Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Η «αγάπη» πρωταγωνιστής …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

 


Της Ελένης Μπετεινάκη*

Θέλετε να μάθετε τι είναι η αγάπη; Νομίζετε πως ξέρετε; Τότε τι χρώμα έχει, τι γεύση; Φοβάται, τελειώνει, χαρίζεται; Κι ο δρόμος της είναι μακρύς, ίσαμε που φτάνει; Ποτέ τη συναντάς; Ή μήπως κρύβεται μέσα σε ένα τεράστιο εργοστάσιο λέξεων;




Το μεγάλο εργοστάσιο των λέξεων, Agnes de Lestrade, εικ: Valeria Docampo, εκδ. Ερευνητές

Φανταστείτε μια χώρα, παράξενη,  όπου υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο, αυτό των λέξεων το οποίο δεν σταματά την λειτουργία του ποτέ. Για να αγοράσεις τις λέξεις θα πρέπει να τις καταπιείς πρώτα κι ύστερα θα μπορείς να  τις προφέρεις. Η ποικιλία του σε γλώσσες και λέξεις είναι απέραντη. Υπάρχουν λέξεις που αξίζουν πάρα πολλά «χρήματα» κι άλλες που δεν είναι καθόλου ενδιαφέρουσες. Την Άνοιξη που είναι περίοδος εκπτώσεων μπορείς να τις βρεις σε μεγάλη προσφορά. Κι έχει πολύ πλάκα σαν τα παιδιά προσπαθούν να τις πιάσουν με τις απόχες τους όταν αυτές καμιά φορά πετούν στον αέρα.

Μια μέρα ο Φιλέας που είναι ερωτευμένος με την Κυβέλη έπιασε τρεις λέξεις. Πολύτιμες για κείνον που θέλει να τις κάνει δώρο στην αγαπημένη του. Ήθελε να της πει «Σ’ αγαπώ» αλλά τούτες οι λέξεις είναι πανάκριβες κι εκείνος δεν έχει τόσα πολλά χρήματα στον κουμπαρά του.

Στη απόχη έπεσαν οι : κεράσι, σκόνη, καρέκλα…

Κι ο Ορφέας πρέπει να βρει τρόπο μόνο με αυτές τις τρεις να εκφράσει τα συναισθήματά του. Δύσκολο να συναγωνιστεί τον πολύ «πλούσιο» Ορέστη που μπορεί να αγοράσει όσες θέλει…

Μια κατακόκκινη ιστορία αγάπης γραμμένη από την Agnes de Lestrade που ΄ναι κλεισμένη σε σιωπές, σε χαμόγελα, σε τέσσερις μόνο λέξεις που μπορεί να μην είναι οι κατάλληλες, είναι όμως ειπωμένες με ψυχή, με πάθος, με πίστη και με προσμονή.

Κι είναι οι πράξεις  κι η χημεία του έρωτα που καθορίζουν  τι είναι σημαντικό, ακριβό, πολύτιμο κι όχι η φλυαρία, η εντυπωσιακή και μακροσκελής επίδειξη του κάθε ενδιαφερόμενου.

Ένα παιχνίδι είναι τούτο το βιβλίο. Μια ιστορία γεμάτη φαντασία και αλήθειες. Λέξεις που αποκτούν ιδιαίτερο νόημα και μας κάνει πολύ πιο προσεκτικούς στην προσφώνησή τους.  Χρώμα και μαγικές εικόνες από την Valeria Docampo.

Ένα βιβλίο για τα συναισθήματα. Για την πίστη στον εαυτό μας και τις ικανότητές μας.  Για την έκφραση και τον τρόπο των  ελιγμών σαν τα εφόδια μας είναι …λίγα. Ένα βιβλίο ψυχής κι αγάπης.

Δείτε εδώ περισσότερα κι αναζητείστε το : https://www.greekbooks.gr/to-megalo-ergostasio-ton-lexeon.html

Για παιδιά από τεσσάρων χρόνων

Ο δρόμος για την αγάπη, Μαρία Παπαγιάννη, εικ; Λουΐζα Καραγεωργίου, εκδ. Πατάκη

Η Εύα είναι μια μικρή σκαντζοχοιρίνα που ζει έξω από τον φράχτη ενός μεγάλου αγροκτήματος. Κάθε πρωί λέει σε όλα τα ζωντανά «καλημέρα» και τρέχει να συναντήσει τον ήλιο. Και χαίρεται, και μαθαίνει, και τριγυρνά και νιώθει την ομορφιά του κόσμου. Μόνο σαν ό ήλιος πάει να κοιμηθεί και τα ζώα στο δικό τους σπιτικό, θυμάται τα λόγια της μαμάς της.

«Μην ξεχαστείς, Εύα. Μην τεμπελιάσεις και συνηθίσεις. Πρέπει να βρεις τον δικό σου δρόμο, τον δρόμο για το δικό σου σπίτι.»

Κι όταν η Εύα ένιωσε δυνατή και σίγουρη πως μπορούσε να τα καταφέρει ξεκίνησε το δικό της ταξίδι, να βρει όλα όσα είχε ακούσει, είχε πεθυμήσει κι ονειρευότανε. Γιατί η ψυχή της ήθελε πολύ πια  να βρει το δρόμο της, το αποκούμπι, τον τόπο της, το μοναδικό δικό της γαλάζιο λιβάδι …

Κι ήταν μακρύς ο δρόμος και σχεδόν μοναχικός και κανείς δεν μπορούσε να της πει που θα έφτανε, που θα σταματούσε! Ίσαμε εκείνη τη στιγμή που άκουσε την καρδιά της να χτυπάει δυνατά και τα αγκάθια της να μην βολεύονται πια στην άκρη του φράχτη…

Που αρχίζει ένα ταξίδι και πως τελειώνει αγαπημένη όλων μας Μαρία Παπαγιάννη; Πως να γνωρίσεις την αγάπη, και που να ψάξεις να τη βρεις; Κι όταν την βρεις τι κάνεις; Νιώθεις πως όλος ο κόσμος, το σπίτι,  όλα όσα ονειρευτείτε είναι ακριβώς εκεί. Πως πατρίδα σου είναι δυο καστανά ή γαλανά μάτια και πως δεν έχει πιο πέρα ή πάνω ή αλλού….

Ο δρόμος προς την ενηλικίωση… Ο δρόμος της αγάπης.

Η διαδρομή προς την ωριμότητα και την αναζήτησης της ψυχής, του οράματος, της δικής μας οικογένειας. Τα όνειρα κι οι υποσχέσεις που πρέπει να ακολουθούμε πάντα και να μην μας εμποδίζει τίποτα και κανείς να τα πραγματοποιήσουμε. Κι όταν φτάσει η στιγμή που συναντούμε το άλλο μισό της ζωής μας, όλος ο κόσμος φαντάζει όμορφος, ολοκληρωμένος και …γαλάζιος.

Όμορφη ιστορία, τρυφερή και γλυκιά. Μονοπάτια, πορείες και ταξίδια ζωής. Συναισθήματα κι επιθυμίες που σηματοδοτούν το νόημα της ύπαρξης.  Για την ανάγκη του να ανήκεις κάπου και να προσπαθείς να φτάσεις το όνειρό και τον προορισμό σου.

Με πολύ όμορφη επίσης  εικονογράφηση από την Λουΐζα Καραγεωργίου με εικόνες που θυμίζουν μια καλογυρισμένη ταινία.

Βρείτε το εδώ : https://www.patakis.gr/product/643135/vivlia-paidika--efhvika-paidikh-neanikh-logotexnia/O-dromos-gia-thn-agaph/

Για παιδιά από τεσσάρων χρόνων

Τι είναι η αγάπη; Λίνα Σωτηροπούλου, εικ: Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδ. Μεταίχμιο

Σ΄αγαπάω κάθε μέρα… Γιατί τι είναι η  αγάπη; Τι χρώμα άραγε έχει; Μυρίζει;  Έχει γεύση είναι κρύα ή ζεστή; Μπορούμε να τη δούμε; Μας μιλάει ; Την έχει ακούσει κανείς;

Τελειώνει ποτές η αγάπη; Φοβάται; Και αν φύγει κάποιος μακριά εκείνη τι κάνει; Κι ως πότε θα υπάρχει;

Από τα πιο τρυφερά και αληθινά βιβλία που έχουν γραφτεί για παιδιά με θέμα τους την αγάπη. Η Λίνα Σωτηροπούλου σε ένα διάλογο με τον εαυτό της, ένα παιδί και …την ίδια την αγάπη. Όλα  όσο θα μπορούμε να ρωτήσει ένα παιδί για την αγάπη για να σιγουρευτεί πως υπάρχει, για να την ορίσει και να την καταλάβει.

Ένα βιβλίο που αφήνει ελεύθερη την φαντασία που δημιουργεί ένα σωρό εικόνες και απόψεις… εικονογραφημένο απίστευτα και μοναδικά από την Ντανιέλα Σταματιάδη με πολύ ζωντανά χρώματα και  σκίτσα, όπως ταιριάζουν στους πρωταγωνιστές της αγάπης.

Κι αν το βιβλίο δουλευτεί μέσα στην τάξη( αυτά που θα διαβάσετε είναι από την δική μας **) τότε θα καταλάβεις πως το χρώμα της αγάπης είναι βαθύ κόκκινο, φούξια και πολύχρωμο… Πώς μυρίζει σαν τριαντάφυλλο που έχει γεύση καραμέλας, μελιού, σοκολάτας τούρτας παγωτού, φράουλας μαρμελάδας της γιαγιάς και γλειφιτζουριού από μήλο. Η αγάπη δεν μιλάει πολύ λέει όμως κάθε μέρα «Σ΄αγαπώ» και το λέει πολύ δυνατά. Και μας χαρίζει απλόχερα φιλιά κι αγκαλιές. Τελειώνει μόνο σαν έρχεται ο χειμώνας  και την τρομάζει πολύ ο πόλεμος, τα σπαθιά, ο φόβος, η λύπη, ο θυμός και μια μεγάλη νυχτερίδα.

Και αν θέλετε να δείτε λίγα περισσότερα για το βιβλίο που αγαπήσαμε πολύ όλοι μας δείτε εδώ : https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7

 

Αν θέλετε να ανακαλύψετε κι άλλα παιδικά βιβλία με θέμα την αγάπη, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2018/02/blog-post_90.html

** 10ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου