Το παραμύθι της βροχής

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Κωνσταντίνος Κανάρης τ ΄όνομά μου*…

Της Ελένης Μπετεινάκη**

Ένα μικρό αφιέρωμα στα βιβλία για παιδιά και ενήλικες που αφορούν τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ίσαμε τα χρόνια της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους «Τα παραμύθια του Σαββάτου» θα σας παρουσιάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ό,τι θεωρούν πως αξίζει να το έχουμε όλοι μας…

Και ο τίτλος όλης της παρουσίασης : «Να΄τανε το ΄21…στην Ιστορία και τον Πολιτισμό!»

«Με ένα της θάλασσας σπασμό γεννήθηκε ο Κανάρης…» Αχιλλέας Παράσχος

Με αυτήν τη  αφιέρωση ξεκινάει το βιβλίο της η Μαρία Ανδρικοπούλου για τον μεγάλο μπουλτοτιέρη τον «δικό της» Κωνσταντίνο Κανάρη. Αιτία κι αφορμή ο ανδριάντας του στην πλατεία Κυψέλης  κοντά στο πατρικό της σπίτι που κατά κάποιο τρόπο την σημάδεψε στα παιδικά της χρόνια….

Γνωστά και άγνωστα στο πολύ κόσμο στοιχεία της βιογραφίας του μας αποκαλύπτουν μια πολύπλευρη προσωπικότητα που μέλημα και πόθος της ήταν μόνο η ελευθερία του τόπου.

Στο βιβλίο ο αδριάντας του Κανάρη που φιλοτεχνήθηκε στα 1876 από τον Λάζαρο Φυτάλη ζωντανεύει και αφηγείται. Από τα μικράτα του ο μικρός Κωνσταντίνος ίσαμε την ενηλικίωση και την συμμετοχή του στην επανάσταση.

Με λίγα γράμματα η μόρφωσή του, με δουλειά σχεδόν από παιδί και με τον τίτλο του καπετάνιου από τα είκοσι του χρόνια όταν «κληρονόμησε» το μπρίκι του συγγενή του Μπουρέκα. Στην Οδησσό πολλά τα ταξίδια του, πολλοί κι οι ψίθυροι που ακουγόταν από τους Φιλικούς για την επανάσταση.

Η θάλασσα ήταν για τον Κανάρη η ζωή του.  Κι όπως γράφει η Μαρία Ανδρικοπούλου :

«Έμαθα να διαβάζω το μεγάλο βιβλίο τ΄ουρανού και να μιλώ τη γλώσσα των αέρηδων. Για να χαράξω πορεία, μου ΄φτανε και μου περίσσευε το αλφαβητάρι των ανέμων. Νυχτερινός βοριάς ,λογάριασε τρία μερόνυχτα ως να κοπάσει. Μετά τον ξερό νοτιά, βροχή να καρτεράς. Τα μαύρα σύννεφα βροχή, τα κόκκινα αγέρας. Και τα σημάδια τ΄ουρανού πως να τα παραβλέψεις; Μισό φεγγάρι ορθό στον ουρανό, μπονάτσα θα σου φέρει, ενώ σαν είναι ξαπλωτό, φουρτούνες να προσμένεις…».


Πατρίδα λόγιαζε τα Ψαρά κι ας λένε πως γεννήθηκε στην Πάργα. Κι όταν ετοιμαζόταν η επανάσταση εκείνος ήταν  που είπε  στους προύχοντες  του νησιού να δώσουν παράδες για να αποκτήσουν γρήγορα καινούργια πλοία και να μετατραπούν τα πιο παλιά σε πολεμικά. Κι ήταν τεχνητής στο μπουρλότο και μαέστρος στο κουμαντάρισα του πυρπολικού.

Κι είναι πολύ ζωντανό να διαβάζεις την περιγραφή της πυρπόλησης της «Μπουρλότα Σαϊμάζι» της τούρκικης ναυαρχίδας που πυρπόλησε στη Χίο και τόσες άλλες.

Κι ήταν τα προσωνύμια του πολλά που υμνούσαν την ανδρεία και τον ηρωισμό του αλλά θα σταθώ σε εκείνο που λένε «Εμπνευστής των ποιητών» γιατί πραγματικά γράφτηκαν αρκετά ποιήματα για την ανδρεία και την γενναιότητά  του.

Κι ήταν άνθρωπος πονεμένος αν σκεφτείς πως από τα εξι του αγόρια έχασε τα πέντε στον Αγώνα…

Και αφού ήρθε σε αντιπαράθεση με πρόκριτους, με γραμματιζούμενους, με πολιτικούς κι άλλους θαλασσομάχους όπως τον Ανδρέα Μιαούλη έφτασε να δει την Ελλάδα να γίνεται κράτος και να κρατήσει στα χέρια του το πρώτο της νόμισμα, τον Φοίνικα.  Θαυμαστής του Καποδίστρια κι αφού πιά μπήκε στην πολιτική για τα καλά έφτασε να γίνει υπουργός των Ναυτικών επί βασιλείας του Όθωνα και πρωθυπουργός αργότερα στα ογδόντα τέσσερά του χρόνια….

Υπέροχο κείμενο, γεμάτο εικόνες και φαντασία μπλεγμένη με τις αλήθειες που θα έπρεπε να μαθαίνουν τα παιδιά στα σχολεία. Ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας όλο το βιβλίο,  γεμάτο γνώση, συναίσθημα και περιγραφές που συγκλονίζουν. Για τα μεγάλα ιδανικά που αγωνίστηκαν κάποτε απλοί άνθρωποι με στόχο τους μόνο την ελευθερία και την αγάπη τους για την πατρίδα τους.

Να το ψάξετε να βρείτε την Ιστορία ενός ήρωα σε 45 σελίδες και την αίσθηση που θα κρατήσει μέρες πως τίποτα δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται με κόπο, όραμα, αίμα, και ιδρώτα.

Δείτε εδώ περισσότερα για το βιβλίο : https://kalendis.gr/product/konstadinos-kanaris/

*Κωνσταντίνος Κανάρης τ΄όνομά μου, Μαρία Ανδρικοπούλου, εκδ. Καλέντης

**https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου