Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Η «Αγκαλιά»* …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Τον γνωρίζετε τον κύριο Χαράλαμπο; Είναι ένας πολύ σπουδαίος εφευρέτης. Ακόμα πιο σπουδαία όμως είναι η μοναδική του «Τέχνη». Φτιάχνει …αγκαλιές!

Ναι, πολύ καλά ακούσατε! Κατασκευάζει αγκαλιές και μάλιστα κατά παραγγελία!

Το μαγαζί του είναι στην οδό Φραουλιάς 45 και μαζί στεγάζεται και το εργαστήριο του που είναι γεμάτο ράφια με εκατοντάδες φιαλίδια. Τα φιαλίδια αυτά είναι γεμάτα με πρώτες ύλες για τις αγκαλιές. Έχει ακόμα πολλά  όργανα που τον βοηθούν να κάνει αναμείξεις, πειράματα και άλλες δοκιμές. Ο κύριος Χαράλαμπος έχει τεράστια πελατεία. Και τι δεν του ζητάνε καθημερινά! Η κυρία Ζωή για παράδειγμα που ήταν δασκάλα, του είχε παραγγείλει δεκατέσσερις νέες αγκαλιές για τους μαθητές της. Να τους τις χαρίσει και να τους βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο να γράψουν καλά στην έκθεση, την επόμενη μέρα.

Όλοι ήθελαν μια αγκαλιά να τους φτιάξει ο κύριος Χαράλαμπος ανάλογα με την περίσταση. Αγκαλιές αγάπης, χουχουλιστές,  γιαγιαδίστικες, σιωπηλές, βαριές, εύκολες μα και δύσκολες. Οι πιο παράξενες ήταν εκείνες του αποχωρισμού  και εκείνες που αν και τις παρήγγελλαν, ξεχνούσαν να πάνε να τις πάρουν.

Κι όταν μετά από καιρό το θυμούνταν κι έτρεχαν στο εργαστήριο του μοναδικού μας εφευρέτη να την αναζητήσουν, ο κύριος Χαράλαμπος έλεγε : «Κάθε ιστορία τελειώνει με μια αγκαλιά, αλλιώς δεν έχει τελειώσει ακόμα.»

Κι ένα βράδυ μετά από ένα σοβαρό τηλεφώνημα ο κύριος Χαράλαμπος σταμάτησε να φτιάχνει αγκαλιές. Ένα γκρίζο σύννεφο τον τύλιξε και απομακρύνθηκε από όλους και όλα…

Οι άνθρωποι αρχίσαν να ανησυχούν και έψαχναν να βρουν τρόπο να τον απεγκλωβίσουν…

Τα κατάφεραν άραγε;

Κι αν ναι, πώς;

Μια τρυφερή ιστορία της Μαρίας Λοϊζίδου  για την χαρά, την λύπη, για τα σημαντικά του κόσμου μας. Για τη δύναμη της αγάπης, της αλληλεγγύης, των λόγων και της αγκαλιάς.

Μια ιστορία σαν παραμύθι, γεμάτη φαντασία και όνειρο. Για να συνειδητοποιήσουμε, να σκεφτούμε, να νιώσουμε τη δύναμη και την διαφορά στις αγκαλιές που δίνουμε, ζητάμε και παίρνουμε. Για την ηρεμία της ψυχής, την θεραπεία, την αναζήτηση, την παρηγοριά.

Για τη δύναμη των λέξεων, την  ανάγκη να μιλήσουμε, να υπάρχει κάποιος να μας ακούσει.
Για όλα εκείνα που μας πνίγουν και δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά…

Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη  και τρυφερές στιγμές.

Ένα βιβλίο θεραπευτικό για μικρούς και μεγάλους.

Για την ανάταση της ψυχής, της χαράς, της φιλίας…

Γιατί η σιωπή δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος μαw στα προβλήματα. Το άνοιγμα της ψυχής, η επικοινωνία, ο λόγος, λειτουργούν θετικά στην επίλυση δύσκολων καταστάσεων.

Μια ιστορία ιδανική για συζήτηση σε μία σχολική τάξη. Για να φανταστούμε τις δικές μας αγκαλιές, για να δώσουμε φτερά στη φαντασία μας.

Για να μιλήσουν τα παιδιά για πράγματα που δύσκολα εκφράζουν σε τρίτους. Καθήστε σε κύκλο και ξεκινήστε εσείς να λέτε κάτι που σας έχει στεναχωρήσει. Δώστε το λόγο στους πιο θαρραλέους και η ομάδα σας σε πολύ λίγο χρόνο θα γίνει εξομολογητική και θα έχει την δύναμη να χαρίσει πολλά χαμόγελα και αγκαλιές.  

Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει η Missy  Merida με τρυφερά σχέδια και πρόσωπα και απαλή παλέτα χρωμάτων που δένει αρμονικά με το κείμενο.

Δείτε εδώ ένα απόσπασμα και αναζητείστε το στα βιβλιοπωλεία  : https://apps.psichogios.gr/pdf/preview/el/28688

*Αγκαλιά, Μαρία Λοϊζίδου, εικ: Missy Merida, εκδ. Ψυχογιός


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 12 Ιανουαρίου 2023 εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου