλινό. Έξυπνο, απλό με χιούμορ και μαεστρία ξεχωριστή αφήνει στα παιδιά μια φοβερή αίσθηση και πολλά χαμόγελα. Κανένα τους δεν ξεχνά την κυρία Φτούσου ούτε ως προς το ύφος της αλλά και ούτε ως προς το πάθημά της. Ένα βιβλίο για την υπεροψία και τον εγωισμό, για την μετριοφροσύνη και προσεκτικότητα.
Η Εύα Κασιάρου, σαν νηπιαγωγός, γνωρίζει πώς να μιλήσει στις ψυχές των παιδιών και στις ανάγκες τους για μάθηση και διασκέδαση μαζί. Ευφυέστατο παραμύθι που ντύνεται υπέροχα με την εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Ζαφείρη που ζωντανεύει το πιο παράξενο και καλαίσθητο Spa ομορφιάς για το είδος του.
Μια ιστορία  για  πολλά γέλια, να την διηγηθείς, να την παίξεις  και να την θυμάσαι για πολύ πολύ καιρό  ακόμα κι όταν το Πάσχα θα έχει φύγει. Κι όπως είπαν και τα παιδιά σαν την διαβάσαμε : «Φτού, Φτού κυρία στο παραμύθι, μην το ματιάσουμε!»

To αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα , Χρυσάνθη Καραϊσκου,( εικ: Νέστορας Ξουρής) εκδ. Διάπλαση
Γίνεται Πάσχα δίχως κόκκινα αυγά ; Κι όμως, να σε τούτη την μοναδική γιορτή που τα περισσότερα αυγά είναι ταγμένα να ζήσουν, υπάρχει ένα και μόνο ένα μικρό αυγό που …μισεί το κόκκινο χρώμα της Πασχαλιάς. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το βάψιμο, πιστεύοντας πως με την δική του χάρη και ομορφιά κανένας δεν θα έπρεπε να το βάφει αλλά να έρχεται μόνο να το θαυμάζει. Και ενώ συνεχίζει την εγωιστική του στάση  «χαλώντας τον κόσμο» γιατί μισεί τόσο πολύ το κόκκινο χρώμα, έρχεται μια στιγμή που η μοίρα του θα αλλάξει για πάντα.  Κλείνει τα μάτια, δεν θέλει να δει τι θα συμβεί, ακόμα κι όταν οι φίλοι του, τα άλλα αυγά το παροτρύνουν να κοιτάξει για λίγο …γύρω του. Μόνο όταν θα νοιώσει την αδιαφορία, την μοναξιά και την εγκατάλειψη θα μετανιώσει για όλα όσα έχει πει και θα προτιμήσει να γίνει κόκκινο όπως όλα τα αυγά αρκεί να το διαλέξουν και αυτό και να μην μείνει μόνο του. Και τότε θα συμβεί κάτι που ποτέ  δεν είχε περάσει  από το  μυαλό του… και  όλη του η συμπεριφορά θα γίνει άψογη!
Μια ιστορία που μιλάει για την διαφορετικότητα …με έναν τρόπο διαφορετικό. Μια ιστορία για εγωιστές, για περήφανους και για « αβγά » που μετανιώνουν για τις συμπεριφορές τους. Μια ιστορία της Χρυσάνθης Καραίσκου, αγαπημένη και πολύ ξεχωριστή για την κατανόηση του εαυτού μας και των άλλων. Μια ιστορία που λατρεύουν τα παιδιά και που με την απίστευτη εικονογράφηση του Νέστορα Ξουρή δεν την λησμονούν ούτε στιγμή. 

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 4 Απριλίου 2014 : εδώ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου