Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Η Διδώ και η μαύρη βίβλος* … στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ποδαρικό στην νέα χρονιά ένα βιβλίο, γάργαρο, σαν ποταμάκι, για όλα μας τα παιδιά,  τα μικρά και τα μεγάλα που δεν φοβούνται να  εναντιωθούν. Στα παιδιά που δεν θέλουν τα σκοτάδια που τους επιβάλλουν οι άλλοι, αλλά ζητούν το φως, το δίκαιο και την αλήθεια.

Η Διδώ της Μαρίας Παπαγιάννη είναι μια μικρή ηρωίδα- μαθήτρια  που λατρεύει την περιπέτεια, την ζωή, την οικογένεια, την γιαγιά και τον Τσου τον αδελφό της. Κατάφερε να αποδείξει πως γνωρίζει καλά να ξεπερνά φόβους και δύσκολες καταστάσεις.

Αλλά ας δούμε λίγο την ιστορία από την αρχή. Το όνομα Διδώ της το έδωσε ο παππούς της που είναι  αστρονόμος και τον λένε Αρίσταρχο.  Αυτός μάλιστα της έχει μάθει πως υπάρχει στο γαλαξία μας κι ένα αστέρι με το όνομά της, το Dido 209. Μια πληροφορία που όταν την χρησιμοποιήσει στο σχολείο, και συγκεκριμένα στον Διευθυντή της, θα βρει άσχημο μπελά. Στο σπίτι της η Διδώ έχει και άλλα παράξενα. Έναν μπαμπά, τον Όττο, που είναι φιλόσοφος αλλά δουλεύει σε ταξιδιωτικό γραφείο και ακούει πολύ Beetles, μια μαμά τη Λίζη, που νοιάζεται πολύ για το νερό του πλανήτη και μια γιαγιά, την Βικτώρια, που το μυαλό της έχει «κομμάτια παζλ που έχουν χαθεί». Υπάρχει ακόμα μια γάτα στο σπίτι, ο Γκαγκάριν.

Το σχολείο ξεκινά, η Διδώ είναι μαθήτρια της Τρίτης τάξης και ο Τσου της Πέμπτης. Τα πράγματα όμως δεν ξεκινούν καλά. Ο Διευθυντής, ο κύριος Μάχος που είναι πολύ τρομαχτικός. Τους ανακοινώνει πως για κάθε αταξία που θα κάνουν,  θα τους δίνει μια μαύρη κάρτα και μέχρι τρεις ο καθένας. Μετά θα τον τρώει η … Μαύρη Βίβλος. Τα παιδιά όλα νιώθουν την απειλή και τον φόβο συνεχώς μόνο οι «Μπάμιες» ( μια παρέα 3 φίλων που πηγαίνουν στην έκτη τάξη και που νομίζουν πως είναι οι αρχηγοί του σχολείου)  φαίνονται να το αντιμετωπίζουν λίγο πιο ψύχραιμα. Είναι κι αυτοί τρομακτικοί λίγο για τους άλλους και συνεχώς κάνουν παράτολμες και ανεπίτρεπτες ενέργειες.

Η Διδώ έχει ένα όνειρο. Σαν μεγαλώσει να γίνει φωτογράφος άγριων ζώων…

Προς το παρόν έχει ένα καλό νέο με την αρχή της σχολικής χρονιάς. Στο σχολείο θα πηγαίνει με το σχολικό και όχι  με το αυτοκίνητο της μαμάς που τους «ρεζιλεύει» πάντα με την παράξενη όψη του( το έχει ζωγραφίσει η ίδια) μ και τα συνθήματά  του.

Η πιο αγαπημένη στάση πριν πάρουν το σχολικό είναι το κάτι «παραπάνω» που τους βάζει ο παππούς στην τσάντα τους από το σούπερ μάρκες που στο ταμείο πάντα συναντούν την κυρία  «Ένωση» ή κατά κόσμον Νούλη!

 Σε ποιον δεν αρέσει αυτό το «παραπάνω»; 

Στο σχολικό τα μικρότερα παιδιά δέχονται πειράγματα το γνωστό σε όλους μας  bulling αλλά η Διδώ κρατάει πάντα την ψυχραιμία της και μια φωτογραφική μηχανή για να φωτογραφίζει τα παράξενα και τα … νόστιμα Κορνέ που τρώει η Μυρτώ η οδηγός του σχολικού, όταν συγχίζεται!

Το βιβλίο είναι γεμάτο χιούμορ, έξυπνους διαλόγους, και ευφάνταστη πλοκή.

Άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες είναι η γιαγιά Βικτώρια που έχει άνοια και δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το σπίτι. Δεν θυμάται πολλά πράγματα αλλά κρατάει μικρά μυστικά, σαν το αετόπουλο στο κομματάκι του παλ. Όλοι της έχουν αδυναμία και την σκέφτονται πολύ.


Είναι η Εστέλλα ο νέος συγκάτοικος στο σπίτι της Διδώς, ένα σκυλάκι που τους …διάλεξε!

Όμως ας μπούμε στη ζωή του σχολείου που κυριαρχεί στο βιβλίο. Τρομοκρατία, φόβος μεγάλος εξαιτίας του διευθυντή που ειρωνεύεται, απειλεί και μοιράζει λεκτική και ψυχολογική βία σε όλα τα παιδιά. Κι εδώ έρχεται πιά η Μαύρη Βίβλος και η Διδώ που μια σειρά από ατυχή γεγονότα την οδηγούν στην …μαύρη ποινή. Ατρόμητη, γεμάτη φως στα σκοτάδια,θα δήξει υπέρμετρο θάρρος και αντοχή και  θα καταφέρει με την βοήθεια του αδελφού της, της ομάδας «Μπάμιες», της κυρίας Ένωσης και του δικού της φωτός να γίνει η Μαύρη βίβλος όσο φωτεινή δεν υπήρξε ποτέ…

Ένα βιβλίο για την φιλαναγνωσία, την αδελφική και οικογενειακή αγάπη, τη σχολική ζωή και τις συμπεριφορές μαθητών αλλά και δασκάλων.  

Ένα βιβλίο που αξίζει να μπει σε όλες τις βιβλιοθήκες για να φανεί η φωτεινή τους πλευρά και ο πραγματικός τους ρόλος. Ένα βιβλίο που πρέπει  να διαβαστεί από κάθε παιδί του δημοτικού και Γυμνασίου για να μάθει να τολμά, να εκφράζεται, να έχει θάρρος και φαντασία και να μην σταματάει στις πρώτες δυσκολίες.

Ένα βιβλίο για τους ΄πολύτιμους παππούδες και γιαγιάδες και για την αγάπη που μας δίνουν και τους δίνουμε… Για τους φίλους, την αλληλοβοήθεια, τις αλήθειες μας.

Ευφάνταστο, αληθινό, ευφυές, περιπετειώδες, με πολύ χιούμορ και δυνατές στιγμές.

Θέλετε κι εσείς να ανακαλύψετε τι είναι η Μαύρη Βίβλος;

Μπορεί και αν υπάρχει και στο δικό σας σχολείο!

Μπορεί και να ήρθε η στιγμή να  τολμήσετε να βρείτε το δίκιο, να εκφράσετε χωρίς φόβο την άποψή σας και να ανακαλύψετε ίσαμε που μπορείτε να φτάσετε…

Ακολουθήσετε τις σελίδες του βιβλίου, αφεθείτε στην υπέροχη πλοκή του  και στην συναρπαστική περιπέτεια  που περιγράφει η Μαρία Παπαγιάννη και σίγουρα θα χαμογελάστε πλατιά…

Και τώρα που το θυμάμαι! Και ποιος δεν έχει κάνει κάποια κόλπα για να …ψηλώσει;

Το βιβλίο έχει εικονογραφηθεί από τον Διονύση Διγώνη.

*Η Διδώ και η μαύρη βίβλος, Μαρία Παπαγιάννη, εικ: Διονύσης Διγώνης, εκδ. Πατάκη

Δείτε εδώ ένα μικρό απόσπασμα και αναζητείστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία :

https://www.patakis.gr/product/674747/vivlia-paidika--efhvika-paidikh-neanikh-logotexnia/H-Dido-kai-h-maurh-vivlos/


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr Στις 6 Ιανουαρίου 2024 : εδώ!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου